icon

Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine

4. apr 2022

Ahojte,

ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
autor
5. apr 2022

No baby vidim, ze sa to tu zvrhava. Dakujem za diskusiu.

A ludom ako @fidka79 odporucam dohladavat zdroje odkial cerpaju informacie. Ci naaaahodou ste tu vsetku pravdu nenasli na facebooku, od ludi o ktorych v zivote nepoculi. Ci naaahodou tie linky z facebooku nesmeruju na weby o ktorych ste nikdy nepoculi a tiez neuvadzaju zdroj, alebo ci tieto zarucene informacie nemate od politikov.

Ako napr. ten uryvok co si tu zdielala , ak to spravne chapem od "Josef Švarcbek" . Ak je to ten politik, co kandidoval za komunisticku stranu Ciech a Moravy, tak to by ti mohlo byt jasne, ze to nebude nezavisly zdroj.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
ikka204
5. apr 2022

@lenusiatko moja mama... 😔 casto sa s tym potykam, preto tu presne rozpoznavam tieto vety, ktore tu papagajuju (od slova do slova)... nieco jej dohladam, vyvratim, vyargumentujem a znova pride s nejakou novinkou. tieto starsie rocniky, to musi mat nieco spolocne s vtedajsim rezimom a nekriticky prijimanymi informaciami o zlom zapade. Inak si to neviem vysvetlit...

yoxinka
5. apr 2022

@mamula20
Akože, tvrdiť, že Čaputová je ukrajinská prezidentka, to už je také mentálne salto, že na to sa chytajú asi len tvrdenia, že sa Čaputová kúpe v detskej krvi a žere deti … 🤦‍♀️. @autorka, máš pravdu, tiež to tu balím

autor
5. apr 2022

@fidka79 politici niesu zdroj informacii, este to aj pisem presne v mojom prispevku. Takze to si mi akurat potvrdila to co pisem.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
eva8
5. apr 2022

@fidka79 ale aké konkrétne zdroje odporucas?

autor
5. apr 2022

@fidka79 podla toho na co, citam studie publikovane vedcami, rada pozeram rozne statistiky, ktore publikuju statisticke urady, dokumenty boli vyslovene moje a muzove hoby, kym sa nenarodil syn, pozerali sme ich namiesto serialov, vynimocne si precitam aj nejaky zakon a potom sledujem media ako https://www.reuters.com/, alebo https://www.theguardian.com/.

U nas si platim dennikN aj SME, i ked som si viac ako vedoma, ze za smeckom bola kedysi PENTA, na dennikuN je zas velmi vhodne rozlisovat ci ide o spravy, alebo komentare, rovnako na smecku, treba pozerat kto dany clanok pise, ci je to blog a kto je autor. Zastavam nazor, ze aj autorov si treba kde tu pozriet o com dlhodobo pisu a akym temam sa venuju.

yoxinka
5. apr 2022

@mamula20
Presne ako som si myslela. Toto je vaša živá voda. Totálne zostrihané videá, úplne vytrhnuté z kontextu. Pokiaľ tebe toto stačí a toto je základ tvojej argumentácie a na základe tohoto si buduješ názor, tak my dve sa vôbec nemáme o čom baviť, lebo aj môj 10 ročný syn vie pochopiť, že keď vec nemá kontext, tak jej výpovedná hodnota je nulová, presne ako toto video. A keď si toto nedokáže uvedomiť dospelá žena, tak zrejme nie si najostrejšia ceruzka v peračníku a debatovať s tebou je totálna ale totálna strata času.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
midori123
5. apr 2022

@mamula20 pocuj ty ,,Slovenka”, si ako zaseknuta gramofonova platna! 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Aj by som ti napisala ,,co si”, ale nebolo by to publikovatelne, tak sa na to vykaslem.
Ty ,,Slovenka” 😂😂😂😂

ikka204
5. apr 2022

@mamula20 akoze ty ked nazves bohorovne prezidentku zapredanou a sucasne zdielas video od souna, tak fakt spanombohom. Teba vobec niekedy zaujimalo, kto je ten clovek, kto ho plati a akym zaujmom sluzi? Pochybujem... ale jeho nazory preberas za svoje bez vahania.

silviaeli
5. apr 2022

@fidka79 nechaj tak neries ich nemá to význam..
Mam kamaratku z Odesy ta vie najlepsie čo sa tam deje a prečo!..kto je Azov, Pravý sektor a prečo sa najviac do toho mieša USA!..a každý kto má svoj rozum a ho aj pouziva to vie tiež..ale v našom štáte, v dnešnej dobe je zrazu zakázané povedat niečo čo niekomu nehraje do karát!!🤷🏻‍♀️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
yoxinka
5. apr 2022

@fidka79
Ty asi moc nevieš čítať s porozumením, že? Ja som písala, že aj môj 10ročný syn chápe, že ak vec nemá kontext, jej výpovedná hodnota je nulová … o jeho argumentácii nebola vôbec reč.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
ikka204
5. apr 2022

@silviaeli vy zazracne poznate vzdy nejake anonymne osoby, ktore vsade boli, vsetko videli a vsetko vedia. Ja vies kolko poznam ukrajincov? Ale ty poznas tu spravnu ukrajinku a ani trochu ti neprekazaju verejne publikovane zaujmy ruska o robeni poriadku v europe a ako nam vsetkym ukaze, kto je tu panom nie spred 20 rokov ale tohto casu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lucilaines
5. apr 2022

@mamula20 zena zlata, tebe vrelo odporucam vyhladat odbornu pomoc, lebo v tvojej hlave zit, to musi byt kvalitne eldorado. “Naschval teraz davaju a nutia ludi vsetko na elektrinu.” Akoze ja viem, ze kazdy mame nejaku uroven iq, ale takato mentalna atletika co ty tu davas, to je normalne na olympiadu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ikka204
5. apr 2022

@mamula20 asi tak to pochopim, ako som do roka umrela z ockovania a ako neockovanych ludi zatvaraju do taborov a nutia ich nosit oznacenia az pride novy svetovy poriadok... to uz tu tiez malo byt. Tie vase absurdne scenare... koncim

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
5. apr 2022

@mamula20 tiez odporucam sledovat zdroje, obavam sa ze vsetky tieto info su opat z obrazkov a diskusii na facebooku. Niekto sa snazi strasit ludi, ze budu bez tepla doma. Len v kratkosti, odpojenie od plynu by znamenalo, ze nastane problem s jeho nahradou v rovnakej miere, nie ze nebude nic. V realite to znamena zdrazenie, ale hlavne znamena nedostatok pre priemysel. Na slovensku 40% plynu ide do domacnosti, 60% pre priemysel. Domacnosti nieje take tazke pokryt. Toto je tak komplexna debata, neverim, hlavne z toho co citam, ze to mas nastudovane. Ak ano, tak s tvojim konspiracnym myslenim, by si o nemecku uplne nieco ine napisala.