icon

Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine

4. apr 2022

Ahojte,

ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
Strana
annamalaga
4. apr 2022

Nijako, polovica rodiny je taká , žiaľ škoda reči , jedným uchom dnu, druhým von.

deti95060810
4. apr 2022

pomôcť? načo pomôcť... je to ich názor, ak ho toleruj... možno časom názor zmenia - ktovie...

zmrzlinka2021
4. apr 2022

Žiaľ je to tzv stratená generácia nešťastných ľudí ktorým bola zakazovana sloboda, kritické myslenie, ľudskosť. Netreba ich odsúvať, sú to žiaľ obete ruskej propagandy. Nepoznám skutočne jediného človeka, čo verí týmto blúdom a bol by šťastný a vyrovnaný. Mnoho ľudí žiaľ tak aj dožije. Vo frustrácii, negativite, bludoch. Nedaj si vziať svoj pokoj. Ži život postavený na láske a ľudskosti

marseillefan
4. apr 2022

@deti95060810 takýto názor sa nedá tolerovať...

54tinka54
4. apr 2022

Ži a nechaj žiť.. každý nech verí čomu chce

loliki
4. apr 2022

Tiež sú len ovplyvnení médiami, ktoré sledujú alebo počúvajú. Zapnúť im iné TV kanály, iné správy.

zorkahorka
4. apr 2022

Nic a tym nerob, to je zbytočné. A vibec na tuto temu nediskutujte, vyhybajte sa jej.ak zacnu, povedz,ze o tom nechceš pocuvat. Vas predsa spaja viac ako nazor na ukrajinu, nie?

medea2003
4. apr 2022

@54tinka54 každý nech verí, čomu chce... akurát že fakty nie sú otázkou viery, fakty sú fakty.

medea2003
4. apr 2022

inak mna desi ten argument, ze utekaju na drahych autach. Mame tri deti, tak potrebujeme vacsie auto, na ktore sme setrili roky. Keby sa to, co sa deje na Ukrajine, stalo u nas a utekala by som s detmi o zivot, tiez by nam nikto pomocnu ruku nepodal, lebo sme na drahom aute? aka je ta cenova hranica. Pomozeme a uzname len ked budu utekat na trabantoch?

autor
4. apr 2022

Neda sa mi od toho odosobnit. Taketo rady nehladam. To by som sa s nimi musela prestat rozpravat, co nechcem. Nechcem sa s nimi ani hadat, ale nemozem to nechat tak. Niesom ten typ cloveka co vidi, ze niekto ma medzi zubami mak a cusi.

Skor ma zaujima ci ste niekto v rodine mali tento problem a podarilo sa vam naucit rodinu, ako vyhodnocovat informacie. Ako racionalne otvorit tuto debatu? Lebo rozhovor na rodinnej oslave je uplne zbytocny, to nema ziadnu cenu.

autor
4. apr 2022

@medea2003 paradoxom je, ze aj oni maju drahe auto, kopec znackovych veci. Nerozumiem ako sa mohli stotoznit s tymito bludmi, ked ti ludia, ktorych komentuju su presne ako oni.

loliki
4. apr 2022

Najlepšie, keď im to niekto vie vysvetliť, argumentovať bez emócií a nedostanú sa do hádky.

medea2003
4. apr 2022

mozno by pomohlo prehrat im vcerajsie zabery z Buce. Pekne pomaly, opakovane. Ak sa aj pred tym da zatvarat oci, tak potom to fakt nema vyznam...

zuzanazu85
4. apr 2022

Covid mi uľahčil a ukázal,kto je môj priateľ,kto vidí veci jasné,je ohľaduplný k iným. S kým nemám zahadovat čas,či rodina,či známi. Div sa svete,sú to tí istí, ktorí neveria,ba priam obhajujú veci, čo robí ten had z Kremlaa.

mamina0078
4. apr 2022

Pomôcť nijak len nerozoberat s nimi tu tému vzhľadom na vek (nechcem ich urazit) ale nebudú v najlepšej mentalnej kondicii jednoducho myslieť si ze su tam herci nemôže myslieť vážne "normalny" človek...

gabika128
4. apr 2022

Ja som dnes zhodnotila, že sa už vôbec nečudujem všetkým zverstvam ktoré sa udiali počas 2 . svetovej vojny. Takým tým postupným odvádzaním pozornosti a hľadaním nepriateľa inde.... Neuveriteľné, nikdy som si nemyslela, že niečo takéto zažijem. Jediné čo ma drží pri zdravom rozume je, že vždy konám tak, aby som sa sama pred sebou nemusela hanbiť. Ak to zahrňuje pohadať sa s mamou, rodinou, susedmi, kamarátmi.... Je mi to už jedno, došla som sa svoju hranicu a toto je už niečo, čo pred čím nemienim uhnúť a počúvať takéto bludy.

zuzanazu85
4. apr 2022

A ak ti budú tvrdiť,že ...dve strany mince...že svet nie je čiernobiely....že sú tam na tej zemi herci(toto by už poriadne vytočilo aj mňa) ,tiež nechcem uraziť,ale iné krajšie slovo ako debilita neviem napisat,proste si povedz svoj názor a viac nerieš,aj keď je to rodina.

janickacrazy
4. apr 2022

Ale ty sa môžeš aj do kocky poskladať a oni si pôjdu svoje. Každý človek verí tomu, čomu veriť chce. Nemá zmysel im niečo dokazovať. Mám vo vzdialenejšej rodine tiež takýchto starších ľudí 70+ a nedá sa s nimi vôbec pohnúť.

zuzanka.zuzu
4. apr 2022

baby ale to nie je len o starších, vôbec nie ☹ pozrite si štatistiky... pozrite si výsledok volieb v HU...

h2
4. apr 2022

@zuzanka.zuzu Presne tak, poznám starších ľudí, čo vidia pravdu a mladých, ktorí veria hoaxom.

zuzanazu85
4. apr 2022

Sú starší, ktorí vidia jasne ,sú mladší ktorí sú slepí. A opačne samozrejme. Mne sa skôr zdá,že je to povahou, vzdelaním, slabosťou. Čím viac sa človek niečoho bojí,alebo nechce pochopiť takú jednoduchú vec,že najlepšia prevencia bola vždy dokázateľne najideálnejšia vakcinacia ,tým viac verí konšpiráciam. Nechcú vidieť , vedieť,že tie najjednoduchšie veci sú tie najsprávnejšie. Taktiež je to aj s vojnou. To najjednoduchšie riešenie je,že musí prestať jeden had z Kremlaa diktovať,rozkazovat a hlavne prestať sa vyhrážať celému svetu.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
4. apr 2022

Toto nie je problém starých ľudí, je to problém hlúpych, nekritických, zadubených a frustrovaných ľudí. Dramaticky zlyhávame vo vzdelávaní, ľudia absolútne nie sú schopní filtrovať informácie a veria úplne každej konine na internetoch. Ja keď niekde počujem “pravda je uprostred”, stoja mi dupkom vlasy, lebo pravda je pomerne ľahko dohľadateľná a overiteľná vec. Títo ľudia si mýlia názor s faktami a zabúdajú, že sloboda slova nie je sloboda klamstva. U nás to začalo covidom a ja som vyblokovala polku rodiny na FB, lebo som tie hlúposti, čo zdieľali, nevládala filtrovať …

kocurikpupcek
4. apr 2022

Moja mama (tiez 65+) došla z klubu dôchodcov múdra ako rádio a začala mi vykladať, že v akých drahých a značkových vetrovkách utekajú. Jej vravím, že keby musela utekať kvôli vojne, tak si dá na seba tú najteplejšiu a najporiadnejšiu vetrovku akú má. Predsa by nešla v takej, čo visí vyradená na klinci v garáži🤦🏻‍♀️. Dala mi za pravdu.Potom som im obom nakúpila dennik n a sme, ktorý zaniesli aj do klubu dôchodcov.A je kľud.

matapo
5. apr 2022

...myslim ze kazdemu je tych ludi luto. Tak celkovo to utrpenie hlavne deti nenecha nikoho chladnym a kazdy by im aj rad pomohol.Na toto sme vsetci citlivi a zvlast zeny - matky. Lenze potom vidis aj tu duhu stranu. Teta je sprievodcicka vo vlaku Kosice -Brat.. No cca 2 tyzdne nam rozpravala ako jej je ich luto ale na druhej strane ako sa uz na nich nevie pozerat ako na nevinne obete lebo taky bordel co po sebe nechavaju v tych vlakoch , horsie ako cigani samozrejma nemozno vsetkych hodit do toho isteho vreca, najdu sa aj taki aj taki), kolko nerozbalenych bagiet a ineho jedla v kosoch, po zemi, plienky po zemy. Skrataka neporiadok okolo nich. Nie vsetci si vazia tu pomoc kt. dostavaju. Tri tyzdne dozadu siel muz trajektom a hovoril vtedy to iste. Vsetko maju zadarmo, ved nech maju, ano su to chudaci, ale nech si toho aj trochu vazia. Beru to ako samozrejmost, plytaju, vyhadzuju, keby aspon do kosa ☹ ale hoc kde vyhodia. Mnohi aj zneuzivaju situaciu a beru to ako vstupenku do zapadneho sveta, v ktorom maju kompletnu pomoc a neplanuju sa uz vracat spat, a je ich asi aj vacsina ☹ Co s nimi? Slovensko je jedna z tych chudobnejsich krajin kde vela ludi zije na pokraji chudoby a vela ludi bez prace. Im sa pozornost nevenuje a cudzim ludom hoc su to aj obete vojny sa planuje do buducna tolko pomahat. Treba na to pozerat aj takzo siroka, v zapadnych statoch kt. su bohate a ludia maju socialne istoty tak s nimi sucitia viac a v tych chudobnejsich ako je SK kde sa bez tak tazko zije a nik zadarmo nic nedostane, len cigani a utecenci sa uz pozera aj trochu inak. Vsetko je to o peniazoch a o dovere a o zivotnych istotach. To na Slovensku dlhodobo chybaju. Z tohto vznika zavist a neprajnost ☹ A ci niekto veri pravde a nikdo hoaxom. No to uz tazko, ziadna strana nam asi 100 percentnu pravdu neponukne a skreslia podla potreby obe strany, vzdy to tak fungovalo a zial vzdy to tak fungovat aj bude. Ale clovek vie aj sam vyhodnotit snad co je dobre a co zle, co spravne, co nespravne. A pomoct tym ludom treba.

dankanka
5. apr 2022

@matapo tak...my keby sme utekali, je po nas poriadok? Pochybujem..ved utekaju vzdelani aj nevzdelani, rozlicne narodnostne mensiny, bohatsi aj chudobnejsi..a tak ako sa chovaju doma, tak sa chovaju aj vo vlaku..a jasne ze sa neplanuju vratit viaceri..ak by moje mesto zrovnali so zemou a ja som odisla trebars do kanady, nikto by ma nedostal naspat..

snowflake07
5. apr 2022

@dankanka Bojuje sa asi na 10 percentách Ukrajiny.Ti ktorí odísť nemuseli,tak vetšina odišla a tí chudáci z oblasti kde sa bojuje odísť nemali ako.Mimo bojových zón ľudia chodia do práce,deti do školy,fungujú bary....

dankanka
5. apr 2022

@snowflake07 aha, cize Ty by si cakala kym zacnu boje u vas?

miroslava21
5. apr 2022

Treba reapektovat nazor druhych..kazdy ma pravo na nazor, aj hlupy nazor. Ty mas svoj, oni maju svoj. Nesnaz sa im za kazdu cenu vnutit svoj nazor. Dobre, skusila si ich presvedcit, nepomohlo. Nemozes niekoho nutit vidiet veci tak ako ich vidis ty. Mas dve moznosti, prerusit kontakt alebo neotvarat tuto temu pri rozhovoroch. Ak mam s clovekom dobry vztah a v jednej teme sa nezhodneme, tak proste respektujem. Na druhej strane ak je druha strana ta "agresivnejsia" ze ma silou mocou snazi presdvecit o svojom pohlade a kazdu rozhovor sa zvrtne na tuto temu, tak prerusim kontakt.

snowflake07
5. apr 2022

@dankanka Nie nečakala,ale odišla by som na iný koniec štátu a podľa situácie sa vrátila domov a chodila do práce.V konečnom dôsledku ja by som išla bojovať,takže vlastne ani na ten druhý koniec republiky by som nešla.

Strana