Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke
Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.
Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.
@number19 môj muž pracuje ale z jeho platu by sme zrejme ani neprežili . Hlavným nositeľom financi do domu som ja .
Ale oni nie su DOSPELI, aby robili vsetky domace prace! Len preto, ze mama ma potrebu sa realizovat 12h denne? Ako vazne? Samozrejme, ze dieta ma pomahat doma, to znamena prebrat 1!! cinnost v domacnosti pravidelne + upratat si svoju izbu a UCIT SA. Uz to, ze su cely den sami v tom veku je dostatocne blbe a v podstate mozes byt rada, ze zvladaju skolu, nepoflakuju sa a su to slusne deti... To, ze ty to nemas chut robit vecer je pochopitelne, ale spravit si deti " v hojnom pocte, aby mamu zastupili" je no, hranicne. Sama mam styri deti a toto mi ide hore tlak, ked niekto napise, kde je ich detstvo? Volnost, sloboda, cas sam pre seba, kamaratov, flakanie? Tento pristup by som vyrazne prehodnotila, ked si hlavny zivitel rodiny ty, bude musiet ubrat manzel a robit to on... ale NIE deti..
@anjelicek26 ale ja po nich nechcem aby rúbali drevo a nosili vodu zo studne, či kydali hnoj a kŕmili zvieratá . Chcem po nich úplne jednoduché normálne veci , a to nemusia byť ani dospelí. Všetko ostatné majú , Len po nich vyžadujem narozdiel od teba nejakú pomoc v domácnosti . Že to ty nevyžaduješ a robíš to po večeroch , tak to ja teda robiť nebudem .
@anjelicek26 a v tomto mám úplne jasno , deti sa do domácnosti zapájať budú a žiadne také že ja budem dobiehať po večeroch aby sa oni niekde mohli akože flákať a užívať plnej voľnosti .
Predovsetkym involvuj muza a tak isto deti do domacich prac lebo inac takymto tempom velmi skoro skolabujes. Ja v 15 som uz kazdu sobotu s nasimi upratovala byt, niekedy som uz aj navarila...
No neviem ale podla mňa si im zadala úlohy ktoré by žiadne decko nebavilo. Utierať prach pucovat kúpeľňu? Tak to sa ešte načakáš 😁
Joj niekto sa nahneval. V domacnosti pomahaju (najmladsi vynasa smeti, starsi naklada/vyklada umvycku, starsia chodi so mnou do obchodu a vyklada/naklada nakup, najmladsia krmi macku a potkany... plus ich izba...robia toho az az... To, ze ty makas naplno - je len a len tvoje rozhodnutie - je blbe, ze do toho tahas aj deti a ocakavas, ze ten zvysok, co teda stihat nechces - budu musiet robit oni. Si mama (a muz otec) a niektore funkcie su proste vo vasej rezii. A ze sa tebe "nechce" to robit vecer je sice pekne", ale "chce" sa ti byt 12h v praci, sama si si to tak vybrala. Keby robis menej (nechces, lebo si si to vydrela), tak to platovo + to, co zarobi muz - uplne staci... toto su cisto tvoje rozhodnutia s dopadom na celu rodinu. Nie, ze oni robia zle tebe, ale ty rozhodujes za nich...aby si sa necudovala, ked ti zacnu rebelovat, chodit poza skolu, flakat sa s kamaratmi a ked sa ich spytas, no aka som bola mama - tak ti odpovedia, ze nevedia, kedze si tam nikdy nebola a vsetko bolo na nich... Mna by toto mrzelo najviac. Pracovat budem este 20 rokov minimalne, male mame deti len raz.
Deti majú pomáhať, aj môj 6ročný občas povysáva keď sa ho na to opýtam a robí to s radosťou. To je tvoj manžel taký lenivý lebo si si ho tak naučila (alebo bol naučený od mami tak), že nič nevie všetko aby žena za neho spravila. Podobné ako môj muž, má 26rokov a donedávna si nevedel ani paušál vybaviť ani nič lebo všetko mu to mama robila aj upratovala po ňom, on len bordel narobil ale ja som mu povedala že to robiť nebudem že má dosť rokov na to aby si to spravil sám. To je chyba tvojho muža, po dovolenke určite začni byť rázna, ak niečo nespraví, nebude mať. Nemôžeš všetko donekonečna ty robiť.
Keď prídeš domov a bude ťa tam čakať bordel ako v tanku (čo je dosť pravdepodobné, lebo bez teba sa o to nikto starať nebude lebo sú naučení "však ona príde, počká ju to, uprace" tak sa otoč a povedz že prídeš až vtedy keď bude všetko upratané. Takže ešte môžeš ísť nakupovať na celý deň 😂
Dobre sa to číta. Ale asi horšie je to zažiť. Ale ste v pohode, neboj sa. A hodíte sa k sebe. Len treba sledovať toho chlapa a učiť sa od neho, kopírovať. A deti máš tiež zlaté. Najprv ja, potom zábava, hry a potom úlohy a kúpeľňa - no, žiaľ nebolo času. Úplne normálna rodina. Neviem, len tak odhadujem, že Ty si mohla byť zo súrodencov najstaršia a život Ťa odmalička naučil veci vybaviť, vyriešiť, postarať sa, zvládnuť. Ak manžel je zo súrodencov najmladší (podľa správania, ktoré opisuješ), vtĺkali mu od malička do hlavy, že on je malý, on to nevie, lepšie to vedia tí ostatní. A ešte je dobrá kniha Obklopený idiotmi, rozšíri Ti obzor a pomôže pochopiť seba aj iných. Myslím si, že lacnejšie Ťa vyjde dať si tie vitamíny, Mg, B komplex, Persen, alebo večer pohárik vínka, pohoda klídek tabáček...
@anjelicek26 ja som sa nenahnevala len mám na to iný názor. Čas kedy som bola doma od 15 hodiny je už za mnou a to bolo keď boli malé . Teraz už nemám žiadne malé deti a v domácnosti pomáhať jednoducho budú . Dnes viem že musím nastaviť len iné pravidlá, pre muža aj pre deti . A nerobím 12 hodín .
mám taký názor ako ty, žijú v domácnosti, budú sa zapájať,
veď vyniesť smeti, vybrať myčku, vyvenčiť psa neberú deťom detstvo😂 to je aký názor 🙊
Je to na tebe. Len bud proste opatrnna, nech svojim prehnanym ocakavanim, zmenami a "reziou" nerozbijes rodinu. Ono je jedna vec, ze clovek maka na sebe, v praci prekracuje limity a dari sa mu - druha, ze v urcitom momente zisti, ze vsetko sa stihat neda, ze su casove limity a nakoniec aj fyzicke a dobehne ta to... v plnej sile. A deti mas stale male. Nerozumiem, o com hovoris, 9+12 rocne deti chodia na zakladnu skolu. A pubertiak ta tiez potrebuje, Moja starsia trojica je v podobnom veku, domacnost nechat komplet na nich mi prijde absurdne a prehnane. Maju dost svojich povinnosti, skola, kruzky, ucenie...
Myslím že si nepochopila čo sa ti niektoré snažia povedať. Všetky sa zhodneme v tom že deti majú pomáhať ale je potrebné prehodnotiť aké úlohy im dávaš, naozaj deti nemajú zrovna v láske čistiace práce ako utieranie prachu drhnutie atď. Nech umyjú riad, kúp si robotický vysávač to ti v mnohom pomôže ten už môžu obslúžiť sami. Dať si vysať svoju detsku izbu napríklad, upratať si ju, ustlať posteľ skrátka starať sa o svoju izbu. Vyniesť smeti, zvesiť pradlo zo sušiaka, poparovať ponožky. Proste také drobnosti ktorých je veľa a pomôže keď sa ich zbaviš ale nechci od nich aby robili všetko čo ty nestihnes. Takisto muž by mal niečo robiť nie že ty zaňho robíš všetko lebo jemu sa nič nechce.
ja ti poradim. chodte vsetci spolu na psychoterapiu. alebo aspon ty s muzom. institut virginie satirovej. sup sup. mas prazdnu nadobu. nemate zdravu dynamiku. a ver ze nielen teve to nevyhovuje ale ani tvojmu muzovi ze sa z neho stalo stvrte dieta. aky mate sexualny zivot? citis ze potrebuhes zmenu. sprav ozajstnu zmenu. psychoterapia. potrebujete vsetci verbalizovat svoje potreby ocakavania a zmenit ich. da sa to. ver mi. good luck
Uz posledny prispevok - ja som vyrastala ako dieta dvoch zamestnanych rodicov, najstarsia, dvaja mladsi surodenci...cele detstvo som mala pocit, ze som babysitter a lacna pracovna sila doma v jednom a teda - nebol to len pocit, bola to kazdodenna realita. To "pomahanie" bolo preberanie skoro vsetkych povinnosti doma, vyberanie surodencov, upratovanie, pomahanie pri ulohach, lebo rodicia tam proste "neboli". Toto som si slubila, ze svojim detom neurobim. Len to prosim pozri aj s tohoto pohladu obcas, nie len s toho svojho.
@anjelicek26 ale ja neviem odkiaľ máš že domácnosť nechávam komplet na deti , veď to by sme žili ako v osade keby som to nechala komplet na nich . Každý deň jeden z nich má napr. povysávať jedno poschodie , druhý utrie prach v obývačke a tretí napríklad poupratuje topánky v botníku . A každý deň niečo v tej domácnosti jednoducho urobia , a áno aj tie ponožky sa párujú , aj prádlo sa zvesí , aj tretie poschodie si udržujú sami . Ale nie že ja prídem o 17 z práce a prídem do obývačky kde deti sledujú telku všade bordel , ja si vyhrniem rukávy a budem makať .
@anjelicek26 Lenze na zaklade svojej zlej skusenosti ides do opacneho extremu, ze vsetko robis za svoje deti Pricom, tri deti mas este uplne male, takze ti mozu max upratat umyty riad a svoje hracky. Takze si zatial iny pripad ako autorka. Stihas vlastne chodit do prace aj upratovat po 4 detoch?
Alebo ak si zena v domacnosti, tak nepochopis zenu, ktora ma vlastnu firmu, narocnu pracu, nosi domov viac penazi ako muz a este by mala po praci pomaly obsluhovat muza a 3 velke deti.
@liljana ano 30h/tyzdni pracujem, ale mam to rozlozene tak, ze su deti vtedy v skolke a skole. A deti mame v podobnom veku (starsi maju 8+11+15 o tyzden) a dom je cisty... Ona si nalozila prilis vela povinnosti a sama pise, ze je vyhoreta, unavena, a to, co uz nedava - hodi proste na deti...pritom primarny problem je v tom, ze si vybrala velmi velmi narocne zamestnanie, ktore sa s tym, ze ma deti, neda moc zosuladit. Pomoct v tejto situacii sa da jedine, ze jeden s paru uberie plyn a docasne bude pracovat menej - ci uz ona alebo muz, to si musia doma urovnat. U nas zarobi muz neporovnatelne viac, takze mam skrateny uvazok ja. A robim manazersku poziciu v nadnarodnej firme, nie nejaku flakarinu, nech to tak nevyznie 😂
Ahoj ja sa tiez tak citim niekedy... Musis nieco vyhodit. Tvoje telo a mysel ti davaju na javo, ze je toho vela... A nik iny to nezmeni len ty. Jeden den v tyzdni si daj volno. Musis, pre seba, bude to tvoj den. V tvojom zivote! Nemusis to nikomu vysvetlovat. Proste budes sa starat v ten den len sama o seba. A hlavne neries. Si perfekcionistka a poradim ti Katarina Runa je super...pozri si par jej videi... A taktiez skus kupit kurz Nad vodou. Nauci ta spomalit...a tak. Mat nadhlad. A ano je to to ze beries za vsetko zodpovednost. Ale musis si uvedomit ze ludia okolo su zvyknuti na to. Aj u nas je to tak, ze keby ja nezacnem vecer riesit spanie tak sme do rana hore. Lebo nik by to neriesil... Ale co uz. Mam vdakabohu len dve deti, ktore poriesit, stale rastu, a stale to bude lepsie...ty mas deti obrovske. Moja ma 13, vie ze o 22hej ma zhasnut. Jasne ze meska ale meska tak 15 minut. Takze aj muzovi povedz. Prepac laska potrebujem cas pre seba. Prepac laska, idem si dnes lahnut o osmej a chod. Moj to uplne respektuje.... A naucis to aj svojho. To ty si sa davala do uzadia. A teraz musis samu seba pretlacit do popredia. A urcite si pozri tu Katarinu Runu!!!!! Lebo bez toho nezmenis nic...
@anjelicek26 to nei je o tom že ja som si naložila príliš veľa povinností , to je o tom že moja rodina nefunguje tak ako má a svoje povinnosti presunuli na mňa. Takže pekne krásne im to vrátim spat tak ako mužovi tak aj deťom . A teda hlavne mužovi , lebo ten ma vyčerpáva najviac.
moje deti si neplnia svoje povinnosti a áno povinnosťou detí je podieľať sa aj na chode rodiny , môj muž nefunguje nie že ako chlap ale ako pubertálne decko , sebecky a hlavne v prospech seba.
Bohuzial si myslim, ze si uz presunula povinnosti na deti viac ako je dobre a ocakavas este viac, lebo sama nezvladas. Burn out je aj o tom, ze cloveku prijdu s jedneho dna na druhy aj tie bezne ukony - tazke, vstava uz unaveny. Nema to s realnym zatazenim ani casto nic spolocne. Tieto zmeny treba robit v hlave...najst si priestor pre seba, ubrat prace, upratat manzela - teda rozdelit povinnosti umerne jeho a tvojim casovym moznostiam, zvysok POCKA DO VIKENDU. Hlavne najst v sebe tu energiu, silu normalne sa zas postavit do funkcneho modu... pridat si selen, zinok, d-ko, zelezo, skontrolovat stitnu zlazu... Drzim palce, lebo momentalne si presne tam, kde som sa ja rozhodla, ze ani za pana nepojdem a zatial sa dari. Ale co sa tyka zataze je to obcas tiez hranicne.
Takže začnem dovolenkou a potom pristúpim k postupnému prebudovaniu zavedených vzorcov v rodine. Priznávam že z veľkej časti za to môžem aj ja , že som si včas nevšimla niektoré veci a hlavne že som to pripustila.
@anjelicek26 mojim deťom nebudem nič navyšovať , len budem vyžadovať aby plnili to čo im bolo zadané . Na rozdiel od teba z môjho pohľadu majú toho málo .
A čo tak nastoliť skôr rodinnú pohodu miesto cepovania a vojenského režimu. Ako trávite čas ako rodina ty s tvojimi deťmi? To že su veľké neznamená že ťa nepotrebujú. Aby toto fakt neviedlo k rozbitiu rodiny. Anjelicek26 ti poskytla celkom zaujímavy pohľad z druhej strany.
A tvoj muz si plni doma svoje povinnosti, resp. ma nejake?
@rubinka o žiadnom cepovaní nemôže byť ani reči . A ak má byť rodinná pohoda v tom že naďalej budem robiť všetko tak ako bolo doteraz , tak sa nikde neposuniem .Lebo oni -deti a manžel - v pohode sú . Pretože ja vybavím , zariadim obehám , nachystám , navarím , operiem , požehlím , upracem tak kde im chýba nejaká nepohoda ?
@trema mlj muž si plní také povinnosti aké mu zadám , ak mu nezadám nepociťuje povinnosť niečo urobiť ..lebo som nepovedala .
Ako reagovali deti na to že ideš 10 dní preč? Z toho vyčítaš mnoho.

@anjelicek26 robím od 7:30 do 17 hodiny. Deti toho robia podľa môjho názoru málo , málo im zadávam a ešte ani to málo čo im dám často nespravia. Myslím že umyť kupelku , vyniesť smeti , poutierať prach a povysávať nie je žiadne zneužívanie detskej práce . Nechcem a nemienim to robiť večer, keď doma mám 3 zdravé deti.