icon

V 21. rokoch nechcem riešiť byt, investovanie, svadbu a deti

1245barborka
29. nov 2021

Dobrý den, neviem či mam problem alebo skor diskusiu. Mám 21 čo viem je malo na tento portal, ale neviem kde inde nájsť viacero nazorov. študujem vysoku školu a vačšina mojich spolužiačok ma už naplanované, rodinu po bakalari, už maju byt zariadený, svadbu cez leto chystaju. A ja, ja dostavam paniku, ked mam riešiť niečo dospelácke, čo nikdy nebolo problemom ale covid nas zavrel s našimi rodinami a my sme si zase zvykli že nič nemusime riešit. Takže otazka znie som len ja sprosta? že v 21 rokoch nechcem riešiť byt, investovanie, svadbu a deti,???

basska_b
29. nov 2021

Každý to má inak, niekto chce založiť rodinu už veľmi mladý, niekto chce najprv dokončiť vysokú školu a pár rokov popracovať, cestovať atď. Z mojich skúseností si každý založil rodinu, keď mal na to podmienky a cítil sa na to. Jasné, že máš ešte čas. Ide najmä o to, či máš pri sebe muža, s ktorým rodinu chceš založiť. Ja som v 21rokoch mala síce priateľa, ale čím ďalej, tým viac vychádzalo najavo, že to nie je dobrý človek na založenie rodiny. Nakoniec som po VS ešte 2.5 roka pracovala a až potom som šla na materskú. Vydávala som sa v 25, lebo jednoducho bolo za koho, inak by som bola asi dodnes sama 😁

1245barborka
autor
29. nov 2021

@basska_b určite más ppravdu človek len potrebuje uistenie že nie je mimo ked všetci hovoria o babatkach a svadbach

mabenn
29. nov 2021

tak ja neviem, ale moje kamaratky na VS riesili skolu, pripadne neskor pracu pocas VS...kto sa plasi, rychlo dojde do ciela, niet sa kam ponahlat...ci budes v 30-35 riesit rozvod takym tempom a byt vystavena po 2-3detoch? venuj sa skole a zabave

natalia_lowi
29. nov 2021

V 21 som síce žila už sama, ale vôbec som neriešila takéto veci..bola som ešte také veľké bábätko 😂 ..stačí keď toto začneš riešiť po 25 ke ..tak ako ja..hneď sťahovanie 120 km od rodiny a do pol roka tehotenstvo a rodinny život.. teraz mam 27 a podla mna ideálny čas a vek na toto 🙂

lienka9
29. nov 2021

@1245barborka si uplne normalna.kazdy to ma inak,ak to tak necitis neries.mas kopec casu.ja som prvy byt kupovala v 26tich a aj vtedy sa mi to zdalo strasne zavazujuce a "dospelacke" :D o detoch som zacala uvazovat po 30tke..takze neboj casu mas dost :D ale ked ma niekto potrebu usadit sa skor,je to jeho vec.

bolarazjedna
29. nov 2021

ja si myslim, že treba hlavne myslieť na to, že keď začneš pracovať, aby si vytvárala úspory, aby si mala životné poistenie, prípadne dlhodobo investovať do fondov. Po škole riešiť osamostatnenie od rodičov, nie iba finančne, mne prispelo, že som sa odsťahovala, a par rokov som bývala sama, bez partnera, viac som sa tak spoznala.
Založenie rodiny, kúpu väčšieho bytu, domu, svadbu atd. máš čas riešiť vtedy, keď to bude aktuálne. Je dobre mať nejakú predstavu, ale človek mieni, pán Boh mení. Ja som chcela mať dieťa už v 27, no život to tak zariadil, že iba vtedy som sa zoznámila s mojim teraz už manželom, no a zatiaľ prvé bábätko je ešte len v brušku 🙂
Nech ťa vôbec netrápi, keď napr v 21tke ešte ťa neláka riešiť nejaký dlhodobý perspektívny vzťah, máš na to ešte čas.

janetinka27
29. nov 2021

@1245barborka koncila som vs v roku 2008, nikto neplanoval rodinu, byt mala iba jedna spoluziacka z dobrej rodiny. ostatni klasika intrak,cez leto brigady,niektori v hoteloch v uk,usa. tri sa pocas skoly vydali, z toho dve skolu nedokoncili. zasa ono niekedy to mozu byt len reci,plany,sny,mnohym sa nenaplnia podla terajsich predstav. si mladucka,venuj sa studiu a zivotnymi planmi druhych sa netrap,nakoniec moze by vsetko inak

ailiba
29. nov 2021

@1245barborka rozhodne nie, máš čas. Ako neodsudzujem nikoho, kto má vyriešené bývanie, školu a rozhodne sa pre svadbu a dieťa. Keď to tak cíti v 21 rokoch, o. K. Ale rozhodne nie si divná, keď to tak ty necítiš. Uži si mladosť.

basska_b
29. nov 2021

@1245barborka Kamaratka tiez mala take pocity, ked vsetky kamosky uz pod cepcom a aj tehotne a tym padom sa ich cesty rozisli, lebo uz riesili uuuuplne ine temy... ona vsak nasla toho praveho az v 30tke... takze neboj, neda sa nic uponahlat. Uzivaj zivot, materstvo je narocne :D

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
29. nov 2021

Si ok, ked nechceš nerieš

vikes
30. nov 2021

@1245barborka Najprv spoznajte samu seba, majte zážitky zo života a potom môže prísť všetko ostatné.

zuzanka.zuzu
30. nov 2021

@mabenn akože prečo by mal niekto riešiť v 30tke rozvod ak sa vydával v 20? to čo je za hlúpy názor? 🙄 niekto nájde životného partnera už v 20 a niektorým, ktorým uteká vlak sa narýchlo v 30 vydajú a o 2 roky rozvádzajú. o akom cieli to spletáš?

@amelie2017 a? aj tak sa po nej vrhnú (ak má dobrú kombináciu predmetov) a môže byť predtým doma aj 20 rokov 😀 (nie, nie som učiteľka)

@1245barborka byt je NAJLEPŠIA investícia, ty dospeláčka... v 20 som si kupovala svoj prvý byt 3 mesiace po nástupe do práce čo som ani nevedela či v nej vydržím aj štvrtý mesiac a hlavne splátka mi vtedy zožrala asi 3/4 z príjmu 😀 (dnes to už nie je možné, vtedy áno) nikdy som to neoľutovala, takže neodsudzuj ich (nepriamo to robíš, ale hráš sa na chrumkavučkú 😉 ony budú mať 10rokov splatenej hypo keď ty si ju budeš brať... alebo sa dobre vydaj a hypo ti netreba 😀 )

ivangeline
30. nov 2021

Vtedy som estelen spoznala svojho muza. Dozrela som za 4 roky na svadbu/byvanie/deti.. U kazdeho je to inac. Skutocne.

dankanka
30. nov 2021

@amelie2017 tak to by vela vysvetlovalo :D

nenne27
30. nov 2021

@1245barborka cooooo? Tak skoro?Ked som mala 21, stu
dovala som na VS, mala partiu kamaratov, kazdy vecer vonku, akcie, koncerty, kino.cez leto brigada, cundre, festivaly.najkrajsie roky, na svadbu a dieta som ani nepomyslela.muza som stretla ked som mala 23, isla som este do UK, on na vojnu, brali sme sa ked som mala 26, prve dieta 28.o nic sme neprisli, vsetko sme si uzili, deti mame teraz velke a este stale nemame 50 a mozeme normalne zit

siska53
30. nov 2021

@1245barborka v 21 r.som riesila skusky na VS, diskoteky a s kym pojdem na rande, co si obleciem.na diskoteku, nie byt, auto, svadbu .
Takze si uplne ok a normalna. A normalne su aj tie, ktore uz riesia svadbu a pod. Kazdy to ma nastavene inak.
Ved nehravas sa s babikami a nestavias lego domceky..

raja95
Odpoveď bola odstránená
sari24
30. nov 2021

V 21 rokoch som chcela bývať sama, ale neboli na to prostriedky, lebo som študovala, takže o vlastnom bývaní, investícii a rodine nebola ani reč. V tom veku som mala inú prioritu a to doštudovať, nájsť prácu a niečo si odpracovať. Na druhej strane som ale nebola ten typ, čo by len chcel sedieť doma u rodičov na zadku a chodiť na párty, istý druh zodpovednosti tam bol.
Každý to má nastavené v hlave inak, osobne si myslím, že aj tvoje spolužiačky majú čas. Ty sa ale pozeraj na seba a nie na okolie. Kamaráti ti hypotéku platiť nebudú a rovnako ani vychovávať tvoje deti.

danulicek
30. nov 2021

nie, nie si sprostá. ja som mala v 21 trojročný vážny vzťah (prvý a posledný vlastne), naplánovanú celú budúcnosť od a po z. jediný zmysel pre mňa bolo po výške vydať sa a mať rodinu. samozrejme, všetko bolo, ako malo, aj dobré aj zlé. som šťastná za deti, ktoré mám, tie ma naučili asi najviac. ale čisto sebecky, ak by som mohla urobiť niečo inak, myslela by som vtedy okolo 20-tky viac sama na seba, na svoje túžby, ktoré boli, ale zamietla som ich, lebo sa odo mňa očakávalo, že budem "žienka domáca" - klasika jeden frajer, výška, svadba, deti, domček, záhradka... takže ak by som to mohla "zopakovať", by som v tom veku cestovala, pracovala, zabávala sa, študovala to, čo ma baví, nie to, čo chceli rodičia. druhá vec je, že aké sú tvoje sny? lebo byť len doma ako "dieťa" svojich rodičov tiež nie je celkom riešenie.

fabrika
30. nov 2021

ak ti to takto vyhovuje tak nie. ak nemas priatela, s ktorym by ste nieco taketo planovali nie. niektore veci sa ani planovat proste nedaju a pridu v ten pravy cas

mimka1402
30. nov 2021

@1245barborka Kľuuud. Tiež mám 21 a z mojich blízkych kamarátiek som ostala jediná bez manželstva alebo dieťaťa.😀 (nie sme minorita)
Ja aktuálne iba študujem druhým rokom na VŠ a neviem čo bude o mesiac.😀 Som single lebo práve tie známe, kamošky ktoré sa hrnu do svadby a detí sú presne dôvod prečo nič neriešim. Môj názor je, že sme vo veku kedy je čas iba pre nás. Nájsť sa, vedieť čo chceme od života, spoznávať ľudí. Aj keď deti milujem, ja som sa rozhodla pre štúdium namiesto vzťahu (dostala som od partnera ultimátum) a neľutujem. Ja som mala chvíľky kedy mi bolo ľúto, že budú mladé maminy a ja nemám s nimi už spoločnú reč, lebo ma samé odsunuli... Ale určite je v poriadku byť tam kde si. Všetko je tak ako má byť ❤️‍🔥

tara42
30. nov 2021

@1245barborka ani ja som to v 21 neriesila.

jordana111
30. nov 2021

@1245barborka mala som 21 keď som rodila a 25 keď som sa vydávala teraz mám 28 čakáme druhé nič neľutujem ty musíš vedieť čo chceš moja švagriná ma 32 a zatiaľ nič také neplánuje každá sme iná podľa mňa je zbytočné toto riešiť ešte si mladá robíš si školu máš čas