Tlak zostať doma
Chcela by som sa vás opýtať na váš názor a skúsenosti. Cítite aj vy tlak zo strany okolia, rodiny alebo známych, že by ste mali zostať doma s dieťaťom až do jeho troch rokov? Ja osobne by som sa po roku rada vrátila do práce, ale mám pocit, že veľa ľudí to vníma negatívne alebo ma od toho odhovára.
Ako to máte vy? Rozhodli ste sa ísť po materskej skôr do práce? Ako na to reagovalo vaše okolie? Cítili ste výčitky alebo ste sa stretli s nepochopením? Budem rada za vaše názory a skúsenosti, lebo mám pocit, že nie som sama, kto to takto prežíva.
Ďakujem za každú odpoveď! 💛
Vobec ma nezaujimalo, co si kto mysli. Doma som byt uz nechcela, isla som si oddychnut do prace 😂
Dcera mala 15 mesiacov
A máš teda dieťa? Nechcela som pôsobiť nátlakovo. Len som bez dieťaťa mala tiež svoje "predstavy" a "plány", proste som si myslela, že ja mám plán a tak to bude a dieťa bude fungovať ako švajčiarske hodinky, lebo JA CHCEM. Snažím sa ti len povedať, že načo to teraz plánuješ, keď ani dieťa ešte nemáš??? Alebo nejakého mrňúsika, ktorý ešte netuší, kde je sever... Načo riešiš TERAZ nejaké tlaky okolia? Keď budeš chcieť ísť v roku dieťaťa do roboty, tak proste choď, čo koho do toho 🤷.
Išla som dvakrát skôr, okolo 2 rokov mali deti. Ostal s nimi muž. Okolie to nevnímalo nijak. Ak hej, nedali vedieť😉Rozmýšľala som aj skôr, ale okolo roku mne samej bolo zaťažko, potom roku a pol sme to všetky strany zvládli podstatne lepšie. Za mňa lepšia mama, ktorá je naplnená, keď aj prácou ako nervná a nespokojná mama, ktorá je doma nasilu do 3 rokov. Ja som však mala výhodu, že deti mal muž.
U každého som išla do práce na polovičný úväzok, keď mali 1 rok. Zostal s nimi manžel a bolo to výborné rozhodnutie. Jednak s ním majú deti skvelý vzťah (dokonca môj otec-stará škola povedal, že je to super a že škoda, že sa v jeho rodičovských časoch toto nerobilo) a aj mne to pomohlo trochu odreagovať sa od domácej rutiny.
Okolie to neriešilo, ak, tak len pozitívne, ale vo svete je skôr zvláštne, keď je žena doma 3 roky a podobne.
My sme mali doma určené priority asi tak, že číslo 1 boli deti a ich pohodlie, potom nasledovalo to finančné zabezpečenie rodiny. Vďaka tomuto budem zrejme pracovať na polovičný úväzok až do 11.roku života mladšieho syna, lebo nie sme pod finančným tlakom a tak si to ich detstvo síce neužívam natlačené do prvých troch rokov, ale oveľa dlhšie.
A som rada, že som mala šťastie na muža, ktorý zo mňa nechcel mať knedľu domácu, ale podporil ma nielen v rodičovstva, ale aj v kariére.
Držím palce, nech sa rozhodneš správne!
@nikpa....dôležité je, nech sa matka rozhodne akokoľvek, aby dieťa aj ona s tým boli v pohode....presne tak. Aby dieťa nevnímalo, že má aj inú mamu.
@autorka
@sss777 byť s otcom doma je lepšie, ako s cudzou ženou
Dieťaťu jednoznačne prospeje, keď s ním je matka do 3rokov doma. Existuje na to xy štúdií. Ja som sa riadila tým a áno, je tým ovplyvnený aj môj názor na matky, ktoré idú do práce výrazne skôr(s výnimkou tých, ktoré musia z finančných dôvodov).
Podľa mňa pol úväzok je ideálne riešenie. Neprídeš o potešenie z prace a zároveň sa úplne nenadrieš. Lebo robiť na pol úväzok pri ročnom dieťati je hrozný prepal. To dieťa je síce v jasliach ale o to viac pozornosti mu musíš venovať keď si doma, plus ešte ostatne povinnosti. Záleží akého máš muža. Ak normálneho čo je schopný zastať všetky záležitosti okolo dieťaťa a domácnosti dá sa to pri dobrom time managemente skĺbiť ale je to hrozná makačka. Zažila som si to a mala som dosť, už by som to znova neurobila
@lavender94 pre mňa je ročné dieťa príliš malé a má byť s mamou, môj názor. Jasne, že keď nevyjdú s peniazmi, mama musí to práce, bohužiaľ. Inak by som ale nešla, keby som nemusela. Lepšie radšej až keď má dva roky, keď už to musí byť.
U každého som išla do práce na polovičný úväzok, keď mali 1 rok. Zostal s nimi manžel a bolo to výborné rozhodnutie. Jednak s ním majú deti skvelý vzťah (dokonca môj otec-stará škola povedal, že je to super a že škoda, že sa v jeho rodičovských časoch toto nerobilo) a aj mne to pomohlo trochu odreagovať sa od domácej rutiny.
Okolie to neriešilo, ak, tak len pozitívne, ale vo svete je skôr zvláštne, keď je žena doma 3 roky a podobne.
My sme mali doma určené priority asi tak, že číslo 1 boli deti a ich pohodlie, potom nasledovalo to finančné zabezpečenie rodiny. Vďaka tomuto budem zrejme pracovať na polovičný úväzok až do 11.roku života mladšieho syna, lebo nie sme pod finančným tlakom a tak si to ich detstvo síce neužívam natlačené do prvých troch rokov, ale oveľa dlhšie.
A som rada, že som mala šťastie na muža, ktorý zo mňa nechcel mať knedľu domácu, ale podporil ma nielen v rodičovstva, ale aj v kariére.
Držím palce, nech sa rozhodneš správne!
@sss777 ísť na polovičný úväzok, kým je s nimi manžel, to sa neráta. Tu ide o to, že ide žena normálne do práce a dieťa musí niekam strčiť zatiaľ. Úplne iná situácia.
Ides do práce? Ľudia si budú myslieť a suskat. Ostaneš doma dlhšie? Ľudia si budú myslieť a šuškat. Takže rozhodnutie je len na tebe a mužovi. Vždy si bude niekto niečo myslieť. Môžeš to mať v päte, ak tebe a vašej rodíne vyhovuje to ako žiješ.
Dieťaťu jednoznačne prospeje, keď s ním je matka do 3rokov doma. Existuje na to xy štúdií. Ja som sa riadila tým a áno, je tým ovplyvnený aj môj názor na matky, ktoré idú do práce výrazne skôr(s výnimkou tých, ktoré musia z finančných dôvodov).
@nicegirl369 štúdie 😂 no tak napíš konkrétne co je ovplyvnené negatívne? Lebo ja ti z praxe napíšem kľudne xy prikladov kde sedenie mamy doma s dieťaťom do 3.a aj viac rokov nič dobré deťom nedalo... sú tie deti šikovnejšie, múdrejšie, samostatnejsie? Nie sú. Sú odolnejšie, menej často choré = nie. Zaručia tie 3r doma lepšiu atmosféru doma? Vývin dieťaťa? Nie. Keby tie štúdie mali byť v.poriadku, je tu jeden fakt= celý západ by bol mimo a slovenské deti by prekvitali z toľkeho pobytu doma s mamičkami. A nič také sa nedeje u nás. Vzorka je veľká, 3rocne md+rd su už dlhé roky u nás.
@sss777 ísť na polovičný úväzok, kým je s nimi manžel, to sa neráta. Tu ide o to, že ide žena normálne do práce a dieťa musí niekam strčiť zatiaľ. Úplne iná situácia.
@lauricka
Tak snáď väčšina detí má aj otca, ktorý sa snáď vie tiež postarať. Autorka píše len o tom, že by s dieťaťom nebola do 3 rokov doma. Nepíše, či by bolo so starými rodičmi/opatrovateľkou/otcom...ja som písala o tom ako to bolo u nás. My sme sa prestriedali na pol roka, neskôr sme mali opatrovateľku. Deti sú zdravé, šťastné a nadpriemerne nadané. Nevieme ani to, akú má autorka pracovnú dobu, či môže robiť z domu a ani iné podrobnosti, takže netušíme, či chce dieťa niekam "strčiť"
Všetko je to iba na tvojom rozhodnuti a manzelovom, vsetko zavisi ako sa citis ty a nie co povedia druhy. Ja uz som doma 7 rokov - ale uz je to dlho, sice som si robila skolu popri rodicovskej, ale uz urcite chcem pracovat. Zas ja som pre niekoho leniva urcite...a manzel ma sponzoruje.. ale kaslat na ich reci.
Ahoj nemôžem mať deti ale ak by prišla táto možnosť užila by som si s tým bábätkom to najviac čo sa len dá.Kaslat celú robotu rodina je najviac.Prides o všetko pekne.
Ahoj nemôžem mať deti ale ak by prišla táto možnosť užila by som si s tým bábätkom to najviac čo sa len dá.Kaslat celú robotu rodina je najviac.Prides o všetko pekne.
@tokio22 To vidis inak kvoli problemu nemat deti. Vsimni si ale mnohe matky, ktore su sice doma s dietatom a ten cas presedia na mobile.
To je pravda tie telefóny nás raz zožerú.Sprav ako tebe bude najlepšie.
@lavender94 pre mňa je ročné dieťa príliš malé a má byť s mamou, môj názor. Jasne, že keď nevyjdú s peniazmi, mama musí to práce, bohužiaľ. Inak by som ale nešla, keby som nemusela. Lepšie radšej až keď má dva roky, keď už to musí byť.
@lauricka ja som odišla asi od 15 mesačnej plus mínus, nepamätám sa už koľko presne mala ale to je jedno proste ročné dieťa. A bolo to pre to, lebo som už nedávala tu rutinu a bolo to zo mňa cítiť a určite to aj mala vnímala, že nie som ok, robilo mi to zle na psychiku a potrebovala som nejaký mentálny stimul lebo som si pripadala už ako bez ducha. Nemám nejaké extra koníčky a jedine čo ma fakt baví je moja práca. Inak zaujíme ze pred pôrodom som potrebovala psychihygienu kvôli práci a po pôrode to bolo moja psychohygiena.
Ale moja mala nikdy veľa neplakala za mnou, manžel ma dokázal plnohodnotne zastúpiť a mal aj väčšiu trpezlivosť na tie todlerovske hry. Takže išiel na MD. Nebudem klamať aj finančne sa nám uľavilo keď som sa vrátila do prace, to tiež na psychike pridá. Bolo to náročné, ale aspoň sme neprišli o rozum a o zdravé manželstvo. Nikdy som nedojčila takže ma vedel bez problémov zastúpiť muž vo všetkom a v niektorých aspektoch mu to išlo aj lepšie ako mne.
@lauricka ja som odišla asi od 15 mesačnej plus mínus, nepamätám sa už koľko presne mala ale to je jedno proste ročné dieťa. A bolo to pre to, lebo som už nedávala tu rutinu a bolo to zo mňa cítiť a určite to aj mala vnímala, že nie som ok, robilo mi to zle na psychiku a potrebovala som nejaký mentálny stimul lebo som si pripadala už ako bez ducha. Nemám nejaké extra koníčky a jedine čo ma fakt baví je moja práca. Inak zaujíme ze pred pôrodom som potrebovala psychihygienu kvôli práci a po pôrode to bolo moja psychohygiena.
Ale moja mala nikdy veľa neplakala za mnou, manžel ma dokázal plnohodnotne zastúpiť a mal aj väčšiu trpezlivosť na tie todlerovske hry. Takže išiel na MD. Nebudem klamať aj finančne sa nám uľavilo keď som sa vrátila do prace, to tiež na psychike pridá. Bolo to náročné, ale aspoň sme neprišli o rozum a o zdravé manželstvo. Nikdy som nedojčila takže ma vedel bez problémov zastúpiť muž vo všetkom a v niektorých aspektoch mu to išlo aj lepšie ako mne.
@lavender94 aj to je na tom pekné, že ste to riešili obaja tak, aby ste zachránili manželstvo 🍀
Riaď sa hlavne sebou. Nikoho v tomto nepočúvaj, iba seba. Ozaj nikoho. Ani partner/manžel, rodičia ti do toho nemajú čo rozprávať. Išla som tiež skôr do práce, zažila som kvôli tomu množstvo slovných útokov, šikany, no iba vo virtuálnom svete tu na MK. Keďže je tu množstvo jednoducho zmýšľajúcich ľudí, hlavne žien. V realite sa pohybujem medzi vzdelanými ženami a ony všetky išli do práce skôr.
Jasne ze áno, hlavne od spolumatiek. Dieťa bude mať doživotnú citovú traumu ak náhodou pôjde do zariadenia skôr.
Začala som robit ked mala 18 mesiacov, najskôr 2 a potom 3 dni v tyzdni, dcéra bola v súkromných jasliach/skolke a bolo to super pre nás obidve. Ja som bola medzi ľuďmi, neodumrel mi mozog a dieťa malo zábavu. Ona bola také spoločenské dieťa, potrebovala stále nové podnety, doma sme išli zošaliet obidve, tie dva dni v tyzdni boli tak akurát vtedy.
Do prace na full time 40h/tyzdenne som sa vrátila až ked mala 4 roky
A preco ta zaujima co si mysli okolie? Toto rozhodnutie je na tebe a max ti do toho moze “kecat” manzel, aby ste sa dohodli ci tvoj navrat do prace logisticky zvladnete. Myslim odvoz/vyzdvihnutie dietata z jasliciek alebo ci zvolite opatrovatelku, ako sa doma prestriedate ked bude chora atd.
Musis sa naucit, ze tvoj zivot je tvoj a zijes ho pre seba nie preto co si o tebe bude mysliet okolie.
Ja mam teraz obe deti v skolke a rozhodla som sa ostat 4 mesiace doma a venovat sa sebe, to este len okolie nevie rozdychat, horsie ako ked isla mala 1,5r do jasliciek a ja do roboty :D a je mi to uplne jedno, jediny nazor kt ma v tomto zaujimal bol manzelov a on mi mile rad umoznil tento cas pre seba po 2 detoch.

z casti som citila a figu ma to zaujimalo. Budem si robit co chcem :D a inak zaujimave, ti co nad tym lamentovali a nebodaj ma krkavcou materou nazvali = lamentuju stale nad niecim = ide dieta niekam, zle je, nejde zle je... pracuje zena, zle je, nepracuje.. este horsie je... :DDD tak si vyberte... kto by sa prisposoboval stale??
Ja som mala homeoffice od porodu vlastne stale, po MD som hned "oficialne" pracovala, ale ostavala som v rezime HO, a do firmy odbehla sem tam + dcera isla do jasiel v cca 1,5r, to sme vychytali choroby na nejaky pol rok takmer stale a potom uz od cca 2r pekne chodila kazdy den :D Pre nas to bolo na nezaplatenie, prave sme sa dcere venovali o mnoho intenzivnejsie, ked bola v jasliach, lebo doma bolo vsetko spravene rychlo, kym tam bola.. a potom bol fajront :D