icon

Ťažká situácia. Čo robiť?

simona1910
17. mar 2017

Ahojte žienky,
chcela by som sa touto cestou vyrozpravat lebo naozaj neviem ako dalej, mozno ma budete po precitani brat za usmrkanu citlivku ale fakt si neviem pomoct. Ide o to ze ja a manzel pochadzame kazdy z ineho mesta vzdialenych od seba asi 200 km,sme spoluz uz 5 rokov, ked sme sa dali dokopy manzel sa prestahoval do mojho mesta, k nam (resp. k mojim rodicom do dvojgen.domu), povodne sme mali v plane prerobit si poschodie u nasich a ostat tam byvat,obaja sme pracovali, lenze po case sme zistili byvanie s nasimi je vylucene (hadky, staranie sa do nas a pod.), tak sme zacali hladat nieco v meste al. okolí bud nejaky starsi dom alebo byt , lenze ak by sme chceli vlastne byvanie museli by sme sa nehorazne zadlzit (kupa pozemku, stavba a pod.), tak nam svokra ponukla v rodnom meste manzela 3- izbovy byt, ktory ona zdedila po svojej mame, najskor sme mali v plane ten byt predat a kupit nieco v mojom meste lenze manzel pochadza z vychodu z maleho mestecka a tam by sme ho predali velmi lacno. tak sme sa pocase rozhodli ze sa don prestahujeme a pomaly si ho prerobime, nasi z toho boli samozrejme nestastni (ešte stale aj su), ale my sme si postavili hlavu ze pojdeme proste do vlastneho aj ked 200 km daleko. Vedela som ze mi budu nasi,sestra, kamosi aj moje mesto chybat ale vidina niecoho vlastneho bola silnejsia. Medzitym som otehotnela (teraz som v 4 mesiaci). Musim priznat ze som bola vzdy dost naviazana na nasich, s oboma mam dobry vztah. Zo zaciatku som odlucenie a stahovanie brala OK, tesila som sa na novy zivot,lenze po dvoch mesiacoch stravenych v cudzom meste ešte k tomu v byte (cely zivot som vyrastala v luxusnej casti mesta kde boli len domy a krasne zahradky), sa mi zacalo strasne ale strasne cniet za domovom, odkedy sme prestahovani bola som doma 2-krat a zakazdym som odtial isla z placom. Najhorsie je ze manzel zacal chodit na tyzdnovky a ked odide a ostanem tu v byte sama vtedy na mna vsetko dolahne (mozno aj tehotenske hormony) a preplacem aj pol dna, najradsej by som sadla na prvy vlak a utekala domov. Ano mam tu svokru, svokra aj švagrinu s ktorymi si rozumiem velmi dobre ale, svokra nie je mama, svokor nie je otec, svagrina nei je sestra.Ked som manzelovi naznacila ci by sme sa po case nevratili naspat nechce velmi o tom pocut, vraj ked sme sa uz po dlhom vahani, uvazovani a spekulovani rozhodli byvat tu tak budem tu, on sa vraj uz isto nevrati. Povedal ze ked sa budem chciet vratit tak mozem ale on sa vraj uz vratit nechce a myslienka ze by sme sa mali rozviest a boli od seba je pre mna neznesitelna, manzela milujem, neviem si predstavit ze by sme spolu neboli ešte aj teraz ked cakame nase prve dieta..Co by ste robili na mojom mieste? som v situacii kedy bud budem plakat za rodinou a domovom alebo za milovanym manzelom.

dankabodvanka
17. mar 2017

@simona1910 Pes je záväzok na cca 15 rokov, tak sa neunáhli, lebo chudáčisko skončí v prvom útulku ☹ A keď s tým ani muž nesúhlasí, tak to budú permanentné problémy, hlavne, keď sa narodí dieťa. Už teraz máš problémy sama so sebou, keď prirátame dieťa a psa, tak si to "hodíš"😝

vetthy
17. mar 2017

Necitala som celu duskzsiu.ok.hormony.ale v tvojom zivote pomalicky sa blizi obrovska zmena.z dcerky volakoho budes MATKOU volakoho.dufam vies co to ibnasa.musis pre maleho vytvorit privetivy domov pre muza iste a milujuceczazemie.si na to schopna?ak nie maka by si ostat mamina dcera a nezakladat rodinu.svokrine haraburdy von,vymalovat,zariarit usit zaclonky obliecky na vankus...a nie maminou vyvolavat 1krat denne.co ked male bude matvhorucku dogrca budes vypisovat na konik?len aby si ta 5rokov nestahovaoa spat ako rozvedena...lebo ked sa nepozbieras asi to ta caka...

vetthy
17. mar 2017

X krat.oprava

missdiva
17. mar 2017

@simona1910
Najidealnejsie by bolo zvyknut si tam kde ste teraz, ked uz si sa tak raz dobrovolne rozhodla. Na jednej strane mas uz vlastnu rodinu, avsak myslim, ze nakolko nefungujete ako vacsina rodin s tym, ze manzel chodieva na tyznovky je prirodzene, ze si tam nevies zvyknut. Ked tam vobec nikoho nepoznas, mas problem zvyknut si na byt, si v malom mestecku bez obcianskej vybavenosti a manzel je cely tyzden prec, tak to ozaj neznie dobre. Ty vlastne cele dni len cakas v byte, v ktorom ani nechces byt, na to kedy pride manzel. Skus si najst nejake nove zaluby, zveladovat byt pokial vladzes, chystat babatku izbu a podobne veci.
Druha moznost, pokial nie si na tom zdravotne tak zle, ze mozes cestovat k rodicom je byt u nich pocas celeho prac. tyzdna a pocas vikendu byt doma s manzelom (tam kde ste sa teraz prestahovali). 200km nie je tak daleko, neviem z akeho si mesta ale po dialnici to mas hodinu a pol cesty, kym si tehotna mohol by ta vozit manzel vzdy ked bude odchadzat/prichadzat na/z tyzdnovky.

dankabodvanka
17. mar 2017

@missdiva Asi 10 žien sa jej už pýtalo, z akého mesta to vlastne pochádza a vždy to "obkecala" , len aby nemusela odpovedať 👎

vetthy
17. mar 2017

@missdiva ano a ostane matkin cecok navzdy.podla mna hlavny problem je to ze ona sa boji ze sama to neda.ved ja toaj chapem,furt bola pod mamickinymi kridlami.ale pride dieta,tak aspon kvoli tomu to treba skusit.ja neviem, žienky ja sa pamatam na obdobie,ked chalani sa ženili ako 22 az 24 roční hned po vojne brali baby 18 až 20ročné, vačšinou už tehotné. dom postavili, svine chovali,starych doopatrovali,tri decka vychovali. a teraz...odkiaľ sa bere tá ufnukana generácia...len to čítať je samá hôza.v inom fore 34 ročna sa stažuje,že muž nechce druhé decko,pričom už dva roky po sťahovaní ešte všetko má v krabiciach a z 1500 eur neutiahne domácnost. inde baba chce zdrhnut od muža a trojroičnej dcerky, ako to pravne zariadiť,že ked si to rozmyslí sud jej decko vrati... a že internet.vysokoškolaci a neviemaka vzdelana mladež. no grc občas

dorottka
18. mar 2017

@sasa1310 no tu sa uz chcem ozvat, lebo za prve, neznasam to tiez a to maximalne, ked niekto neznasa a nadava na mesto, kde sa pristahoval a ktore, ako hovoris, ho zivi. To iste mame aj v KE, tiez je tu kvantum takych pristahovanych ludi (nie vsetci samozrejme), pretoze je tu na rozdiel od ostatnych miest na vychode praca - mesto je hnusne, ludia namysleni, zeny sproste pipiny a samy arogantny debil. Ale myslim, ze s presne tou istou fajtou ludi mate problem aj vy v BA a nemyslim, ze su to priamo ludia z KE, aj tu je totiz praca a osobne nepoznam ziadneho Kosicana, ktory by sa stahoval do BA, ved naco, v KE clovek tiez zarobi, najma ak je lokalny a je to tu lacnejsie. Musela som sa ohradit, pretoze dost mi to vadi, ako sa robi automaticky rovnitko, ze vychodnar gadzo sa rovna kosican, pricom je to blbost. V KE sa ani negadzuje, ani nehutori a uz vobec to neni sama sedlacina. Vychod je velky, Kosice su dost separatne, kedze je to original skor stare madarske mesto ako lazy.

tova
18. mar 2017

@simona1910 nezrela zena. Tak to dopadne ked pecene holuby do huby zadarmo padaju. Keby si po skole pekne isla do podnajmu v bytovke a makla 10r. aby si si nasetrila na vlastny byt /dom tak by si hned prestala plakat za mamkou a ockom. Som vydata, cakam dieta a smutno mi je za mamkou a ockom. 😂🏡

sam2
18. mar 2017

@dorottka prepac, ale ona sa tiez len ohradila na prispevok, ktory tu pridala pani z Ke... a pritom tu kosice ani vychod nikto nespomenul.... a ona hned spustila samonasieraci proces o smradlavej bratislave... takze len tolko... tebe by sa asi tiez nepacilo keby sem nabehol bratislavcan a zacal nadavat ze Kosice su hnusne smradlave mesto... a pritom kazdy inteligentny clovek vie, ze kazde mesto ma svoje krasne casti a bohuzial aj hnusne (tiez nesudim kosice podla luniku IX)... a bohuzial, my bratislavcania sme nachylni na taketo reci od ludi z "vychodu", kedze vieme ako to tu v ba chodi a ako sa spravaju a ako na ba na vychode nadavaju.... 😊

moonlight1210
18. mar 2017

@dankabodvanka nevidím dôvod, aby to prezradila. Tá info vôbec nie je podstatná pre jej problém, čo sem dala. To je dolezite len pre našu zvedavosť (a to, že následne ktosi zahlási napr.: Piešťany?! To že je to skvele mesto?! - a následne tu bude 20 strán hádok o tom, aké je ktoré mesto).

Okrem toho riskuje, že ju vďaka tomu niekto spozná a bude mat u mužovej rodiny pruser, že ich tu tak trochu ohovára za nesplnené sľuby.

Neodporúčam jej priznať mesto a odporúčam pre istotu zmeniť aj iné nepodstatne detaily, aby si prípadný objaviteľ tejto témy, čo je z jej blízkeho okolia ( napr. Tá švagriná) nemohol byt istý, že je to isto ona.

terezka1947
18. mar 2017

@dorottka a odkial prisli kosicania?lebo....odniekial prist museli
a kolko je tych naozaj povodnych "obyvatelov"?
a nezavrhovala by som tak ludi...a ani neskatulkovala
to,kto je aky clovek zalezi od vychovy,jeho moznosti,intelektu,atd
nepaci sa mi take kategorizovanie ludi-blava eeee,kosice topka-v com?
gazovia z lazov?????presov je taky,BBonaka....
ked ma raz clovek nieco v hlave-to bude mat v meste rovnako ako na na dedine
slusne spravanie,prirodzeny takt pre slusne spravanie,decentne obliekanie,atd
ani v BA nie su vsetci hlupaci pristahovalci,ani v KE nie su vsetky pipiny z dedin okolo
a uz neviem aky priklad mam pouzit
keby sme sa tak do prs bili za Slovensko ako sa tu natahujeme,kt.miesto a mesto je naj
a inak,moji kamosi,kt.v KE byvali roky a roky-este ich stari rodicia sem prisli...takze asi su uz akoze stari kosicania-tak ti prave z KE odosli za pracou=bohuzial,kedchce mlady clovek zarobit a najma,presadit sa,v KE az tolko moznosti nie je-mozme si hovorit,co chceme....bohuzial
napr.zo SAVky odisli do Ciech...tam na univerzitach podporuju projekty,vyskum podstatne lepsie a aj inak je to ohodnotene
v KE je fajn....urcite lepsie ako niekde inde na vychode...ale stale je to tu pre iste profesie nie az take vesele...a je to tu o stasti...tie klasicke povolania-predavacky,casnicky....nejaki ludia v USS....da sa mozno najst nieco,ale aj to je o nahode....s platom neurobime nic a kto si to moze dovolit a najma,chce a ma chut aspon na cas odist...ide
je to skoda takto stracat sikovnych ludi,ale co uz o rodinu sa starat treba a aj sny sa plnit maju

terezka1947
18. mar 2017

@simona1910 pozri,este rodicov mas.....este mas aj svokrovcov-a rozumies si s nimi=to je velky bonuc do zivota
mas rada manzela?
ak ano a on teba,tak si nejako jeden z vas zvyknut musi....v tomto pripade ty
uz ste sa rozhodli...a asi spolu ste sa rozhodovali....pocas materskej,ci rodicovskej mozes cestovat za vasimi,oni za tebou....
a nikto nikdy nepovedal,ze raz sa neprestahujete=ci uz za pracou,ci kvoli ineym dovodom
ja uz rodicov nemam,ani svokrovocov-teda svokra mam,ale akoby som nemala
a veru=s detmi som od narodenia sama,manzel je super,snazi sa,pomaha,chape....ale jeden z nas musi bytviac v praci,jeden s detmi
chyba mi mama....ani nevies ako....ale ja uz ani na navstevu k nej nemozem
mozem si tak akurat poplakat-co aj robim....a musim ist dalej
tesim sa z toho,ze mam deti a manzela...a ze su zdravi a mame sa radi-my-minirodinka

stanulienkat
18. mar 2017

@kataina ty kokos,normalne si ma vytocila. Je tu v Ba viac vychodnarov ako bratislavcanov. Tak nech drzia hubu,ked sa im to tu zda spinave a smradlave,alebo nech idu domov okopavat krumple. Mna ked zivi nejake mesto,tak som tam dobrovolne,je to docasne moj domov,tak sa aj tak spravam a nenadavam na mesto ani domacich. Som tam dobrovolne. A co si myslis,ze len domaci si spinoa Bratislavu? Poznam vela ludi z vychodu a niektori su taki,ze doma skapinali od hladu a tu zrazu nevedia co sl sebou. Pober si ich dlmov,aspon tu kvoli nim nevyrastie 100000 bytov a bude tu krajsie a menej smrdu. Toto nebola z mojej strany prvoplanova urazka vychodnarov,ale takychto nazorov od vychodnarov na smradlavu Blavu pocuvam coraz castejsie.

jarhal
18. mar 2017

@stanulienkat krajsie a menej smradu? no k tomu uz niet co dodat slusny clovek si urobi nazor sam ..ale si nam nalozila....volis jednoduchsiu cestu a preto aj taka si...

sam2
18. mar 2017

@jarhal citala si aj predchadzajuce prispevky? Od kataina? Ci nie? Lebo toto je len reakcia na jej akciu. Ona sa prva zacala navazat do ba a jej smradu....

sam2
18. mar 2017

@jarhal a urazat... je logicke, ze sa budeme branit....

sam2
18. mar 2017

@jarhal ci kosicania mozu bratislavcanov a ba urazat a naopak uz nie? Uz dotycny je hned neslusny a jednoduchy (priam sprosty)?

stanulienkat
18. mar 2017

@jarhal som rada,ze vies aka som. 🙂😉😢

sasa1310
18. mar 2017

@jarhal keby si poznala Bratislavu tak cca 10 rokov dozadu a teraz, by si videla, prečo už sú ľudia naštvaní.
Mňa ide drbnúť, čo robia tí úžasní, čo sú tu v podnájmoch a ako sa správajú a keď im niečo vytkneš, nech sa chovajú slušne, tak povedia "namyslení bratislavčania"
Bodaj by, išli všetci ( a to myslím komplet celé Slovensko) tam do Koších (veď to je tiež krásne veľké mesto plné možností) a tam nech stúpne cena bytov o 120 % a developéri, nech tam sa činia.
Nechcela som tu nič písať, aj to vyššie píšem, že radšej sa viac nerozpisujem.
Ale aby som obiehala 10 x okolo domu, aby som mohla zaparkovať, lebo tu stoja také ŠPZ, ktoré som jakživ nevidela....no nenadávaj potom a ešte keď prečítaš taký príspevok, aký tu bol.

eliska13
18. mar 2017

@simona1910 necitala som prispevky
su 2 moznosti bud sa to zlepsi, ked sa dieta narodi, alebo este viac zhorsi, lebo budes plna dojmov a nebudes ich mat s kym zdielat, budes chciet byt s nimi castejsie.To, ze Ti je smutno je normalne bezne kazdy mame inu citlivost a iny vztah s rodicmi
Chyba je, ze si vela sama doma, takze ked sa dieta narodi budes mat napln dna atrocha zabudnes a nebudes sa citit osamelo.Ja by som tak daleko od rodiny neisla a tiez mame velmi silne puto.To ludia s chladnou vychovou ci inym ttpom povahy nepochopia🙂

eliska13
18. mar 2017

@vetthy ty musis byt zivotom pekne ostrielana tvrda zena:(naco jej vypisujes take veci?tehotnej?
niektore zeny maju silne puto s rodicmi a co je na tom?
mala vela zmien stahovanie tehotenstvo musi si zvyknut na nove situacie naco oises najhorsie scenare?

emilia25
18. mar 2017

Ja som bola ten najstastnejsi clovek ked som sla s muzom 200km od mojej mamky.viac mi bolo luto toho bytu co on tak lahko prisla chvalabohu az ked som odisla dovtedy som jej zakazala ho predavat a pchat sa niekde do velkej diery odkial by som este viac musela dochadzat do skoly kde uz z mesta som mala problem ked nemala peniaze co hodila do automatov a na mna srala.tiez mi bolo smutno za mestom ale chodili sme aj k muzovy domov tak sme po behali aj po meste co kde nove.na jednej strane ta chapem ze ti je smutno no na druhej si uvedom ze si so svojim muzom co milujes a on teba a hlavne uz ziadne hadky medzi vami.tiez som bola s prvym na pn a zili sme v cr takze som muza cakavala doma sama cely den.ale ked som sla na poradnu kolegyne pozriet pobehat po meste malemu nieco pekne do vybavy kupit.a hned bola radost cely den.

terezka1947
18. mar 2017

baby...normalny clovek nebude urazat BA a ani KE,ani nikoho
vsade ziju ludia a vsade rovnaki

sam2
18. mar 2017

@terezka1947 vsak ale samozrejme (aj ked nie vsade rovnaki... a len my v ba vieme aka je tu sitacia a ako mesto doplaca na to, ze "pristahovalci" tu nie su prihlaseni, neplatia tu dane, ale komunikacie tu napr.vyuzivju a druha vec je, ze mesto dostava peniaze podla prihlaseneho poctu obyvatelov... ale ok, vsak nebudeme az taky uzkoprsi, kedze vieme ako vrchnost kradne a velky zdroj financii ide nevedno kam) .... ale je logicke, ze ked niekto zacne utocit, druha strana sa zacne branit... teda aspon ja som typ cloveka, ktory si na hlavu kakat nenecha 😁

eliska13
18. mar 2017

@erickatt a potom bude za nim plakat.Nie pes nie je dobry napad a, ked pride dieta uz vobec nie.Skor potom, ked bude mat dieta 2,3 roky

eliska13
18. mar 2017

@simona1910 kolko mas rokov? inac, ked pises o tej praci ani nevies ako ubehnu 3 roky a budes riesit robotu a budes zase nestastna podla toho, co pises.Na tvojom mieste idem na par dni domov prehlas pobyt na PN a mozno Ti rodicia tak pojdu na nervy, ze budes rada, ze ides spat🙂
skratka si smutna, lebo to nevyslo ako si chcela cas ukaze twraz len vydrzat, pokym sa dieta narodi

tanyja
18. mar 2017

@dankabodvanka rozmýšľala som nad tým, odkiaľ môže byť. Myslím že je z BB a teraz býva blízko KE, to by dávalo ca 200km. A myslim, že je ešte mladučká, sama nevie čo chce, proste ešte nedospela, stále sa cíti byt dieťaťom a nie skoro matkou. Dnes nič nie je ďaleko. Mám kamarátku, ktorá odišla žiť do IT a teraz s mužom a synom žijú na Kanárskych ostrovoch a sú spokojní a šťastní.

vetthy
18. mar 2017

@eliska13 lebo ona sa zvyknut nechce.poznam ľudía poznám život. davno by mala pracovať na tom, samozrejme nie ona fyzicky ak je na rizikovom aby dala byt doporiadku nie snívať sa,ako byt prestavať atd. to počka. a realne ich to neposúva dopredu.človek rozmyšla a vyplakava len vtedy, ked nema čo zmysluplné robiť. nech si kupi na bazoši šijaci stroj a pustí sda do roboty,čo vladze. a chudák muž kt.s nou pretrpel u svokrovcov 5 rokov, a kolko asi trpel, ked ona sama to vyhlasila, že to bolo neznesiteľné,vidí, že to so spoločnym životom a materstvom myslí vážne a oni, on a dieťa sú pre nej prvoradé.bola som umyseľne tvrdšia,lebo niekedy niektorých ľudí trebanakopnúť,tehotenske hormony sem alebo tam,ženská solidarita sem alebo tam,každym činom,každou my&šlienkou buduješ svoju buducnosť,a jej vyčínanie nie je podľa mna spravne

dorottka
18. mar 2017

@sam2 ved jasne, to suhlasim, ze ta reakcia bola agresivna z nicoho nic, mna by sa dotkla tiez, cize uplne chapem 🙂

dorottka
18. mar 2017

@terezka1947 no to ano, zo vsadial ludia odchadzaju a prichadzaju, pisala som o svojom pripade, ze nepoznam nikoho, kto by siel do BA, do Prahy hej, ale BA proste nie. A jasne, ze je to o ludoch, preto jasne pisem, ze je to o fajte ludi, to uz je jedno ci realnych, ale mentalnych sedlakoch urcite, nevedia sa chovat a len pindaju a pindaju na vsetko okolo. A ked sa bavime o staro Kosicanoch, tak narazala som na to, ze to poznas podla toho, ze v KE sa proste negadzovalo nikdy, sak stare babky sa dodnes bavia madarsky... to uz je dovezeny element, ok, ale proste mi vadi, ak poviem, ze som z KE a ludia si myslia, ze tam hutorime :P mozno detail, ale mne sialene vytaca :D