icon

Týraná suseda

nataliab1
1. dec 2021

Kopírujem text ktorý som odoslala polici:
Dobrý deň, už pár mesiacov odkedy som sa presťahovala do nového podnájmu, počúvam pravidelne v dopoludňajších hodinách krik od susedov, keďže som celkom nevedela určiť o čo sa jedna, tak som to ignorovala, pár dni dozadu mi to ale nedalo a vyšla som z bytu na schodisko, krik ma zaviedol o dve poschodia vyššie, počúvala som čo sa deje, stále sa opakovali len nadávky “ty pi** sk**** skoko**** pri******, atd.. toto sa deje minimálne hodinu vkuse, počula som minimálne dvakrát aj niečo čo vyslovene znelo ako facka/ úder.. som presvedcena že muž týra svoju partnerku.. ľudia spolu komunikujú rôzne, hádajú sa, no vždy som počula kričať len jeho.. neviem ako postupovať, bojím sa zavolať hliadku, lebo tyrana žena môže všetko poprieť zo strachu a potom by jej mohol ublížiť ešte viac. Ako postupovať v takejto situácii? Skúšala som nájsť ľudí na danom poschodí na fb, alebo aspoň meno, identifikovať nejak tu ženu, ale sama som sa bála na to poschodie ísť, keďže už párkrát sa stalo že uprostred kriku som počula buchnutie dverami a bála som sa ze by ma pristihol ako načúvam.. radila som sa aj s človekom z miestnej polície ktorý mi radil hliadku nevolat, lebo obeť musí prvý krok spraviť sama.. no príde mi to nezmyselne keďže rokmi sa potvrdilo ze obete domáceho násilia majú strach volať políciu, podať žalobu, atd. Len pár dni dozadu som čítala o žene ktorá bola roky tyrana a muža zavreli az keď po nej na ulici hádzal mačetu, ublížil jej synovi a toto bol ešte ten šťastnejší pripad keďže všetci prežili .. opäť sa apelovalo na susedov, kamarátov, rodinu, aby si všímali znaky domáceho násilia, no v konečnom dôsledku aj keď sa niekto snaží pomôcť tak sa nedá nič robiť.. takze naozaj prosím o pomoc.. z toho kriku som ostala rozklepana aj ja a to som si tiež prešla kadečím.. ako postupovať? Ako pomôcť?

Chcem pomôcť ale neviem ako

whatever1
1. dec 2021

@nataliab1 Skus ho nahrat, budes mat dokaz aj keby zena zapierala.

nataliab1
autor
1. dec 2021

@whatever1 mám niekoľko nahrávok

nataliab1
autor
1. dec 2021

@whatever1 a to som povedala aj policajtovi, len tým že som stala na medziposchodi lebo ja sama som sa bála tak sa nedá presne určiť odkiaľ to ide..

macik166
1. dec 2021

@anjelicek26 Som v šoku. Kedy sa to stalo? Neviem po nemecky ani ň.

raffaella
1. dec 2021

@anjelicek26 Mirka to bola, pamätám si na to 😥 ja som bola na jednej akcii kde aj ona (aj s ním) prišla, krátko predtým ako sa to stalo.

stanulienkat
1. dec 2021

Baby viem, že to myslíte dobre a konate správne, ale nezabúdajte, že kým tá žena sama nezačne od seba a sama to nechce a sama nezavolá políciu, nikdy jej nepomôžete. Musí sa ona pohnúť z miesta a odísť. To je prvý krok. Akonáhle ju anonymne nahlásite polícii, polícia príde na kontrolu, tak žena si to celé sakra zlízne od toho chlapa. Dostane ešte väčšiu nakladačku. A vyšsie baba písala že ich 20 rokov týral otec a žiaden sused im nepomohol. Sused nepomôže sám od seba, treba pomôcť zvnútra' mama mala zavolať políciu, nie susedia, mama sa mala postarať, aby deti neboli v ohrození, mama mala byť tá, čo odíde s deťmi preč. Kým nezačne žena sama od seba, nepomôže ani tisíc dobrých susedov. Veľa týraných žien sa vratilo aj z azylaku naspäť k tyranovi.
A častokrát,keď sused nahlási polícii, tak agresor si vybíja zlosť ešte aj na susedoch.

stanulienkat
1. dec 2021

@whatever1 aj keby ho nahrala, tá nahrávka jej je na dve veci. Zena to poprie a vymyslí si niečo iné. Proste musi zena s tým začať a udat ho.

mariejenka
1. dec 2021

@nataliab1 ahoj si skvelá,ze ti osud tej zeny, nieje ľahostajný, a ze chces konať. A konas. Zoznámenie by som skúsila tak,ze pojdes v case,ked si budeš istá ze tam chlap neni,a zazvonis ze si suseda o dva podlažia nižšie a či nemajú požičať skrutkovač, kliešte nejaké skrátka náradie, že potrjes trebárs odvzdusnit radiátor...a nikde inde ti neotvaraju, .

nataliab1
autor
1. dec 2021

@stanulienkat ja toto viem, preto sa snažím zvážiť všetky možnosti, preto som doteraz políciu nevolala, skôr by som ocenila radu ako sa dopátrať k identite ženy ( zajtra kľudne pôjdem zaklopať na dvere že mi tečie do bytu, ako už iná žienka spomínala) a tiež ako sa jej najlepšie prihovorit… chcem sa čo najviac vyhnúť tomu aby som spôsobila ešte väčší problém, bude tu kamarát, keby zase bol krik dlhšiu dobu tak ho poslem hore, ale naozaj sa bojím že potom by si to žena odniesla ešte viac

nataliab1
autor
1. dec 2021

@mariejenka náradie ma úprimne ani nenapadlo, hneď zajtra pôjdem a skúsim sa popýtať..

stanulienkat
1. dec 2021

@nataliab1 to je dobrý nápad dostať sa pod nejakou zámienkou k nej do bytu a keď bude sama, tak jej ponúknuť pomoc.

lyonesska
1. dec 2021

@nataliab1
@macik166 Volala sa Mirka,stalo sa to v 2015,v októbri,skús nájsť správu Topky aj,neviem to sem skopírovať

nataliab1
autor
1. dec 2021

Žienky a keďže sú 4 byty na poschodí, ja si nie som istá ktorý to je, lebo som načúvala z medziposchodi, sú nejaké známky domáceho násilia, ktore si mám všímať?.. ja som sa dnes bola pozrieť na menovky na zvoncekoch.. boli tam 3 zo 4roch, na všetkých len ženské priezviska bez mena.. a len tuším na jedných dverách bola menovka.. a myslím že keď ma žena na byte menovku tak byt patrí jej.. tak by chlapa pravdepodobne vyhodila keby ju týra.. + tie menovky neviem ani priradiť ku bytom lebo len na jedných dverách bolo meno

mariejenka
1. dec 2021

Najlepšie by bolo,keby privolaná hliadka prišla potichu,a oni sami by spoza dverí poculi tie slová a zvuky úderu,bitky, a hned by danú pani videli ci ma červené miesta na tele, tvári, vlasy vykmasane...no hrozne sa cítim,ked si to predstavím...

simca06022011
1. dec 2021

@mariejenka neurobili by nic... keby sa tvarila ze sa nic nedeje, odisli by...

asfodelka
1. dec 2021

@nataliab1 zenska menovka moze znamenat ze byt je jeho mamy 😉 alebo su v podnajme.

mariejenka
1. dec 2021

@simca06022011 to fakt? Ved to počuli na ich vlastné úradné uši...ani vtedy není nejaká páka, hoc by ona zapierala? Uff,

kitycat
1. dec 2021

@nataliab1 mala by si byt naozaj opatrna. Teraz z teba vypadlo, ze vlastne ani nevues, ktory byt to je. Mozes teda obklopat vsetko nad tebou, ze ci im nevytiekla pracka, ze mate flak, nie ze zaklopes na jeden byta potom sa uz nebudes dalej pytat. A ak bude vrieskat tak, ze to pocujes o 2 poschodia nizsie tak asi teba za dverami nezacuje. Este vzdy mozes okolo prebehnut so smetami, ze len ides okolo a vlastne nespehujes..

hrasocek12
1. dec 2021

@zazvorka87 ono jej sa ani necudujem ona bola privelmi bita a oco ju ani nikam nepustal lebo vzdy len ze ho podvadza a tak ,teraz ked tak spatne nato pozeram bola velmi tyrana nato aby sa vedela vzopriet ,ona ani vtedy ked sme oca uz bili a snazili sa ho dostat z domu tak sa bala a nechcela to riesit🙄 ja si pamatam ked sme boli traja estelen malicki tak mama nas vzala k svojej mame ,utiekla ale on ju nasiel priesiel a za valsy ju vzal k sebe aj s nami 😐 a doma dostala velmi vela 😟 odvtedy sa uz nepokusila s nami odist a cokolvek urobila aj tak bola zla 😟 cize pomoc tyranym zenam je dost tazke oni sa boja svedcit proti chlapom lebo ten pocit ked ta vzdy najde a zbije je hrozny a nam ani policajti nikdy nepomohli ale uz len to ze boli casto u nas pomohlo lebo to bolo evidovane a pomohlo to aj pri rozvode a sude a hlavne tie zeny presvedcit ze oni nie su boxovaci mech pre muzov a ze maju hrdost aj ked im ju chlap uplne znizil ,ponizuje ich ,bije nadava 😟 taka zena uz podla mna nema castokrat ani ciel a sa podvoli 😟 a zzije sa s tym co zaziva kazdy den 😟 berie to ako realitu a chce mat klud a pokoj 😑 uz bude 13 rokov co sedi ale stale je to ako zive ani neviem ako sme cez to vsetko presli 😑

simca06022011
1. dec 2021

@mariejenka nie, ak ona povie ze sa nic nedeje, je to ok a mozu ist, tak idu.. a mam to z uplne vlastnej cerstvej skusenosti z leta.Mame tu na MK aj maminy z policie urcite, tak mozno nejaka napise ako na "to" 🙂

janetinka27
1. dec 2021

@nataliab1 jednu zenu takto tyral roky muz a uz sa to nedalo zniest, tak ho jedneho zabil pri takejto hadke vlastny syn. potom uz bolo neskoro, lebo syn isiel sediet a mama si mohla len vlasy trhat, ze to neriesila nikdy sama, az to vyriesil jej syn. potom sa zrazu zaujimala cela dedina a lutovali ju, pritom videli, ze chodi uz roky zbita. sama by som mala strach to riesit, ale myslim, ze statna policia je potrebna.

nataliab1
autor
1. dec 2021

@janetinka27 moj prvý telefonát ohľadom tohto smeroval nájomcovi môjho bytu ktorý je policajt… vysvetlila som mu čo sa deje.. rada bola nevolat políciu, potom mi síce poslal číslo na miestnu policajnú stanicu, ale dáva zmysel aj to čo hovoril on.. keď žena povie že všetko je ok ( čo sa u obetí domáceho násilia stava často) tak polícia s tým nemá čo spraviť. Preto sa snažím zozbierať čo najviac informácii ako sa jej prehovoriť, ako ju identifikovať..

janetinka27
1. dec 2021

@nataliab1 potom by mozno bolo dobre kontaktovat nejaku organizaciu, ktora sa venuje tyranym zenam a maju zrejme aj skolenych pracovnikov a psychologov a oni by ju zacali spracuvat. na tvojom mieste by som sa do toho osobne neangazovala. vies preco? nepoznas tu zenu a ona moze byt s nim chorobne previazana, inak by uz davno odisla. zrejme je nejakym sposobom na nom zavisla, mozno citovo, financne, nikto nevie. ty, kym nevies o co ide, nemas zaruku, ze sa ti nieco nestane. lebo ona sa ho len tak nevzda. tym padom mozes byt o chvilu ty ta zla, ktora ich chce rozdelit. ona sa musi od neho psychicky oslobodit.

nataliab1
autor
1. dec 2021

@janetinka27 aj to si uvedomujem, ak máte na mysli konkretnu organizáciu tak ju prosím napíšte, snažím sa kontaktovať čo najviac centier, OZ, spravodajské osobnosti.. naozaj som vdacna za každú konkretnu radu, snažím sa to riešiť vo všetkých smeroch v ktorých môžem/ o ktorých viem

janetinka27
1. dec 2021

@nataliab1 a v ktorom zijete meste? ja poznam napriklad briezdenie v klastore pod znievom, tam sa staraju o tyrane zeny aj spolu s detmi, mam aj nick na pani, ktora tam pracuje

janetinka27
1. dec 2021

https://www.employment.gov.sk/sk/linka/
narodna linka pre zeny zazivajuce nasilie - MPSVaR

janetinka27
1. dec 2021

https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/urady/VK/oz...
krizove linky, poradne, centra podla krajov

bucko555
1. dec 2021

Ja som raz takto volala lebo som to videla aj počula je to v rodine žena povedala že nič sa nestalo a hotovo .....takže.pikym nebude chcieť ona tak smola

obleckozaecko
1. dec 2021

@nataliab1 Ahoj, nečítala som všetky odpovede, tak možno už ktosi napísal - ja by som zavolala na políciu vtedy ak by sa to dialo a tiež nie je zlý nápad zistiť, kto v byte býva. Nie je to ani náročné. Stačí ísť za bytovým správcom. Následne by som som sa nakontaktovala na ženu.

A ešte taká vec - si si istá, že je tam žena? Počula si ju? Reagovala nejako, plač nariekanie? Lebo nebudeš veriť, ja som podobnú vec riešila v minulosti a nakoniec sused, psychiatrický pacient bez liečby - hádzal veci a strašne nadával ....ale v byte žil sám (týral svoju vlastnú mamu v minulosti, to som sa dozvedela až neskôr)

basska_b
1. dec 2021

@nataliab1 Ja to robím cez číslo stavby. Býva 4miestne. Pozri si na ZBGIS
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster?...
vašu adresu, zober číslo stavby a daj sem
https://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladavani...
Urobí ti to list vlastníctva pre celú bytovku.