icon

Trápim sa kvôli tejto dobe, pretože sme plánovali druhé dieťatko

18. sep 2022

Ahojte, traaaaapim sa.
Som za plánované rodičovstvo.

Mame synčeka 4 ročného a presne v tomto čase sme mali v pláne druhé.
Fakt sne sa snažili, dom sme postavili, všetko sme podriadil tomuto snu.....lenže najprv po odriekani prišla korona, teraz vojna, energetická kríza.....MŇA úplne bloklo....viem ze sú tu diskusie:
či druhé
že boli deti aj za vojny a v horších časoch

....no ja som totálne vydesena, keď vidím co sa deje mam takú intuicii neísť do toho...

Príde mi nezodpovedné mat dieta keď nastávajú zle časy, lebo som presvedčená že idú, som nešťastná....ako to vidíte vy, mate ešte nejaký optimizmus....

martinka13
18. sep 2022

@weronika171717 načo sa trápiť vecami, ktoré neovplyvním

janinah
18. sep 2022

Ked raz dieťa chcem.tak ma nezastavia zvýšené ceny energií ani vojna v susednej krajine.Nerozumiem rozmýšľaniu,že ho chcem,ale nedá sa,lebo doba.A autorka to nebude mať ľahké,ak nezmení zmýšľanie,a to teraz nemyslím len ohľadom dieťaťa.

roja01
18. sep 2022

Toto stoji za to si vypocut, aj ked je to pomerne dlhe.
Zijeme v dobe 12tisicrocnych klimatickych zmien.
Nemame sa bat, ale napak sa zjednotit do Tvorivej spolocnosti a tak spolocne prekoname klimaticke zmeny.

https://www.youtube.com/watch?v=ZUptuJdBKKE
elizabet173
18. sep 2022

@mondolina tiež som to chcela napísať, už som mala s ňou tú česť, no všelijaký sme, ona tu už iné perly popísala 🙉

konikkon
18. sep 2022

Vydávala som sa počas prvého roka korony, o rok sa nám narodila dcéra a som zase tehotná. Planovane. Žijeme najlepšiu dobu a nič nám nechýba. Tvrdiť, že je nezodpovedné si robiť deti v tejto dobe je minimálne smiešne. Neviem, či si doteraz žila v sladkej nevedomosti, ale epidémie, vojny a krízy tu odjakživa boli a budú.

darijja
18. sep 2022

Teraz mi tak napadlo, ako som sla do kauflandu na nakup den pred novym letakom rano... vravim si, ze bude prazdny obchod, lebo ved vsetci sem pojdu az zajtra, na nove akcie... a prd.. rano o 9 som cakala, kym mi niekto uvolni parkovacie miesto.. tak neviem aka kriza.. ludia maju penazi az az a ti co nemaju, tak asi len nevedia hospodarit. Lebo inak si tie plne kose a nonstop plne obchody neviem vysvetlit

zuzitko74
18. sep 2022

Baby, ja som ,,Husákove dieťa" narodené v rokoch 70tych, kedy bol na Slovensku pomerne silný babyboom. Niektoré z vás sú však už narodené v rokoch90tych, kedy tu už bola riadna divočina, politická aj ekonomická kríza, v uliciach BA čistý divoký západ medzi konkurenčnými mafiánskymi gangami, roztrhlo sa vrece s drogami a drogovo závislými. A aj tak vaši rodičia išli do toho, rozhodli sa vás počať, porodiť a vychovať najlepšie ako vedeli. Neviem či niekedy v histórii ľudstva bola na 100% ideálna doba na dieťa. Myslím si, že nie.

simonka15513
18. sep 2022

Ja to vidim tak ze bud dieta chces alebo nechces 🙂 mam syna rok a pol a teraz ideme pracovat na dalsiom lebo chceme 🙂 nic nam nechyba,zijeme si v podnajme kludne a sme zdravy stastny

jaskolka
18. sep 2022

Nikdy nebude "absolútne dokonalý super čas na dieťa". Vždy bude nejaký problém, už sa prežila taka kríza, hentaka kríza...
A deti sa rodili a budú rodiť vždy.
Mama vravievala, nikdy tak nebolo, aby dako nebolo.
Ak chcete ďalšie dieťa, choďte do toho

h2
18. sep 2022

@weronika171717 Tak keď ty si tá osvietená, ktorá zistila, aké hrozné veci sa dejú "za oponou", tak nás uveď do obrazu. Alebo, vieš čo, radšej ani nie. Rada budem patriť medzi tých "nevedomých", ktorí celý život nezistia, že sa deje niečo zlé. 😃

h2
18. sep 2022

@zuzitko74 Myslíš, že tí, čo sa narodili v 90-tych rokoch, sa narodili do horšej doby, než my, čo sme sa narodili v 70-tych?

zuzitko74
18. sep 2022

@h2 V istom zmysle áno. Ľuďom sa rúcali istoty, už nebolo zaručené ,,právo na prácu", zmizli mladomanželské pôžičky, zrazu sa ,,objavili" drogy, za niektoré lieky bolo treba zrazu doplácať, deti už nedostávali v škole pomôcky zdarma, ceny všetkého stúpali. Musíš si uvedomiť, že rodičmi sa v 90tych rokoch stávali ľudia, ktorí dovtedy žili v socíku a toto všetko bolo pre nich nové. Dnes to už berieme v pohode a pri obzretí sa dozadu to vieme zhodnotiť objektívnejšie, ale prežiť roky 90te ako mladá rodina s malými deťmi tiež vtedy nebolo jednoduché.

babulkomale
18. sep 2022

@zuzitko74 a objavilo sa nove slovo, ktore sme dovtedy nepoznali "nezamestnany".
Rodiny sa zostahovavali spolu, dospele deti do bytov k rodicom s malymi detmi, v kazdej rodine niekto bez prace, drogy vo velkom vsade, nechodili sme na diskoteky, nebolo to bezpecne, samy Turek a Albanec, mafia...vela mojich rovesnikov sa dalo na drogy, baby aj na prostituciu aby mali na fet.
Mnohi uz neziju.

babulkomale
18. sep 2022

@zuzitko74 teraz nestihame sledovat ako pribudaju v dedinach nove domy, kazdy dvojgaraz, virivka, klima, zahrada na kluc...v 90. rokoch si pamatam clanok zo Slovenky o tom, preco mamicka natrela chlebik maslom tak natenko 😔 my sme boli samy s mamou, radsej som isla pracovat ako na VŠ...nebolo za co jednoducho.

autor
18. sep 2022

Ja uplne rozumiem vašim názorom,👉možno boli aj horšie doby ale tato je naša👈 žijem/e teraz a tu, teraz mam 34 rokov a čas mat druhé dieťa, tvrdo sme s mužom makali aby sme sa mali dobre, aby sme boli zabezpečení aby sme sa netočili v podnajmoch a žili z výplaty do vyplaty, je tam kusisko plánovania, sme takí že máme veci pod kontrolou.....vždy som vedela čo a ako, nie som drama queen ani trasorítka s depresiou, či nejaká alternatívna konšpiračná osoba.....preboha, čo je na tom také ze sa niektoré pohoršujete že ozaj vážne prvýkrát v živote váham že môžem byť dobrá šikovná ale mam pocit ze v tejto dobe mi tieto vlastností aby som zabezpečila svoje deti nebude stačiť.....možno je to preto ze posledne 2-3 roky je okolo nás svet, ktorý sa otočil naopak.....napr. su aj nove technológie, ved naše deti budú mať práce aké ešte ani nevieme že budú......ze je hrozba neistota z budúcnosti, som smutná že sa mi za to niektoré smejete....

babulkomale
18. sep 2022

Len to musis vediet sama ci do toho ist. Nikdy nemas vsetko pod kontrolou. A pytat nazory na verejnom fore znamena dostat uplne najroznejsie nazory. Rozhodnut sa musite vy s muzom.

sasa1310
18. sep 2022

@pribinak no hej, rodili sa...a mnohé počas 2. svetovej ešte ani 1. narodeniny neoslávili a bolo po nich. To len na okraj

veronicka88
18. sep 2022

Žijeme dnes tu a teraz. Na papieri spísané výdavky mesačne a ROZMYSLAME!nevidím rozdiel v Tom či som ja porodila dieťa v 2019 a ty porodis v 2023. Naši rodičia stáli v rade na babky,pomaranč e,auta,na všetko čo je dnes pre nás samozrejme. A sme tu,živi,viac či menej zdraví(píše človek ktorý zdravotné teda úplne ok na Tom nie je). Hlavu si treba prestaviť. Toto nie je v poriadku. Nádych výdych a žijeme. Upraviť si veci tak aby sme boli všetci spokojní a nie dupat nožičkami že luxus ktorý sme žili doteraz tu zunnie je. Je to normálna doba,horšia ale normálna.

oblecenie99
18. sep 2022

@veronicka88 Keby len naši rodičia.. ja som vyrastala v 90 tých rokoch, normálna klasická rodina, pracujúci rodičia a napriek tomu si pamätám, že sme takú hojnosť ako dnes máme, sme my určite nemali. Mám fotku, ako sedím vo vani, a za mojím chrbtom je mydlo, nejaký sprcháč tuším, šampón pre deti a jeden pre našich. Žiadne že voda do polky vane a plno peny..Dnes, ked sedim vo vani a chcem sa načiahnut po žiletku, tak mi spadne na hlavu polka déemka 🤦🙈
Tymto nehovorím, že je zle, že sa máme lepšie, ibaže.. nejak sme už zabudli na tu normálnu mieru, chceme viac a všetko. Moja mama mi v lete vykladala, ako zle je už teraz a čo s nami bude.. počas toho výlevu pritom práve sedela vo vlastnej výrivke..!! Ja som napr. bola pomaly chorá z toho, že budem musieť pár zastávok cestovať MHD s malým do škôlky, lebo bližšie ho nezobrali a súkromnu platiť nechceme, druhé auto si dovoliť nemôžeme.. a zrazu som zistila, že som si len parádne odvykla od toho cestovania a zlenivela som a v hlave si nastavila, že ja chcem mať takto, ja chcem mať všetko blízko. No a dajak to vieme prežiť aj ja aj môj syn, ktorého ho to este aj baví.. pritom taká sprostosť..
Autorka, neviem, koľko máte rokov, ak ste ešte chceli dieťa, tak asi budete v produktívnom mladom veku, prečítaj si po sebe, čo všetko máš a máte už teraz, čo všetko ste už dosiahli! Problém by bol,keby ste nemali z čoho dať jesť tomu jednému. A takýto problém už mali niektorí aj doteraz, tak oni to budú mať teraz sakra ťažke, tam už pôjde aj o zivot, nie o to, že dnes varíme, neobjednave, lebo na to nemáme, ale z čoho?navarime.Kým je to o Tom, aby som niečo okresala so svojich nárokov, zvykov a nejakého komfortu a mala sa vrátiť životnou úrovňou dočasne ani nie do času, kedy som vyrastala, tak je to ešte fajn. Myslím si, že aj u teba je to ešte stále fajn.

pribinak
18. sep 2022

@sasa1310 tak dnes je zdravotná starostlivosť niekde inde, len tak na okraj

elizabet173
18. sep 2022

@h2 ak sa chceš takto v nedeľu poobede pobaviť pri káve, tak mrkni na jej príspevky v iných témach. Top sú príspevky o očkovaní, lockdowne, opatreniach, v tých sa rozohnila do biela. 😉

sunyrose
18. sep 2022

Zdravím, ja vám plne rozumiem. A hoci tu čítam názory, že deti sa rodili v každom čase, aj počas kríz, aj počas svetových vojen, počas pandémií..., ja osobne si myslím, že sa veľmi ľahko o tom hovorí a píše spoza klávesnice počítača...., keď to momentálne my - v tejto dobe - ešte nemusíme prežívať, ešte sa nás takéto veci osobne nedotýkajú ....Ale, vie si niektorá mamička, ktorá má taký názor predstaviť dobu, keby bol veľký nedostatok konkrétne pre ňu, pre jej rodinu, pre jej dieťa? Dennodenne je tu množstvo tém, v ktorých si už dnes ľudia nevedia rady...a to ešte ani nemusíme žiť v takom Pakistane....Mňa desí už len táto predstava, nie to niečo také na vlasltnej koži zažívať...plánovania a prípravy na horší čas nikdy nie je dosť /aj keď mnohé vo svojom živote nemôžeme ovplyvniť/ - to je u mňa múdrosť...., nie poznanie, ale múdrosť...A na nás sa zlé veci budú valiť naraz z viacerých strán...Vie mi niekto povedať, ako to bude vyzerať u nás o 2, 3, 5 rokov? Áno, dnes máme ešte plné košíky, chladničky, mrazničky, na účtoch viacciferné úspory..., ale bude to tak aj o pár rokov? I keď ani toto tvrdenie už pre mnohých Slovákov dnes neplatí. Nezhoršuje sa snáď rapídne situácia na celom svete? Ak by som dnes bola mladá, niečo takéto by som si veľmi-veľmi rozmyslela....byť optimistický je fajn, ale nezabúdajme byť aj realisti. Bola by som vďačná za dieťatko, ktoré mám..., z vďačnosti potom môže plynúť radosť...

stanislavicenka
18. sep 2022

@pribinak toto je neskutocne hlupa reakcia, a zakazdym, ked to vidim, nechapem, ako ludia mozuysliet iba jednostranne. Ano, aj za vojen sa deti rodili, aj v inych casoch, ale asi sa zabuda, ze ked spolocnost nefunguje ako ma, zlyhavaju v nej tie zlozky, ktore sa v nej dokazu postarar o tych nazranitelnejsich, a to su deti, chori, postihnute, ci stari ludia. Mozno som niekoho opomenula. A asi nechceme, aby nase deti vyrastali v takych casoch, ako nasi rodicia, kedy bolo dolezitejsie ich zabezpecit materialne, aby mali co jest, ako sa im venovate po citovej stranke, ktora stradala. Takze autorku chapem. Stari rodicia nasledne, kedze nepoznali pohladenie, ci pochvalu, vychovali nasich rodicov, a takto dokola. Pretoze vojna, ci nedostatok, nie je zalezitost iba jednej generacie. Ale ludia s nazormi tohto typu, ze sa deti rodili aj vo vojnovych casoch, to nepochopia. Tak nepochopia ludi, ktori sa obavaju o buducnosti svojich deti. To sa rovnako tyka aj situacie s nasou planetou. Tento problem je tak vypukly a tak realny, a predsa sa najdu idiotic, ktori si myslia,zesa to nedeje, kym im to nezaklope na domove dvere

ahhola
18. sep 2022

Moja babka 1915 prežila svoj prvý rok o hlade... Sucho, neuroda, hladomor.... Prežila o vlasok a zomrela v 1995,mala 2 deti, 6 vnúčat,3 pravnucence z 11. Keby neprežila, nie som tu ani ja...myslim,ze jej svinska doba medzi 2ww sa ani nedá porovnať s dneskom. 💣🌞⛅

simca06022011
18. sep 2022

Co ti pride nezodpovedne na tom abybste teraz mali dieta? Aku konkrétnu krizu mate vy? Okrem vojny za hranicami, ziadnu extrémnu nevidim. Mame vladu na figu, tomu sa nemienim podriaďovať. Ak mate prijem, zvkadate to, viete sa o seba postarať, ma vam pripadne kto pomôcť krátkodobo napr s detmi, tak coho sa bojíš?

zuzitko74
18. sep 2022

Ja sa ti nevysmievam, len sa ti snažím dodať optimizmu. Pôsobíš na mňa tak, že by si to druhé dieťatko chcela a možno by si s odstupom času ľutovala, že si do toho nešla, napriek tomu, že okolnosti neboli ideálne. Čiže, áno, dá sa to aj v týchto časoch, ale ak s tým nie si úplne stotožnená, tak by si do toho nemala ísť. Nemusí to byť také jednoduché, ako ste to mali pôvodne naplánované. A to už musíš ty vedieť, či by ste to ako rodina zvládli, alebo by to na vás bolo priveľa. Každý sme iní, niekto tie zmeny a zhoršené okolnosti znáša lepšie a prispôsobuje sa im ľahšie, niekto je trošku hĺbavejší a možno úzkostlivejší typ, tak si to viac rozvažuje a premýšľa nad tým.

nurielka
18. sep 2022

Ľudia zabúdajú len na jednu vec, že keď sa vyhlási vojna nikto nemusí chytiť do ruky zbraň a bojovať. Lebo povedal, lebo vyhlásil, lebo lebo..ľudia počúvajú vodcov ako ovce. A pritom stačí tak málo.. za všetkým vidím len veľké zhmotnené ego, ktoré chce poraziť lásku. 🙃 Radšej sa nechám odrovnať ako chytiť do ruky zbraň. Za vyšší cieľ. Za mier. Smrti sa nebojím. Aj tak tam všetci smerujeme.
@autorka ty máš všetko naplánované do bodky. A presne takýchto ľudí ako si ty to prevalcuje. Strach. Máš ho taký veľký, že ťa to položilo do kolien. Zožiera ťa to. Nenechaj sa ním prevalcovať a ŽI dneškom. Lebo keď sa budeš utápať budúcnosťou, tak NIKDY naozaj nežiješ.

heln
18. sep 2022

ahoj, myslim, ze mladsia uz nebudes, takze ak druhe dieta, tak teraz. mna energie ani vojna, ani korona netrapia, nejak bolo, nejak bude. ja som na rd, ale idem do prace skor, lebo z rodicaku a muzovej vyplaty by sme to neutiahli, s malym pomoze babka. mna skor desi otazka, aka buducnost caka nase deti. teraz bolo take horuce leto a nejaky meteorolog ci kto povedal, ze sa mame pripravit na to, ze to bolo najchladnejsie leto buducich 50 rokov. toto ma viac desi, ako to ci budeme setrit elektrinou a plynom, stale mame cistu pitnu vodu vo vodovode, elektrinu, mobily, telku a pohodlie ako nikdy doteraz v historii. zijem teraz so svojimi detmi a tesim sa z pritomnosti.

tululu
18. sep 2022

Tak ja len na margo toho, ze najvacsi prirastok obyvatelstva je v krajinach 3. sveta a to sa zial v najblizsich rokoch nezmeni, cize je podla mna naopak potrebne, aby tu, kde su relativne dobre moznosti na vzdelanie vyrastla generacia, ktora bude dobre vychovana, uvedomela, vnimava a rozhladena.

sasa1310
18. sep 2022

@pribinak tu nejde o zdravotnú starostlivosť, ale o vojnu. Zomreli vďaka vojne a nie vďaka zlej starostlivosti. Takisto ako aktuálne umierajú deti kúsok od nás tiež len vďaka vojne