Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine
Ahojte,
ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?
@sszuzu8 chod pracovat, vypytaj si vyssie vyzivne a nemusis tu nariekat. Ty si tiez obet propagandy,len vystierat ruky. Ti ludia utekaju s 1 kufrom,kde maju zabaleny cely svoj doterajsi zivot. A slovo "pocula som" tiez o niecom hovori. AK dostanu tych 400e, co je asi z Blahovej riti vytiahnute cislo, tak to preplaca EU. A ti, co utekaju na Mercedesoch a BMW tiez nebudu cakat na mesacne davky 79e a nebudu jest kapustnicu v stane, ale zaplatia si normalne byvanie lebo na to maju. Ja keby som utekala, tak tiez nie som odkazana na takuto pomoc.
@dankanka ano, aj ja som videla tie stare fotky na Fb, co nejaky idiot siril. Urcite by hladni ukrajinci hufne vyhadzovali jedlo, lebo ved ich tu caka kaviar.
@stanulienkat naučíme sa čítať najprv ok? Pracovať idem hľadám prácu mám pár pozvaní na pohovory. A vyššie výživné nedostanem keďže ex ma bankrot 🤦♀️... Nehovorím ze nemáme pomáhať ale zas nemáme pomáhať na úkor nás Slovákov v prvom rade. To je všetko. Ale zbytočná reč každý vidí len svoju stranu pravdy
Najhorsie je ze ty co tam ostaly ty su na tom najhorsie 😢 uuuuplne obycajny ludia co ani nemali auto,peniaze,zdravie na to aby usli.Stary ludia....ich zvieratka.
@zmrzlinka2021 hlavne, ze tvoja generacia je stastna. A mudra. Citam to tu denne. Ked nie Googl, tak ste niektore stratene. Ale sa ti za tvoj nazor nedivim, si mlada a nemas nic odzite. Ked ty budes mat 65, budes mat na svet iny pohlad.
Ja fakt neviem,čo je toto za svet ,za niektoré ženy. Napadlo vám,že sa môžeme ocitnúť v tej istej koži ako ukrajinky? Potom môžete úplne na celú papuľu blacat,kto pomôže? 🤬
@sszuzu8 to nie je na ukor slovakov. Slovaci maju mier a kto nie je lenivy-hajde do roboty. A kto si vyberie partnera, co serie na vlastne deti- holt,jeho problem. Neviem, preco by som im mala pomahat.
@sszuzu8 jasne jasne, aj by si pracovala, ale si na vychode, ale pol roka podpory ti bolo dobrej, ale potrebujes z domu, ale jedina na svete mas vkuse chore deti, ale urobila si si deti s debilom. Ale ale. Ale ocakavas, ze ostatni sa ti poskladaju a zavidis ukrajincom pomoc pri uteku pred vojnou. Omfg.
@autorka, ospravedlnujem sa za spamovanie mimo tvoju otazku, ale uz nemozem citat taketo pripecene nazory a myslim, ze je to sucast celeho problemu.
Nazory na vojnu ci z jednej alebo druhej strany su rozdielne. Co sa udeje vo vojne je 90percent vzdy loz alebo prekrutene informacie z jednej alebo druhej strany. Problemom Slovakov je ten ze su velmi netolerantny a akosi to ty nazvala ze chces menit nazor druhym ludom, rodiny, babky a dedka a ze len tvoj nazor je spravny) ale to proste nejde. Mala by si ich nazor akceptovat nech uz je akykolvek.
@sonkaxxx prepáč,ale spochybňovať peklo na zemi a neozval sa proti,tam už žiadne ospravedlnenie neni. Tu to už nie je o hráčoch,ale o spochybňovanie vražd.
@sszuzu8 je mi ľúto tvojej situácie, myslím že žijeme v úžasnej dobe kde si cez internet ľudia darujú veci, oblečenie atď. Ak muž neplatí výživné, da sa vybaviť aj náhradné. Dajú sa vybaviť rôzne príspevky v hmotnej núdzi, štipendiá pre deti.... Hlavne je zdravie, lebo aj keď v živote to je občas náročné, tak vždy sa to dá nejako zvladnut.
@snowflake07 Na ostatnej časti územia sa nechodí do školy, nechodí sa do práce, nefungujú normálne ani nemocnice nie to ešte bary, nepošle im nikto dôchodok, materskú ani prídavky na dieťa, keď sú v Kyjeve boje.
Aj keď sú moji známi z Uzhorodu, nechali tam 2 krásne rodinné domy, prácu učiteľky, zbalili sa do luxusného auta áno lebo majú len také a prišli tu, babka, tehotná dcéra a 2 vnuci. V ich domoch, v ich súkromi bývajú teraz príbuzni od Kyjeva, ktorí už nemajú kde a oni s pár taškami a luxusným autom sa prisťahovali na ubytovňu k svojmu dedkovi, ktorý tu pracuje roky, minulý týždeň sa im narodilo dievčatko, konečne vnučka 🙂 ..na firemnej ubytovni, teším sa s ich dievčatka aj ja a nezávidím im to auto,
Ahoj, mne sa stala podobná vec tu na modrom koniku, aj keď samozrejme “vzťahy” a “kamarátstva” tu sa nedajú veľmi porovnať so vzťahmi “naživo”. Písala som si tu so skvelou maminkou, s ktorou sme sa v rámci jedného večera začali baviť o Ukrajine… a zrazu som len nechápavo čítala že Amerika jej už lezie na nervy,
že obe strany na tom majú podiel, že ona nie je politik ani historik, a že my nevieme ako to v skutočnosti je, že NATO provokovalo Rusko a že možno si to zaslúžili a ešte neviem čo … úplne strašne. Najhoršie na tom bolo že “ona si číta aj info z druhej strany aby nemala len jednostranné info” Úplne som prerušila kontakt. A doteraz úprimne obdivujem trpezlivosť a odhodlanie napríklad @viestta a všetkých ktorí sa snažia proti propagande bojovať faktami a pravdou….
@oli18 ja som nepisala ze sa to striktne tyka kazdeho. Tiez si nemyslim ani o nasej generacie, ze sme dokonali, mame kopec chyb, sme v mnohych smeroch postihnuti digitalizaciou, neraz zavisli na interente, mame to svoje, co je typicke pre nasu generaciu, avsak sme podstatne viac otvorenejsi, jazykovo zdatnejsi, mame nieco odcestovane, fungujeme neraz v medzinarodnych timoch... proste tie generacne rozdieli tam su, a kazda ta generacia si nesie nieco svoje. Ale to nie je o tom, teraz obvinovat starsich ludi. Mnohi zial zili ako vedeli, boli vedeni v nejakom rezime k nejakemu sposobu myslenia a proste tak myslia aj teraz. Ale vzdy boli aj vynimky, pre mna osobne napr. dost silnou osobnostou bol a je Milan Lasica. Aj napriek utlaku nasiel si sposob, ako vytrvat a neupadnut a byt povbzudzovatelom a vzorom pre nas mladych.
@sonkaxxx jedna vec je tolerancia, druha vec akceptacia zla. Tak ako sa akceptovalo zlo pocas druhej sv. vojny, kedy bolo vyvrazdovanie ludi, tak dnes mame toto tu iste.
Aby sa darilo zlu, netreba proti nemu bojovat, staci mlcat. Ja vsak od demokratickych vyspelych statov, kde patri aj Slovensko, ocakavam radikalne postoje voci zlu, vrazdeniu, obsadzovaniu cudzich uzemi, nedemokratickych rezimoch.
Zlo sa neda tolerovat, ci je to Ruska agresia, ci je to znasilnenie dievčata vracajuceho sa vecer z prace, ci je to sexualny utok na dieta, ci je to ublizenie na zdravi - to sa netoleruje.
@snowflake07 neviem či máš deti, ak áno, to by si ich nechala akože čakať kým prídu boje k vám a potom by si ich nechala nech sa postarajú samé o seba a ty by si šla bojovať? Veľmi ma zaujíma odpoveď.. lebo ja som zodpovedná za tri deti, ak by môj muž musel ostať, tak kto iný ako ja by sa mal o deti postarať v prípade vojny a zachrániť ich? Alebo bolo by podľa teba správnejšie čakať kým to príde na moje územie a potom si to odsrat spolu s deťmi?
Čítala si čo sa stalo deťom v buci? Ako zomreli? Nevýslovne mi je ľúto že nestihli ujsť všetky deti...
My sme sa od takých odstrihli úplne, na rovinu som im povedala, že ich považujem za hlupákov a nemám chuť byť s nimi v kontakte.
Neverím, že človek ktorý tomu uverí má mozgové závity na správnom mieste a neverím, že sa s ním dá fungovať v normálnych vzťahoch.
U nás som takto prerušila kontakt aj s rodičmi, krsnými rodičmi a jedným bratrancom.
@autorka
Ja mam toto iste s mojim otcom. Uz davnejsie som si vsimla, ze zere Rusko a obdivuje ho a parkrat sme sa dostali do vacsej hadky, napr. kvoli Vrbeticiam, zostrelenemu lietadlu, otravenym agentom a podobne. Vzdy tvrdil, ze Rusi nikoho nenapadnu a maju najlepsiu armadu a ekonomiku. Od prveho dna vojny sa nas vztah tak strasne dokazil, ze sama nechapem. Snazila som sa ho presvedcit, posielala mu videa o hoaxoch, o co tam naozaj ide a on nic. Cim viac som mu vysvetlovala, tym bol zurivejsi a agresivnejsi. Unho ten vymyty mozog je naozaj dlhodobo a o to propagande ide. Nedaju sa ti ludia vratit spat. Je to totalna lobotomia, horsie ako rakovina. Ved aj fasisti mali tak vymlete hlavy, ze cez den mucili a zabijali a vecer prisli domov k zene a detom a boli vzorni otcovia. Najhorsie je, ze si nechces pokazit vztahy, ale oni uz pokazene su a aj o to ide propagande, rozvratit a rozhadat rodiny, priatelov a nakoniec celu spolocnost. Vtedy ospravedlnenie na vojnu lahsie prejde. My mame mat tento vikend oslavu narodenin az 5 ludi, medzi nimi aj moj otec. Dlho som to zvazovala, mozno budem za rozvracaca, ale som sa rozhodla, ze na tu oslavu nepojdeme. Akokolvek by sme boli neutralni, viem, ze by tam doslo k brutalnej hadke. Uz aj moj manzel povedal (a to on je extremne tolerantny clovek), ze on to teda neda. Este aj moj syn sa v tychto veciach zaujima a to uz by bolo velmi ostre. Mama zacina naklanat na otcovu stranu, vsetko bagatelizuje a vysmieva sa, ze to berem moc vazne a nerozumiem veciam. Toto ma fakt ako dospelu zenu dorazilo a povedala som si stop, aj ked ide o rodinu. Su veci, ktore su za ciarou a neakceptovatelne. A vojna nou rozhodne je. Viem, ako sa citis, lebo mne je uplne naprd, citim sa ako daky nevdacnik, ze to neviem zvratit, otocit, ale bohuzial je to tak. Povazujem to za svoju velku prehru.
@jana_eyre_2 Keby si čítala poriadne a nie len jedným okom,tak by si vyčítala ,že som písala že utekalo veľa ľudí z časti kde vojna nie je napr.z okolia aj našich hraníc.Mne nemusíš písať či som čítala.Mám tam rodinu a reálne som niekoľko dní bola na hraniciach .Pomáhala som tam,pomáham aj teraz a aj budem všetkým ktorí utekajú.Čo sa týka Buce,sú to presne tí chudáci kde boje boli viac menej od začiatku a nemohli ujsť aj keby chceli.
A áno,deti by som nechala rodine a išla by som brániť svoju vlasť ,aby ďalšie generácie mali kde vyrastať a nepatrili možno pod Rusko.
@zuzanazu85
@zmrzlinka2021 ja nehovorim o akcepatcii zla ale ak ma niekto iny nazor (nehovorim ze je spravny) musim ho zrusit, zablokovat a neviem co este. Kazdy jeden z nas by mal hovorit o mieri. Snazit sa rozhovorom o mieri bez nejakych velkych emocii. Tato militantnost nikomu nepomoze uz na sr vsetci platime za vojnu. UA a RF by mali spolu rokovat a rozpravat sa o mieri to by mal byt ciel. Masakry sa deju a je ich vela co o nich ani netusime. Ludia sa v tejto dobe spravaju k sebe hrozbe co by sa ani zvierata nespravali. Rozhovory o miery a rokovania povedu k mieru.
Každý sa rozhoduje na základe informácií, ktoré sa k nemu dostali.
Zažili sme to už počas dôvodu a teraz je to ešte intenzívnejšie: stretávame sa s ľuďmi ktorých máme radi, rozumieme si a zrazu, zistíme že sú presvedčený kotlebovci, očkovanie nás do 2rokov zabije a Rusko bombarduje Ukrajinu lebo USA to tak chce.....Myslím sa že všetci sme boli zmätený, začali sme hľadať, snažili sme sa zorientovať, získať pôdu pod nohami, istotu ... Keďže info dnes môže šíriť každý jednoducho je informácií veľmi veľa, pravdivých aj nepravdivých, ľudia sú náchylnejší všimnúť si skôr emotivnejsie info a keď sa k tomu prid algoritmus Facebooku a Googlu už sa len veziete na snehovej guli nabalenej z jednostranných informácií.
Odborníci radia s ľuďmi iného názoru sa nekonfrontovat, ale klásť otázky, prípadne si navzájom vymeniť mobily - objavíme druhý svet.
Ja osobne sa snažím myslieť na to že daného človeka mám rada už roky a ako človek je pre mňa vzácnejší on sám ako môj názor na covid/vojnu...je dobrý vo svojej práci, skvelé vari, stará sa o svoju rodinu, je vtipný...a potom sa dostal k odlišný informáciám ako ja a bolo... Obaja sme boli zvedavi...hľadajme to čo nás spája, lebo mier sa nedá vybojovať vojnou, mier sa dá vypestovať v našom srdci.
PS: pred troma dňami, som si kúpila mobil, kým som nezadala hesla, ukazoval mi väčší ktoré má absolútne nezaujímali, nepoznal ma priam má nudil :/
@snowflake07 áno presne to vyjadrenie som čítala od teba a preto som aj na teba reagovala a písala som o tom v preklade, že je úplne normálne, že ľudia nečakali kým príde vojna k nim, ale utiekli.. to je ušľachtilé, čo robíš, tiež sa snažím pomáhať najviac ako viem, hoci sa to nesnažím dokazovať na sociálnych sieťach.. ale ani neodsudzujem ľudí ktorí sa snažili zachrániť dopredu a ušli do iných krajín.. nikto nevie ako sa to bude vyvíjať..
ja mam tiez takych ludi dookola....ukazala som im ako sa da pomoct...a rozpravam im co som videla a zazila...ludi na hranici v zufalstve, s placom, strachom...rodicia, ktori priviezli svoje deti aby ich odviezli do bezpecia a oni sa vratili ku svojim rodicom na ukrajinu...vela smutnych pribehov...a kto nepochopi ani po realnej skusenosti...tak je strateny....takych ludi vypustam zo svojho zivota...
@sonkaxxx ale veď sám Putin si z tých rozhovorov robí prdel. Niečo tam dohodnú,potom to doma Rusi,kremel negujú. Oni sa ani nechcú dohodnúť,len diktovať a v tom je ten rozdiel.
bolo to tu už viackrát napisané , je to fakt pravda - KAŽDY VERI ČOMU CHCE. Je to tak. Debatu netreba vôbec viesť týmto smerom, proste máme každý iný názor a nevyjadrovať sa k tomu.

@sszuzu8 Ono to je taká intelektuálna lenivosť uvažovať takýmto spôsobom. Samozrejme, že treba pomáhať aj našim. A mali sme na to kooooopec času. Prečo sa nepomáhalo? Lebo hneď by sme hovorili, veď ani náš sused nemá, alebo ani my, prečo pomáhať tamtým a tým... Vždy si nájdeme niekoho z ešte bližšieho okolia, čo vytkneme, že im sa nepomáha, prečo pomáhať tamtým. Keď horí strecha, budem ju hasiť a nezačnem upratovať obývačku, lebo by už bolo treba povysávať. A u našich susedov teraz horí. A ak im nepomôžeme, začne horieť aj u nás.