icon

Vadí vám, keď svokra berie vaše dieťa na ruky?

lum11
23. máj 2011

Mne to strašne vadí. Už od malička, ako sa Jakubko narodil som neznášala keď ho svokra zobrala na ruky. Teraz má Jakubko 8mesiacov a stále mi to vadí. Ona sa pri ňom strašne premazuje a ja to neznášam. Nikdy sa ma neopýtala, či si ho môže vziať - jednoducho povedala : daj mi ho...... a ja som jej ho z trucu nedala. Nech sa ma najprv pekne opýta a až potom jej ho dám. Veď on nieje bábika, ktorú si môže zobrať hocikedy, keď sa jej zachce... 😠 😠 😠 😠

monulicka
23. máj 2011

Mne to vadilo zo zaciatku, svokra bola moc akcna, napr.ledva som dokojila uz mi maleho zobrala z ruk, ze ho da odgrgnut, pritom on chcel este dudkat a spinkat 😠 ale to boli len take kiksy, diplomaticky som jej povedala, co si zelam a co nie a nastastie je chapava 😀 a teraz, ked je maly moc akcny, som rada, ze si ho zoberie na starost a ochotne, vidim, ze ho lubi; ked sme u nich, venuje sa vnucatam d na 100%. Tiez sa mi zda divne, aby si odo mna pytala dovolenie..
A prepac, zda sa mi trochu infantilne, ked si napisala, ze "ja som jej ho z trucu nedala. Nech sa ma najprv pekne opyta..." A nemala by si pri tom aj klaknut?
Ako to tu uz niekto napisal, moze prist doba, ked ty si budes pytat dovolenie od svojej nevesty pomojkat vnucika a ona ti ho z trucu neda..lebo ta neznasa. Bo tak mi to pripada, ze svokru nemas rada a svoje dieta pouzivas proti nej. Kludne sa moze stat, ze budes potrebovat, aby ti maleho postrazila alebo aspon prechytila - pockaj ked zacne bezkat 😉 - a ona "z trucu" povie ze nie.
Takze pozor na to, je to dvojsecna zbran a lahko sa moze obratit proti tebe...

ikke
23. máj 2011

@lum11 nie, nevadilo, ved ako sama pises, on nie je babika, tvoja babika, ktoru si ini rodinni prislusnici musia od teba vypytat, ak si ju chcu pozicat 🙄 tvoja svokra je jeho babka, teba tvoja babka tiez nebrala na ruky???
chodak a strava su ina zalezitost, tam jednoducho nazory spred 30 rokov su naozaj prekonane a starsie zvyklosti mozu dietatu aj ublizit.
ale normalny, primerany ludsky kontakt ublizit nemoze, ani dnes, ani 30 rokov dozadu...

juliakocka
23. máj 2011

...ahojky, tak asi ja sama som postrehla, že bývate so svokrovcami? a ako si napísala, že sa malý pekne hraje a ona ho ruší a berie na ruky? tak to teda nie, zaraz jej to hned, a dovod..........ked sa dieta pekne samo hraje, netreba ho rušiť, lebo sa nikdy samo nebude vediet hrat a najlepsie je, ze ho vyruší a potom ked zacne revať, tak ho dá tebe nech si s ním poradíš, tak to jej zaraz a zruš, ak jej to nedokážeš povedať ty, čo by si mala, ked spolu bývate, tak nahovor manžela, .....ved sa nemusíte hned hadat, len jej pekne vysvetli, že nie je vždy dobré dieťa vyrušovať, nech ho nechá hrať sa a zoberie si ho ked bude zlý........ 😅 ja by som to tak riešila, tiež musím svojich svokrovcov krotiť, že ked sa mi lucia pekne sama hraje v piesku, nech ku nej nejdu a nech ju nevyrušujú.........a ti poviem, že mám veľmi šikovné samostatné dieťa, ktoré sa vie samo pohrať, samozrejme jej vždy ukazujem ako na to, a potom sa sama hrajká 🙂 veľa trpezlivosti 🙂 😀

alexandra
23. máj 2011

@juliakocka Poznala som jednu kocku, co v noci nechodila na zachod, pretoze jej dieta spalo a vykonanie danej potreby by ho zobudilo.. Mozno vyzniem ako krkavcia matka, ale nie vzdy dieta moze robit to, co prave chce. Zial. Niekedy musi robit aj to, co od neho chcu dospeli a ked mu babka raz za tyzden prerusi hru, no a co? Samozrejme ziadny extrem nie je dobry a keby to urobila vzdy, nepoviem, ale raz za cas? Nic sa dietatu, ani mame nestane 😉

maryanna
23. máj 2011

@lum11 moja svokra to robila tiež, nikdy sa na nič nepýtala, a aj keď sa opýtala, urobila si aj tak po svojom, vytáčala ma to strašne, až raz som jej to povedala, že prečo sa tak správa, boli slzy z jej strany že sa zmení, ale nezmenila sa. Zmenila sa až keď mal malý asi 8 mesiacov, keď pochopila že jej celé úsilie, tých 8 mesiacov o to aby malému nahradila mamu, aby bola lepšia ako ja, vyšlo nazmar, uvedomila si že predsa len dieťa miluje svoju mamu a nikdy ona nebude ako jeho mama...Odvtedy sa ma na všetko pýta, a už ani nemá taký záujem o malého.
Ak však má tak jej záujem je v tom že, poď tu lebo ja ťa tu chcem....nikdy nerieši čo robí malý, či mu je dobre alebo čo, to čo chce ona on musí robiť......napr: nehraj sa tu s autíčkom ale poď ku mne, mne sa venuj......a to ma vytáča ešte viac akokeby ho len bravala na ruky....
výsledok? treba jej to vpovedať....veĎ ona robí chybu, a ty si matka...a ona si musí uvedomiť že ak chce vychádzať s dieťaťom, musí dobre vychádzať s matkou, lebo vždy matka rozhoduje, či dieťa pojde ku babke napr na prázdniny a podobne, taktiež dieťa vycíti že matka nemá rada svokru a automaticky má ku nej tiež odpor...

maryanna
23. máj 2011

a myslím si že áno, má sa babka opýtať či ho má vziať prečo nie? ja tiež si nebudem len tak brať svoje vnúčatá (kým budúbábetká) , veď niektoré mamky sú na to háklivé, tiež nemusí svokra vedieť ako sa tebe páči aby s ním zaobchádzala a podobne...dnes je iná doba
napr moja svokra rada brala malého do 3 mesiacov bez perinky......ale to som jej zatrhla, razne, že oka nech si ho berie ale len s perinkou...odvtedy nebol problém....a to sme sa my so svokrou asi rok dost nemali rady, slo to niekedy až za hranice...teraz je to tak že sa to dá vydržať, aj keď ma vytáča vždy, našťastie spolu nebývame...

monulicka
23. máj 2011

@maryanna tak, dobre ine je malinke babatko a ine je 8 mesacne, ktore sa uz pomalinky samo pohybuje..a ked tvoje vnucata uz nebudu babatka...? ja mam totiz z pisatelky otazky pocit, ze jej to bude vadit aj ked maly uz pojde do skolky, pretoze so svokrou si jednoducho nesadli.
A myslim si, ze tu je dolezity rozhovor, v mojom pripade to dost pomohlo 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
maryanna
23. máj 2011

@monulicka aj ja mám ten dojem, a viem sa aj do toho vžiť keďže ja mám rovnaký názor, keďže sme si so svokrou nesadli, tiež by som najradšej jej malého nedala......je pravda že nedávam, teda samého nie,ale keď sme tam tak ho má koľko chce.....
tiež si myslím že treba to povedať....i keď vo všeobecnosti svokry sú také že si povedať nedajú, aj tak si robia po svojom, česť výnimkám..........ale povedať to treba, treba aj pritvrdiť a povedať rázne, jednoducho tak aby sa pochopilo.........
ja napr tým že sme si vtedy, hlavne ja, povedali čo mi vadí a dosť ostro, odvtedy sa ma až doteraz pýta skoro na všetko.....skoro..........a to už ani nemusí na niektoré banality...🙂

@stvura hm tak to zas ja nie.....radšej keby sa starala menej...........🙂

nice202
23. máj 2011

@aero krasne napisane,. chcela som aj ja napisat nieco podobne, ale niekomu nevysvetlis. pekne. chvalim. presne moje slova

jonas17
23. máj 2011

nehnevajte sa, ale ja sa neskutočne čudujem nad vašimi názormi, niektorými, samozrejme. vy sa správate, akoby ste súperili so svokrou, ktorá je lepšia matka... 😕 svokra nikdy nebude mať nad vami navrch, vy ste matky, nechápem, prečo nedať dieťa na ruky, ked to babka chce, ved babky svoje vnúčatá milujú, nikdy sa nepokazí tým nič, ked sú na návšteve, je takmer ich povinnosťou rozmaznávať vnúčatá, brať ich na ruky, vyrušovať v hre, to čo je za blbosť, že vyrušovať v hre... 😕 😕a ešte nerozumiem zaťahovaniu detí do sporov so svokrou, že "a ona si musí uvedomiť že ak chce vychádzať s dieťaťom, musí dobre vychádzať s matkou, lebo vždy matka rozhoduje, či dieťa pojde ku babke napr na prázdniny a podobne, taktiež dieťa vycíti že matka nemá rada svokru a automaticky má ku nej tiež odpor..."preboha, chudák deti 😕 😕 😕

cikyta
23. máj 2011

Ja by som bola rada,keby mi brala malú svokra na ruky a robila s ňou všetko to,čo už babky robievajú stáročia 🙂 Bohužial...to by mi musela svokra žiť 😔

jarunka111
23. máj 2011

@lum11 mne to vždy vadilo a vadí mi jej prístup aj teraz, malý bude mať 2 roky. Teraz, ale už vie protestovať a odmieta násilnú "lásku", ktorú ona sa snaží na ňom páchať. Nikdy si ho odo mňa nepýtala, ani "daj mi ho" nepovedala, proste mi ho vybrala z náručia a ja šokovaná som sa nezmohla ani na pípnutie ☹ 😖 😠 Je toho ešte veľa..... A keď som sa už spamätala a niečo povedala, tak odvtedy som uvrhnutá do nemilosti .....Ale učím sa rýchlo, aký požičaj, taký vráť (bohužiaľ, inak to s ňou nejde) 😒 Ani neviem, čo by som ti poradila, asi stačí, ak sa budeme môcť vyžalovať tu 😉

wieruss
23. máj 2011

@lum11 dokazem ta pochopit, lebo ocividne mas voci svokre averziju ... niekedy si clovek nevie pomoct, takze ta chapem ... je jasne, ze sa neda porovnavat to ci dovolis dieta na ruky vlastnej mame, alebo ci to dovolis svokre 😉 pre mna je to zasadny rozdiel ... aj dobrej kamaratky sa vzdy spytam ci mozem zobrat na ruky hoci aj obycajnym slovom "mozem?" takze proste to svokre vysvetli, ze chces, aby sa spravala normalne , ak je v pohode isto to pochopi, prip. ak moze tam mm nech jej radsej povie 😉

titkovamiriam
23. máj 2011

1, čo ja by som dala zato keby mi svokra dietatko na ruky zobrala,pri starších to nehrozilo a teraz ju mam daleko od seba takze ked sme spolu Marek na nej visí 😀
2,pohľad z druhej strany-len dúfam že budem mať tolerantnejšie nevesty 😠 raz budeme svokra každá a ja možno zanedlho 😀

sofia2008
23. máj 2011

kazda svokra je svojim sposobom svokra..ja by som bola stastna, keby som nejaku mala aj moj mm by bol stastny, keby nejaku mal..nase mamky zomreli a ani jedna sa nedozila vnucat..takze by som rada riesila take hluposti, ako sa riesia v tejto teme..

zuziq
23. máj 2011

ked sa nam narodil maly, tak som nedokazala zniest, aby ho mal ktokolvek na rukach, okrem mojho manzela.. bolo to uuuplne strasne, uvedomovala som si, ze to nie je OK, ale proste som s tym nic nedokazala urobit... Myslim, ze to bola zmes poporodnych hormonov a inych problemov ci uz spojene s porodom, po porode, alebo s kojenim. Mala som proste pocit, ze mi maleho chcu zobrat a ze je len moj 😀 Ked mu niekto zacal rozpravat veci napr. Ty moj malicky, ty si moj poklad a pod. az to vo mne vrelo a plakala som ako male decko 😀 Az prilis som ho chcela chranit, aj ked som nemala voci comu... Bolo to zo zaciatku tazke, ale vzdy som si opakovala, ze ak ho ma niekto druhy, tak mu nic nerobi, neublizuje mu, maly je spokojny atd. Postupne to vsetko preslo a teraz uz citim len ten "zdravy" strach, ktory ma snad kazdy rodic. A som rada, ze je to tak, lebo drobec dostava lasku z kazdej strany, ci uz od nas, ci starych rodicov, ktorych ma vsetkych velmi rad.. Ale nie je nad ten pocit, ked sa prituli ku mne a povie mama 😵

zivika
23. máj 2011

@wieruss a aky je pre dietatko rozdiel medzi tvojou mamou a svokrou??? pre neho su to predsa take iste babky, nie??? a co keby sa tak isto muz postavil voci tvojej mame? ze nechce, aby babo brala na ruky? podla mna by sa mali kvoli detom pripadne spory so svokrou nejako prehltnut, alebo riesit tak, aby sa to nedotklo drobca...viem, ze je to asi tazsie, ked niekto byva so svokrovcami, ale rozumna rec sa hadam da najst...a ked nie, tak treba najst sposob, ako sa od nich odstahovat...

bubelko
23. máj 2011

@lum11 no ja mamu nemam a moja svokra je pre deti jedina "priama" babka, ktoru maju. tiez im dava kolaciky, kupuje hracky, ktore by som ja v zivote nekupila a dovoli im veci, pri ktorych mi stoja vlasy dupkom. o tom sa ale da viest dialog. staci si v klude sadnut a povedat svokre, ze dnes je doba ina a chodak je zbytocny. alebo, ze dnes ho lekari neodporucaju, atd. ak to nezaberie, zobrat, podakovat a dat do skrine. ale robit kvoli tomu haloo, je podla mna zbytocne. 😉
a tiez som som od svokry necakala, ze sa ma bude pytat, ci si moze vziat lukasa na ruky - mal 3 tyzdne, ked k nam prisla na navstevu. preco aj? ved je to jej vnuk, presne tak isto ako je to vnuk mojho otca. netrpi parkinsonom ani inou chorobou, zeby jej vypadol z ruky. svokra ho nosila bez perinky (ziadnu sme nepouzivali) a dieta to prezilo. obe deti ju zboznuju a ked k nam pride, tak su na nej naveseni v jednom kuse. vzdy vravi, ze po 3 tyzdnoch u nas sa uz aj tesi na klud doma 😉

ninus272
23. máj 2011

jaaaaaaj, poznam poznam a neviem si s tym pomoct, mne to tiez strasne vadi, otvara sa mi nozik vo vrecku, fakt neviem, co s tym, asi som psycho 🙂

juliakocka
23. máj 2011

@alexandra ty si to zle pochopila, tu hovori o tom, ze jej dieta stale berie na ruky,ani sa nespyta...a uz vonkoncom by som nedovolila, aby mi svokra dirigovala moje dieta, ked ako pises, nie vzdy dieta moze robit co chce, ale to tu nepatri, ty si nepochopila o čom sa tu píše

katka226
23. máj 2011

Keď bol Filip ešte naozaj maličký, opýtala sa, nebol problém... teraz, keď už je taký akčnejší, že všade lozí, hrá sa atď. jednoducho ho zdvihne a drží si ho na rukách, to mi lezie na nervy 😒 , ale už som jej povedala, slušne samozrejme, nech no nechá loziť, že keď bude chcieť, tak sa vypýta /lebo to už takto robí/. dlho trvalo kým si na to zvykla, ale už je to OK. Keď teraz príde k nám, zvíta sa s ním na rukách a nechá ho hrať sa

aero
23. máj 2011

@nice202 - dakujem , tak to cítim .....

reanda
23. máj 2011

moja svokra je nastastie 200 kilometrov daleko a ani nevie, ze bude mat vnuca.. a ja by som bola najradsej, keby to tak aj zostalo

majus246
23. máj 2011

ja žijem so svokrou a osobne mne to vadí že sa stará do všetkého pripadám si ako neschopný debil a to je ešte mierne pomenovanie.Podľa nej neviem nič urobiť správne keby som sa dala tak rozhoduje aj o tom čo má malí jesť a čo si má obliecť či obuť.Keď bol bábätko tak som sa len triasla aby neplakal lebo už hneď bola hore kontrola že čo robím. Keď sa malí narodil nosila som ho v šatke a stále dokola som počúvala že to tak nemá byť že si zvykne na ruky a pod. no len čo som ho posadila a on len trošku zamrnkal už ho brala na ruky takže mňa za to kritizovala a ono to robila a robí do dnes a na dôvažok poznamená že som si ho to ja naučila.Takže keď ho berie na ruky mi vadí.Zašlo to tak ďaleko že s malým nechodím radšej vôbec do kuchyne a keď tak len na nevyhnutný čas.Často som sa pre to trápila lebo som si pripadala ako mrcha no len čo som o kúsok povolila a nechala jej malého kým som šla do obchodu malo to ešte horšie dôsledky.Netvrdím že je zlá a že to myslí zle a viem že veľa žien by dalo hocičo za to aby sa svokry o svoje vnúčatá zaujímali no môj názor je že všetkého veľa škodí lebo mať celí čas niekoho v pätách tiež nieje výhra

iguska
23. máj 2011

moja svokra sa do nicoho nestara a o vnucata tiez nema zaujem 😒 akurat tak telku pozerat s nohami vylozenymi na lustri 😝 ona je skratka princeznicka 😎

monika15
24. máj 2011

@iguska

tak ti poviem si si vybrala najlepsie 🙂)

lum11
autor
24. máj 2011

majus246 tak to ako keby si opísala presne ten náš prípad, moja robí úúúúúúúúúúúúúplne to isté....

alexandra
24. máj 2011

@juliakocka .. alebo si Ty nepochopila co som tym myslela 😉

lienockaa
24. máj 2011

nevadilo, svokru nemam..a svokor deti na ruky velmi nechce, minimalne, fakt a prvy polrok takmer vobec, malu mal asi raz, maleho o nieco castejsie, lebo sme u neho v tom case byvali..mne by bolo skor cudne, keby babky deti na ruky nechceli..vsak su to ich vnucata..ja teda budem chciet vnuca na ruky, ak nejake raz budem mat.. 😉