icon

Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke

15. jún 2021

Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.

Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.

stevvvka
19. jún 2021

Inak, myslím si, že upratovačka nevyrieši hlavný problém, takže riešiť ci upratovačku áno alebo nie je vedľajšie.

To nie je o tom, že nestíhajú, že majú veľa prace tu ide o to, že muž sa nezapaja do chodu domácnosti a rieši len seba, voľný, čas, bycikel. Keďže autorka to finančne ťahá, mal by sa viac zapájať a bolo by to všetko ok. Keď bude upratovačka, muž tak ci tak nepohne prstom, a ešte aj autorka si to sama zaplatí zo svojho.

borabalazova
19. jún 2021

@stevvvka Pani na upratovanie nie je dramaticka polozka rozpoctu, koho z ucastnicok diskusie bytostne bavi upratovanie a robi to s radostou a nadsenim, nech sa prihlasi!

eeffka
19. jún 2021

@borabalazova jaaaa 🤣🤣🤣mne treba kucharku 😤

stevvvka
19. jún 2021

@borabalazova nehovorím, že nie, iba hovorím, že problém medzi manželmi to nevyrieši. Zas to bude organizovať len a len autorka, koho zavolajú, kedy... Síce jej ubudne z domácich prác, ale aj deti sú veľké a pomáhajú, stačilo, keby sa zapojil aj muž.
Ani mňa to extra nebaví, ale keď už upratujem, je to taky relax.

vroni
19. jún 2021

@stevvvka, neriesi to problém, ale uvoľňuje situáciu. Keď mám žalúdočné nervozitu z toho, čo za bordel na doma čaká a že musím pucovať deti, že nestihli umyť kupelnu, no kaslala by som to. Ja osobne považujem upratovanie za formu mučenia, nie za relax. Za otravné považujem varenie, ale keď začnem, je to relax. Ale upratovanie - to teda nie.

borabalazova
19. jún 2021

@vroni Tam som smerovala aj ja: ked mam cast povinnosti vyriesenu a nemusim sa tym zaoberat, potom sa mi lahsie bojuje s tou druhou. Nevidime do spalne kazdemu manzelstvu (obrazne), ale kuchyne a kupelne su rovnake. 😉

number19
19. jún 2021

@vroni Problem je, ze aj po tom relaxovanom vareni pride upratovanie kuchyne...a toto na vareni neznasam...

autor
19. jún 2021

Niekedy mám pocit že tu mnohé nečítate. Asi 5 krát som napísala že mám na tom svoj podiel viny a že som na seba patrične nahnevaná . Asi 3 krát som napísala že na druhej strane mentálne zdravý človek nezneužíva druhého . Podiel nenahraditeľnosti ? Ale kdeže . Toľkokrát som prosila svojho muža až niečo vybaví , urobí , obehne , vytelefonuje , niečo čo je nutné k normálnemu fungovaniu rodiny a výsledok je rovnaký že sa na to s prepáčením vysral . Nie to že ja chcem byť nenahraditeľná ale že určité veci sa riešiť som musela či som chcela alebo nie. Myslíte že by mi nebolo lepšie keby mi povedal že kúpime si to a to auto , je super, pozrel som to obehal , sedel som v tom , miesto toho aby som to musela urobiť ja ? Mňa ako ženu tak zaujímala cena a farba , kufor a počet miest. Ostatné mi bolo s prepáčením u prdele. Čakať na neho tak dodnes behám na tom starom , a dávam ho opravovať. Nekúpi chlieb , mlieko , vajcia lebo on zabudol ? Ako čo mám tým deckám dať jesť ? To akože vždy mám objednať pizzu alebo cestoviny ?
Môj muž takýto vždy nebol , má to síce v sebe ale nebola situácia ktorá by to hnala do takéhoto extrému. Potom sa dostal do partie týchto Saganovcov, slobodných a rozvedených šuhajov plus sa mu otvorili finančné možnosti a postupne to dospelo až do tohto konca. A prirátam k tomu krízu stredného veku .
Včera sme sa pohádali ako psy , zjapal , kričal a nadával . Je nervný lebo nemá peniaze , 25 .6 má splatný telefón a teraz ho nemá kto zaplatiť , nemá na budúci cyklistický výlet a výplata až okolo 10.7.2021.
Ale tak má kde spať, má čo jesť tak jednoducho vydrží .

lusyc
19. jún 2021

Tak má chlapec smolu. Buď sa preberie, alebo nech sa presťahuje ku kamarátom, keď je frajer.
Rýchlo minul, čo mu cinklo 10.6., však sa naučí gazdovať.
Joj, aj ja som za vás vytočená, aký je to neuveriteľný sebec (mám aj doma, ale nie až taký extrém).

shilou
19. jún 2021

Vsetky clanky som si precitala ..no som zvedava fakt ako to dopadne.

timing
19. jún 2021

Jeeemine. Ja ked citam,ako niektore si idu svojim a dookola kritizuju autorku,ze chce byt nenahraditelna tak ocami pregulam. To jej ako ma pomoct,takato informacia dookola? A ze nema zakladat diskusie na fore? :D zeny, ak sa vam osobne nepaci,nikto vas nenuti presadzovat svoj co svoj nazor na diskusiu,ktora sa vam nepaci. Reagujte na ine a spokojne kopkajte nozkami doma. Prijala kritiku,moze prijat aj pochvalu nie?
Kazda zena chce byt nenahraditelna, aby ju muz nevymenil, aby si vazil aky cenny poklad ma doma. Zodpovednu vo vsetkych aspektorch zivota,mudru,podnikavu. A autorka sa vymakala pri 3 detoch, ved to je umenie to vsetko zvladnut. Preco by nemohla dostat pochvalu? Kolko muzov by mozno taku podnikavu zenu by chcelo mat pri sebe,aby sa ako rodina mohla mat financne kazdy mesiac lepsie a lepsie. Vsetky vieme,ze rodicovska zviazuje ruky, ale hold niektorym zenam sa robit nechce,radsej by doma boli a poberali x rokov pridavky vselijake. Autorka zamakala na kariere aby sa dobre mali. Predpokladam,ze nepocitala,ze € zmenia muza na taku financne zavislu svinku.
Autorka, vobec nemaj vycitky za tu hadku. Takto ventiluje hnev a aj bude. Clovek by si myslel,ze sklopy usi a bude poslusny. Evidentne si neuvedomuje ze tymto nasratym spravanim si nikdy vydobije pristup k uctu.
Priprav sa na viac a viec hadok,ktore bude vyvolavat aby sa ventiloval. Tu musis reagovat s kludom anglicana. Obcas udrzat ton hlasu v klude bude tazke, ale nenechaj sa vyprovokovat aby nesiril o tebe klebety a pri potencionalnom rozvode z teba urobi agresivnu nervacku/ psychicky na zrutenie.
Pokial praca dovoli,vybehli s detmi kupat sa a on nech doma sedi a rozmysla nad sebou. Ked s nim trieska druha puberta.

autor
19. jún 2021

@shilou vzhľadom k tomu že mám skúsenosti z pojednávaní na súde s vysokou pravdepodobnosťou to nedopadne dobre. Žiadne zázraky ja neočakávam , že zrazu sa prebudí a zrazu bude on sa venovať aj rodine a aj v nej žiť lebo žije mimo nej . Ak raz chlap spadne do takéhoto spôsobu života tak návrat späť pokiaľ on sám nechce je takmer nemožný .A môj muž nechce , zapadol do tej partie príliš hlboko.
Včera som mu v hádke povedala že načo si nám , povedz mi načo ? Nie si tu pre peniaze , pre rodinu a ani pre mňa , sex máme raz za uhorský rok , nič nevybavíš, nič nezabezpečíš, žiješ len pre seba a svoje potreby .
Pozeral na mňa a mlčal a potom zrazu vyštekol , no pani advokátka , pani úžasná podnikateľka, spasiteľka sveta si myslíš že keď si sa dostala k peniazom , že mi budeš rozkazovať ? že mi budeš diktovať čo mám urobiť ? Ja rozhodnem čo kedy urobím alebo neurobím .
Ako na to som skonštatovala len že za posledné roky si neurobil nič , pre nič si sa nerozhodol . Ak to bude takto pokračovať jednoducho sa s tebou rozvediem , prax mám v tom bohatú .

kylie1983
19. jún 2021

Ja by som poriesila aj fyzické zdravie, určite minimálne vziat krv, nejaký podrobnejší krvný obraz, štítnu žľazu... A samozrejme aj zmeniť “postavenie” v rodine, vsetci sme nahraditeľni 😉

timing
19. jún 2021

To je taky vykrik do tmy od neho. Uvedomuje si,ze mu skoncil zivot na aky si zvykol.
Pocuj,ked pises,ze ma partiu rozvedenych/slobodnych kolegov. Ci nahodou nedostal take " cenne rady" od nich. Predpokladam,ze ti rozvedeni sa aj vykecali. Napriklad,ze ako ich zeny pri rozvode obrali o prachy,vyzivne na deti a ze si az tak nemozu uzivat. Aj ta rada od pravnika, moze byt rada od kolegu co si presiel rozvodom. Ci Ti on nahodou nezacal kvoli tomu minat svoju vyplatu a uzit si mladost na plno, prachy vymenil za bicykle. Pri rozvode si ich vezme a potom preda/ akoze daruje/ a peniaze bude mat on pre seba. Predpokladam,ze aj on teraz bude pytat rady od kamosov co a ako robit. Ak nechce zachranovat vztah, tak bude chciet vytrieskat z manzelstva co najviac €. Lebo tie argumenty pri hadkach su od neho take,ze mu nejde o rodinu ale iba o jeho buducnost a este nevie ako s nou nalozit.
Ja,ak by som bola na tvojom mieste a vies ako to chodi na pojednavania, tak uz by som chcela byt aspon o 2 kroky pred nim. Aby ta neospral o vsetko a on si zabezpeci luxusnu buducnost

danim
19. jún 2021

@timing tie čo na sebe pracujú a materská deti áno Ok, zbožňujú ich.. no maju aj inu predstavu o živote ako byt žienka domáca, ju chápu, mnohé to zažívajú ( ja mam s preťažením tiež skúsenosti a veru nie je ozaj sranda ). Tie čo nemali ambíciu študovať a ich predstava je ideálne byt “doma” to vidia, že si autorka niečo dokazuje. Nedokazuje, mat deti, domácnosť a vypracovať sa popritom je veľká záťaž pre ženu, tie čo taký život maju, vedia. Ja jej veľmi držím palce. Nech to ucese čo najskor. Ja som preťaženie zažila 4 roky po návrate z MD 2 deti, a veru som aj zmenila pozíciu. A to môj muž pomáha uci sa s deťmi Atd... jasne tiež sa mu nie vždy chce ;) ale veď ani mne sa niekedy nechce 🙂 keď mame v práci veľa. Ale treba si pomahat, aby sme mali dobrý vzťah. Sebec ženu nemiluje. Keby ju miloval, nenechá ju skapat, keď ho prosí o pomoc. A nie, že tento jej ešte zavolá, aby mu vyzdvihla cykl dres.. lebo panko chce ísť na bicyklik... mam doma tiež akčného športovca, no deťom pomôže čokoľvek aj mne, šport posunie. vsetko sa da ak sa chce.🍀✊

eeffka
19. jún 2021

Coraz viac je to vlastne inak. Umoznila si mu mamahotel a zivot slobodneho mladenca. To ze s tebou vyjebava ( sorry ale trefnejsia alternariva mi nenapada) si si uvedomila z vecera do rana po 6? rokoch. To si rozumny clovek vsimne po 6mesiacoch.

danim
19. jún 2021

.....žiješ len pre seba a svoje potreby ..... s prístupom k tvojmu uctu.. našťastie už nie. Dobre si mu povedala. Cítiť z teba, že si sa nad neho nenavysovala a dopriala.... no zároveň si prosila o pomoc ochotu pre rodinu deti...teraz je panko na nervy bez peňazí... a docvakava mu, že je zle. Tak vyskakuje. Pozor, aby ta nenakrmil jeho bľabotaním a zišla z cesty, ktorú si začala. Držím palce. Partnerstvo je partnerstvo... nie že je jeden otrok a druhý lezi...

letfenixa
19. jún 2021

Autorka, je dobré že si sa spamätala skôr, ako si fakt niekde skolabovala. To, že tvoj muž reaguje ako reaguje, mi príde normálne. Nebude si predsa zrazu sypať popol na hlavu a končiť so svojím pohodlným životom bez boja. Takéto diskusie sú pre mňa ako škola života.

uglybetty1234
19. jún 2021

Tiež pokladám túto diskusiu za poučnú. Autorka vie že tiež urobils chybu, ale pán manžel je teda riadny príživník. Bude teraz velmi kopat nohami, pohoda život mu skončil. Držím ti palce, za mña robíš vyborne kroky!

miadi
19. jún 2021

@lusyc ale to nie su vycitky ci prisnost na autorku. Zbytocne a nepomoze. Ked si uvedomi ze su to jej volby. Moze ich zmenit. Su to jej vztahy v rodine. A ano spadla z jahody ked najprv len riesila vycerpanost a teraz pomali sa ide rozvadzat. Ako si clovek moze tak neuvedomit ze vztah nefunguje ze nie je dobry ax ked Je neskoro?kazdy mà ako si zariadi. Jej muz bol rodinny typ staral sa o deti len teraz sa zmenil? Tak to mà fakt smolu. Nemoze za nic je to chudatko velke podme ju lutovat. Rozvedie sa a rovnaka Ved sa jej nestane v dalsom vztahu. Nebude tu anonymne zas riesit problemy vo vztahu za ktore vobec nemoze. Je len jedna z tych vela dokonalych uzasnych zien co mà neschopneho zleho muža.. Ja jej chcem pomoct kto to nevidi a mà potrebu ju obhajovat ( asi sa v nej vidite) ok nie jazdy pochopi. Ja si zas nemyslim ze jej pomoze ked tu budeme pisat aky je jej muz debilko . ( Hlavne ked 80%zien co tu pisu s tymi sebcami ostava nic nezmenia iba sa im ulavy kydanim na svoju polovicku)skoda reci.

stevvvka
19. jún 2021

@miadi Chápem aj tvoj pohľad, ale autorka vinu priznáva. Netvrdím, že jej muž je mamipulator, ale čudovala by si sa, ako dlho sa vedia ľudia pretvarovať. A aj sa menia, niektorí postupne niektorí rýchlo.
Môžeš byť rada, že nemáš skúsenosti a teda nechápeš, ako človek prehliada chyby toho druhého.

Poznám prípad, kedy žena celý život ťahala financie, muž pil. Ale zato nebol stále ožratý, neprepil všetko, doma pomohol, mal v jej očiach iné kvality.
Tak si zvykla, že ona sleduje, kedy kde co zaplatiť. Zrazu muž zmenil práci, hral aj automaty, klamal o výplate. Za pár mesiacov narobil dlhý cez 10 000 eur.
A teraz kde je problém? Vedela, že pije, že mina, ale dovtedy "v rámci normy". Tiež by si jej povedala, že mala si skôr všimnúť, aký je? No ved vedela, že rozhadzuje, ale vplyvom okolností a zmeny práce to zaslo až za hranice.

Takisto autorka videla, že muž nezabezpečí, ale pravdepodobne to bolo "v rámci normy" toho, čo bola ešte ochotná tolerovať. A partia chlapov spravila svoje, tu bycikel, tam bycikel, chlap čoraz viac času na bycikloch az ona precitla.

Súhlasím s názorom vyššie, zabezpečiť financie tak, aby si on po rozvode nezobral všetkých 7 byciklov.

Keďže máš skúsenosti, tak hádam prídeš na to, ako mu zabrániť, aby ta obabral.

Akonáhle zapotil to o životnej úrovni, celkom som zmenila názor. Vôbec sa nestará o deti, čo budú, kde budú, len o seba a peniaze. Fuj. Toto by u mňa bola posledná kvapka.

lila1988
19. jún 2021

@miadi ale zase ja tomu verim, že sa jej muž vplyvom partie mohol zmeniť. Nasiel si koníček a prestal sa zaujimat o ňu a deti a nasiel si bandu skrachovancov(na fb cyklokoalicia vidis, čo sú zac tieto particky chudákov, závidia druhym auta a že môžu zadarmo parkovaním “zaberať” verejný priestor, lebo oni sa tými bicyklami priemiestnuju asi po duhe oblohou). Kupil si drahy bicykel, za čo ho ti skrachovanci(nezamestnaní, na voľnej nohe, či zamestnanci statnej spravy/magistrátu) uznávajú. Doma je zrejme za chudáka, čo nič nespravi, nevybaví, nič nezarobi a tak z nej uniká medzi seberovných/s nižšou urovnou, kde ho uznávajú.
Na druhej strane sa každý človek mentálne posuva svojimi skúsenosťami a nárokmi na životnú uroven, či túžbou po spokojnosti. Tie, čo sme boli v 20tke, už nie sme v 30tke a nebudeme ani v 40tke, preto aj veci, ktoré nám nevadili a ktoré sme nevideli v 20tke na partnerovi, nám teraz môžu vadit a rovnako ľudia majú tendenciu nevychadzat zo svojej komfortnej zony, čiže ak ona všetko zabezpečovala, tak on sa stiahol do svojho pohodlia a prečo by sa obťažoval? Ja som toto zažila pri mužovi. Pri prvom dietati kmital a pri druhom zostal úplne s ľavými rukami. Ešte ho obťažovalo aj prebalit to mladsie, lebo videl, že to zvladnem aj sama. Musela som ho začať zapájať, delegovať mu úlohy, aj keď som vedela, že nebudu spravene tak, ako odo mna, ale padlo to na úrodnú pôdu. Dnes sám od seba povysaval, umyl dlážku, povenoval sa detom cez obed, prebalil mladsie dieťa, keď sa uspalo mladsie a ja som mohla ist k staršiemu, tak si išiel opravit auto, vymenit olej a ešte má na pláne ist do obchodu a upratovat dvor. Tak pred 8 mesiacmi by celu sobotu strávil rollovanim mobilu. Teraz za ním vzdy vecer prídem a spýtam sa ho, aký má plan na dalsi deň a pre neho je to napr. spúšťačom následnej akcie, ak už vie, že viem, čo mal naplanovane(v podstate vysloví verejný prísľub), že to musí aj v ten deň spravit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marseillefan
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
miadi
19. jún 2021

@lila1988 Ved to hovorim ako si zariadis tak mas. Taky je kazdy druhy chlap ze ho treba zapojit do domacnosti rodiny. Vsetko je zvyk. Ked je zvyknuty ze ju nechal vsetko riesit,, tak po 16r to nezmeni. Neskoro je rit bit ked sa posrala. Ak sa zena stazuje ze mà doma neschopneho blbca. . Tak nie je o nic lepsia ako on. Ak ho mat nechce nemusi snim trpiet. Silna uzasna zena bude az ked sa ho zbavi. Ked to nejde medzi nimi napravit.

marseillefan
19. jún 2021

@elizabet173 zdravé manželstvo je u mňa také, že neriešim moje a tvoje peniaze... všetky sú spoločné... zablokovať partnerovi prístup k účtu je akt agresie, na tom sa predsa nedá nič stavať. Veď je úplne jasné, že autorka so svojim manželom skončili, toto už nie je partnerstvo, ale boj.

autor
19. jún 2021

@elizabet173 ešte odpoviem tebe a potom to tu z mojej strany ukončím . Prečo som už dávno neoddelila účty ? Pretože to bol a je môj muž. Pretože mi to prišlo a prichádza nedôstojné tak pre jednu stranu a ako aj pre druhú a to aj teraz . Ani teraz nepociťujem nejaký triumf víťazstva a pocit zadosťučinenia , na tu máš ty hajzel keď sa nevieš spratať do kože tak ja ťa naučím . Nechcem takto fungovať do budúcna na oddelených účtoch , mne osobne sa to z duše bridí .
Ale to je jediná a to aj minimálna šanca ako ho zastaviť . A nie v míňaní peňazí ale zastaviť v sebectve.
Chcem aby bicykloval , chcem aby mal kamarátov a nevadí mi ani ten bicykel za také peniaze. Ale ..je to tu to ale a tu sa budem opakovať chcem aby v tej rodine žil a spolupracoval , staral sa o jej chod . Môj muž bol iný v 30 , iný v 40 ale teraz posledné roky mu doslovne hrabe a fakt tvrdím že má na tom podiel aj tá banda s ktorou sa stýka. Veď minimálne polovicu z nich poznám , 40+ všetci , rozvedení alebo slobodní . Tak si viem veľmi dobre predstaviť tie kecy aké tam prebiehajú .Stačilo pár podrypnutí z ich strany a už to išlo .
A nie že nebolo to naraz že a naraz prestal , postupne pomaly vypúšťal a presúval povinnosti na mňa a svoju energiou do svojich koníčkov. Postupne nebolo čas na to na ono , on musel tam a tam až to skončilo tak ako to skončilo . To je o tej pomaly variacej sa žabe, lebo keby to urobil naraz , vyskočila by som z kože a zakrútila by som mu krkom .
@miadi ja u teba zas vidím problém v tom že nevieš alebo nechceš čítať to čo napíšem . Akých 16 rokov mu toto trpím ? Kto by to 16 rokov vydržal , možno len Superman alebo mMčacia žena, ale ja určite nie. Je to posledné 3-4 roky, postupne pomaly .

V každom prípade svojho muža nemienim len tak hodiť bez rozmýšľania cez palubu a bez toho aby nedostal šancu k náprave. Lebo rozvod je strašne jednoduchý a mnoho ľudí si neuvedomuje že rozvodom problémy často nekončia ale hlavne začínajú . A ako som napísala dostane čas rok k náprave a bude jasne informovaný čo sa stane ak bude pokračovať v terajšom spôsobe života . Ak to nepôjde , jednoducho sa naše cesty rozdelia a nech si teda žije ako mnoho mužov po 50 tke, ktorým začalo vyhrávať a si myslia že potrebujú ŽIŤ.
Obidvaja sme teraz nahnevaní jeden na druhého a ja osobitne aj na seba. Môže mi tu teraz vykrikovať čo len chce , ja som sa dostala už na hranicu z ktorej neustúpim aj keby traktory padali . A že vykrikuje a všeličo a aj to čo nie je doslovne publikovateľné .

Takže ďakujem každej jednej - jednému čo tu prispeli so svojim názorom nech bol akýkoľvek , ďalej si to už budem riešiť po svojej línni a vo svojom súkromí . Ešte raz vďaka.

lusyc
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal