Ťažká situácia. Čo robiť?
Ahojte žienky,
chcela by som sa touto cestou vyrozpravat lebo naozaj neviem ako dalej, mozno ma budete po precitani brat za usmrkanu citlivku ale fakt si neviem pomoct. Ide o to ze ja a manzel pochadzame kazdy z ineho mesta vzdialenych od seba asi 200 km,sme spoluz uz 5 rokov, ked sme sa dali dokopy manzel sa prestahoval do mojho mesta, k nam (resp. k mojim rodicom do dvojgen.domu), povodne sme mali v plane prerobit si poschodie u nasich a ostat tam byvat,obaja sme pracovali, lenze po case sme zistili byvanie s nasimi je vylucene (hadky, staranie sa do nas a pod.), tak sme zacali hladat nieco v meste al. okolí bud nejaky starsi dom alebo byt , lenze ak by sme chceli vlastne byvanie museli by sme sa nehorazne zadlzit (kupa pozemku, stavba a pod.), tak nam svokra ponukla v rodnom meste manzela 3- izbovy byt, ktory ona zdedila po svojej mame, najskor sme mali v plane ten byt predat a kupit nieco v mojom meste lenze manzel pochadza z vychodu z maleho mestecka a tam by sme ho predali velmi lacno. tak sme sa pocase rozhodli ze sa don prestahujeme a pomaly si ho prerobime, nasi z toho boli samozrejme nestastni (ešte stale aj su), ale my sme si postavili hlavu ze pojdeme proste do vlastneho aj ked 200 km daleko. Vedela som ze mi budu nasi,sestra, kamosi aj moje mesto chybat ale vidina niecoho vlastneho bola silnejsia. Medzitym som otehotnela (teraz som v 4 mesiaci). Musim priznat ze som bola vzdy dost naviazana na nasich, s oboma mam dobry vztah. Zo zaciatku som odlucenie a stahovanie brala OK, tesila som sa na novy zivot,lenze po dvoch mesiacoch stravenych v cudzom meste ešte k tomu v byte (cely zivot som vyrastala v luxusnej casti mesta kde boli len domy a krasne zahradky), sa mi zacalo strasne ale strasne cniet za domovom, odkedy sme prestahovani bola som doma 2-krat a zakazdym som odtial isla z placom. Najhorsie je ze manzel zacal chodit na tyzdnovky a ked odide a ostanem tu v byte sama vtedy na mna vsetko dolahne (mozno aj tehotenske hormony) a preplacem aj pol dna, najradsej by som sadla na prvy vlak a utekala domov. Ano mam tu svokru, svokra aj švagrinu s ktorymi si rozumiem velmi dobre ale, svokra nie je mama, svokor nie je otec, svagrina nei je sestra.Ked som manzelovi naznacila ci by sme sa po case nevratili naspat nechce velmi o tom pocut, vraj ked sme sa uz po dlhom vahani, uvazovani a spekulovani rozhodli byvat tu tak budem tu, on sa vraj uz isto nevrati. Povedal ze ked sa budem chciet vratit tak mozem ale on sa vraj uz vratit nechce a myslienka ze by sme sa mali rozviest a boli od seba je pre mna neznesitelna, manzela milujem, neviem si predstavit ze by sme spolu neboli ešte aj teraz ked cakame nase prve dieta..Co by ste robili na mojom mieste? som v situacii kedy bud budem plakat za rodinou a domovom alebo za milovanym manzelom.
zeny, ta hadka BA versus KE....... ja to vidim tu v UK tiez.... ale to ludia, co tu pridu zo Slovenska, ale nic im nie je dobre, furt budu na UK nadavat....ale ved nikto nikoho nikde nedrzi, nepaci sa ti? Pobal si svojich 5 slivak a padaj dom. Ci uz do BA alebo KE alebo ZA....... 😉
to su typy ludi, co im nikdy nikto nikde dobry nebude, no..... mne tie hadky Blava versus vychod su na smiech....... ak ma niekto blbu poznamku, svedci to o JEHO inteligencii a manieroch....akoby sa dali ludia sudit podla toho, odkial su....ved aj v rodnom meste najdes debilov aj super ludi....a vsetci su z jedneho mesta.
Teraz ma napadlo - pamata si niekto staru TV sutaz Dvaja z jedneho mesta????
@terezka1947 tak teraz je v KE uz niekolko rokov boom IT firiem, a preto sa tu hrnie vela vela ludi z odinokadial, preto aj tej prudky rast cien bytov a podobne. Aj tu v KE si zarobis v tej profesii okolo 1000 na pozicii, kde ti nic netreba vediet, mozno okrem anglictiny a cez 2000 a 3000 pokial si fakt v obore dobry. To uz su pekne sumy na to, aby sa odchadzalo prec, skor naopak, tu prichadzaju... aj u nas vo firme bolo viac ako 3/4 cerstvo mimomestskych, ktori si hned kupuju byty a tak - preto aj ten narast cien. Az tak tu zle nie je, o ostatnych povolaniach neviem, ale ta 'moja' skupina je teda riadne pocetna 🙂
@dorottka manzel tiez pracuje v tejto oblasti...takze ano,IT firmach alebo v podobnych je to ok....ale v inych...nooo,nic extra
a inak,suhlasim-ide o mentalnu sedlacinu...a ta,bohuzial,nie je viazana na mesto,ci dedinu-keby tak bola
ja som sa v KE narodila...potom sme sa prestahovali do domu na dedine
a ked mam byt uprimna,mne sa viac paci tu...a nie len prostredim
aj tu su ludia a ludia-ak v KE
a inak-preco ti tak vadi "hutorenie"?🙂
ved ide o to,co sa hovori...a ci sa pouzivaju trebars vulgarizmy,atd
a to s hutorenim nema nic
hutorenie ja povazujem za "vychodniarcinu",kt.je tu aj tak v kazdej dedine a meste ina a preco nebyt hrdy aj na to hutorenie...ved kolko jazykov ovladas,tolkokrat si clovekom😀😀😀
@terezka1947 :D ako vyslovene mi hutorenie nevadi, rodina z ocovej strany tak rozprava (su z BJ), ale asi kvoli tomu, ze kulturne to nie je proste "nase", ale skor sarisske, gemerske atd. a predsa len, ved vies, vychod je siroky pojem, urcite nie jednoliaty celok, ale su tam aj dost velke rozdiely ci uz jazykove, alebo kulturne (ved len ked porovnas trebars rusnakov a madarov z Kosice okolie, to je skoro ako keby uplne ina krajina, nemaju spolocne vobec nic), ale ked to niekto nepozna, ma tendenciu to hadzat do jedneho vreca, tak mam furt snahu to vysvetlovat, ze je to proste rozdiel :D. Ani neviem preco, asi tak ako zvyknu ludia vysvetlovat, ze krajiny Eastern Europe (ako nas vnima zahranicie) byvaju aj dost rozdielne. A hutorenie je casto brane pejorativne, tak to furt vypichnem :P Ale samozrejme, nejdem sa zasa zblaznit, aj tak viem, ze je to o konkretnych ludoch a ich inteligencii/kulturnosti, to je jasne a kazdemu normalnemu cloveku je to tiez jasne 🙂
PS: inak s tymi jazykmi suhlasim, aspon nam prirodzenejsie znie polstina aj ukrajincina :P
ozaj absurdné, aby sa obyvatelia takej prťavej krajinky hádali na tom, ktorá z ich dvoch najväčších dedín smrdí viac 😂😂😂
nečítala som všetky príspevky ale počkala by som kým sa dieťa narodí a potom uvidíš. Budeš mať s ním dosť starostí. Začneš chodiť na prechádzky, možno sa s niekým zoznámiš a možno zistíš, že tam nie je až taká nuda. Uvidíš časom. Nerob urýchlené rozhodnutia. Ak ste sa už raz rozhodli, tak to vydrž a po čase uvidíš. Veď si vedela kam ideš nie? Že čo tam je a čo nie. Mala si si to už pred tým dobre premyslieť. Ja viem, že niekedy človek spraví rozhodnutia a oľutuje to ale naozaj sa nedá robiť raz tak a raz tak. Úplne chápem reakciu tvojho manžela.
Buď to robia tie hormony ale ozaj to pripadá že si rozmaznaná a nevieš čo so sebou. Ale nechcem súdiť, nepoznám ťa a ani okolnosti ani tvoj život ale vydrž ešte nejaký čas a potom uvidíš. Dieťa veľa detí zmení , možno budeš rada, že si tam, kde si.
@simona1910 o akom dobrom vztahu hovoris? Boli to tvoji rodicia, ktorsi sa do vas starali a donutili vas odist, nie? To asi nebol taky uzasny vztah. Teraz si matka a mas rodinu, mala by byt tvojou prioritou. Vratis sa naspat a vsetko bude take, ako predtym, take ako vam nevyhovovalo, nie?
@lauricka komplikovany vztah som mala len s mamou, s otcom je to o inom a ak by sme sa vratili urcite nie naspat k nasim do domu..
@kvetinka75 vies pokial mam manzela doma tak tu nie je nuda, ked je pri mne nemyslim vobec na navrat domov, my si velmi dobre rozumieme stale sa rozpravame smejeme sa spolu atd, problem nastava ked mi odide na tyzdnovku, obcas 10 dnovku, vtedy to na mna vsetko dolahne, a vies co je este stranda, ze sidlo firmy v ktorej zacal manzel pracovat je v mojom rodnom meste..
@simona1910 myslim, ze si sa naucila od svojej mamy, ze vsetko musi byt, ako ty chces....inak "umieras"................... skus sa nad tym zamysliet. rovnako, ako tvoja mama robila "tyjater" ked si si zrazu postavila hlavu a nebolo po jej, ty robis teraz presne to iste....lebo nevies, co so sebou a chyba ti to vzruso z hadok a argumentovania.
skus porozmyslat, ci nahodou "neimitujes" svoju mamu v tomto.... drama a velke divadlo..... vsetky to robime, ci uz viac, alebo menej....... 😨
a nuda? Tak sa zacni niecim zaoberat, co potrebujes zabavacov???
@simona1910 ak cakas babatko najdi si vo svojom novom bydlisku tehotensky kurz pre buduce mamicka. Tam si najdes aj kamosky a hned bude vsetko lepsie. Inak mi to vyzera ako "poburene" hormony. Ved nie si male dieta a vedela si, ze sa stahujes od rodiny 200 km. Uvidis, ked pride dieta, tak to bude ovela lepsie, nebudes mat cas mysliet na hluposti lebo ten mali cloviecik ta bude neustale potrebovat. No a dovtedy sa snaz si najst kamosky v novom meste, mamicky na pokec a mozno aj na kocikovanie, ked uz budete traja...nevymyslaj sa zasa stahovat, ved miniete viac penazi na stahovanie hore dolu ako je potrebne a teraz sa radsej sustred na vecicky pre babatko 🙂
@simona1910 pozvala si svokru/svagrinu ku vam? ved ich pozvi sama. zavolaj, ze zajtra upecies babovku, nech pride na kavu jedna aj druha ... musis byt ty iniciativna, mozno sa ony nechcu natiskat ....
psik - vychadzky na PN ti pre neho nebudu stacit. stena, kym sa nauci chodit von, potrebuje chodit casto. a dospely pes tiez tak tri krat curat von urcite, rano,poobede a pred spanim. a to uz vychadzky nemas ...
ja by som zatlacila na manzela, ze ked sa babo narodi, tak musi maz inu pracu, nie na tyzdnovky. ja by som tak zit nevedela ... to nie je partnersky zivot. mame stryka, co tak cely zivot zil a teraz na dochodku sa s manzelkou "hlusia" lebo nikdy neboli zvyknuti byttak dlho spolu 🙂
@ukulela ano manzel mi uz naznacil ze v tej praci nehodla ostat dlho nakolko maju v plane posielat zamestnancov do zahraničia na ovela dlhsie ako 5 ci 10 dni, nakolko tam chytili velke zakazky a to on nechce
@ukulela s tým tlačením na manžela kvôli inej robote to až také ľahké nie je. Neviem kde býva autorka príspevku, len nie vždy je jednoduché nájsť si prácu a dobre zaplatenú prácu v mieste bydliska. My už roky žijeme spôsobom, že manžel chodí na týždňovky aj viac. Sme kraj, kde dobre platenú robotu nenájdeš. Keď je doma, som rada, že je doma, chodíme na výlety, spoločné nákupy atď.. všetko sa dá keď sa chce. Medzitým sa nám narodil syn, dnes už má 7 rokov, ja som dokonca chodila opatrovať do Rakúska, takže niekedy sme sa aj 3 mesiace nevideli a stále sme spolu, stále sa máme radi, stále si vážime jeden druhého 😉
@simona1910 naznacil? Jak Ti to naznacuje? Viackrat si to tu spomenula. Ved sa ho jasne spytaj.
Normalne komunikujte ako manzelia.
A suhlasim. Napeč a pozvi na kavu. Pokecate.
@tanyja nebudem pisat konkretne nazvy miest prestahovali sme sa z mesta ktore ma skoro 100 000 obyvatelov do mesta ktore nema ani 20 000, z mesta kde je vela prac. prilezitosti do mesta z ktoreho chodia jeho obyvatelia pracovat do inych miest al. do zahranicia. Prestahovali sme sa jednak preto lebo sme tu mali vlastne byvanie, byt ktory mame casom v plane predat a stavat (manzel zdedil po starom otcovi pozemok), ale aj preto ze tu mal manzel vybavenu pracu cez dobreho znameho. Kratko potom ako sme sa nastahovali sa manzel dozvedel ze z tejto prace nic nebude a dohodol sa s firmou pre ktoru pracoval v mojom rodnom meste ze zatial ostáva, vypoved stiahol. Nakolko je manzel sikovny, a v tej praci sa mu darilo, sef bol rad ze neodchadza a prijal ho spat.
Zvyknes si, aj ja som v cudzom meste, a to ti nemam ani svokru a svagrinu. Najdes si priatelov a pomaly zapadnes... no bude to este trnista cesta samoty, no nezijes tak sama...
@tanyja len taky sposob zivota musia akceptovat obaja. a zakladatelka s tym zjavne nie je stotoznena ... my sme sa s mojim bavili a aj on povedal, ze by taky zivot nechcel. aj keby to znamenalo nizsiu vyplatu atd.okrem toho vyssie pise, ze aj chlap si to uvedomujeaprippadne dlhsie sluzobky do buducna uz odmieta. aj on musi uznat - odtrepal sa do mesta, kde chcel byvat, no zena je tam sama - tak naco sa tam stahovali?samam mohla byt aj v inom, pre nu viacvyhovujucom meste.
@simona1910 no ono je to dnes ťažké za prácu, ja sama som momentálne bez práce, ale začala som si robiť kurz, tak snáď sa aj ja potom uchytím. Uvidíte ako sa časom všetko vykryštalizuje, možno vás vietor zavedie aj niekam inam ako v kraji, kde teraz bývate. Držím palce, aby ste boli spokojní a šťastní v trojici kdekoľvek na SK aj mimo SK 😉
@simona1910 vy sa vo vsetkom spoliehate na okolie, ci pri praci, byvani, tie argumenty, co sem davas, si mala zvazit pred stahovanim
@ukulela stahovali sa preto, lebo to uz nemohla vydrzat s mamou.... a zrazu bez nej nemoze byt....
@moni244 co som mala zvazit, ze manzel tu mal dohodnutu pracu od kamarata naslubovane ze bude mat pohodovu 8,5 hod. pracovnu dobu, volne vikendy, ze bude robit TU, aj manzel bol z toho nadseny, ani platovo to nevyzeralo zle, nieco podobne ako ma teraz, akurat by bol doma pri mne a mohol si pomalicky prerabat na byte tak ako mal v plane, ani on ani ja sme neratali s tym ze sa to takto zvrtne a ze z tej slubovanej prace nakoniec nic nebude..
@simona1910 cize, ty si v malom rodnom meste muza, muz chodi na tyzdnovky do tvojho rodneho mesta, dobre chapem? Lebo ak je to tak, tak uz nicomu nechalem, preco byt neprenajmete a nenajdete nieco v tvojom meste, ked tam aj tak muz pracuje?
@simona1910 vies co, tebe niet rady, ty ides stale to svoje
@simona1910 ty si tu uz raz pisala...nedavno...pamatam si to...a pisala si vtedy o mame tvojej ze vam robi problemy a vycita vam ze chcete odist...
@moni244 lebo mi povedal ze sa nebude uz zase stahovat nazad ako blbec, ze casom z tej firmy odide a najde si nieco tu..ze on je tiez nastvany ze to takto dopadlo ale uz nazad sa stahovat nemieni..
@obsadenemeno nemoze byt bez socialneho kontaktu. niekde pise, ze ak by aj chcela byvat v rodisku, tak vo vlastnom. neviem, ci aj nespominala, ze zvazovali/odmietli hypo ... chybou je, ze mala velke oci pri prestahovani. jejasne, ze tam za mesiac -a este k tomu na PN - nikoho nenasla. je zavreta a bucha si hlavu o stenu. isla zdomu do bytu - kto na to nie je celkom nastavena, tak z toho moze byt na slucku. uz len to, ze si nema kde na dvoresadnut a vypit kavu ...
@simona1910 pohladaj nejake predporodne kurzy. aj v 20tisicovom meste by mohli byt, ked nie, tak v najblizsom vacsom, s gynekologom by si si podla mna vedela dohodnut aj upravu vychadzok, aby si to stihala ... tam by si mohla najst dake buduce mamicky z okolia. obzeraj inzeraty, hladajmiesto pre manzela. nesustred sa na to, ze chces ist domov, ale na to, ako zlepsit situaciu, aby ti bolo v nomom domove lepsie.
manzela popros, nech so svokrpu dohodne pevny termin, kedy si vezme veci, lebo chcete urobit detskuizbu atd. svokru/svagrinu ty aktivne pozyvaj ku vam. alebo napec kolac a zanes jej cez vychadzky, alebo ju popros, ci nepojde s tobou nakupit...
@alchemilkazltozelena ano, vtedy bola priorita odstahovat sa od nasich, zo spolocneho domu..

@sasa1310 tak to mame zial aj tu, ceny bytov su sice lacnejsie, ale stupli nenormalne a uz aj tu najdes trojizbaky (stare sidliskove), co sa stveraju k 110k... to iste. Parkovanie tiez, takmer nemozne. Ale nesuhlasim, nech henta fajta sa stahuje do KE, ked to ma byt este horsie a tiez len same spinenie pocuvat (uz aj sama mam toho dost, aka je tu spina, hnusny vzduch)... nech sa prestahuju do svojich okresnych miest a zveladia to tam :-/ :D Ale to sa bavime o neinteligentnych a nekulturnych debiloch, myslim, ze s nimi zapasi akekolvek 'spadove' mesto... BA zial najviac, kedze je hlavne