icon

V rodine máme konšpirátorov

24. aug 2021

Ahojte
Máme v rodine veľa konšpirátorov a dosť mi to žerie energiu. Nedá sa im argumentovať a mám o ich psychické zdravie aj strach. Stále prichádzajú s väčšími a väčšími bludmi.
Poraďte ako s takými ľuďmi komunikovať, záleží mi na nich
Ďakujem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
zivotgombicka
24. aug 2021

ja síce v najbližšej rodine konšpirátorov nemám, ale v širšej rodine tam nejakí sú, a riešim to tak, že to proste s nimi neriešim. Ako píšeš, žerie mi to zbytočne energiu. Mám tých ľudí rada, a keď som s nimi, rozprávam sa o nich o iných veciach, načo mútiť vodu. Keď o nejakých konšpiráciách začnú hovoriť oni, nechám ich vykecať sa a maximálne im pokojne poviem, že v tomto sa nezhodneme.

danulicek
24. aug 2021

mám takého otca, takže celkom chápem. spočiatku som sa s ním púšťala do diskusie, ale pochopila som, že to nemá zmysel. a bralo mi to veľa energie zbytočne. nepomôže nič, len nepokračovať v debate, neargumentovať, nevysvetľovať. ja hneď mením tému, keď sa dá :D a žiaľ, minimalizujem stretnutia, aby sme sa týmto situáciám vyhli čo najviac, pretože odkedy je covid, tak to je extrém (nielen na túto tému, rešpektujem iné názory a dokonca s mnohými súhlasím, ale on už konšpiruje aj v tom, že si mám dať pozor, aby mi pri prehliadke nezačipovali deti...). mám ho veľmi rada, beriem, že je iná generácia a o jeho pravde ho nikto nepresvedčí. takže stretneme sa, ak príde na to, mením tému a snažím sa nad to povzniesť, načo si ničiť energiu zbytočne.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
ktochytavzite
24. aug 2021

a co ma konspiracia spolocne so zdravym?

medyna
24. aug 2021

@danulicek to akoby som čítala o mojom otcovi .... celý deň na nete, číta všetky možné konšpirátorské weby, pospája všetko dokopy, čo sa mu hodí a potom mi vykresľuje hrôzostrašné scenáre, a tiez v kuse opakuje, že nech nedávam dcéru testovať (ked to bolo potrebné), lebo ju cez nos začipujú, atď .... a najhoršie na tom je, že debata na túto tému sa nedá ukončiť, lebo on si stále melie svoje a každú inú tému prekrúti na toto .... a pritom vysokoškolsky vzdelaný človek .... 🙄

margaretka_
24. aug 2021

Co moj svagor nazdiela na fb za perly... a to do kovidu ani nebol moc aktivny tam. Z prvu mi to strasne liezlo na nervy. Par krat som si ho vypla na 30 dni, nech mi neukazuje jeho prispevky. Teraz uz toho asi tolko nezdiela, ale aj som sa na to dokazala vykaslat. A neriešim. Teda nikdy som mu to nekomentovala, ale zbytočne som stracala energiu uz len rozmyslanim nad tym a s muzom som sa o tom bavila. Tetaz sme sa stretli osobne a vopred som si povedala, ze ak by akokolvek nacali temu kovidu, tak ich stopnem. Mam jeho rodinu rada, takto by sme sa zbytocne nepohodli. Chvalabohu sme sa o tom nebavili 😀

saja1
24. aug 2021

@ktochytavzite napriklad ak ti blizky pribuzny kazdy den vola, aby ta varoval pred cipmi vo vakcinach ci testoch, pred armadou ktora sa chysta vyhladit europu, pred nastrahami nosenia rusok. po nociach to studuje, cele noci nespi, z kazdeho opatrenia ma hystericky strach, do telefonu place. Je to fakt o zdravie a neexistuje sposob ako mu pomoct 🙉

ktochytavzite
24. aug 2021

@saja1 no to ano

marrydreamkas
24. aug 2021

otazka je ci su to naozaj konspiracie....

nika3136
24. aug 2021

Preco niekomu vnucovat svoj nazor?
Kto chce, najde si relevantne info, kto nechce, nema to cenu. Obzvlast v tejto dobe. Ty si ver comu chces, oni tiez. Vypocuj, suhlasit nemusis a vec vyriesena.

viestta
Odpoveď bola odstránená
loginexistuje
24. aug 2021

ignorovat to jedine pomaha ak nie je mozna normalna konstruktivna diskusia

kiki68
24. aug 2021

Kamoskin muz z toho dostal psychozu, ja by som
Tie zvasty normalne trestne postihovala. S tym stresom z covid mu to vyvolalo psychozu, zamotal sa do toho . Nechcite vediet ako jeho zena a syn trpia. Bol to predtym normalny muz, pracujuci, bez problemov.

paris1813
Autor odpoveď zmazal
zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
anonym0001
24. aug 2021

Kazdy ma pravo na nazor. Respektujme nazor inych a nemajme potrebu niekoho stale napravat a upozornovat. Vam by sa to asi tiez nepacilo.

sslobodnamama777
24. aug 2021

@ktochytavzite niektoré konspiracie, ktore sa beru ako fakty môžu vyvolat vážne dusevné psychiatrické poruchy.

1katus1
24. aug 2021

Možno majú len iný pohľad na vec . Skús sa s nimi porozprávať. Konšpirácie okolo covid sú diskutabilné to všetko ukáže len čas. Skús ich rešpektovať a povedať jedine. Ja mám svoj názor a ty svoj a kto má pravdu sa dozvieme časom. Dôležité je aby ste sa všetci zišli aj o 10 rokov v zdraví jak psychickom tak telesnom

jana_eyre_2
24. aug 2021

Vždy keď počujem nejakú konspiraciu, urobím hlboký nádych (vklude aj 10x) čo najkludnejsie poviem čo si myslím a na ďalšie presviedčanie už neodpovedám, len sa usmievam.. funguje to natoľko že ľudia prestanú mať tendenciu mi konšpiracie viac rozvíjať.. vždy síce začnú, ale netrvá to dlho.. je pravda že odkedy to robím už asi nie som pre veľa ľudí v ich očiach taká milá ako kedysi, ale veru kedysi toľko konspiracii svetom nehybalo a nie toľko ľudí mávalo pocit že odhalilo pravdu ako mulder a scully..
Každý si však môže myslieť čo chce, ak chce veriť premna hlupostiam, môže, podľa mňa s tým nič nedokážem urobiť..

gleep1
24. aug 2021

Raz som sa pokúšala presvedčiť dievča že zem nie je plocha. Okrem 1000 fyzikálnych veci som jej ukázala niekrolko takýchto videí

https://www.youtube.com/watch?v=mJxsj51d-Pk

Nepomohlo, zem je plocha a ty si idiot, na videu je guľatá kvôli zakriveniu cocky na kamere a podobne a podobne.
Take veci jednoducho nepochopíš, nepomôžes tým ľuďom, nepresvedčíš ich ani keby čo bolo. Môžeš ich poľutovať a nerozprávať sa s nimi o politike a svetonázoroch.

podmostom
24. aug 2021

@saja1 tak toto je už moc, nepreskocilo už tomu pribuznemu? Ja by som mu zvýšeným hlasom oznámila, nech ma dotyčnými témami neotravuje, že ma to obťažuje. Ak nepomôže, skúste sa v rodine spojiť, spolu mu dohovoriť, nech ma tie bludy konfrontovane. Zjavne tomu úplne verí, ak sa s ním nedá pohnúť, vypočujte ho spoločne, nech sa aspoň necíti v tom svojom 'osvieteni' sam. S tým že sa zdoveri viacerým, možno mu odlahne, ze zhodí zo seba to bremeno poznania, ze niekto nás ide všetkých ocipovat a zotrocit. A nemá v rodine niekoho na koho názor dá? Vyzerá, že už do toho spadol. Čím viac o tom študuje, tým mu z toho asi viac hrabe. Skúste ho nejak z toho vytiahnuť, priviesť na iné myšlienky.

podmostom
24. aug 2021

@marrydreamkas Co či sú konspiracie, ze vo vakcinach sú čipy na ovládanie ľudí? Ako odtiaľ potiaľ. Ak takýmto bludom ľudia veria, tak to sa naozaj vraciame naspäť do stredoveku. A na konci bude čo, upalovanie čarodejníc? Len namiesto čarodejníc to budú lekári, vedci, politici?

alex666
24. aug 2021

@medyna moj otec je rovnaky 🙂 pol dna na nete, info vytrhnute z kontextu a ide si svoje. Veri na tie najkonspiracnejsie najkonspiracnejsich teorii, ale co uz s nim. My sa na tieto temy nebavime a vybavene 😊

matovicova
24. aug 2021

Článok je na wiki, prečítaj si to, hlavne zalozku " Ako sa zbaviť závislosti na konšpiráciách"

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Konšpiračná_teória

lujza123
25. aug 2021

Nereagovať, nesnazit sa presvedčiť, zahovoriť, odviesť pozornosť iným smerom. Konspiratora nepresvedčís ničím ani on teba, proste debata ktorá nemá žiadny zmysel ani nikomu nič neprinesie.

Teraz je horúcou témou ockovanie, je jedno ci je niekto antivaxer alebo naopak zástanca očkovania, ani jedného sa nedá počúvať. Proste téma na ktorú odmietam mat vyhranený názor a vôbec s niekym sa o tom bavit

nesmiemzabudnut
25. aug 2021

:D jak u nás doma. Už som to prestala riešiť a našťastie tieto bludy predo mnou nerozoberajú. Iba medzi sebou.