Trápim sa kvôli tejto dobe, pretože sme plánovali druhé dieťatko

18. sep 2022

Ahojte, traaaaapim sa.
Som za plánované rodičovstvo.

Mame synčeka 4 ročného a presne v tomto čase sme mali v pláne druhé.
Fakt sne sa snažili, dom sme postavili, všetko sme podriadil tomuto snu.....lenže najprv po odriekani prišla korona, teraz vojna, energetická kríza.....MŇA úplne bloklo....viem ze sú tu diskusie:
či druhé
že boli deti aj za vojny a v horších časoch

....no ja som totálne vydesena, keď vidím co sa deje mam takú intuicii neísť do toho...

Príde mi nezodpovedné mat dieta keď nastávajú zle časy, lebo som presvedčená že idú, som nešťastná....ako to vidíte vy, mate ešte nejaký optimizmus....

pribinak
18. sep 2022

Deti sa rodia počas vojen, pandemii, spoločenských a politických nepokojov, počas hospodárskych kríz, …..

petamich
18. sep 2022

my normalne fungujeme - priviest prve dieta do casov zdecimovanej planety a spinavej vody a topiacich sa ladovcov bolo v poriadku, lebo to sa nas netyka a neuvidis to na mesacnom ucte za energiu? niektori ludia maju tazke casy uz dlhsie a deti napriek tomu maju, ty si medzitym postavila dom
nic z toho co pre mna nie su a neboli relevantne dovody ani toto ani to co popisujes teraz 🤷‍♀️ nezvyknem si sama vytvarat depresie, tesim sa z toho co mame a bolo nam dopriate, lebo nie kazdy ma to stastie

spadnutaslivka
18. sep 2022

Nejdú zlé časy, idú ťažšie časy. A to je rozdiel. Zvykli sme si na určitý štandard a ten si teraz málokto udrží. Alebo sa uskromníte alebo sa na čas (navždy?) zriekneš svojho sna. Ty musíš vedieť, aké máte hodnoty a aké máte možnosti.

weronika171717
18. sep 2022

Môj názor je, že ja by som si určite nerobila teraz dieťa....... Je to jedno, že predtým sa rodili deti aj počas vojny a pod.. Toto je niečo oveľa horšie co sa deje..... Ale tak je to už len na tebe ako sa rozhodneš.

liljana
18. sep 2022

Ved tu boli uz horsie casy, ked sa po revolucii vsetko rozpadlo. Podniky krachovali, ludia boli na ulici, Meciar si vsetko sprivatizoval. Vsade mafia. Za Meciara uroky 25%, nezamestnanost 20%. Clovek by si myslel, ze ludia u nas su obrneni a oproti tomu, co tu bolo, toto je len taka prehanka. Tak silne epidemie za covidu su tu raz za 50 rokov, tak dalsia ta uz za tvojho zivota nepostihne. Rusku dojdu o chvilu peniaze na vojnu. 2 roky bude recesia = bude trochu horsie a nepojdes 2 roky na dovolenku a zase bude ok. Nemoze vsetko rast do neba. Aby nieco rastlo, musi obcas aj klesnut, aby to zase nabralo sily na dalsi rast.

martinka13
18. sep 2022

@weronika171717 toto je oveľa horšie....? Nie. Žijeme "smotanu ľudstva " a to, že sa zrazu človek musí uskromniť, nie sú zlé časy. Len sme si zvykli, že máme všetko, čo chceme bez obmedzenia (myslím jedlo, oblečenie, bývanie).

mamamasama
18. sep 2022

Tak toto je dobre psycho... Ak toto prenasas aj na dieta, tak naozaj radsej neplanuj druhe

h2
18. sep 2022

@weronika171717 To nemyslíš vážne, že toto, čo sa teraz deje, je horšie, dokonca oveľa horšie, než vojna.

martinka13
18. sep 2022

@liljana veľmi pekne si to napísala.

liljana
18. sep 2022

Inak preco je tu vlastne vojna, preco je vsade tolko hejtu, nenavisti na sietach, v beznom zivote...? Lebo ludia sa mali uz prilis dobre, nevedeli co od dobroty a potrebuju trochu s prepacenim cez hubu. Keby sa svetu tak nedarilo posledne roky, tak by neminalo tolko ropy, plynu (lietanie na dovolenky, plavby v Karibiku, objednavanie zbytocneho tovaru z Ciny), bolsevicke Rusko by nemalo tolko penazi za ropu a plyn a nemalo by ani na vojnu. Ked je Rusko chudobne, vo svete je mier. Ked ma peniaze, zacne mat stare imperialisticke chutky. Vojny sa rodia bud z velkych kriz, ked staty v krize vyvolaju vojnu, aby ziskali financie vykoristovanim dobytych statov, alebo z privela penazi, ze ju vedu z "nudy".

0silvia0
18. sep 2022

No hej, pre generaciu vyrastajucu v tychto rokoch toto co sa deje musi byt obrovsky sok. Posledne roky sa zilo pozlatko, outfitiky, nechtiky, kulinarske zazitky, dizajnovanie pribytkov, dovolenky tam a onam a zdielanie toho pozlatka na socialnych sietach...
Starsi, ktori poznali aj horsie casy nabehnu do nudzovejsieho rezimu, netreba robit hysteriu. Vzdy su horsie a lepsie casy, lepsie uz boli, tak teraz musime zniest to horsie.

darijja
18. sep 2022

Prestav myslenie, lebo ta to zozerie.

ivangeline
18. sep 2022

Nic nevieme a bojime sa. Bat si sa mohla aj pred tym. Nik nevie,co bude zajtra.Mozes mat autonehodu.

maminkadeticiek
18. sep 2022

Ty si asi riadna drama queen.Aj znama takto uvazuje.Ma 35 a nechcu ist do druheho zrazu zmenili plany lebo doba.Nuz tak som len podvihla obocia a zijem si svoje.Neviem co je to za debilny nazor.Ako co sa stane tomu dietatu teraz?Co sa stane nasim detom teraz?Tak je vsetko drahe a pojdes asi skor do prace.To je dovod nemat dieta panecku ked ho chcem?Nuz,rob si ako myslia.

luccija
18. sep 2022

@pribinak toto je taka odpoved...citam to tu casto.Ano, deti sa ucili pri svieckach, nosili oblecenie po surodencoch myslim, se dnes sme inde a nemalo by sa to davat ako mantra.Potom tu niekto pise, ze zije v podnajme a x rad ako ma zvysit vzdelanie a co robili doteraz, ze neboli schopni mat svoje byvanie
Autorka pises vsetko len nie to ako ste na tom s financiami , pracou, vekom... to by ma zaujimalo ci mat druhe ci nie a nie ine veci co pises...Dieta mozes mat aj o 2, 4 , 6 r, ked to vek dovoli.Ak ho mas mat a financie tlacia a bude od roka aj pol v jasliach, lebo peniaze..radsej by som ho nemala.4 r dieta zatial takmer nic nestoji poplatky a ine fin.nakladnejsie veci pridu neskor

jana_eyre_2
18. sep 2022

A je možné že budete mať finančné problémy, alebo o zmene plánov uvažujes len kvôli tomu že spoločenska situácia je taká aká je, ale finančne na tom nie ste zle?

0silvia0
18. sep 2022

Inak mat deti v tejto dobe je optimistickejsie, ved kym vyrastu, je nadej, ze sa situacia vyvinie k lepsiemu o 10, 15, 20 rokov. My, co mame cerstvo dospele deti, ktore to maju ovela tazsie so startom do zivota by sme mali smutit. Dnesne ceny nehnutelnosti, najmov, vsetkeho a teraz tie decka maju fungovat v tomto svete je ovela pesimistickejsie....

surama
18. sep 2022

My sme sa praveze pocas korony rozhodli mat dieta, kedze sme robili HO, boli vselijake zakazy, tak aj ludia menej pendlovali, nebali sme sa nejak. A ked sme sa mali stretnut s rodinou, tak sme sa vsetci predtym otestovali.

A ci je teraz vhodna doba..tazko povedat. Zvazte financne moznosti. Najprv si urobit rezervu na horsie casy a potom sa rozhodnut.

elizabet173
18. sep 2022

ani nekomentujem, len sa divím, prečo to dieťa už nemáte

xena0
18. sep 2022

Nie keď máš takýto strach tak určite si druhé dieťa nerobte

kaca222
18. sep 2022

Ty brďo, niektoré ste tu riadne pesimistky 😄 ani by mi nenapadlo, že má niekto pocit že žijeme v “zlej dobe”, normálne by som asi odporučila pohľadať si psychológa s takýmto prístupom. To nemyslím v zlom, ale vážne

doriiis
18. sep 2022

Fuj kolko depresie hned z rana

zuzanockamt
18. sep 2022

Uvažuješ dobre, keď nechceš ísť do druhého dieťaťa. Neviem, koľko máš rokov, ale ak menej,tak si kľudne počkaj. Možno máš aj 10 rokov čas na čakanie. Ale teraz určite nie.

pribinak
18. sep 2022

@luccija sme inde? No neviem, niektorí myslením ešte len objavujú koleso, bez urážky

weronika171717
18. sep 2022

@h2
@martinka13 myslím to vážne, lebo to co sa deje za "oponou" tohto všetkého veľa ľudí nezistí. Niektorí možno nikdy.

petamich
18. sep 2022

@weronika171717 tak nam to prosim osvetli, lebo ja naozaj nemam pocit, ze to co sa aktualne deje je horsie ako napr. 2 sv. vojna 🤷‍♀️ ale asi som prilis jednoducha, aby som tento vyssi zamer, ktory tu tak casto spominate pochopila a ak to nepochopim, dobre mi tak, aspon budem dalej zit svoj zivot bez konspiracnych teorii tych, ktori "vidia a vedia"

elizabet173
18. sep 2022

@weronika171717 a? Máš pocit, že doteraz boli všetci informovaní o všetkých zákulisných ťahoch? Keby sa autorke témy narodili ako prvé dvojčatá, tak jedno v tejto dobe napchá do hniezda záchrany?

mondolina
18. sep 2022

@weronika171717
hej tvoje myslenie je také, že....veď si tvrdila, že kr. Alžbeta je mŕtva dávno a na verejnosti vystupovala jej dvojník.
takže taká si ty...menej konšp. webov. Evidentne ti to škodí.🙈

doriiis
18. sep 2022

Napr...ja sa mam teraz najlepsie ako som sa kedy mala.
Nechvalim sa,prijmam to s pokorou a uvedomujem si,ze sa vsetko moze rychlo zmenit.Toto neustale rozmyslanie o tom ako bolo,je a bude ta privedie do sialenstva

janetinka27
18. sep 2022

keby takto vsetci uvazovali, vypadne trebars cela generacia. pockajme na koniec korony, krizy, vojny, drazoby atd.
potom vsak zas bude kriza z toho, ze je malo pracovnej sily, nebudu prijmy v kase, nebude na dochodky, poklesne zivotna uroven. slabe rocniky sa o par rokov prejavia zas len krizou.