Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
@anonym_autor ja si naopak neviem predstavit urobit to inak. chapem ze to nejaké to sukromie narusi ale uprimne, ja si neviem predstavit ze by som si az tak strazila sukromie pred synom... su to mladi ludia, budu vela vonku s priatelmi ktorích tiez nevideli dva roky, budu urcite aj u jej rodicov na navstevy chodit, proste nepridu vam sadnut na gauc a vziat ovladac na celý pol rok tak o v com je problem. tiez by som, si nenechala ujst poslednu prilezitost byvat so synom , chcela by som si s nim urobit dobrý a pevný vztah popracovat aj na vztahu s jeho priatelkou, mozno buducou nevestou to je vzdy dolezite a v neposlednom rade , zvot je priliz kratky na to, aby som riesila stratu trochy sukromia. pookrejete, do bezných dni sa vam vleje nejaká zmena , nový vzduch, na zaciatku bude trocha trema z oboch stran mozno, nejaka tlacenica o kupelnu ale no a co... mne by za to stalo mat syna doma... aj ked iba na chvilu.. je to predsa jeho domov kam by asi tak do podnajmu na pol roka siel ? ved ked sa rozhodnu ostat na sk, najom si pohladaju, ale na zaciatok by som to ja osobne ani inak nechcela, bolelo by ma srdce ak by syn dosiel mozno na pol roka na sk a este aj to by siel do podnajmu.. okrem toho tie peniaze co zarobil akurat oplieskaju, dnes nevedia ludia co pýtat... nech si radsej nasetria na hypoteku. podla mna je super ze mas so synom taky pekny vztah, niektoré decka sa domov nechcu vratit ani ked je to ich jedina moznost... stanovte si pravidla , o ktorých vies ze tvoj muz potrebuje a nech sa trochu prisposobi bral si ta aj s detmi i ked velkými, tak to nieje pre neho novinka ze budu chodit domov ked to budu chciet a potrebovat, matka je detom domovom navzdy aj keby mali 40 rokov.... drzim palce, uzi si syna ❤
@miskakyblik strážiť súkromie pred dieťaťom nie, ale pred úplne cudziu osobou áno. Ale tak autorka myslí len a seba a syna, jej muž a jeho pocity sú jej ukradnuté. Snáď sa to neobráti proti nej
@michaelam2 ale.ja ho nechcem obísť,.len nájsť nejaký zdravý kompromis. Ak by som teda dala na neho, ze nie, neobišiel by teda on moje pocity? A teda mňa?
@anonym_autor len nastahovat si ich tam ak muz nesuhlasi nie je kompromis. Kompromis by v to to pripade bol ze syn ano (lebo je to tvoje dieta) ale cudzia slecna nie.
@mk22 neviem koľko máš rokov, aké staré máš deti - ale toto je presne tá situácia - keď to dieťa bude brať že ho rodič nepodporil ... doteraz s priateľkou žili spolu - chcú aj naďalej - a týmto ich vlastne rozdeľuješ ...
@biba_18 takže rodicia, ak nedovolia synovi žiť s frajerkou v detskej izbe, tak ho nepodporujú?? To keď bude mať ďalšie dve tri štyri, to s každou nech žije v detskej, a ja budem súchat nohami, lebo Véd ho treba podporiť?
Svojmu dieťaťu, by som určite nepovedala nie, ale nechápem načo si nasačkovat do bytu úplne cudziu osobu, ktorá nie je v žiadnom príbuzenskom pomere, ani tebe ani tvojmu synovi. Takých frajeriek môže mať ešte kopec a nemusí mať každú nasťahovanu u mamy v detskej izbe.
ako by ste vnimali, ze mate manzela, s ktorym ste sa vzali vo vyssom veku, kazdy uz mal dospele deti z predchadzajuceho vztahu, a manzel by vam oznamil, ze sa ku vam nastahuje jeho dcera aj s frajerom? a ani jednehoi z nich nepoznate?
a druha otazka, ja ak by som bola na mieste dospelych deti, co chceme spolu zit, prva cesta podnajom, druha cesta, ako ziskat byt-hypoteku.
@mk22 neviem koľko máš rokov, aké staré máš deti - ale toto je presne tá situácia - keď to dieťa bude brať že ho rodič nepodporil ... doteraz s priateľkou žili spolu - chcú aj naďalej - a týmto ich vlastne rozdeľuješ ...
@biba_18 ako ich rozdeluje?? 😮 ved nech spolu ziju, presne tak ako aj doteraz. Ale nie u maminky v detskej izbe ked s tym niekto nesuhlasi.
@miskakyblik Krásne si to napísala,.ďakujem
@anonym_autor fakt ja ani neviem prist na to co je take sukromie.. ste uz vsetci dospeli, do spalne si liezt nebudete, do kupelky tiez nie, priprav muza aby hned necakal ze budu mladí poznat rytmus domacnostii, nech hned nehundre ze on to hovoril, veci si hovorte hned aby nevznikali gule nedorozumeni co si bude kazdy tlacit pred sebou a vec vybavena... nahi asi nechodite po byte 24/7 tak ja som asi mimo ale mna strata sukromia v ziadnom ohlade vboci synovi a syn voci mne nenapada..ale asi to mam proste inak, moje deti su pre mna vsetko a budu kym tu budem ja...
@mk22 veď oni tam nechcú ostať navždy prepána ... dočasne ... a ak doteraz žili spolu, chcú aj naďalej ...
@biba_18 ale ved nech žijú, kto im to zakazuje? Kde to čítaš prosim ta?
20r slečna, pre autorku cudzia, sa hádam teší tiež na svojich rodičov, či silou mocou sa nstlacim do cudzej domácnosti?
20rocnemu povedat nie? Aj 25 rocnemu by som dovolila, ved je to jeho domov, moje dieta. ALE s priatelkou max par mesiacov.
@gelifil no - a sme pri tom - nech si platia. u koho, u autorky? v podnájme? budú mať na to? pozerám na všetky možnosti - výsledkom by kľudne mohol byť aj to že sa nevrátia, lebo na svk to nemá zmysel - a bude po autorkiných vtákoch ...
@biba_18 no vsak o to ide, ak na nieco nemam, tak musim pockat, kym na to budem mat!!!
@anonym_autor fakt ja ani neviem prist na to co je take sukromie.. ste uz vsetci dospeli, do spalne si liezt nebudete, do kupelky tiez nie, priprav muza aby hned necakal ze budu mladí poznat rytmus domacnostii, nech hned nehundre ze on to hovoril, veci si hovorte hned aby nevznikali gule nedorozumeni co si bude kazdy tlacit pred sebou a vec vybavena... nahi asi nechodite po byte 24/7 tak ja som asi mimo ale mna strata sukromia v ziadnom ohlade vboci synovi a syn voci mne nenapada..ale asi to mam proste inak, moje deti su pre mna vsetko a budu kym tu budem ja...
@miskakyblik uz som písala, že si nechrániť súkromie pred dieťaťom, ale úplne cudzím človekom.
Akože nahá doma nechodím, ale veru si neviem predstaviť, ze by u mňa býval dcérim frajer a ja sa večer budem premávať v negližé. A to je len 1 z príkladov.
syna áno, frajerku, ktorú nepoznám nie. podľa rozprávania môjho okolia o tom, aké je super a výhodné chodiť robiť do zahraničia, by som očakávala, že prídu s nejakou slušnou rezervou a s plánom kde budú chcieť tráviť najbližšie roky. toto mi pripadá, že prídu len na neurčitý čas all inclusive k mame a veď potom sa uvidí
Syna by som privitala s laskou a otvorenou narucou.Dieta sa este v zivote narobi dost,ked moze nech oddychuje,coskoro to skonci tak,ze z prace pojdeme rovno v truhle a mnohi sa dochodku nedozijeme.Ja mam 43,zdravie v prdeli,par operacii chrbtice koli robote,mlada blba,dnes mam problem zist schodami.Takze nie,nenechat si znicit dieta,ak to s priatelkou v byte fungovat nebude tak poriesite za pochodu,ste dvaja v trojizbovom byte jedna izba prazdna aspon vam bude veselsie.
No ved skusit navrhnut kompromis a vziat len syna … vy budete so synom, on bude byvat zadarmo a manzel by syna respektovat mal. Cudziu zenu, ktoru vam nikdy nedovliekol pred tym domov ukazat nemusite vziat hned k sebe …. Kazdy takto spravi kompromis.
@gelifil mami, je to tu ťažké, chceli by sme sa vrátiť na svk, lebo neviem či chcem ostať v nemecku ... nie synček, len si pekne ostaň kde si, lebo ona k nám nepríde - jedine že by si ju chcel nechať kde je a ty príď domov, rada ťa uvidím ...
presne tak by to bolo podľa tvojich slov 😂
vieš čo mami? díky 🙂
Bez debaty áno.Ved je to syn.Samozrejme, že chlap, ktorý nemá dieťa ta nikdy nepochopí.ano, scenáre môžu byť rôzne, že budeš rada, že vypadnú, že si so slečnou nebudete rozumieť, že muž bude trucovat, lebo budeš behať okolo "deti"
Na určitý čas určite áno.A nech aj oddychujú, keď sa budú spolupodieľať na domácnosti ako sa dohodnete.
@anonym_autor precitala som si diskusiu a som prekvapena prevladajucim nazorom, ze pridu preto aby sa vyvalovali pol roka, su lenivi a chcu vyciciavat stat.... a slecna nech ide k svojim rodicom.....
mozno toho uz bolo v zahranici vela, mozno im koncia pracovne zmluvy, mozno zmluva na najom, mozno rozmyslaju o spolocnej buducnosti a chcu sa vziat, a preto chcu prist na slovensko ci sa im podari najst dobra praca aby mohli riesit hypoteku, mozno v priebehu 2 - 3 mesiacov najdu dobru pracu a odidu, alebo najdu prenajom, alebo zistia ze tu skapal pes a odidu spat do zahranicia mozno ako manzelia....
@sissy27 nárokuje si bývať v byte svojho priateľa. Ano, aj manželov môže byť viac. Nič to nemení na tom, ze pre nich je že úplne cudzia. Tak isto sa asi nevydala a nenasťahovala si k sebe muža, kým sa nepoznali, niečo spolu nezažili
@biba_18 keď chcú spolu s priateľkou žiť, nech sa paci, nech si prenajmu spolu byt a neobtazuju rodičov. Ano, neobtazuju. Rodiciaaju tiež svoj život a chcú svoje súkromie asi aj ako mladý, nie? Navyše, dana slečna je uolne cudzí človek, oni ju ani nepoznajú. Plus, už to nie sú deti, sú to 2 dospelý pracujúci jedinci. Este vyzivne nech pýtajú, co? Podľa autorky teda dostanú 2500€ a ona im ma ešte prispievať aj na najom 🤣🤣🤣 ono vieš, čím skôr sa peniažky z podpory rozkotulaju, tým skôr budú mať mladý motiváciu sa rozhodnúť co a ako budú robiť.
A inak súhlasím s príspevkami @melanta ze je odveci, aby po 2 rokoch prace si museli pol roka doma "oddychnut". Zjavne pekne kalkuluju.To by som dietatu ako prve vysvetlila, že toto asi ťažko. Ze takto som ho nevychovala, aby sa prizivoval na systéme.
@gelifil mami, je to tu ťažké, chceli by sme sa vrátiť na svk, lebo neviem či chcem ostať v nemecku ... nie synček, len si pekne ostaň kde si, lebo ona k nám nepríde - jedine že by si ju chcel nechať kde je a ty príď domov, rada ťa uvidím ...
presne tak by to bolo podľa tvojich slov 😂
vieš čo mami? díky 🙂
@biba_18 strasne prekrucas
@anonym_autor jedna vec je mat rada syna - co je normalne a pochopitelne.
druha vec je vedome mu skodit tym, ze mu akoze pomahas.
nie, to,z e podporujes polrocny oddych od prace a zitie z nejakych davok - to nie je pomoc.
to je podporovanie neschopnosti, lenivosti...
@nyusika tak bolo dobre v tom zahraničí, že prídu sem po dvoch rokoch prace, že musia polroka oddychovať lebo sa strašne narobili
@miskakyblik strážiť súkromie pred dieťaťom nie, ale pred úplne cudziu osobou áno. Ale tak autorka myslí len a seba a syna, jej muž a jeho pocity sú jej ukradnuté. Snáď sa to neobráti proti nej
@huxy Vieš, ja sa snažím v živote na veci pozerať tak, ako by som sa zachovala v situácii, keby som bola na mieste človeka, od ktorého niečo žiadam - v tomto prípade, keby za mnou prišieol manžel, o ktorom by som vedela, že miluje svoje dieťa, a chce mu pomôcť.. Viem, že by som to odsúhlasila, jednoducho by mi záležalo na tom, aby bol manžel šťastný a pri tom určení si pravidiel, ako tu baby písali, by to mohol byť ten zdravý kompromis...okej, je to samozrejme vždy a zakaždým nejaká diskomfort, ale nie sme na tomto svete tu aj pre iných, aby sme boli nápomocní a neboli len zadubení egoisti? preto som si manžela vzala, aj ked´po prvej skúsenosti som mala obavy..ale presvedčil ma, že je správny človek so srdcom na správnom mieste...určite je to na debatu s ním, ale nechcem ho v rámci tejto situácie postaviť pred hotovú vec. verím, že odkomunikujeme... určite to bude skúška relatívne čerstvého vzťahu a manželstva, aj keď už máme obaja svoj vek..ale teda aj skúseností a rozumu a zdravého úsudku.
Takže 2 roky boli v zahraničí, kde žili a odvádzali dane a teraz idú domov oddychovať a vyžrať štátnu kašu do ktorej ešte nikdy neprispeli ani cent... Krása.

@biba_18 ved nech zuiju spolu...tak, ako doteraz.
vyssie pisem, ze by som sa dohidla na toch mesiacoch - potom dovidenia, tri mesiace je dost na to, aby vedeli, ako dalej