Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Zrušiť svadbu alebo sa vydať aj napriek pochybnostiam?
Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.
Svadbu máme naplánovanú o tri mesiace a všetko je už vybavené. Máme zaplatenú sálu, šaty, fotografa aj hudbu a hostia sú pozvaní. Navonok to vyzerá ideálne a všetci okolo nás sa tešia. Problém je, že ja mám čoraz silnejší vnútorný pocit, že si nie som istá, či robím správne rozhodnutie. S partnerom sme spolu niekoľko rokov a veľa vecí medzi nami funguje, ale posledný rok sa nám opakujú tie isté problémy. Nikdy sme ich poriadne nevyriešili, skôr sme ich vždy nejako odsunuli bokom, aby bol pokoj. Často mám pocit, že sa prispôsobujem viac ja a niektoré veci vedome prehliadam. Teraz, keď sa svadba blíži, začínam sa na to pozerať inak a pýtam sa sama seba, či toto je vzťah, v ktorom chcem byť dlhodobo. Bojím sa reakcie rodiny a toho, ako by to celé dopadlo, keby som to zrušila. Prišli by sme o peniaze a určite by to vyvolalo veľa otázok a tlaku. Na druhej strane mám strach, že ak to teraz nezastavím, o pár rokov budem riešiť rozvod a ešte komplikovanejšiu situáciu. Skúšala som o tom hovoriť aj s partnerom, ale väčšinou ma uistí, že všetko bude v poriadku. Lenže ja ten pokoj nemám a neviem, či mám viac počúvať jeho alebo svoj vlastný pocit.
A: Zrušiť svadbu 👍
B: Pokračovať podľa plánu 💙
C: Odložiť svadbu a dať si čas 😄
Ak máš akekolvek pochybnosti, zrušiť. Keď už teraz máš takéto myšlienky, nie je o čom.
Počúvaj svoj vlastný pocit, avšak rátaj s tým, že to rovno skončí rozchodom.
Tak zrusit svadbu znamena rozchod... ked si nie si po rokoch ista, tak ziadne "dat si cas" nepomoze... takze kde je moznost D?
A k teme - reakcie okolia ti mozu byt volakde... to bude kecou, ked sa do roka rozvediete..
Pred svadbou som tiež mala kadejaké myšlienky, človek je v strese, myslieť na všetko, bolo to náročné, lebo sme mali veľkú svadbu. Ale neľutujem, že som sa vydala 🙂
@pytame_sa_za_teba podla toho ake zavazne je to co ste odsunili na bok. Svadba je zaväzok ale nie je to nic oproti detom to je uz turbo zaväzok. Urcite pockaj s detmi.
@pytame_sa_za_teba zrusenie svadby = rozchod u vacsiny... ak mas pochybnosti- nerob to... a co sa tyka , ze nie je vsetko dokonale... take vztahy byvaju a tento vas nieje vynimocny... ide o to ako sa k problemom staviate a ako ich riesite... tie boli a budu aj vacsie s prichodom deti,materskou, stratou zamestnania atd... manzelstvo ale aj celkovo vztah je vyzva...
👍 zrušiť, ale rataj s tým, že skôr či neskôr bude rozchod. Toto bude pre tvojho priateľa rana a to máloktorý chlap rozchodi
Svadbu zrusit.ak to bude subezne s rozchodom.Inak nie.Si uz veľka a mas vediet ci s nim chces byt a žit alebo nie.Kazde čudo trva tri dni.aj reči okolia.Je to tvoj život a maš ho len jeden.
@pytame_sa_za_teba veď nepíše nic konkrétne. Pochybnosti pred svadbou ma takmer ťažká zena. Dokopy tu nepíše nic konkrétne a napriek tomu si da poradiť od cudzích žien? Prave od tych ktore by boli najradšej keby sa kazde manželstvo rozviedlo a v každej diskusii radia zborovo rozvod?
Tieto diskusie nemajú zmysel, keďže nevesta nemôže reagovať. V com sa musi prispôsobovať? Či budu zit na východe alebo na západe? Alebo ci si dajú na večeru činu alebo pizzu?
Pomohlo by napisat, ake su tie problemy, ktore sa opakuju a nie su vyriesene. Podla toho sa zariad.
Ak máš pochybnosti a nie si si istá, určite si nedávaj taky veľký záväzok. Áno , bude z toho haloooo na istý čas, ale je to tvoj život. Radšej zrušiť 3 mesiace pred svadbou ako mesiac vopred, ale vydávať sa a následne žiť s pocitom, že nie si o tom presvedčená, že je to správne. A možno ďalších 10rokov sa budeš tváriť, že tie problémy nie sú, budete ich posúvať pod koberec, lebo však bol by to veľký tlak riešiť tie problémy (nezvládate to ani teraz), a zase by si riešila, že čo by povedalo okolie, keby si sa rozvádzala po roku....
Na tvojom mieste zaplatím psychologa hneď teraz, nech mi pomôže zosumarizovat, čo mi vadí, kde pramení ta neistota, čo chýba, čo nefunguje, čo je za tým. Dala úprimný rozhovor s partnerom. Nevystacila by som s riešením, že všetko bude v poriadku. Možno bude skutočným partnerom, pôjdete na parovu terapiu a spoločne budete pracovať na vzťahu a riešiť problémy. Ale aj keby to znamenalo jeho urazene a rozchod, ide o tvoj život ( a jeho), každý si zaslúži žiť v úcte, vzájomnej láske a žiť autentický život. Zosobasit sa a tváriť sa sami pred sebou, že všetko je ok, vás šťastným a spokojným neurobí.
A ešte dodám, že ja som napr žiadne pochybnosti nemala pred svadbou, naopak, bola som presvedčená, že to je moja najlepšia voľba, a prežívala som to ako veľkú radosť. Prajem to každému. To neznamená, že nás život je bez problémov, bez výmeny názorov, že neprišlo v určitých veciach sklamanie. Ale stále viem, že napriek problémom mi záleží na vzťahu a oplatí sa na ňom pracovať a neľutujem svadbu. Vydávať sa s pochybnostou musí byť veľmi smutný zážitok.
@pytame_sa_za_teba veď nepíše nic konkrétne. Pochybnosti pred svadbou ma takmer ťažká zena. Dokopy tu nepíše nic konkrétne a napriek tomu si da poradiť od cudzích žien? Prave od tych ktore by boli najradšej keby sa kazde manželstvo rozviedlo a v každej diskusii radia zborovo rozvod?
Tieto diskusie nemajú zmysel, keďže nevesta nemôže reagovať. V com sa musi prispôsobovať? Či budu zit na východe alebo na západe? Alebo ci si dajú na večeru činu alebo pizzu?
@pytame_sa_za_teba súhlasím so @simona20201309 ak autorka chce poradiť potrebujeme s ňou komunikovať vedieť viac o problémoch pri tak dôležitom rozhodnutí, nebudem jej radiť A, B, C ako v nejakom kvíze.
Ahoj, podla mna zrusit, pretoze ked uz pred svadbou uvazujes, ze za nejaky cas bude rozvod a aby si to nelutovala, nie je o com. A teda aj z hladiska co si opisala.
@pytame_sa_za_teba a čo konkrétne nie je v súlade s pravidlami v mojom komentári? Že ho považujem za vymyslený? Bola by som rada, keby ste konkretizovala, ktoré pravidlo bolo porušené. Vopred ďakujem za odpoveď.
Pomohlo by napisat, ake su tie problemy, ktore sa opakuju a nie su vyriesene. Podla toho sa zariad.
@patrike Aj podľa mňa by bolo lepšie, keby uviedla, aké problémy sa im vo vzťahu opakujú, či sú závažné alebo len také bežné a čo im bráni ich vyriešiť ešte pred svadbou.
keby i autorka aspoň nejaké konkrétne dôvody , problémy napísala. takto nevieme nič len hádame čo môže za tým byť.
môže to byť len jednoducho stres z tvojej strany, ale aj omnoho závažnejšie - napr. nespokojnosť v sexe.
Pocity sú jedna vec ale treba sa zamyslieť fakticky a reálne
Samozrejme nikto ťa nútiť nemôže,je to len na tebe
Poznam pripady
Rozchod a zrusenie svadby prosim pekne 8 dni pred svadbou
Rozchod a zrusenie svadby mesiac pred svadbou- zenich povedal, ze si nevedel zrazu predstavit byt s tou zenou a zobudzat sa pri nej kazde rano, nevesta sa zrutila mimochodom a trvalo asi 2 roky kym sa pozbierala ( panko sa medzitym o rok ozenil uz realne, stastne, maju jedno dieta no dalsie uz mat nemozu a presli si 7 potratmi takze vin vin naozaj je vesmir v rovnovahe, panko chcel veeeelku rodinu 🤷🏻♀️)
zrusenie svadby - nevesta chcela byt so zenichom ale nsvadbu si rozmyslela, bolo to pred rokom, dvaja su stale spolu a stastni, len svadbu odlozili, vseci to prijali v pohode ( 3mes pred svadbou si ro rozmyslela)
Ja poznam 2 zeny, ktote mali pred svadbou pochybnosti - ale taketo velke, jeden bol tvrdohlavy a panovacny, vsetko muselo byt podla neho a to boli 90-te roky, to sa nepatrilo zrusit "len tak" svadbu a druhy, to bola svadba kvoli tehotenstvu, ale nie velkej lasky a veru ani po facky nesiel daleko. Obe manzelstva sa rozpadli, jedno po vyse 20 rokoch a druhe po 17 rokoch ☹.
Ja som pochybnosti mala, ale take co ja viem, asi miniaturne, lebo ta laska tam bola silnejsia ako ten pocit, ze je nieco v neporiadku, to ma asi kazda nevesta kus obavy...zvlast, my sme pred svadbou spolu ani nebyvali. Ale ak ste klasicky par, ktory uz vie, ako fungujete v domacnosti atd., a mate uz teraz problemy, ktore sa neriesia k spokojnosti oboch stran, tak to velka prekazka podla mna. Svadbu by som asi zrusila. Lebo neviem, ci by to "odlozenie" k niecomu bolo dobre. Skor by to zenich mohol brat negativne...a to uz potom ako zlepite?
Počúvaj seba. Tvoj vnútorný hlas ťa na niečo dôležité upozorňuje. Nerieš peniaze. Financie sa dajú nahradiť, ale tvoje šťastie nie. Ignoruj tlak okolia. Svadba je o vás dvoch, nie o hosťoch. Rozlišuj strach zo svadby a strach zo zlého vzťahu. Zastav prípravy a nákupy na svadbu. Vyhľadaj terapeuta. Odborník ti pomôže upratať si myšlienky. Žiadaj odpovede. Partner ťa nemôže odbiť vetou, že všetko bude dobré. Porozprávaj sa s partnerom vážnejšie. Sadnite si spolu na neutrálnu pôdu a všetko spolu preberte. Tvoje trápenie, pochybnosti, pocity... Porozprávajte sa spolu aj o tom, ako zvládnuť rodinu, ak by ste svadbu odložili...Možno by pomohla pauza, aby si si utriedila myšlienky.
@pytame_sa_za_teba ja hlavne nechápem,PREČO sa vôbec beriete,keď máte závažné problémy,ktoré nie ste schopní vyriešiť
Zalezi od toho, ako zavazne su tie problemy. Tazko sa mi hlasuje ked to neviem posudit.
Predstav si seba, ako tieto problemy riesis 40-50 rokov. Si ochotna v tom zit?
Výsledky hlasovania v tejto dileme ukázali, že komunita vníma situáciu ako veľmi vážnu, no zároveň nie úplne čiernobielo:
👍 A - Zrušiť svadbu: 22 hlasov
💙 B - Pokračovať podľa plánu: 7 hlasov
😄 C - Odložiť svadbu a dať si čas: 11 hlasov
Hoci najviac hlasov získala možnosť svadbu zrušiť, zaujímavé je, že až 18 ľudí nehlasovalo za okamžité ukončenie vzťahu. Veľká časť komunity cíti, že problémom nie je samotná svadba, ale nevyriešené pochybnosti, ktoré sa objavili tesne pred takýmto veľkým životným krokom.
V komentároch sa veľmi často opakovala myšlienka, že svadba by nemala byť pokusom zachrániť alebo upevniť vzťah, ktorý už dnes nefunguje podľa predstáv oboch partnerov. Viacerí diskutujúci upozorňovali, že problémy, ktoré sa dlhodobo odsúvajú bokom, po svadbe zvyčajne nezmiznú. Skôr naopak, časom môžu ešte viac narásť.
Mnoho ľudí zároveň rozlišovalo medzi bežnou predsvadobnou nervozitou a hlbokým vnútorným pocitom neistoty. Stres zo svadby, organizácie či veľkej životnej zmeny považovali za normálny. Ak však človek opakovane premýšľa nad tým, či je vzťah správny a či ho o pár rokov nečaká rozvod, podľa viacerých už nejde len o nervozitu.
Veľká skupina diskutujúcich odporúčala dať si čas. Nevideli riešenie ani v tom, aby sa svadba uskutočnila za každú cenu, ani v unáhlenom rozhodnutí všetko ukončiť. Skôr odporúčali zastaviť prípravy, otvorene pomenovať problémy, prípadne vyhľadať párovú terapiu a až potom sa rozhodnúť, či má vzťah budúcnosť.
Zaujímavé bolo aj to, že mnohí ľudia nepovažovali za najväčší problém stratu peňazí ani reakciu rodiny. Opakovane zaznievalo, že nepríjemné otázky okolia alebo finančná strata po zrušenej svadbe sú stále menším problémom než manželstvo, do ktorého človek vstúpi napriek vážnym pochybnostiam.
Čo teda z celej diskusie najviac vyplýva?
Komunita sa väčšinovo zhodla, že v súčasnom stave by autorka nemala pokračovať v svadobných prípravách len preto, že je všetko pripravené. Ľudia ju povzbudzovali, aby svoje pochybnosti neignorovala a dopriala si priestor na ich pochopenie a vyriešenie.
Najčastejší odkaz z hlasovania aj komentárov bol v podstate tento:
Svadba sa dá odložiť, zrušiť alebo zorganizovať neskôr. Oveľa dôležitejšie je mať pred takýmto rozhodnutím vnútornú istotu, že do manželstva vstupuješ z presvedčenia, nie zo strachu, tlaku alebo obavy, čo si pomyslí okolie.
no sice po funuse otázka asi uzavretá ale aj tak ja by som dala c odložiť a sledovať situáciu.Vždy,ak som neposluchla intuiciu tak som to obanovala.Ale vydávať by som sa nevydávala ak mám pochybnosti a zlé tušenie

Nevesta na uteku :D Ano, vo filme to moze byt celkom sranda najskor nechat zorganizovat svadbu a potom si to tesne pred nou rozmysliet.