icon

Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine

4. apr 2022

Ahojte,

ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
mamula20
Odpoveď bola odstránená
midori123
5. apr 2022

Autorka, toto nema vyznam s nou debatovat. Ta je sprosta jak vagón rusov

ikka204
5. apr 2022

@mamula20 kriste ty si taky... inteligent, ze koniec. Ak nevidis rozdiel medzi sounom a hocijakymi novinarmi a spravodajskymi agenturami, tak sa nemame absolutne o com bavit. Aj ja mam len jedny nervy. Chod si prikurit do kotla, o chvilu nebude elektrina ani na internety 😆

monika185243
5. apr 2022

@matapo všade sa nájdu aj taký čo budú pomoc zneužívať. Mamina spomínala že bola v lidli a pred ňou si Ukrajinci kupovali alkohol...keď zaplatili tak sa vrhli do košíka s potravinami, SBS ich upozornil že je to pre Ukrajincov v núdzi, tak všetko dali naspäť, ale s akou nechuťou. Alebo jej ešte známa spomínala že u nich pracuje Ukrajinec, niečo mu vysvetľovala a že on jej nerozumel, tak jej povedal že ak sa chce s ním rozprávať nech sa naučí jeho reč...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanazu85
5. apr 2022

Odpojiť plyn len tak a šup,sa nedá. Veď keby to tak myslia vážne,už sme vypnutí mesiac 😏. Predsa ten plyn tiež neudržia v potrubí zo zeme nejakou zárukou. Plyn musí prúdit,ináč si môžu doma robiť veľkú ,,gril párty". A keď už,majú len to,čo im živý veľkú Rus. Nám stupne hdp,ale Rusko padne na kolená. A to potrubie s Cinou,Indiou treba ešte vybudovať poriadne 😉. Nic nevypnu,my bez plynu dokážeme prežiť ako tak,ale Rusko musí zarobiť aby uživilo bedač a tie jeho mašinérie.Ba aj na ten Kanaz treba diely z usa 😏

eva8
5. apr 2022

@silviaeli tvoja kamarátka z Odesy sa teší, že ich prišli Rusi oslobodiť?

zuzanazu85
5. apr 2022

*nejakou zátkou

mamula20
Odpoveď bola odstránená
eva8
5. apr 2022

@zuzanazu85 Čína potrubie vybuduje rýchlo. Oni sú ako mravci, keď sa do niečoho pustia 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanazu85
5. apr 2022

A Čína moc netuzi po rus.plyne. Nakupovala vo veľkom fabriky na LPG,či ako sa to. Čína by rada rus lesy-drevo vo voľnom im rubu a rus to radšej nevidí 🤭. Neni to az take velke kamaratenie ako prezentuje rus 😉

nikolka1986
5. apr 2022

Asi sa veľmi nudíš, kde berieš tú aroganciu vštepovať ľuďom nasilu svoje názory. Mne je úplne jedno, kto si čo myslí.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ckocka
5. apr 2022

@mamula20 Ako by si si predstavovala v plnej miere nezávislé Slovensko?

slovakboy
5. apr 2022

Mám presne rovnaký problém v rodine a veľmi blízkej rodine a dotyčný človek je veľmi veľmi aktívny rusofil už dlhé roky stále sa to zhoršuje. Rozpráva so mnou emotívne nadáva mi do židofašistov hlupákov vrahov len za to že som nevolil Fica alebo Kotlebu. Pritom je to múdry a dobrý človek a moja blízka rodina. Je to hrozne pozerať sa ako sa história dezinformácií opakuje šíri medzi normálnymi ľudmi ako jej podliehajú, ako nejakej psychologickej zbraní. Celé národy považujú za vrahov a čím viac klamstiev a výmyslov a zovšeobecnení pozerajú tým viac tomu veria. Zistil som že sa už nedá s ním bojovať nebojujem. Snažím sa ísť milým slovom a neodpovedať útokmi na osobne invektívy, doslova hrozne vymyslené obvinenia. Neveril som ako v minulosti dokázali upaľovať nevinných ľudí odsudzovať ich v monsterprocesoch 50tych rokov nechápal som ako mohli v 30 tých rokoch odísť celé rodiny do ZSSR za šťastnou budúcnosťou nechápal som ako mohlo dôjsť k tragédiám v Rwande alebo v slovanskej Bosne. Len preto že niekto označil celu skupinu ľudí za nepriateľa a príčinu zla. A teraz s hrôzou pozorujem históriu sa opakovať a blížiť sa aj k nám v priamom prenose. Nová generacia už nebola vychovávaná proti vojne a nacvičili na školách cvičenia civilnej obrany. Paradoxne keď je oveľa menej zbraní hrozí nám vojna. Najhoršie je keď vidím ako sa ten nás vzťah zhoršuje. Pred pár rokmi on niečo komentoval ja som mu oponoval a bolo dobre. S tým ako sa blíži vojna sa jeho názory pritvrdzuju. Mám pocit ako by sa radikalizoval viac a viac. Raz mi ktosi povedal, že Putina sa netreba báť, pretože keby bol nacionalista, alebo dobyvateľ, už by sa dávno prejavil. Lenže zabudol ten dotyčný na to, že človek sa môže radikalizoval počas života. Vidím to u nás v rodine. Veľmi som ti neporadil. Ale myslím že najdôležitejšie je neprepadnú nenávisti. V krízovej situácii ako je vojna sa z bratov stavajú nepriatelia na život a na smrť. Povodne názorové rozdiely sa menia na postoje: buď bude platiť moj názor alebo smrť. Preto ani my ktorí si hovoríme že stojíme na strane dobrá nemôžeme mlčať ale ani nenávidieť. Bojovať proti zlu s čistou hlavou triezvom hlavou a neotravenou zlými myšlienkami. Buď preto silná a doveruj si že nie si sama proti ním a že svet je taký aký je že je v ňom aj choroba aj zlo aj choré názory. Tak ako ty veríš že máš pravdu ver si aj naďalej ale nebojuj s nimi. Keď ti vnucujú svoj názor odíď alebo požiadaj o zmenu témy. Neprotireč lebo to len zhoršiš a argumenty pre nich neplatia. Ale daj najavo že ich názory neprijimas a odmietaš ich počúvať. Odíď od stola alebo chod sa prejsť von keď začnú tuto tému. Nedovoľ aby ťa otravovali.

autor
5. apr 2022

@mamula20 ano 150 dokonca az 190 bcm berie europa z Ruska, 60 z nich by chceli uz tento rok nahradit z USA a Quataru. Nieco malo chcu nahradit z Norska. Chcu prejst aj na elektrinu ano, 20bcm by tak realne vedeli nahradit uz tento rok. Ano, nahradit Rusky plyn je velmi, velmi tazke, urobit to uz tento rok je asi aj nemozne. Tie cisla co pises su vsak nezmysel a niekto ich zdielal, len aby vydesil ludi, ze nebde cim kurit. A opat opakujem, never veciam co citas na facebooku.

zuzanazu85
5. apr 2022

Veľká chyba bola,že sme nechceli hľadať iné zdroje,mať plán B je na nezaplatenie. Byť natoľko závislí od krajiny,ktorá je nepredvídateľná,narcisticka a schyzofrenicka je úplný opak vyspelej a racionálnej eú. Stavili sme na jedného koňa a ten sa teraz z toľkého hyckania a privierania oči, zbláznil. Prežiť a poučiť sa,že treba aj plán B,aj plán c ...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ckocka
5. apr 2022

@mamula20 A čo prírodné zdroje?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
5. apr 2022

@mamula20 nestras uz, nikoho od nicoho nevypnu. Precitaj si prosim aspon realne cisla k tomu plynu. A este by som dodala, ak to nahodou niekomu nieje jasne, ze uz teraz nieje Rusko jediny dodavatel plynu pre europu a ze tych 150-190bcm tvori cca polovicu importu. Toto je realita.

ckocka
5. apr 2022

@mamula20 Takže budeme ťažiť všetky nerastné suroviny, budeme vyrábať všetko od telefónu po lietadlá vrátane každej súčiastky čo to lietadlo a telefón obsahuje, plyn a ropu iba našu? Budeme potravinovo sebestačný a naša armáda nás ochráni proti celému svetu?
Pretože to podľa mňa možné nie je.

autor
5. apr 2022

@slovakboy och to ma mrzi, to je uz naozaj extrem co pises. Mas uplnu pravdu v tom, ze nemozeme zacat nenavidiet a uplne mi hovoris z duse, ze je to neuveritelne ako sa dokaze historia opakovat. Ono ta moja rodina nieje az takto extremna, praveze mi je to novinkou, tento ich postoj. Takze ja verim, ze nieje vsetko stratene.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ckocka
5. apr 2022

@mamula20 Lenže ty znieš tak sebaisto že by si všetky tie problémy vyriešila žmurknutím oka. Veľa z nás má predstavu ako by mal svet ideálne vyzerať, no nikomu sa ešte nepodarilo ju zrealizovať.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lenusiatko
6. apr 2022

@mamula20 kristepane, ty zdielas Souna, tak to vsetko vysvetluje, je mi ta uprimne luto.

eva8
6. apr 2022

@lenusiatko kto je to Soun? Našla som iba videá, ale kto to je? Zarába si "youtubom"? Alebo čím sa zaoberá?