Ťažkosti so zvládaním domácnosti a detí
Baby je tu nejaká co sa citi tak ako ja? Som bez práce, starám sa o deti sama keďže manzel je stale v zahraničí. Samozrejme, že mu to vadi tak ma neustále ponižuje. Lenže ako mam zvládať domácnosť, dve deti, plus vysoka skola a ešte aj do prace chodit? Neviem si nájsť prácu, keďže stále skáčem okolo deti len. Nemá mi kto bohužiaľ pomôcť
@anonym_autor neviem aké veľké deti máš...ja som tak isto sama na dvoch majú 5 a 8 a celý týždeň muza nevidíme pracujem zatiaľ len na 6 hodin,mam ale aspoň moju mamu,ktorá môže za mňa zaskočiť kedykoľvek. Tak nech si to pán manžel vyskúša,dones mu deti nech dá stará sám o deti,ktoré si urobil a nech chodí normálne aj do práce.
Uff tolko urážok co ste mi naložili... no dobre tak mi treba no. Mam deti este male 5,9 . Zatiaľ nechodia do družiny, keďže som doma. Na výšku som sa prihlásila hlavne z toho dôvodu aby som uz načisto neosprostela doma pri deťoch. A take urážky ako tu čítam, že hadam nestudujes taku a takú školu akoze haló. Aj kebyze študujem za upratovačku to kde sme klesli takto niekoho ponizovat
@anonym_autor 5 a 9 niesu male deti. Tiez take mame a dokazem chodit do prace.
Mám chlapa v zahraničí. Finančne sa stará o rodinu sám. Tak sme sa dohodli, našťastie. Som zvedavá kde by mi tolerovali za posledný mesiac 2 týždňovú PN. Preventívku mala dcéra, syn kontrolu u ortopéda, kontrola na strojček, očné s dcérou kde bola odoslaná z preventívky. A najstarší má 16, tak ten išiel pre istotu k zubárovi sám. Zo strojčeka poslali syna na dentálnu takže budúci tyždeň dalšia udalosť. A koncom mesiaca kožné. Niekedy sa to tak nakopí, že sama nechápem. Robila som v dvoch prácach na skrátený uväzok, naháňala som sa ako pes. Nakoniec sa to ani v jednej práci kolektívu nepáčilo, že odchádzam o 12.00, nariekali že oni tam chudáčikovia musia ostať. O výplate sa nemusíme baviť. Nie je to žiadna hitparáda.
Nie ďakujem, vyskúšala som. Lepšie je keď som doma. Ďalší dosť závažný argument je, že keď muž príde konečne z práce som tu a môžeme si spraviť program aký sa nám páči. Máme tri deti, všetky chodia do školy.
Opýtaj sa muža čo konkrétne od teba chce a podľa toho môžete diskutovať čo ďalej…
@simca06022011 aha, pretože na našej škole (v CZ) je iba do tretieho. Takže naša 9 ročná už chodiť nemôže ani keby chcela... Tak ma to len zaujímalo. A teda ten poplatok je masaker. My sme platili 1000,- Kč za polrok...
@tiezjedna ja som tiež žiadnych 40eur neplatila tak neviem.. 😂
@simca06022011 tie deti nemajú 15+, môžu mat školu ďaleko. Plus teda škola nie je 24/7, nie kazdy zamestnavatel akceptuje ze zamestnancovi dieťa ochorie, stale sú nejaké prázdniny, nie všetci robia po-pia, ak fakt bývajú niekde kde sa zle dochádza, tak je to o to zložitejšie.
@domak2 😂 ach dobre, ale keby sme veci takto brali, tak ziadna zena pomaly nepracuje :D alebo teda jeden rodic.. lebo co ak
@maciatkolulu kľudne môže. Nevravím,že je to jej pripad,ale napr rigorozku keď píšeš je v podstate štúdium ,ale do školy nechodíš len studujes a píšeš . To môžeš mať napr JUDr PaedDr alebo PhDr. 🤷 Alebo kopa iných odborov či predmetov ,špecializácii sa dá diaľkovo študovať .
@barbie2023 to ja viem,ale to nie je zaručené prípad autorky.
Pripnem sa a napíšem ti keď budem mať čas... mam to takmer totožné s tebou🤦♀️
Normálne sa treba s mužom porozprávať, možno mu vadí to,že ešte ti platí TVOJU VS.Mnohi moji kolegovia študujú VS,piatok poobede a sobotu sa pomaly už online pripoja a teda vidno,že mnoho energie tomu nedávajú. Preto tieto VS nemajú ani takú váhu a vážnosť v očiach mnohých ľudí.A áno starať sa o dve deti je masaker. Chodí muž domov každý víkend?Asi áno,keď stíhaš chodiť do školy.A ono deti prežijú v inštitúcii, moje deti boli vždy vyblaznene z družiny a doma už kľudne,urobili sme úlohy a bol kľud a mohli sme ísť von.Si možno vyhorena,byt doma 9 rokov je tiež masaker. Byt tebou hľadám krátky úväzok,však aj keď sú deti viac v škole,škôlke neurobia neporiadok.Ja som si tiež nevedela predstaviť,ako to bude,keď budem v práci a pohoda. Deti najedene,kde boli a ja denne menu.Aj variť 9 rokov doma,ja už by som ani nevedela čo🙂A v kolektíve človek naberie inú náladu,môžeš sa tam na muža posťažovať,kolegyňa sa posťažuje tiež a hneď je človeku ľahšie🙂Komunikuj doma s mužom a nastav si priority
@anonym_autor skúsiť si nájsť aspoň na skrátený úväzok, pošta, drigeria, nejaké potraviny, možno upratovanie.. určite by som nečakala ze co mi dá každý mesiac ..aspoň nejaké vreckové mat alebo prispieť niečím do rozpočtu po tých rokoch... aj ja nám skrátený úväzok, som s dcérkou na predlzenom rodicaku ale dosť ma trápi, že nemôžem mať klasickú prácu na minimálne 8 hodín a nenechať všetko na muzovi
Troska som sklamaná zo žien ako vedia urazat druhých. Akoze nechápem, keď niekto napíše co je to za vysoka skola taka a taka. Akoze je to vysoka skola a všade sa treba učiť. Školu si platím sama, mam niečo nasporene a príjem mi skončil v marci tohto roka. Čiže som bez príjmu len pol roka nie 9rokov. Manzel zaraba v zahraničí veľmi dobre, je hneď pod vedúcim na jednej firme. Zarobí viac ako kebyze robíme obaja. Lenže stale mu je malo. Bohužiaľ na takú povahu... a deti 5 a 9 vobec niesu veľké deti. Akoze môžem ich nechať same max hodinu. Viac sa bojim. Kde bývam je dosť nezamestnanosť a celkovo hore na Orave je vysoka nezamestnanosť.
A deti su u mojich rodičov alebo svokrovcov ked chodím do školy. Preto nechcem ešte keď pojdem do prace, aby mali starosti s našimi detmi
Troska som sklamaná zo žien ako vedia urazat druhých. Akoze nechápem, keď niekto napíše co je to za vysoka skola taka a taka. Akoze je to vysoka skola a všade sa treba učiť. Školu si platím sama, mam niečo nasporene a príjem mi skončil v marci tohto roka. Čiže som bez príjmu len pol roka nie 9rokov. Manzel zaraba v zahraničí veľmi dobre, je hneď pod vedúcim na jednej firme. Zarobí viac ako kebyze robíme obaja. Lenže stale mu je malo. Bohužiaľ na takú povahu... a deti 5 a 9 vobec niesu veľké deti. Akoze môžem ich nechať same max hodinu. Viac sa bojim. Kde bývam je dosť nezamestnanosť a celkovo hore na Orave je vysoka nezamestnanosť.
@anonym_autor no bez urážky, stále mu je málo? Ty s deťmi žijete zo vzduchu? Účty sa samé platia? Snáď muž robí pre rodinu. Možno treba prehodnotiť model fungovania. Na Orave nastavané 3 generačné domy, chlap mukluje v zahraničí a žena viac rodí ako robí. Veľmi by som zvážila, či mi stojí bývať na nejakej Orave a chlapa si ani nevidieť a nechodiť do roboty. Si 9 rokov doma, tam by som sa odpichla. A nevyhovárala sa na malé deti. Lebo malé nie sú. Minimálne to jedno. Deväťročný mi chodil na jednoduchý nákup do potravín.
A deti su u mojich rodičov alebo svokrovcov ked chodím do školy. Preto nechcem ešte keď pojdem do prace, aby mali starosti s našimi detmi
@anonym_autor to je fajn,že nechceš,ale keď mužovi rupnu nervy,budeš musieť chcieť. Lebo žiaľ,tvoj muž s týmto modelom nesúhlasí. Takže zbytočne ti tu budú nadávať na chlapa,ktorý chodí do zahraničia pivo piť a prechádzať sa po pamätihodnostiach,proste dovolenkovať,lebo ti to dá akurát tak prd. Jedine rozvod. A potom uvidíš ,čo všetko sa dá. tipujen,že aj prídavky nosí domov muž,takže ty jednoducho nezvláda jedno 9 ročne dieťa a patroične? Treba si určiť priority. Ak doteraz zvládal ťahať muž finančné celú rodinu asi nezarobí malo. skolu tu zjavne platí,vlastne všetko a pozor. Vadí mu,že si doma. A ešte sa sťažujes.... Tu je ten kameň úrazu. Pokiaľ by bol spokojný s tvojim pracovným zaradením -zena v domácnosti,tak cusí. Ale nehnevaj sa na mňa,dve pomerne veľké deti a tvrdiť,že ti nezvládas? Na budúci rok,už ani družinu nebudeš mať,ty vole,ti nezávidím keď sa nuž rozhodne ostať pri Tom pive a prechádzkach na západe a ty nebudeš vedieť kudy kam. Ti poviem,že taký rozvod,práca škola dve deti, naťahovačky na súde o výživné,dokazovanie atď. Jaaaaaj, no by si videla. Ale kto chce kam.
O akom pive a prechádzkach tu hovoríte? Ja som také nič nepisala. Má veľmi dobrú funkciu v praci, cize sa nenarobi až tak veľa. Len nas to stojí to, ze ja musim byť doma. A deti tiez nevidia jeho poriadne a nemajú ani mamu vidieť ano? Smutne...
Najlepsie bude, ked s nimi ostanes doma do ich 18ky...
Podľa mňa toto máš celé zle zorganizovane. Mozes ísť do práce a školu mať ako ISP alebo externe. Na každú prednášku ísť nemusíš ( su nepovinné) a mužovi si dovolila urážať ťa. To je tiež zle.
Podľa mňa toto máš celé zle zorganizovane. Mozes ísť do práce a školu mať ako ISP alebo externe. Na každú prednášku ísť nemusíš ( su nepovinné) a mužovi si dovolila urážať ťa. To je tiež zle.
@anonym_autor nie, mozu ta vidie, po skole a skolke.. preco nemas deti normalnet am v normalnych casoch? Organizacia je zla, ved takto by si mala mat uplne veget system doma, ak neratam podvecer sa pobavit s detmi, urobit ulohy. A nie uz teraz tvrdit, ze nestihas.
Ano chapem, ak je zla lokalita s pracou je problem, preto ak ma muz taku super pracovnu opziciu, mali ste davno prebrat vas spolocny zivot a nie na dialku = bud sa prestahovat tam,aelbos aprestahovat do ineho mesta kde je vsetko pristupnejsie = tak skoly, ako aj praca a napr mozno aj blizsie k muzovi aby vedel castejsie, lahsie prist. Urcite sa to da, nemusis ani prestat studovat. Len si to proste musite vydebatovat, ze teda treba najst riesenie, aby ste ako rodina boli spolu a neurazali sa, pripadne aby bol kazdy z vas vyrovnany so situaciou
@barbie2023 ona podla mna studuje externe, uz len zo zakladnych udajov ma odhadom nejakych 35+r podla mna
Muž sa nenarobí? Ach sladká nevedomosť. Vidieť, že si hodne dávno do roboty nechodila. Nehnevaj sa, ty si z kategórie nechce sa mi robiť. Sedieť s deťmi do promócii doma. Ostatné deti pracujúcich mám tiež mamy nevidia? No vidia. Keď prídu zo škôlky a z družiny.
Muž sa nenarobí? Ach sladká nevedomosť. Vidieť, že si hodne dávno do roboty nechodila. Nehnevaj sa, ty si z kategórie nechce sa mi robiť. Sedieť s deťmi do promócii doma. Ostatné deti pracujúcich mám tiež mamy nevidia? No vidia. Keď prídu zo škôlky a z družiny.
@anonym_e39834 Do promocii😂😂
O akom pive a prechádzkach tu hovoríte? Ja som také nič nepisala. Má veľmi dobrú funkciu v praci, cize sa nenarobi až tak veľa. Len nas to stojí to, ze ja musim byť doma. A deti tiez nevidia jeho poriadne a nemajú ani mamu vidieť ano? Smutne...
@anonym_autor autorka a preco si nesla normalne do prace po tretich narodeninach mladsieho dietata? Tak ako to robi vacsina zien. Ja som isla na plny uvazok ked mali deti 3 a 6 rokov. Robim som so zenami, co maju podobne stare deti a vsetky sme normalne fungovali v praci aj doma. A robili so mnou aj zeny, ktorych muz mal dve prace alebo caste sluzobky.
Vy ste sa s muzom nikdy nebavili o tom ako to bude po rodicaku? Naco studujes tu VŠ ked nechces pracovat?
Mám chlapa v zahraničí. Finančne sa stará o rodinu sám. Tak sme sa dohodli, našťastie. Som zvedavá kde by mi tolerovali za posledný mesiac 2 týždňovú PN. Preventívku mala dcéra, syn kontrolu u ortopéda, kontrola na strojček, očné s dcérou kde bola odoslaná z preventívky. A najstarší má 16, tak ten išiel pre istotu k zubárovi sám. Zo strojčeka poslali syna na dentálnu takže budúci tyždeň dalšia udalosť. A koncom mesiaca kožné. Niekedy sa to tak nakopí, že sama nechápem. Robila som v dvoch prácach na skrátený uväzok, naháňala som sa ako pes. Nakoniec sa to ani v jednej práci kolektívu nepáčilo, že odchádzam o 12.00, nariekali že oni tam chudáčikovia musia ostať. O výplate sa nemusíme baviť. Nie je to žiadna hitparáda.
Nie ďakujem, vyskúšala som. Lepšie je keď som doma. Ďalší dosť závažný argument je, že keď muž príde konečne z práce som tu a môžeme si spraviť program aký sa nám páči. Máme tri deti, všetky chodia do školy.
Opýtaj sa muža čo konkrétne od teba chce a podľa toho môžete diskutovať čo ďalej…
@6mia6 však jasne,keď ste sa tak dohodli,ale inak toto čo tu píšeš ...to v zahraničí ani ženu nechodia asi do práce žiadna. Skús si zistiť,ako dlho sú na MD,skús si zistiť ako fungujú pecka a ocr a pn a potom pochopíš. To inak,čo píšeš sa dá zvládnuť aj poobede,veľká väčšina. Inak sa cítim ako bývalá samoživiteľka dvoch detí,no úplná hrdinka.
Ja som bola v podobnej situacii, sice iba s jednym dietatom. Z manzela uz je dnes ex manzel, syn chodi do jasli, vzdelanie momentalne som stopla a cakam kym mi malz este trosku podrastie. Nikto mi nepomaha, na vsetko som uplne sama a vobec mi to ani nevadi lebo som si uz zvykla. Treba si predosvsetkym urcit priority, a pre mna bolo dolezite aby som doma mala pohodu, aby to bolo miesto kde som stastna - takze manzel musel prec. Dalsia priorita bola peniaze - takze deti sup do jasli a ja do prace. Ked je syn chory, robim co viem aby som vykryla tie dni (hackujem a predavam to na internete, som registrovana na ''jaspravim'' a marketingujem tam svoje zrucnosti - a toto vsetko robim popri svojom zamestnani). Ano je to narocne a je toho vela, ale da sa zariadit tak, aby zena sama s detmi vedela v pohode vyzit, nemusi za Vas vsetko manzel platit. A co sa tyka skoly, nepocka to? Je to tak velmi dolezite, ze to neviete na par rokov odlozit? Clovek sa vie zamestat aj bez vysokej skoly. Ja napriklad pracujem na manazerskej pozicii bez vysokej skoly.... len tak pre priklad.
@6mia6 však jasne,keď ste sa tak dohodli,ale inak toto čo tu píšeš ...to v zahraničí ani ženu nechodia asi do práce žiadna. Skús si zistiť,ako dlho sú na MD,skús si zistiť ako fungujú pecka a ocr a pn a potom pochopíš. To inak,čo píšeš sa dá zvládnuť aj poobede,veľká väčšina. Inak sa cítim ako bývalá samoživiteľka dvoch detí,no úplná hrdinka.
@maciatkolulu ano mozes sa tak citit. Kazda mame vsak ine priority. Nemienim sa zodrat v praci za smiesne peniaze ked mi chlap donesie viac nez dost. Takze otec deti mimo, z akych dovodov tam je, je nasa vec a nie nie su to len peniaze. A ja budem do vecera v praci tiez. Deti ulice. Dakujem nie, rozhodli sme sa inak.
Nechapem preco by som si to mala zistovat. Ako co funguje. Mam chodit do prace preto aby ostatni boli spokojni, ze tam chodim???
Ked budem samozivitelka zariadim sa inak, teraz nemusim. Napr. Deti by sa nevenovali vrcholovo sportom, ktorym sa venuju pretoze by ich nemal kto podporit, nemusim rozmyslat kde budu cez prazdniny, neriesim ked nejde zo dna na den voda v skole alebo je tam bomba. Sadnem a pozbieram ich. Pisem svoje skusenosti a neboli dobre. Pisem o tom, ze teda nechapem, v ktorej praci toleruju tolko vypadkov. Ja som taku nenasla. Uz ani nehladam.
Neviem co je na tom take strasne, ze zena ostane doma lebo moze, lebo chce a tych lebo moze byt donekonecna a este dalej. Ja v tom vidim v momentalnej situacii viac vyhod ako nevyhod. Nie vsetky mame pracovne ambicie. Kazdá sme iná a pokial to vyhovuje tej ktorej domácnosti, vsetkym okolo to moze byt ukradnute. Ja nezijem tvoj zivot, ty nezijes ten moj.
@anonym_autor ja som tiež z Oravy, tiež z hornej a predstav si, ze sa tu dá nájsť práca a dokonca aj na skrátený uvazok a aj na doma. Mala som 4rocnu, ta chodila do škôlky, ja som si robila externé VS a popritom som pracovala na skrátený uvazok, lebo mi jednak bolo blbé, že by mal platiť všetko muž a jednak si neviem predstaviť, ten čas co bola v skolke, čo by som robila ja. Do škôlky šla pred 8 a po ňu o 14:30 a mali sme kopu casu na seba poobede. Škola bola piatok poobede a sobota.
Školu si si vybrala, preto že aby si nezblbla doma, mohla si si ale pohľadať skrátený uvazok, to by bol manžel radsej. Nie nemá ta urazat, ale ja sa mu necudujem, že ho to nebaví.
Za mojich čias sa to bralo ako samozrejmosť. Rodičovská dovolenka nebola, iba 26 týždňov MD, 4 týždne pred pôrodom 20 po pôrode. Deti automaticky 5 mesačné nastupovali na kojenecké oddelenie jaslí. A ženy kmitali medzi prácou, nákupmi, odnášaním a vyberaním detí z DJ a MŠ. Neboli polotovary, plienky sa vyvárali, prali, žehlili a neboli ani automatické práčky, tie pribudli okolo r. 1972. Televízne vysielanie bolo od 17.00 do 21. 45 a potom naskočil monoskop a po ňom nastalo do nasledujúceho dňa iba zrnenie. Neboli mobily, počítače, tablety. Takže všetok ten čas, ktorý teraz ženy venujú technickým vymoženostiam, venovali iba rodine a domácnosti. Ak sa čas dobre zadelí a nenechá sa ani minúta pre seba, dá sa to zvládnuť aj so zamestnaním.
Za mojich čias sa to bralo ako samozrejmosť. Rodičovská dovolenka nebola, iba 26 týždňov MD, 4 týždne pred pôrodom 20 po pôrode. Deti automaticky 5 mesačné nastupovali na kojenecké oddelenie jaslí. A ženy kmitali medzi prácou, nákupmi, odnášaním a vyberaním detí z DJ a MŠ. Neboli polotovary, plienky sa vyvárali, prali, žehlili a neboli ani automatické práčky, tie pribudli okolo r. 1972. Televízne vysielanie bolo od 17.00 do 21. 45 a potom naskočil monoskop a po ňom nastalo do nasledujúceho dňa iba zrnenie. Neboli mobily, počítače, tablety. Takže všetok ten čas, ktorý teraz ženy venujú technickým vymoženostiam, venovali iba rodine a domácnosti. Ak sa čas dobre zadelí a nenechá sa ani minúta pre seba, dá sa to zvládnuť aj so zamestnaním.
@evkatk tebe dnes ide karta. Perlis v každej téme. Tak, ako sa kedysi niektoré ženy venovali detom a rodine, venujú sa aj dnes. Tak, ako kedysi niektorým ženám išli deti na nervy a radšej sa realizovali v záhrade a deti boli ponechané svojmu osudu, tak sú aj dnes ženy, ktoré sa o deti veľmi nezaujímajú. Zďaleka všetky deti neboli v jasliach, strážili babky. A posledná veta je úplná perla. Nemať ani minútu pre seba, ti šibe?
A k tomu ešte chcem dodať, že dokončila som VŠ ja aj manžel (brali sme sa počas štúdia a prešli po svadbe na diaľkové štúdium), čo znamenalo každú sobotu od 8.00 do 17.00 v škole. Po jej skončení som začala druhú VŠ a po ďalších 10- ich rokoch tretiu VŠ, aby som čo najviac zarobila v novom odbore na európskych projektoch. O domácnosť a deti bolo postarané, stále čisto, deti bez problémov, všetky skončili VŠ, sú úspešné.. Všetko sa dá, chce to však kusisko vlastnej obete.
Čas pre seba je poriadna sebeckosť zo strany ženy. Keď už boli deti väčšie a prvý krát som išla ku kaderníčke sa dať ostrihať (strihali sme sa susedy vzájomne) mala som výčitky voči sebe. Brala som to ako sebeckosť, veď čo všetko by som urobila doma a ako riaditeľka školy som si hodne práce nosila aj domov.
Čas pre seba je poriadna sebeckosť zo strany ženy. Keď už boli deti väčšie a prvý krát som išla ku kaderníčke sa dať ostrihať (strihali sme sa susedy vzájomne) mala som výčitky voči sebe. Brala som to ako sebeckosť, veď čo všetko by som urobila doma a ako riaditeľka školy som si hodne práce nosila aj domov.
@evkatk inak sa cítiš pri zmysloch hej? Vies čo je to vôbec psychohygiena?

@domak2 u nich sa nik striedať uz nemusi 😂
@simca06022011 tie deti nemajú 15+, môžu mat školu ďaleko. Plus teda škola nie je 24/7, nie kazdy zamestnavatel akceptuje ze zamestnancovi dieťa ochorie, stale sú nejaké prázdniny, nie všetci robia po-pia, ak fakt bývajú niekde kde sa zle dochádza, tak je to o to zložitejšie.