Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
@alaguema Ja tuto hlasku: "Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas" nevnimam ako kopnutie do svokry. Z mojho pohladu je to mozno zhutnena ale stale narovinu konverzacia bez nejakch urazok. Moze sa citit odmietnute svokrine ego, ked jej ide o dobro dietata a rodiny, zoberie, vrati, musia jej vratit peniaze. Ved o nic nejde. Ked by nevesta dar vzala ale nepouzila, vlastne by tie peniaze prepadli, takto sa moze kupit nieco ine za ne, ci uz dietatu alebo viac zostane svokre. Hentak je sice zachovane dekorum, ale premarnene financie. Nehladiac ze ked nebude poznat liniu akou nevesta obuva, moze sa stat ze nabuduce kupi rovnako nevhodne. A uz sa to len zacne nabalovat.
Sama som zastankynou nie tychto tvrdych topanok, prave naopak, podla mna to nema ododstatnenie, ked nie je zdravotny problem.
PS: jasne ze nebudem odmietat dary ktore mi da niekto druhy a ohrnat nosom. Ale situaciu v najblizsej rodine do ktorej ratam aj svokru povazujem za natolko otovrenu, ze kde uz len inde ak nie tu by sa malo dat jednak pre dobro vsetkych, svokrinych financii, ktore tym ukaze ako si vazi a zaroven urobi to o com je presvedcena ze je pre dieta najlepsie. Som presvedcena ze prave ked sme schopni sa odosobnit od zbytocnych emocii a konvencii, reakcia sa da vnimat cisto racionalne.
@nyusika Ide o to, ze priamost sa dnes nenosi, aj ked je myslena dobre. Je to ako aj ty pises nevychovane. Ale falosne sa usmievat a potom vyhodit za chrbtom sa povazuje za OK, ako jej tu radi gro inych. Ja tom typ narovinu a vyberam si aj takych priatelov. No co, niekto je falosny, ale kvazi "slusny", ja take jednanie povazujem za slizke a v mojich ociach prave to je nevazenim si toho cloveka, nie naopak.
@guinevre presne tak, ako nema povinnost mi ich kupovat, ja nemam povinnost ich prijat 🙂 😀
trapne je nieco ine..
@janickacrazy ja sa z takych veci ani darcekov netesim.... ani z takejto snahy. a takuto si fakt necenim, ak ma niekto naozaj uprimnu snahu, nemina sa to ucinkom ako v tomto pripade a obdarovany sa potesi.
@nyusika ja ak niekto pri mne tucny narieka, ako vyzera, a tie reci okolo ako za to nemoze, tak mu uplne normalne poviem, ze sa vyjedol sam 🙂
ak nenarieka a mna sa to nijak nedotyka, ani ma do nicoho netlaci, tak mu to samozrejme nepoviem, lebo ma do toho nic nie je, je to jeho vec ako vyzera
"Tak ja uz neviem, som ja nenormalna?" toto je posledná zakladatelkyna otázka. Väčšinový názor je jasný.
@horana a prečo by jej ich mali v zdravotníckych pomôckach zobrať naspäť a vrátiť peniaze? Alebo som prehliadol niečo a kupovala to cez internet?
@moni73 ja si davam namahu s darcekmi, starostlivo spovedam okolie obdarovaneho a budes sa divit, ale ti obdarovani ludia tie darceky naozaj s radostou pouzivaju 😀 teda urcite vacsina, co pozorujem.
aj ked verim tomu, ze som sa urcite niekedy netrafila. ja ked niekomu nieco darujem, upozornim ho vzdy dopredu, ze mam blok a nech sa nehanbi si ho vypytat a zamenime, vratime 😀 nemusi vysvetlovat a vymyslat dovody, ja to vazne prezijem v pohode. hadam nebudem minat zbytocne svoje peniaze.
😀 😀 😀
@horana no ja túto hlášku "Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas" považujem za poriadny odfajč, drzý, krutý, ktorý zaviera dvere budúcim darčekom a veľmi výrazne ovlyvňuje budúce vzťahy. Keby toto niekto povedal mne, tak fuuu.
niektoré ženské očividne nevedia, čo sa patrí, a čo nie. Veď počkajte, všetko sa vám vráti aj s úrokami.
@worker_falcon iba jedna vec, trufol by si si vyberat topanky nejakemu cloveku len tak?
ja nie... a predpokladam ze ani ty, ani ostatni v tomto fore tiez nie. neviem si predstavit to sebavedomie, do toho ist, ze to vyjde. nikoho normalneho to proste nemoze ani napadnut, no nie?
reakcia na to sa samozrejme dala ocakavat... a je asi zbytocne teraz riesit, ci sa to da povedat niekomu makksie, ze topanky sa maju vyberaju s dietatom...
@horana poznám zopár takých mamičiek, ktoré len "ja, ja, ja, len ja môžem s mojim dieťaťom to, alebo hento, len ja vyberám, len ja rozhodujem"...Naozaj neviem, čo si tým kompenzujú, ale podľa mňa to normálne nie je. Je predsa samozrejmé, že ako rodičia rozhodujeme o svojich deťoch. Za normálnych okolností si to nikto nemusí dokazovať pri každej príležitosti a prkotine a nechá aj ostatných členov rodiny, aby plnili svoju úlohu v živote dieťaťa. Vyhradzovať si exkluzívne právo na dieťa, iba stavia múry medzi to malé a ostatnú rodinu. Ono vycíti, aké sú vzťahy a prirodzene primkne k mame, veď je to mama. Ale ochudobní ho to o vzťahy so starou mamou. Píše tu, že dieťa reve, keď ho má svokra (a jedine iba pri nej reve, pri nikom inom..no ako inak 😀 )...a ona sa tomu čuduje, alebo vôbec nerozumie a podkladá to za ďalší tromf proti svokre.
@vedorka sebavedomie??? Ženy, čo vám je? Dospelým obvykle topánky nekupujeme, ja občas nejaký krásny model dostanem od manžela 😉 , ale naše deti čoby bábätká a batoľatá podostávali topánok habadej. Aj krásnych, aj takých, ktoré sa mi páčili menej. Od papučiek, cez topánočky, po čižmičky a tenisky. Dokonca mužov kamarát!!! (ani nie rodina....to si ale teda dovolil 😀) priniesol malinké, krásne tenisky. Nosili ich, kým sa dalo 🙂
@worker_falcon a preco by ich nemohla vratit. Zo zakona ma pravo na vratenie ci vymenu do myslim 14 dni, dokonca bez udania dovodu. Obcodnik jej MUSI vymenit popripade vratit peniaze ak nema tovar na vymenu (napr. nesadne velkost a on spravnu velkost (uz) nema, musi tovar zobrat spät a vratit peniaze). A je to jedno ci je to nejaka protetika alebo deichmann alebo nejake oblecko alebo kocik.
@worker_falcon povedala to ako uplne normalnu vec. Ked idem kupovat takuto vec, v prvom rade sa poradim s matkou dietata. Moja svokra aj mama mi bezne zavolaju,ze ide kupit to a to detom a ci to nahodou uz nemame,pripadne ake by sme to chceli. Uplne normalna vec v normalne fungujucich rodinach. Ciepsie je zobrat a potom za chrbtom zahodit?
Viem, ze ma tu vela mamiciek bude odsudzovat ale je mi to jedno. Podla mna si uplne normalna. Ak sa ti darcek nepacil je normalne ze si to povedala na rovinu. Naozaj je lepsie povedat hned uprimne ako sa slizko tvarit ze sa ti paci. Podla mna je lepsie si hned stanovit pravidla ktore svokra nemoze prekrocit. Ked som bola este tehotna tiez si svokra myslela ze moze o vela veciach rozhodovat, zacalo to menom dietata. Tam som to cele stopla. Ako dieta je tvoje a tvojho muza a jedine vy dvaja o nom mozete rozhodovat. Co bude jest, pit, obliekat ako ho vychovate. Ja som narovinu vtedy povedala, ze nikto a nikdy sa nebude starat do toho co robim a ako vychovavam. Ja nemam potrebu aby nam niekto kupoval darceky, ja sa dokazem postarat o dieta ja sama. Je to mile ze si niekto spomenie. ale stanovila som pravidlo, ze ak ma niekto zaujem kupit nieco malej tak nech sa najprv opyta a mozeme vybrat spolu. Ja si obliekam dieta podla seba a nepacilo by sa mi keby mi do toho niekto kecal. Doprajem dietatu aj znackove, aj obycajne ale podla toho co sa mne paci a nie co inym. Takze v tejto veci stebou suhlasim a urobila by som to iste. Slusnost-neslusnost je to tvoje babo. Ja mam myslim si ze dobru svokru ale musela pochopit urcite medze. Na druhej strane keby mi muz vynadal za to ako sa spravam asi by som sa zbalila a povedala mu ze nech si zije s mamickou. Moj to neskusil a to nie je pod papucou ale respektuje ma. Vie ze pre dieta chcem len to najlepsie a dokazem sa o neho postarat aj sama bez pomoci kohokolvek. Takze nemaj vycitky a rob ako si robila doteraz. Starí rodicia su na to aby lubili a rozmaznavali ale pod dohladom rodicov. To je z mojej strany vsetko. Pre ostatne mamicky. Nestracajte cas na komentovanie vasich trapnych komntarov ku mne o slusnosti, netrapia ma. Komentar je adresovany autorke prispevku. Pekny den. 🙂
@alaguema prepac, nikdy som ziadne pouzite topanky co som dostala pre maleho nevyuzila a nikto si mi netrufol nijake kupit a neviem si predstavit, ako by ich vobec vybral, ked ich mam problem vybrat ja sama. ved tych kriterii je tak strasne vela, dlzka, sirka, nart, zapinanie, ako by toto niekto mohol trafit, aby naozaj sedeli???? asi som fakt narocna...
@yanni houby, houby. ty o zákonoch moc nevieš. tovar kupovaný v kamennej predajni ti obchodník nemusí v žiadnom prípade zobrať späť. zákazník môže iba reklamovať. Takže tvoje husté reči sú úplne vedľa.
@evka64 pozri len tolko, keby si jej to povedala slusne, tak sa minimalne tvoj manzel nenasere....asi to nebola az take slusne, nechapem, preco by mne ako buducej snad svokre rozkazovala nevesta co mam kupit za svoje peniaze a co nie 😉 kebyze chcem, tak sa opytam, kedze sa neopytala, tak asi nechcela, kupila to co sa jej pacilo a hotovo. Stalo to za rozboj v rodine, jedny pokakane topanky, ktore este aj tak nosit nemoze, lebo je malinka, nakoniec este ani sama nevies, ake topanky ti bude chchiet tvoje dieta nosit. Ja som zacinala s capackami a velmi rychlo som presla na superfit v kt. mi chodil maly ovela radsej
@alaguema trosku sa primiesam. Ta ja napr. by som nekupovala "cudzim" detom dopanky vobec. A ani nekupujem. Topanky su hakliva vec. Ani ekd vies presnu velkost, nemusia sadnut. Kazdy vyrobca detskej obuvi (a dokonca aj vramci toho isteho vyrobcu rozne modely) ma to svoje specificke, uzke, siroke, spicate, zaoblene, ani WMS ti nezarucuje, ze tie W budu naozaj W.
A to ti hovorim ako expert na detsku obuv. mame 4 deti a kazde dieta ma inu nohu. Najstarsi dlhu a velmi uzku, stredny velmi siroku, ze napr. Superfit W su mu uzke, stredny siroku a k tomu este vysoky priehlavok. Najmladie deculo je dievcatko, ma necelych 10 mesiacov a topanky este ZIADNE nema a pokym sama nebude chodit ani mat nebude. Zakazdym, ked deti potrebuju nove topanky davame nohy premerat. Nejde len o dlzku, dolezita je aj sirka. A tiez, topanky si vzdy obuju, trosku pobehaju v obchode, ci nie su tesne, velke, male, niekde neominaju, a tiez nezabudnut, ci sa pacia.
Praveze dospelemu ej lehsie kupit topanku. Zväcsa je ta noha roky rovnaka.
A tiez sa opytam takto, ty dostavas pre seba bezne topanky od inych ludi? A vzdy ti sadnu? Nejdes nahodou, ked potrebujes ci chces nejake nove, sama do obchodu a poskusat, pokukak a podla seba si vyberies?
Este jeden priklad, ze vsetko sa da, ked je na oboch stranach vola. my, ako som tu uz skor spominala, mame s obidvomi babkovskymi stranami vsetko vyriesene.
Ine je, ekd pred par dnami tu bol kamos a videl malej bose nozky. on je taky srandista, vzdy ked ju vidi sa pyta, ze ci uz konecne chodi 😀 Tak zahlasil, ze mu mame dat vediet, ked bude chodit, dostane od neho topanky. Ja mu na to vravim, ze OK, nemam nic proti, topanky su drahe a ked to mas kupovat 4 detom, tak to fakt ide do penazi. A on ze mu meme dat potom vediet, ze ake, aku velkost atd. Ja mu na to, fajn, ale najlepsie bude, ked si urobime spolu "vylet" do predajne s detskou obuvou, ze tam premeraju nohu atd. Uplna normalka, nik s aneurazil a takto komunikujem aj s mampu a so svokrou.
Len ono je to casto tak, ze ta starsia generaci si mysli, ze vsetko moze a ze ma vzdy pravdu, ved uz si co to prezili a maju skusenosti. Ja som tiez razne nasim povedala co a ako a mam pokoj. Muz zase svojim rodicom a ja este aj svokre pripomenula, ze opytanie sa nic nestoji a radsej takto ako byt urazeny alebo zbytocne vyhadzovat prasule. A zobrala to uplne v pohode.
@evka64 ono na tychto forach strasne zalezi na tom,ako to napises. Naozaj sa da z toho dedukovat, ze si nejaka nenormalna. Hoci to tak nemusi byt. Kazdopadne ja som sa tu raz pytala, ako riesit to, ze moj chlap nema klapku,co sa pitia tyka - tak raz za 4-5 mesiacov - a tiez som sa akurat tak dozvedela, aky je to alkoholik. V prvom prispevku sa v buducbosti rovno obhajuj 🙂

@vedorka tak tešiť sa možeš, že má nejakú snahu a chcela dieťa alebo teba potešiť, nuž síce to nevyšlo, ale aj snaha by sa mala oceniť 😉