icon

Traja súrodenci a dom rozdelený na polovicu: Ako ďalej?

21. aug 2024

Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.

Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.

Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.

Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).

Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.

karolinakr
21. aug 2024

No vidíš autorka, ako sa otočila debata, na koniec ty sa budeš starať a brat zdedí 2/3 domu, ked teda napadne zavet, prečo nedostal tretinu ešte od mamy a to si bola na začiatku za chamtivú

tundra
21. aug 2024

@karolinakr ja som sa nezblaznil,ale viem, ako rozmyslaju starsi ludia😉

h2
21. aug 2024

@karolinakr Ale kľud! Brat nemá deti, čiže ten dom napokon aj tak zdedia deti autorky a jej sestry.

irusa
21. aug 2024

@h2 alebo môže to prepísať čiste na manželku, či ? a bude to dediť jej strana

karolinakr
21. aug 2024

@h2 otec toto zažíval, presne kvôli poplatkom prepíš dom
@tundra a potom cely život sa nebavili so súrodencom rozhadani kvôli domu, ja som to zažila, nič príjemné

irusa
21. aug 2024

@h2 už sa v tom strácam 😨

h2
21. aug 2024

@irusa Ale prečo by to robil? V tom už vôbec nevidím zmysel.

irusa
21. aug 2024

@h2 no práve preto, aby im nesotalo nič a nechal svojej žene...nevieš aké sú pomery v rodine...ale taká možnosť tam je

autor
21. aug 2024

@karolinakr Tiež sa nestíham čudovať😉 Však som mamine aj hneď navrhla, nech tú údajnú moju štvrťku prepíše tiež na brata, aby sa necítil ukrátený. Nepotrebujem od nich nič, ale mi je z toho ťažko, lebo som to brala ako automatiku, že tieto veci budeme riešiť spoločne. Pozerám sa teraz na nich všetkých úplne inak a to sa už nedá napraviť. Som zaskočená, že väčšina ľudí rozmýšľa takto roboticky, bez citu, bez ľudskosti.

autor
21. aug 2024

@h2 po ňom by dedila jeho manželka, nie naše deti. a po nej jej rodina - synovcovia, neterky

irusa
Autor odpoveď zmazal
h2
21. aug 2024

@irusa Ale ja nikde nevidím, že by vzťahy v rodine boli zlé a že by brat svoje sestry nenávidel a nechcel, aby mali nič! To, že chcel pre seba polovicu domu, je jedna vec. Ale nie je dôvod, aby robili špeciálne ďalšie kroky proti nim. Zvlášť, keď by tým ohrozil sám seba! (Manželka sa s ním rozvedie a vyhodí ho na ulicu?!)

karolinakr
21. aug 2024

No počkaj, čiže vy ešte nič nemate na papieri, mama "len planuje" no a to sa môže 100x zmeniť, ked brat vedel presvedčiť krstnú, bude vedieť presvedčiť aj tvoju mamu, a možno zo zakona naozaj bude dediť s vami tretinu a to si ešte gratuluj, že si dobre dopadla, lebo na koniec mama može aj svoju polku naňho prepísať
Kde máš istotu,že to bude tak, ako mama sľubuje? všetko môže byť inač, aj moja mama ma velke reči a skutek utek

gaborka28
21. aug 2024

Ako si pisala, autorka, ľudia rozmýšľajú roboticky a bez nejakého citu. Väčšina ľudí tak rozmýšľa preto, že to nezažili. Ak by sa to týkalo ich, ver tomu, že by premýšľala väčšina z nich inak.

h2
21. aug 2024

Po ňom by dedila jeho manželka A tvoji rodičia, respektíve ty a tvoja sestra. Ak by umrel skôr, ako jeho manželka. Ale keďže nemajú deti (neopomenuteľní dediči), dá sa to ošetriť závetom.
Na druhej strane, nevidím dôvod, aby bratova manželka nemala z toho domu nič, keď tam bude bývať, investovať svoje peniaze, čas a prácu. Zrejme aj starostlivosť o tetu, keď už to bude potrebné, bude skôr na nej, ako na tvojom bratovi.

karolinakr
21. aug 2024

"Mama plánuje" to ešte nič neznamena, ked sa brat dopočuje, že mama planuje, na koniec z toho nič nebude, vieš, ked jeho žena nema rada vašu rodinu aj odtial može vietor fúkat a bude chcieť pre seba všetko..je to jedna z možnych alternativ, nehovorim že na 100% takto to je

rachel36a
21. aug 2024

Je to ich rozhodnutie...zronená? Moji svokrovci darovali celý svoj byt muzovmu bratovi, muz nemá nič...odôvodnili to, že my byt mame ( je len moj) a svagor nemal...to sa teraz máme hnevať...bol to ich byt, so svojim majetkom si mkhli urobit co chceli...

autor
21. aug 2024

@h2 Neplánujú tam bývať, kým sú rodičia nažive - brat sa nenávidí s otcom a jeho žena nemusí celú našu rodinu. Ak tam prídu bývať, tak až po smrti našich rodičov. O tetu sa starať nebude, ona býva inde.

karolinakr
21. aug 2024

to može od švagrinej toto všetko íst, hovorím to iste sesternica, takych pripadov v rodine bolo dost, dojde cudzi človek do rodiny, všetko rozvrati, zaberie pre seba..

h2
21. aug 2024

@rachel36a Toto je niečo, nad čím mi vždy zostane rozum stáť. Jedno z detí sa osamostatní, zadĺži sa na celé desaťročia, stojí ho to úsilie a peniaze... Druhé dieťa "ruka hore", užíva si život v mamahoteli, peniaze prefláka. A rodičia ho za to odmenia (a to prvé za jeho úsilie potrestajú) tým, že mu darujú celý dom, lebo, chudáčik, nemá a jeho súrodencovi nedajú nič, lebo on má a teda nepotrebuje. 😡

tundra
21. aug 2024

@karolinakr vies,ako sa hovori,pre peniaze nepoznas brata...Ja mam tiez skusenost s dedicstvom.Svokor chcel napisat jeho dom na nasho najstarsieho syna.Odmietol som to,nebolo by to fer voci manzelkinym surodencom.Par rokov na to,ked svokor zomrel,poslali manzelke sms,ze tam bol odhadca a dom ma hodnotu 40k €😂🙈.Dvojdom pri potoku,s ustrednym kurenim,udrziavany,co ti poviem😂😂😂.

karolinakr
21. aug 2024

@tundra však to, na všetkych chytrakov čestní ľudia doplácajú

sasa1310
21. aug 2024

Bez citu si tu jediná ty. Tvoja mamina nič zlé neurobila, žiadne majetky ešte nedelila a ty sa už u nej necítiš dobre, si bez zázemia, stratila si v nej dôveru, stratila si u nej domov. Kvôli čomu? Čo ti urobila mama? Jediná bez citu voči tvojim rodičom si ty. Len kvôli 1/4 nejakého starého domu ešte po dedkovi a babke. Nahnevaná a ukrivdená sa môžeš cítiť len voči krstnej a aj to v podstate neprávom lebo nie si jej právoplatný dedič. Dedič po tvojej tete je tvoja mamina. Mamina by mala byt v podstate nahnevaná, že ona nededí po sestre a nie ty

rachel36a
21. aug 2024

@h2 nie vôbec to tak nie je...svagor nie je ziadrn flakac, peniaze si šetrí.ale bol roky sam a nemal rodinu, tak žil s rodičmi...moj muz už bol davno z rodicovskeho domu, ked byt pripísali...ja na tom nevidím nič zlé....teraz síce svagor žije s priateľkou, deti nemajú...pomáha rodicom podstatne viac ako my, aj bude...my mame rodinu, chatu, záhradu a chore dieta....nemáme toľko času ich doopatrovat...on ma...
Do hrobu si ten byt nevezmu...bývajú v dome, veľké pole, kopa roboty...svagor je tam veľmi casto...

ivik4
21. aug 2024

Vy ste takt na prasky niektore s tou chamtivostou. Kks 🤢

la_dolce_vita
21. aug 2024

Oni tam nebudu byvat?! Tak teraz uz naozaj nechapem, na co to bolo dobre..??!

vevapeto
21. aug 2024

Bohužiaľ s tým nič nenarobíš, je to ich rozhodnutie. Brat sa ukázal ako chrapúň. Škoda, niekedy môžu za sváry v dedičstve práve rodičia. Keby vás delili rovnako ( už keď chcú ešte počas života), mali dať pekne na tretiny, nikto by si nič nezávidel.

autor
21. aug 2024

@la_dolce_vita Aj ja by som tomu rada porozumela. Ale nikto nie je ochotný o tom otvorene komunikovať. Skôr prekrúcajú a zamlžujú, protirečia si. Tak mi to vychádza iba tak, že brat chcel, išiel si za tým a dostal čo chcel, bez ohľadu na to, ako to vypáli. A nie je to o tom, že by sa chystal o našich postarať. Pár dní na to, ako už mal na papieri polku domu, mi písal, že dajme toto čo sa stalo nabok a poďme sa dohodnúť ako sa postaráme o rodičov, lebo ja to nezvládnem.

irusa
21. aug 2024

@rachel36a teba mať za švagrinu je požehnanie.... dlho som nevidela, tak racionálneho človeka s múdrym usúdkom...žiadna zloba, závisť.....

rachel36a
21. aug 2024

Ja len nechápem čo tu riešite rodičov. Ved polku domu mu darovala teta a nie rodicia. Tak snáď teta nemá žiadnu moralnu povinnosť svoj majetok deliť medzi nevere a synovcov. Dala komu chcela.