Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
@heidi4 aj ja k veku. Tiež som stihla zmaturovat v 17, ale do školy som išla ako 6-ročná a ZŠ trvala 8 rokov.
Na 8-ročné gymnázium sa ide z 5.ročníka ZŠ, nikto neusetri rok, ak človek začne chodiť do školy ako 6-ročný, najskôr môže maturovať v 19 rokoch.
@letfenixa Prosim ta pekne, mam to fyzicky odzite. OK, ty mas inu skusenost, ja inu, a mne pamat este fakt dobre sluzi. :D To akoze fakt ako pisala autorka, aby sme tu pomaly este vysvedcenia a rodne listy davali, aby nam vobec verili. 🤣 Ale OK teda.
Som rocnik 1990, do skoly (ZS) som chodila PRESNE 4 rocniky 96-97, 97-98, 98-99, 99-00 (1.D, 2.D, 3.A, 4.A if you will), a presne po STVRTOM rocniku som sla na 8-rocny gympel, cize 2000-2008. Maturovala som v 2008 ako 17-rocna (maj), nakolko narodky mam v juli (18), rovnako tak aj stvrtka triedy, a kazdy rok dalsi po nas.
Naozaj nerozumiem, co je na tomto neuveritelne. Za to, ze ty si to mala inak, neznamena, ze ine moznosti neexistuju. Je to uplne normalna vec. Moji rovesnici, co ostali na ZS 9 rokov a sli na SS 4-rocnu, maturovali rok po mne. Zas az taka prastena nie som, ze by som si vymyslala alebo nepamatala, nemam tu potrebu sa tu dohadovat. Ty si to mala tak, ja tak, ale existuje to. Bodka.
Pamat nie je zrovna moja slaba stranka. 🙂
@letfenixa Prosim ta pekne, mam to fyzicky odzite. OK, ty mas inu skusenost, ja inu, a mne pamat este fakt dobre sluzi. :D To akoze fakt ako pisala autorka, aby sme tu pomaly este vysvedcenia a rodne listy davali, aby nam vobec verili. 🤣 Ale OK teda.
Som rocnik 1990, do skoly (ZS) som chodila PRESNE 4 rocniky 96-97, 97-98, 98-99, 99-00 (1.D, 2.D, 3.A, 4.A if you will), a presne po STVRTOM rocniku som sla na 8-rocny gympel, cize 2000-2008. Maturovala som v 2008 ako 17-rocna (maj), nakolko narodky mam v juli (18), rovnako tak aj stvrtka triedy, a kazdy rok dalsi po nas.
Naozaj nerozumiem, co je na tomto neuveritelne. Za to, ze ty si to mala inak, neznamena, ze ine moznosti neexistuju. Je to uplne normalna vec. Moji rovesnici, co ostali na ZS 9 rokov a sli na SS 4-rocnu, maturovali rok po mne. Zas az taka prastena nie som, ze by som si vymyslala alebo nepamatala, nemam tu potrebu sa tu dohadovat. Ty si to mala tak, ja tak, ale existuje to. Bodka.
@heidi4 aj ja som maturovala 17 rocna 🙂.
@heidi4 aj ja som maturovala 17 rocna 🙂.
@anonym_30b12b Huraaaa, konecne niekto. Som necakala, ze to bude az take neuveritelne. Verim, ze to je celoplosne a kazdorocne na celom SK, nerozumiem tym sokom z tejto informacie, uz som sa citila pomaly ako Harry Potter 🤣🤣 dakujem za komentar. 🙂🌷
@heidi4 Toto už dávno neplatí. Na 8-ročné gymnázium teraz idú deti až po 5. ročníku a maturujú ako 19-ročné. Žena, ktorá ti to písala je učiteľka.
Akurát si sa strápnila nesprávnou informáciou a aroganciu. Radšej tu zmaž.
@anonym_30b12b necitala som celu diskusiu, iba predpokladam, ze byvaju v byte, ktory patril zene so synom, nac syn isiel do zahranicia po dostudovani (cize v byte zil od narodenia do maturity, cize od oka 18-19 rokov tam zil), a medzitym sa mama opat vydala, a a amanta nastahovala k sebe, a novy chlap tam byva az 2 roky.
Ked niekde zijem 18 rokov, tak som tam "viac" doma ako niekto kto je tam "iba" 2 roky.
Ak je to inak, tak ok, beriem spat. Tak ci tak, je logicke, ze sa dieta v case nudze docasne dohodne na pricheleni rodicom. V tomto si zase stovjim, ze mlady ma ist docasne k matke, a mlada fesanda k svojim rodicom a maju vzapati uvazovat a podniknut kroky, ako si co najrychlejsie najst svoje vlastne.
Aby mali pohodlie a sukromie vsetci zucastneni.
@elanor nebyvaju v byte, byvaju v byte, ktori si zadovazili spolu s manzelom 50/50. Toto nie je domov mladeho chalana.
@heidi4 Toto už dávno neplatí. Na 8-ročné gymnázium teraz idú deti až po 5. ročníku a maturujú ako 19-ročné. Žena, ktorá ti to písala je učiteľka.
Akurát si sa strápnila nesprávnou informáciou a aroganciu. Radšej tu zmaž.
@anonym_83443f nebudem nic mazat a necitim sa ani strapnena 🙂 pisala som, ako som to mala JA a pisala som do bodky pravdu. Aroganciu som tiez necitila, este som to pisala dost trpezlivo a ludsky, ale OK. Ze sa to inym nezda, alebo to poznaju inak, ako to teraz chodi, uz nie je absolutne, ale ze absolutne moj problem.
@letfenixa môj maturoval 18ročný a druhý syn bude maturovať tiež 18ročný. 19 majú až v lete, po škole, druhý dokonca až v druhej polovici augusta.
Nechápem prečo sa tu toto rieši vôbec. Či maturoval chlapec alebo nematuroval a koľkoročný. To je v tejto diskusii nepodstatné. Aj keby mal iba výučný list a 3ročný odbor tak akože čo? To je menej človek, menej syn?
@dorizzz presne. Ja som sa v mojich prvych komentoch snazila zastat autorky a najma jej syna, ktoreho tu vykreslovali ako chudaka nevzdelanca, pazraveho parazita prizivnika a lenivca valajuceho sunky, vyzierajuceho statnu kasu (zvlastne, od toho tu mame skor politikov vo vacsom mnozstve a inych spoluobcanov, to uz je asi OK), necakala som, ze este parx sa budem vyjadrovat k tomu, kedy som ja maturovala :D to nie je podstatne a ani synove vzdelanie tu nie je podstatne, tema a otazka autorky je niekde inde.
@dorizzz presne. Ja som sa v mojich prvych komentoch snazila zastat autorky a najma jej syna, ktoreho tu vykreslovali ako chudaka nevzdelanca, pazraveho parazita prizivnika a lenivca valajuceho sunky, vyzierajuceho statnu kasu (zvlastne, od toho tu mame skor politikov vo vacsom mnozstve a inych spoluobcanov, to uz je asi OK), necakala som, ze este parx sa budem vyjadrovat k tomu, kedy som ja maturovala :D to nie je podstatne a ani synove vzdelanie tu nie je podstatne, tema a otazka autorky je niekde inde.
@heidi4 Moja dcéra nastupuje od septembra do maturitného ročníka.
V čase maturity bude mať 19 rokov a 9 mesiacov /je septembrová, do školy išla ako 7 ročná/
Ja by som povedala, že nech sa vráti len sám domov, to nie je určite nejaká vážna známosť v tých rokoch a ona tiež domov a navštevujú sa, telefonujú si a pod. A ak si rozmyslia, že budú aj naďalej spolu, tak potom riešiť prácu, bývanie.
Ale ani v dnesnej dobe to nie je nemozne (a uz tu prestanem spamovat; plus viem, autorka mohla pomenit vek, ako neskor priznala - to som ale citala az ovela neskor, nez som komentovala):
@heidi4 Tá prvá možnosť je reálna iba v prípade, ak nastúpi do školy skôr ako dovŕši 6 rokov
Ja by som povedala, že nech sa vráti len sám domov, to nie je určite nejaká vážna známosť v tých rokoch a ona tiež domov a navštevujú sa, telefonujú si a pod. A ak si rozmyslia, že budú aj naďalej spolu, tak potom riešiť prácu, bývanie.
@petronelag ale ona sa nema kam vrátiť, u nej doma je uz plno. A vraj býva 300km od nich, tak neviem ked aj, ci by takýto vzťah na dialku nešiel rýchlo "do kytek".
@heidi4 akože, toto vážne? Keď si ty išla na 8-ročné gymnázium, išla si zo 4 ročníka. Ale už minimálne 10 rokov sa chodí z 5. Na takýchto veciach sa tu budeme dohadovat?
Preboha zeny spamatajte sa, je to jej syn.Zit v zahranici nie je jednoduche stale si tam povazovany za cudzinca a vratit sa tiez nie. Kde si maju teraz nadialku hladat byt. Moja kamaratka s priatelom zili 4 roky v londyne, potom uz proste mali dost a prisli sem. Najskor obaja k jej rodicom, lebo jej priatel je z vychodu. Tiez si vybavili podporu a az ked si trochu vydychli lebo take stahovanie da zabrat zacali hladat podnajom a potom si kupili byt za nasetrene, medzitym vsetkym hladali robotu. Nejde vsetko hned hop sup, obaja zodpovedny pracovity setrivy ludia. Podla mna je najhorsie na tomto jej muz ktory stym ma problem a nema vlastne deti. Pre neho je to obtiaz. To suuukromie nestratia na vecne veky. Ale teda on by mal jej syna brat ako rodinu a rodina si pomaha. Keby jej syn bol lenivec a neschopak nerobil by od 18 v zahranici. Na to treba odvahu, samostatnost atd
Ale ani v dnesnej dobe to nie je nemozne (a uz tu prestanem spamovat; plus viem, autorka mohla pomenit vek, ako neskor priznala - to som ale citala az ovela neskor, nez som komentovala):
@heidi4 a keby si si prečítala celú moju odpoveď, tak by si sa dočítala, že aj ja som stihla zmaturovat ako 17-ročná.
Plus ChatGPT je tvoj hodnoverný zdroj?
Ahoj , mne sa to čítať nechce ale ja by som ich prijala na ten čas , nech si všetko premyslia , možno začnú hľadať alternatívu bývania , či teda chcú študovať . Určite to nebude trvať večnosť , už aj oni majú svoj “štandard” spoločného života . Je ale pochopiteľné , že nechcú ísť do niečoho zbrklo. Podľa mňa to je fajn riešenie . Veď dnes ísť bývať zo dňa na deň je náročné a človek, kým nájde to , čo vlastne hľadá je tiež minimálne mesiac - dva . Ja som nad tým minule veru tiež uvažovala , že keby chceme predať dom by sme museli ísť k mojím rodičom na čas kedy niečo kúpime .
@zuzanita1609 rýchly sumár v skratke (po stranu 14, potom mi explodoval mozog) - autorkin syn je nevzdelana lenivá socka a vyzirka ktorá sa chce nasackovat k precitlivenej materi aj so svojou princeznickou frajerkou, hniť tam a strasne zavadzať autorkinmu manželovi pre ktorého je autorkin syn parazit ktorý mu naruší súkromie. Mladi majú ísť do podnájmu - to nevadí ze v iných diskusiách kde sa rieši podnájom je každý žijúci v podnájme lenivý negramotný retard ktorý vyhadzuje peniaze do luftu a hlavne v dnešnej dobe sa určite každý majiteľ pobije o mladý par ktorý prišiel zo zahraničia a netuší či tu bude mesiac alebo osem rokov. Alebo si majú kúpiť byt, pretože v dnešnej dobe si každý, hlavne dvaja 20 roční a po dvoch rokoch v zahraničí kúpia byt s prstom v riti a teda opäť kvôli tomu, ze možno strávia na Slovensku tri mesiace. Je to predsa najlogickejši postup. V iných témach o rodine sa tu každá hádže o zem jak sa pre rodinu treba rozkrájať a ak decku nedáš na 18 byt alebo 50 tisíc v cashi tak si krkavčia mater, od svokrovcov sa treba nechať dobrovoľne šikanovať celý život veď “rodina a úcta” ale prichylit syna ktorého autorka dva roky nevidela NEEXIST. Hlavne teda preto ze jak k tomu chudák manžel dôjde.
Prisaham ze podaktoré ženy tu sú zrelé na psychiatriu lebo takto si protirečiť musí byt diagnóza na kazajku.
No, dufam ze som pomohla 🙂
@bonboniera super zhrnute, este dodam, ze synova priatelka jej zvedie manzela! Nemam slov. Inak ten moj spoluziak zo zs - ten instalater socka bez maturity zijuca v 2 posch dome a jeho mladsi brat stolar, rovnaka socka bez maturity, zarabaju lepsie jak VS vzdelani, co sa tu vyvysuju napr ten instalater si uctuje 80€ pohotovostny poplatok (tzn ked ti doma praske trubka alebo unika plyn alebo iny havarijny stav, ktory vyzaduje okamzity zasah mimo prac doby vikend a denne po 18h, zaplatis 80€ len za to, ze pride + praca + material). U ich mamky doma to vypada hypermoderne lebo synovia jej vsetko spravia. Tusim ked stavali svoje domy tiez u nej byvali s manzelkami, jedna bola tehotna na rizikovom, cize ju musela aj obskakovat… co dodat chore socky….
napisem len za seba, ja by som ho prijala aj s priatelkou. jasne, uvedomujem si vsetky uskalia a nechcela by som, aby u nas zostali natrvalo, ale zas aspon by som ju lepsie spoznala, stravila cas so synom a mozno by som mala aj prilezitost vyjadrit svoj nazor na to, co by mohli robit dalej. osobne by som bola rada, keby studoval, alebo teda ma nejaku super SOS, s ktorou ma dobru pracu?
co sa mi nie uplne paci (ako generacii 35+) je, ze nemaju predstavu, co dalej, ze to neriesili popri praci v zahranici, ale ze si teraz davaju volno a idu sa "zamyslat". ale myslim, ze toto je generacna zalezitost a ludia narodeni po roku 2000 vnimaju pracu a oddych inak ako my starsi. (a naschval nepisem, ze su lenivi, mozno si len viac vazia svoje zdravie a svoj cas a mozno maju k praci zdravsi vztah ako my, co sme zvyknuti makat jak sroby, ako sa hovori. a generacia nasich rodicov este viac, ti sa isli niektori doslova zodrat. samozrejme tieto zovseobecnenia berte s humorom, jasne, ze nie cela generacia je taka, su len tendencie.)
@anonym_autor ale toto je problém celej republiky! Môj muž má aj vzdelanie, má viac ako 10 rokov praxe a zarobí cca 1500, ja mám tiež VŠ, prax síce menej, keďže mám aj dieťa ale viac ako 1200 som nikdy nezarobila. Tak prečo by mal nejaký 20 ročný šuhaj, ktorý nič nevyštudoval tu zarábať +2000 eur? Veď nech vyštuduje právo alebo stomatológiu a potom nech zarába aj 3000. Veď keď sa mu 800-900 eur máli, tak nech zostane v zahraničí. Veľmi jednoduchá matematika.
@anonym_9e244b a autorka niekde píše, že 20 ročný suhaj so sš by mal zarábať 2500 a človek s VS a 10 ročnou praxou 1500.? Ako si to takto mohla pochopiť z prečítaného textu?
Neviem si predstaviť že by som svojmu dieťaťu povedala nie. A práve preto ani neplánujem sa vydať či žiť s nejakým partnerom, moje deti sú pre mňa najdôležitejšie. Aj keby boli u mňa rok, dva, alebo koľko by potrebovali. Ale zas ak by mali moju dobrotu zneužívať, tak by som im hneď na začiatku dala najavo, kde sú hranice. Ty si svojho syna poznáš najlepšie a zrejme vieš, čo od neho môžeš očakávať. Horšie je to s manželom. Mňa osobne ako dieťa by to veľmi zabolelo, keby mi rodič povedal, že nemôžem nejaký čas bývať “doma”. Čo sa týka manžela- musíte si to vykomunikovať, no ak s tým on nesúhlasí tak vám to môže narobiť celkom veľké problémy vo vzťahu.
@dorizzz uplne suhlasim s kazdoiu vetou. Mam rovnaky nazor.
@jaroe autorka vyslovene napísala, že štát má dať jej synovi a jeho frajerka taký plat, aby teda nesedeli na podpore a potom si tam cucla z prsta, že v zahraničí sa za podradnú prácu zarába 2500 a na SK za tú istú 850. Preto moja reakcia. Nech dá teda štát také platy každému. Či jej lenivý synáčik je niečím výnimočný?
@heidi4 akože, toto vážne? Keď si ty išla na 8-ročné gymnázium, išla si zo 4 ročníka. Ale už minimálne 10 rokov sa chodí z 5. Na takýchto veciach sa tu budeme dohadovat?
@letfenixa Ahoj, rozhodne sa s tebou nechcem dohadovat a uz vobec nie hadat. Ja som praveze citala cely tvoj komentar a aj viackrat a samozrejme aj to, ze si maturovala ako 17-rocna, ale pri inych okolnostiach, co nebol moj pripad. Preto som mala pocit, ze nepovazujes moje informacie za pravdive (priam ze vyvracias moje fakty na styl JPP), takze preto som pisala vsetko to, co som pisala, aby som "dokazala", ze naozaj pisem pravdu. Pisala som, ako som to mala ja, inak, nez ty, ale bolo to mozne. Ako som neskor zistila, maturovala som ocividne este za cias dinosaurov 😂 a teda nejake veci sa odvtedy zmenili, ako vidim. Ze sa chodi uz momentalne z 5. rocnika, som netusila, ospravedlnujem sa, nikdy som to nikde nezachytila, az sa divim.
A nie, ChatGPT samozrejme nepovazujem za doveryhodny zdroj, ale namatkovo a narychlo som si tam overila 1 vec a vyplul mi nejake moznosti, ze sa stale da maturovat i skor. Samozrejme do dizertacky by som ho nepouzila, ale myslim, ze pre MK uvolnenu a neformalnu diskusiu staci (aspon teda mne :D). 🙂
A vdaka za info.
@pralinka25 tak v podstate dievča poznám len zo synovho rozpávania a ked sme spolu viackrat telefonovali cez messenger, tak som s nou hovorila, príde mi velmi milá, skromná, nemyslím, že by s nou bol nejaký problém..navyše, ked ju syn má rád, nemajú žiadne konflikty..myslím, že by sme to zvládli..ale asi visdím všetko len pre a proti si akosi nechcem pripustiť...
@anonym_autor ber do úvahy,že tvoj manžel je pre nich dvoch cudzí,synovia priateľka je pre vás dvoch cudzia,ciže zo štyroch ľudí sú traja cudzinci navzájom,a už ani syn nie je zvyknutý žiť s tebou.Z pohľadu matky veľmi ťažké rozhodovanie a ťažké radenie.

@anonym_autor hrozna tema. Je to tvoje dieta, bez debaty by malo mat u teba vzdy dvere otvorene a byt na prvom mieste.
Ak by bol muz normalny pochopil by to.