icon

Tichý konflikt so svokrou

31. aug 2020

Ahojte, pisem anonymne, clovek nikdy nevie.. Potrebovala by som nazor, mozno radu, neviem. So svokrou sme nikdy nemali konflikt, v podstate ju mam rada, nemozem povedat na nu, ze je zly clovek, ale... Byvaju dalej, takze sem tam vikendy travime u nich, ona pracuje v meste kde byvame, takze viac menej pravidelne nas navstivi. Posledne 3 razy, co sme boli u nich, tak urobila tak, ze si vzala masho syna 3 rocneho a isla s nim prec po dedine na cca 2 hodky. Vzdy to bolo tak nestastne - v 30tkach horucavach na ihrisko, tesne pred nasim odchodom domov, uz zbaleni sme cakalo, tak manzel isiel ich hladat. Nevzala si mobil. Potom zasa bolo uz dost hodin, syn.mal ist vecerat, zas ich bol hladat, zasa nemala mobil. No a naposledy rano, ze ide na cintorin, ze vezme ho a boli prec 2 hodiny, maly bez vody a siltovky, vonku horuco, zasa nemala mobil. To som uz bola dost nahnevana, vadilo mi to proste. No a teda k tomu sa pridalo este v ten den - dcerka bude mat rok a ona ked sa zobudi, tak este je tak rada na mne. Sedeli sme, dcerka na mne a uz mi ju sklbala, ze daj, vezmem si ju. Manzel spal so synom, svagor prec.. Ona si vzala malu na hojdacku, tam jej spievala a strasne ju chcela uspat este a ja som sama sedela vnutri a citila som sa ako blb. S manzelom sme sa pohadali, lebo on na tom nevidi noc zle.. Tak ja neviem.. Som prilis citliva ci ako? Ale povedala som si, ze ja tam uz nepojdem, toto nie je moja vysnivana predstava ako travit vikendy s rodinou.. Dakujem za kazdy nazor 🙂

sono2
31. aug 2020

@majah212 presne.

terezka1947
31. aug 2020

@sono2 kto chce a vie,pochopi,co som.tym myslela

sono2
31. aug 2020

@terezka1947 ale veď aj ja chápem.

majah212
31. aug 2020

@viestta a co tak matka dbajúca o zdrave stravovanie dieťaťa, vždy sa dá nájsť ekvivalent k expresívnemmu slovu 😉 teda pokiaľ nemyslis latinský význam slova, tak v tom prípade mater nie je brrr 🤔 pekný večer 🙂

terezka1947
31. aug 2020

@sono2 vies,ja som.na druhom brehu uz.
Ja by som.deti kludne dala dedkovcom,babkovcom,ale uz sa neda.
Preto mnohe chapem,ale....pride mi to.uz malicherne riesit,ci sa kto najprv opytal,potom dal....ci dal.cokoladu,ci jablko...skratka,ja,som.asi.uz nevhodny typ.na takuto diskusiu,lebo.mi.vsetko pride naozaj ako nepodstatne.

sono2
31. aug 2020

@terezka1947 veď áno. Ja už píšem, že sme dlho spolu aj svokra už sa poznáme veľmi dlho, ale niektoré pravidlá fakt keby boli že by sa troška akceptovalo nemuseli by byť konflikty, moja svokra vyložene dáva niekedy najavo že veď asi možno vie aj lepšie, potom zrazu také že až pozerám že aká vie byť a dodržiava, čo si prajem. Takže keby to bolo také tak akurát bolo by to fajn

kitycat
31. aug 2020

Nech zije opicia materinska laska...

janka54321
31. aug 2020

@deti95060810 presne, moja malá keď chce byť zo svokrou tak jej ju muž musí doslova nanútiť, lebo mala má babku rada a chce s ňou byt,. ..a to niekedy tie vyhovorky, čo mala....ona musí prat napríklad a podobne trápnosti ...ja keď doma periem zapnem práčku a robím ďalej, čo treba, alebo jednoducho nič..ona asi pozerá na práčku ako vypúšťa...tak vtedy ju pri tejto činnosti nesmie nikto rušiť . No stojí rozum ...ale keď ide o deti švagrinej, tak to všetko ide bokom, príde domov z práce a hneď sa im venuje a najlepšia je výhovorka o migrene, alebo o bolesti žlčníka...ja mám za sebou už aj zápal pankreasu a keby mala naozaj zlcnikovy zachvat, tak by bola rada,že je.

fliacik
Autor odpoveď zmazal
fliacik
31. aug 2020

Jaaaj, moja zlatá, keby som TI napísala román o mojich zážitkoch so svokrou, bola by si vďačná za tú, čo máš doma 😀 😀 😀 V jadre Ti rozumiem, lebo tiež si pri tej mojej musím veľmi kúsať do jazyka, ale zase si myslím, že veľká časť z toho, čo Ťa trápi, je riešiteľná. Moja svokra je vrcholne nezodpovedný človek - keď bol môj muž ešte malé dieťa, zabudla ho v obchode, prišla na to až doma, že jej čosi chýba. Inokedy vedľa nej vypil fľašu okeny, nevšimla si. Moje deti (v tom čase asi 2 a 4 roky) nie raz nechala bez dozoru na balkóne (4. poschodie), veselo si stáli na stoličke a pozerali cez zábradlie na ulicu a ona si šla do komory po kompót. K tomu bežne ostré nože na okraji kuchynskej linky, vriaca voda na predných horákoch plynového sporáka (2-ročné dieťa veselo nakúkalo, samé v kuchyni). Pravidlá nedodržiava, nami zakázané poza chrbát povoľuje, nikdy nerobí to, o čo ju poprosíme, ale to, čo ona uzná za vhodné. Tak som sa naučila. Pred odchodom mi presne povie, na ktoré ihrisko idú, dostane ruksačik, kde majú deti desiatu, vodu, klobúčiky, opaľovací krém, papierové vreckovky, rezervné oblečenie a pláštenky), keďže mobil večne zabúda, dávam dcérke na ruku smart hodinky, kde má predvolené číslo na mňa. Ak sa čosi stane, už mi vie sama zavolať, tiež ich viem skontrolovať ja. Ak svokra nedodrží dohodnutý čas, volám, zisťujem, či je všetko ok (má vysoký krvný tlak, tak pre istotu) a pripomeniem, že je čas obeda a čakám ich. A tiež si myslím, že ak si svokra dookola robí po svojom, mal by sa s ňou porozprávať Tvoj muž. Ten môj vie mame dohovoriť. Skús to vidieť aj trošku pozitívne - pekne urči svokre, čo má vziať a kedy sa majú vrátiť, a šup s mužom na romantickú prechádzku vo dvojici, alebo sama na nákupy, vypni, oddychuj, rob, čo inokedy nemôžeš. Asi je to s ňou občas na nevydržanie (mám pochopenie, pretože za posledný týždeň u nás svokra strávila 4 dni a navyvádzala toho požehnane), ale isto to nerobí so zámerom nejako Tebe či dieťaťu uškodiť. Ju už nezmeníš, musíš ju len prijať takú, aká je a nájsť vhodný spôsob komunikácie, aby si ju neurazila, ale aby ona rešpektovala Teba a dodržiavala dohodnuté pravidlá.

ichi224
31. aug 2020

Podla mna to tiez nie je v poriadku a moje skusenosti su podobne. Ak by toto urobila moja mama, lebo ved stane sa, dieta sa zahra, mobil ostane doma, tak jej to poviem a uz sa to nezopakuje. Nabuduce ak ostanu dlho, tak jej zavolam a vsetko bude v poriadku. Tiez nezasahuje do "ritualov", ktore mame vytvorene s dietatom. U svokry je problem uz len najst spravne slova, aby sa neurazila..boli sme dlho ale ved dieta sa pekne hralo a mobil aj tak nenosim so sebou. A nabuduce sa to zopakuje, ale ved sa aj tak nic take nestalo. Proste respekt ziaden, ona to aj tak vie najlepsie a bude to tak robit. Tiez sa tam presne kvoli tomu dobre necitim a na trhanie deti z ruk som priam alergicka. Mam si tam oddychnut ale cely cas som napnuta ako struna.

ivangeline
1. sep 2020

Ak chce svokra rozpútať konflikt, daj jej ho. Sú to tvoje deti, ty si ich matka, ty ich poznáš, ty vieš ich režim, ... Ja by som bola hnusna a povedala jej svoje. 😁😎🤷 Ja to hovorím...ale len svojej mame ..ona je taká... Svokra je za to veľmi zlatá, ústretová, pýta sa...i keď stane sa, že niečo s ami nepozdáva, nič strašné to nie je. Za to moja mama hneď robí všetko podľa seba a kašle na nejaký režim deti, a to, čo im vyhovuje. Avšak bola so mnou 10 dní, keď muž bol pracovné preč a pochopila! Boli trenice medzi nami ale potom skutočne pochopila a aj ja som bola spokojnejsia a nebazirovala na všetkom, lebo som vedela, že sa mama snaží a pýta, čo a ako. ❤️ A celkom sa nám spolu zapáčilo. 🙄😂

maciatkolulu
1. sep 2020

@ivangeline a prečo bola u teba tvoja matka? To sa nevieš o seba postarať sama a o deti?!?! 😂😂😂😂Niekto tu príde pomáhať a ešte sa ti nepáči, no zajyvala by son tu a poslala ta vieš kam...

leuchtturm
1. sep 2020

ked mi synovia dovlecu do mojho domu nejake svihnute nevesty a tie mi zvysia tlak, v momente synov vydedim...

maciatkolulu
1. sep 2020

@leuchtturm hneď budú nevesticky mylsie, keď budeš mat slušný majetok😂😂😂😂

jumama
1. sep 2020

@viestta necitam uplne celu diskusiu, a chapem aj tvoje slova o vztahu babka - vnucata. Je dolezite svokre verit, ved vychovala muza a tym padom nemohla byt az tak zla, cudna... ked sa nam ten muz paci. Vzdy je to o obojstrannej komunikacii, ze moze sa i mamina ozvat, ala aj svokra moze byt chapanliva a vekom a skusenostami o to viac sa spravat trosku empaticky. Mne svokra tiez od babatka robila podobne veci, ze len co dostala malu, prezliekla si ju, akoby to bola babika, proste ju chcela ist kocikat tak, ako si vysnivala 🙂 Doslova i s tymi topanockami nasilu prezutymi do tych, co kupila ona, aj ked boli velke a mala sa v nich viac potkynala. V tomto som ja bola pokornejsia, moc som to nekomentovala, nech ma radost. Viem ake to je, ze to moze cloveku priniest radost, ze si to babusko prezlieka, dotyka sa, a tak komunikuje. Chapala som ju. A chvile ked si dieta vzala, tak som si uzila - upratovanim alebo zehlenim 🙂 Tiez ju vzala po dedine, ukazat kamoskam, ked sme boli na navsteve, ale doverovala som jej, chcela som, aby sa mali radi... na druhej strane, tiez si niekedy zvytocne tvrdohlavo vymahala dieta a Akoby pozabudla na materinsky cit, akoby tu ematiu nebolo mozne vratit mi spat. Myslela si, ze pojdem po roku do prace a ona sa bude starat. Extremna predstava. Nebyvaju v rovnakom meste, preco preboha by som volila taketo riesenie? Preco by som sa mala odtrhnut od dietata? Casto ked som mala ine plany, o ktorych dopredu vedela, ovplyvnila chod dna, napr. ked som mala ist na stretnutie s byvalymi kolegami, tak sla so mnou a cestou sme museli ist aj do jej byvalej prace... zase len, aby poukazovala dieta kolegom, a na moje stretnutie uz potom malinka bola umrncana a musela som ist domov... to je potom ale o egu svokry, ze nerespektuje plany nevesty, potreby dietata, citi strasnu potrebu ukazat sa vsetkym kamoskam a kolegom ako super babka. Dokonca to ego moze byt az taketo - ked sme travili Vianoce ako rodinka doma a potom ked mali babo aj svagrinka a tiez chceli byt doma a chceli sme ku nim prist vsetci az na prvy sviatok vianocny, svokra zmizla na dva tyzdne na dovolenku a doslova z nezvladnutia tej situacie dala nam obom rodinam ako darcek iba cd s nejakymi kostolnymi koledami, hoci ak boli Vianoce u nej, spravala sa inak a bola by sa rozkrajala. Cukor alebo bic. Pozor, nie je to narokovanie si na dary, ani na jej pritomnost, je to iba naozaj, co tak clovek citi, ked “neposluchne predstavu kohosi ineho”. Nie je po mojom, tak vas potrestam. Mojou nepritomnostou. Nepritomnostou mileho zaobchadzania. To normalne nie je. To je urazene, treatajuce jednanie, hoci sme neublizili, len zili svoje dospele zivoty. Zostala v nas taka pachut trosku z toho. A ja uz som sa zacala trosku uzatvarat, nie som robot. Hoci mas svojich rodicov a svokrovcov rad, hoci si ich vazis, vzajomny respekt nevyzera tak, ze je vzdy vyhovene len jednej strane. A ak nie, tak si potrestany. To ze clovek sa nechova standardne, ale sa odmlci, oduje, to tie tiez forma trestania. Aj v tak vysokom veku, kde by mala vitazit racionalita a respekt, niekedy ta racionalita a respekt Je cakany hlavne od mladych... A napriek vsetkemu, svokrovcov si vazim, mam ich rada, rada im zverim dceru, maju dobry vztah. A nad vsetkym sa casom uz len usmejem, ze aj stary rodic je prvy raz starym rodicom a chce si to uzit a k vnutactku sa sprava pekne a vztah je dobry, ale tie vztahy dospelych su niekedy take, ze kto komu ustupi... Poviem taku vec: Mozno ak je vztah starych rodicov medzi sebou uz menej naplneny fyzickymi dotykmi, ze su proste take netulkacie typy, ze sa naucili prilis spolu fungovat len jeden vedla druheho, ze kazdy ma svoj konicek atd., cize su spolu, ale nie intenzivne spolu, tak tie vnucatka, tym ako sa tulkaju k babke a dedkovi, zrazu im hrozne vela citov a pocitov vratia. Aj do vztahu medzi starymi rodicmi, mozu v nich znovu zobudit aj vzajomnu nehu, ktora sa staranim o rodinu, dom, pracu, zahradu... kamsi vytratila. Mozno aj preto tak o ich pritomnost stoja, ze zrazu znovu maju ten citovy zmysel zivota.

leuchtturm
1. sep 2020

@maciatkolulu alebo ked nastupia do prace a zistia ako je to s ponukou opatrovania pre deti a pracovnym casom 😂

maciatkolulu
1. sep 2020

@leuchtturm 😂👍👍👍

elviku11
1. sep 2020

Mala si dcérku na rukách a naciahla si sa za koláčom. Vtedy ti ju svokra vzala so slovami, že nech sa kľudne najes.
Podľa mňa je to celkom normálna reakcia od babky. Chcela ti pomôcť. Malej potom spievala a hojdala ju, čo je tiež pekne od nej.
Zrejme si babka o tebe myslí, že si taká tichá a slušná, že by si ju aj tak nepožiadala o pomoc, tak ti išla s pomocou v ústrety.
Ja by som to nabudúce urobila tak, že v situáciách, kedy by som chcela pomôcť, by som ju normálne požiadala o pomoc. Nech vidí, že som toho schopná a že mi nerobí problém ju o niečo poprosiť. A zase keď sa mi to nehodí, tak poviem "teraz netreba, ale keď už nebudem vládať, hneď vám ju donesiem"

elizuella
Autor odpoveď zmazal
ivangeline
1. sep 2020

@maciatkolulu ...aby som tebe vysvetlovala podrobnosti. ;)

maciatkolulu
1. sep 2020

@ivangeline nemusíš, ale mne to nejako hlava neberie, že keď už teda sa neviem postarať o deti, z akéhokoľvek dôvodu, príde mi niekto pomáhať a ja si mam ešte ústa otvárať, hmmmm😂dobre

ivangeline
1. sep 2020

@maciatkolulu Ano ak sa dva krat pytas ci skutocne chce pomoct. A pointa mojho prispevku bola ze konflikt tj rozhovor aj ked nie prijemny vie vela krat pomoct. Ujasnia sa veci a ludia ked sa maju radi sa dohodnu.

veroniq85
1. sep 2020

ja este len dodam autorke ze to ze ona si dupne ze takto nebude travit vikend tak je to jej vec ale nemoze to zakazat svojmu muzovi. Cize autorka moze sedet doma na zadku kym jej deti s muzom budu travit vikend u svokry (jeho mamy) a potom az uvdidi ake to bude. Ale ak mu bude robit napriek tak aby nebola o rok anonymna diskusia ze sa rozvadza s muzom. Lebo branit muzovi a jeho detom so stykom s vlastnou matkou by uz bolo riadne cez ciaru.

katkati
1. sep 2020

@mrkvicka060 Výstižné a najbližšie k pravde. Prečo nedopriat dvom bytostiam spoločne strávený čas a pritulnost, hlavne keď im je spolu dobre a hlavne, majú na to obmedzený čas. Spokojnosť detí by nás mala napĺňať šťastím a nie naopak. A ja verím a som presvedčená, že vnucik bol uveliceny, že takto s babkou trávil čas. Aj vnučku by jej mala dať sama od seba, keď sa chystá jest, bolo by to normálne.

lujza123
1. sep 2020

Tam asi ide skôr o veľmi rozdielny pohľad na výchovu, kým na jednej strane je úzkostliva mladá mamička a na druhej strane babka z generácie žien ktoré sa s obskakovanim deti až tak moc neserinkali. Ani jedna to nemyslí zle, akurát že to čo je pre jednu nehoráznosť druhu ani nenapadlo žeby to mohol byť problém.

Ja som dieťaťu nikdy nedávala šiltovky ani čiapky, fakt iba keď vonku mrzlo, veľa chodilo po vonku bosé, nejedavalo v presnú hodinu a na krátke vychádzky som vodu do sebou nikdy nebrala.

kvetinka75
1. sep 2020

@lujza123 dnes sa to podla mna so vsetkym prehana. Ked chodila dcera uz sama von napr. Cez vikend doobeda nikdy si nebrala siltovku, vodu, jedlo. A peezila. Ved nwmusi pit kazdych 15 min a doobeda nie je 30 stupnov. Po 2 hod prisla domov spinava hladna smadna. Umyla sa napila najedla. Keby toto v dnesnej dobe spravila svokra neveste, roznesie juv zuboch. Lieta sa detom okolo ritiod malicka a potom su nesamostatne. Neyreba im stale statza zadkom, nukat vodu , jedlo, utierat ich. Treba ich nexhat zit

autor
1. sep 2020

Vsetko vyriesene. Rano som jej zavolala, lebo ma to trapilo, v klude sme si povedali kazda svon pohlad. Zavolala som ich na kolacik poobede, takze ziadne obmedzovanie styku ani podobne tragicke scenare damy. 🙈 Pre mna je rodina a pohoda najdolezitejsia. Dakuje za vsetky rady, nazory - aj za tie posmesne a vyrypovacske 🤦‍♀️

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal