icon

Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine

4. apr 2022

Ahojte,

ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
gabika128
5. apr 2022

@dankanka asi naráža na tie fotky z vlakov ktoré boli na fb, nakoniec sa ukázalo že to bol vytvorený príspevok so starými fotkami z roku 2015.

@matapo Sesternica robí na východe na železniciach a je zaujímavé že takých bordeloch ako opisuješ nevedia 🙄

jana_eyre_2
5. apr 2022

Myslím ze by si im mohla kúpiť nejakú dobru tlač.. niečo kde budú pravdivé informácie.. ja vlastne ani neviem čo si moja svokra o tomto myslí, ale verím že to vyhodnocuje správne (dlhšie sme sa nevideli).. keď bola korona aktualnejsia občas poslala nejakú úplnú blbosť.. môj muž je celkom kľudný asertivny, jej povedal úprimne, snažil sa vyvrátiť každú hlúposť.. ona to zobrala.. myslím že mnohí starsi ľudia čo spadnú do tychto hoaxov len sledujú zlé stránky, nevedia že pozerajú zle.. a potom tomu bohužiaľ uveria..

bambinomio99
5. apr 2022

Lebo sú dve strany a ani ty si nevidela a nevieš všetko
Ja ťa napríklad sklamem utekajúcich ukrajincov som stretla lebo riešim prenájmy a ich upratovanie prišla rodina syn,otec a matka ...na aute ktoré som ešte ja nevidela keď im chcel dať majiteľ zľavu urazili sa
A v cashy mu vyplatili 6 mesiacov byvania ...okolo 5 tisíc
Takže nie neutekaju len chudobní ... možno práve aj ty máš skreslený pohľad
Vieš že redaktori niektorých televízii nechcú robiť reportáže z hraníc lebo sa im nepáči chovanie UA ľudí a mrhanie pomocou slovákov ? Tak ako tu píšu baby nič nie je len biele a su fakty a fakty
A najhoršie je že keď ty máš inú skúsenosť si kritizovaná
Plus moju známu v práci tak nahradili dve UA študentky živí deti sama
Za ne bude príspevok a ich vyjadrenie bolo že pod 4 e na hodinu ani nenastúpia
Takže tak ...

dankanka
5. apr 2022

@snowflake07 tak to si ty. Ja s dvomi detmi by som rozhodne necakala a ani neriskovala a ani nebojovala. A takto premysla vacsina matiek

medea2003
5. apr 2022

@bambinomio99 Aké dve strany? Je len jedna strana, na Ukrajine je vojna, zaútočil na ňu agresor, aj keď mu Ukrajinci nič nerobili. Len tak, lebo si jeden zmrd zmyslel, že tak to má byť, aby mu patrili. Môžeš mi vysvetliť, prečo by mali utekať len chudobní? Oni neutekajú za lepším životom, aby si šli na západ zarobiť, oni utekajú aby si zachránili životy. Či na bohatších bomby nepadajú? To čo je toto za premisa, utekajú bohatí, tak kašlať na nich. Sama hovoríš, že keď majú peniaze, nemajú problém si všetko zaplatiť. Oni si potrebujú zachrániť životy sebe a svojim najbližším a nie nabaliť si vrecká.

zuzanazu85
5. apr 2022

Ja neviem,ale akoby asi rozmýšľali napr také Nemecko,keby si to ten zmrd z Kremlaa zmyslel aj tu ? A my by sme museli utekať pred bombamy a nie dráhou naftou, benzínom . Nepochopím tiež niektorých,ako radšej zoberú krvavý plyn,akoby si mali kúsok odobrať od svojho pohodlia 😤

lucilaines
5. apr 2022

@snowflake07 a co maju zostat tam ked maju moznost odist?a cakat kedy pridu boje k nim? Pozerat sa na tie zabery z dedin a tych mrtvych na ulici, ktori odist nestihli? A v tom najlepsom pripade zostat zit v absolutne zdevastovanej krajine, ktora sa bude davat dokopy desatrocia? Ty by si isla bojovat, pekne od teba. Ja by som aj so svojou rodinou zdrhla tak daleko ako sa len da doslova v prvej sekunde ako by som zachytila, ze v mojej krajine je vojna. Neriskovala by som zivot mojich deti a ani ich buducnost. Takze vsetky ukrajinske mamy uplne chapem.
@matapo urcite je to neprijemne, ale staci sa pozriet na akekolvek verejne podijatie s vacsim mnozstvom ludi a je ocividne, ze aj slovaci sa dokazu chovat jak posledne prasce a robit bordel.
Nie sme v kozi tych ludi, tak nesudme. Aj keby to boli tie najvacsie humusacke hovada so zlatymi hodinkami a luxusnym autom, kazdy si zasluzi pomoc a utocisko pred vojnou a tymi zverstvami co sa tam deju.

autor
5. apr 2022

Zaplatit nejake dobre noviny su fajn napad, kupim najblizsie na sviatok nejake predplatne 👍

@bambinomio99 akoze ta moja rodina by v hotovosti zaplatila aj rok, aj 4 roky byvania. Co je zle na tom, ze niekto ma nasetrene peniaze? Aj na Slovensku, aj na Ukraine maju ludia financnu rezervu. To neznamena, ze tam maju ostat a riskovat svoj zivot. Tiez ak pracovali a zarabali 3000 mesacne, nie vsetci pojdu robit za 4e na hodinu, kludne ostatnu mesiac/dva bez prijmu a najdu si robotu, ktora odpoveda ich skusenostiam.

@matapo A k tej vdacnosti. Pomoc sa poskytuje nezistne, nie preto, aby sme dostali ocenenie.

Ja osobne poznam niekolko ukrajincov, aj take aj onake skusenosti mam. Z mladosti ine, z dospeleho zivota ine. Aj teraz som stretla ukrajincov co utekaju, aj su ubytovani u mojich kamaratov. Takze nepotrebujem pocuvat tieto pribehy, kde vypichujete len to zle. Ja na 1 zlu vec, poznam minimalne 5 dobrych. A ta jedna zla to nezmaze a keby ich bolo aj viac. Mna rodicia nevychovali aby som za pomoc ocalavala pochvalu, ani aby som pomahala len ludom, ktory si to podla mna na “prvy pohlad” zasluzia.

zuzi_747
5. apr 2022

Pomôcť im môžeš jedine tak že im daruješ odbornú literatúru s touto témou a svedectvami. Poradim knihu Donbas, sú to svedectva novinára, ktorý bol na oboch frontoch. Je veľmi objektívna. Skritizuje aj kroky ukrajiny, ale nasilnikmi sú naozaj ruskí vojaci

jennky13
5. apr 2022

@matapo moja skusenost je ina.
V nasom meste im poskytli budovu, kde sa voslo 34 ludi. Hlavne matky s detmi. Za vsetko, co pre nich kto urobil su vdacní. Tu budovu udrzuju v poriadku. Hned si vytvorili sluzby a upratuju. Neplytvaju, kludne si na obed uvaria zemiaky s mliekom a su spokojní a aj deti nevymyslaju. A hlavne kazdí den dakuju. Sú smutní a boja sa stale, ale su ochotní pracovat. Lekarka si nasla pracu ako pomocna sila v kuchyni, ina ide dojit kravit ....
To je moja skusenost .

veronika_e
5. apr 2022

Vies co radsej sa asi do toho nemontovat, lebo to je kazdeho nazor, a zbytocne by vznikali hadky.

simca06022011
5. apr 2022

Nechaj ich tak neries. Je to ich nazor, ich život, maju na to právo. Ani by som ich nenazvala obeťami propagandy. Bohužiaľ polarizuje sa nam spolocnoat, ludia sa odcudzuju, nemozu mat nazor iny v ničom i ak su skatulkovani. Vyjadri pochybnosť o hocicom a hned je ohen na streche 😁 priklad pred rokom kto mal pochybnost o ucinnosti vakciny alebo o comkolvek okolo nej, bol dezolatom, neschopnym rozmyslat, veriaci hoaxom... Rovnako je to teraz s vojnou. Pritom kriticke myslenie je pre nna oravr to ze sa pytam, pochybujem... Aj o vsade propagovanych názoroch, daných, vraj 100% pravdivych a správnych.
Druha vec je za videnie tenisiek a aut, to sa da ľahko ale tymto ludom vysvetliť. Kedze. Je jasne ze Ukrajinci pracovali, mali, tak asi nemali prist nahi a bosi... A ak mali auto tak nepridu pesi... Ako mladi muzi z Afriky by asi mali prísť, v jednom obleceni a dost. Vtedy by ale aj tak neboli spokojní. V sr ludia ziarlia odjakzivs, pozerajú kto co kde ma s porovnávajú... S takou povahou neurobíš nič ☺️

zuzanazu85
5. apr 2022

@jennky13 tiež mám len dobré skúsenosti. Keď kočíkuju po dedine,vždy sa pekne pozdravia,po slovensky,sem tak sa opýtajú na nejaké veci v dedine ale sú to slušní ľudia. A vari Slovensko nemá debilov a neslušných? Sú to odvážne ženy, marky, priateľky. Keď si predstavím,že matka musí syna tzv odovzdať štátu na obranu,či muža svoje manželka,sú to neskutočne silné ženy.

zuzanazu85
5. apr 2022

*matky

monka105
5. apr 2022

Skúšali. Mama mi povedala, že som sprostá krava a že sa za mňa hanbí. 😄🤷🏻‍♀️ Odvtedy to ani neskúšam. Akonáhle začne tému Ukrajina a vojna (ona alebo otec), automaticky ich zarazím s tým, že mi to nemajú hovoriť, lebo sa pohádame. Normálne sa im to vysvetliť nedá. Na začiatku som sa pýtala skade majú také informácie, poslali mi link na video nejakého samozvaného odborníka na všetko, mesiac pred vojnou to bol ešte skúsený epidemiológ a imunológ, našťastie sú naši zdravotníci, tak som im poposielala nejakého jeho ,,výkvety” aj ku covidu a čakala som, že im samým dôjde, že keď človek tliacha o covide, s najväčšou pravdepodobnosťou bude tliachať aj o Ukrajine. Ale na moje sklamanie bola reakcia taká, ako som opísala vyššie, takže sa už nesnažím. 😄🤷🏻‍♀️

zuzanazu85
5. apr 2022

Každý pochybovač musí aspoň niekoľko príkladov dať, akí sú to neslusní ľudia, ktorým sa dostáva viac,ako nám. Pritom asi každá z vás nepíše s pod mosta 😒. Oni utekajú pred jasnou smrťou,nie pred chudobou,aj keď ani tam to nebolo ružové. Ale závidíme (sa mi zdá) niektorí aj tu vojnu 😟

zuzanazu85
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
5. apr 2022

Zaplatiť noviny je fajn nápad, lebo ľudia nechcú platiť za informácie. Najlepšie to bolo povedané v jednom dokumente o facebooku a o tom, ako funguje “pokiaľ je niečo zadarmo, znamená to, že produktom ste vy”. Z toho žije FB, z nenávisti a dezinformácií, lebo strašne veľa prachov to sype a algoritmy sú nastavené tak, aby sa takéto info šírili ako mor, preto je FB taká žumpa a preto je to hlavný nástroj ruskej propagandy, napríklad. Títo ľudia čítajú, podľa nich, pravdu, ako Hlavné správy a spol, všetko to bolo viazané na ruské peniaze, hlavne že my, ľudia sledujúci BBC, CNN a spol. sme zaplatené sprosté ovce.

sszuzu8
5. apr 2022

@medea2003 drahé auto znamená ze na to očividne majú. Ale prídu sem a dostávajú rôzne dávky príspevky a pritom tu o Slovákov. Nie je postarané. Toto ľuďom trhá oci

54tinka54
5. apr 2022

@medea2003 áno fakty sú fakty, ale nič to nemení na mojom predošlom príspevku, že každý nech verí čomu chce.. hoci aj bludom 😉je to každého osobná vec… peace

mandzula
5. apr 2022

Mňa by len zaujímalo, kto vie povedať, ktoré noviny, televízie, proste, akékoľvek zdroje informácií sú 100 % objektívne. Ja osobne si myslím, že žiadne. Za všetkými stojí niekto, kto ich financuje a kto cez ne do sveta tlačí svoje názory. Či už je to propaganda na jednej, alebo druhej strane konfliktu. A čo týka vysvetľovania svojho názoru famílii alebo komukoľvek - načo? Je to pre mňa podobné ako otázka viery v Boha. Ja neverím, preto s veriacimi o Bohu nedebatujem, máme to tak nastavené aj v rodine, nikomu ani len nenapadne vyťahovať to. Moja mama bola anticovid bojovník, teraz má agendu Ukrajina. Jasne som jej povedala, že toto s ňou proste preberať nebudem, začne s tým, prehodím výhybku a ak pokračuje, odchádzam.

sszuzu8
5. apr 2022

@zuzanazu85 nepíšem síce spod mosta ale už od začiatku roka. Som nedostala. Ani korunu lebo však papierovacky. Vždy som pracovala. Skončila mi podpora v nezamestnanosti medzitým som sa sťahovala čiže prácu zatiaľ. Hľadám (intenzívne posielam žiadosti). Dávku mi majú znížiť o výživné ktoré ex aj tak neplatí lebo je v bankrote a momentálne nemá (donedávna platil). Čiže nejakých 70 euro cca mi vraj uznajú. Na 2 deti na ktoré som sama dokopy 70 e. Školné pre obe dokopy stojí 80.a tu prídu oni a dostanú vyše 400 co som počula.??? Je to okej takto? O co naše deti sú menej ako ich? Ešteže mam nasetrene lebo inak by tie moje skapali od hladu.

medea2003
5. apr 2022

@sszuzu8 Jo, záviďme im vojnu. Radšej by som bola doma a zarábala si na živobytie, ako kdesi utekala s dvoma igelitkami, alebo jedným hoci aj drahým autom a bývala u cudzích či po ubytovniach. Otázka je, prečo teda Slovákom nepomáhame? Oni za to nemôžu, že sme voči sebe ľahostajní a zmobilizovali sa pri vojne...
Ja si stále len predstavujem, keby sa to týkalo mňa, mojej rodiny, mojej krajiny a ostatní by takto hovorili a vnímali ma ako pijavicu. Kto toto robí z nejakej roztopaše? Vykašľala by som sa na nejakú hlúpu bagetu zadarmo a páreurové príspevky a bola radšej doma a zarábala si na seba a svoju rodinu. Keby som mala na výber. Bohužiaľ, v takýchto prípadoch tí ľudia na výber nemajú.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
zuzanazu85
5. apr 2022

@sszuzu8 majú len to auto,ostatok možno stratia,aj to najpodstatnejšie,svojich chlapov. Kto má zdravé ruky,postará sa o seba,postarajú sa aj ukrajinky,ale musia sa odraziť.

lucilaines
5. apr 2022

@sszuzu8 prepac, ze budem hnusna, ale ex v bankrote, 2 deti a pol roka na podpore, stahovanie- tvoja vina, tvoje zle rozhodnutia, tvoja zodpovednost. Napriek tomu dostavas davky, dostavala si pol roka podpory, dostavas rodinne pridavky. Ktore ti neplati stat, ale my vsetci ostatni. Neviem co by si este chcela dalsie, kedze mas tu luxusnu moznost pracovat ako vsetci ostatni. Ukrajinci nie lenze sa do tejto situacie nedostali vlastnou vinou, ale nemaju moznost pracovat, prisli o vsetok majetok, prisli o manzelov, prisli o domov a prakticky o vsetko. Rozum mi neberie ako mozu byt v niekoho ociach toto porovnatelne situacie. Dopraj a bude ti dopriate.

eviku777
5. apr 2022

mne zas vadi ze ludia kadeco nazivaju Hoax…. ako si mnohi iste vsimli pocas “ covid “ rokov ze vzdy to co bolo povazovane za “ hoax” sa do par mesiacov stalo pravdou

sszuzu8
5. apr 2022

@medea2003 nikto im nezávidi nič. Len najprv treba pomáhať našim na čo sa roky kašle

zuzanazu85
5. apr 2022

@lucilaines 👍 asi tak a narovinu 😉

sszuzu8
5. apr 2022

@lucilaines čítaš ze si prácu hľadám? Prišla som z úplného východu kde práca nebola práve za prácou 🤦‍♀️čiže žiadne zle rozhodnutia. Deti mám permanentne choré preto hladam hlavne niečo z domu aj za to môžem ze sú choré? Bože dobrý. 🙈 Ale kto nechce vidieť neuvidí žiaľ.