Vadilo by vám to?
Ahojte, potrebovala by som počuť názor nestranného človeka na moju situáciu,keďže o tom nikomu blízkemu povedať nechcem. Ide o priateľa, s ktorým sme spolu 4 roky. Začiatky boli ťažké, bol v zlej finančnej situácii, nejaký čas dokonca býval u mojich rodičov. Na začiatku vzťahu mi vo veľa veciach klamal, ale vysvetlovala som si to tak, že nechcel v začiatkoch ukázať to zlé.. Teraz mu dôverujem, bývame spolu v podnájme, mám dokonca prístup na jeho sociálne siete a všetko je super, je to úplne ideálny chlap. Ale pár dní dozadu som zistila, že má niekoľkotisícové dlhy, o čom som netušila. Celý čas mi tvrdil, že mal požičaných len tisíc eur, ktoré potreboval keď sme spolu začínali, pretože bol vo veľmi zlej situácii. Teraz som ale zistila toto. Horšie je, že on vôbec nedokáže hospodáriť s peniazmi.. po výplate hneď pomíňa, pred ďalšou výplatou nemá. Veľmi veľa vecí (či už do bytu, alebo obedy, dokonca dovolenku) má zaplatených od mojich rodičov (keďže ja zatiaľ len študujem a brigádujem). Ja si v poslednej dobe kladiem často otázku, čo v prípade ak otehotniem, alebo ked budeme chcieť vlastné bývanie. Nejde mi o financie pre mňa, ani o dovolenky, ale obávam sa, že nebude schopný sa finančne postarať o rodinu. Všetko ostatné je v našom vzťahu perfektné, nemenila by som.. ale keď som zistila o tých požičaných peniazoch, veľmi ma sklamal. Neviem či som viac sklamaná z toho, že zas mi niečo tajil, alebo z toho že má neustále celý vzťah nejaké finančné problémy. Pritom je to dospelý pracujúci muž, hoci mladý. Aký je váš pohľad na to? Tiež by vám to vadilo, alebo zbytočne hysterčím?
Tvoji rodičia jemu platia dovolenku? Ty brďo...
Každopádne - ak to nebude riešiť, tak by som to ukončila. Všetko ostatné okrem peňazí nemôže byť perfektné, minimálne komunikácia a úprimnosť... Prečo mal finančné problémy? Tie dlhý sú z toho obdobia na začiatku, či čerstvé? Ak pracuje a nevie hospodáriť s peniazmi až tak, že potom nemá na život, skúsila by som aj diagnostiku na ADHD. Na nete sa dajú nájsť dotazníky pre dospelých. Na FB je fajn skupina. Kamarátka mala priateľa s ADHD. Prejavovalo sa to presne aj neschopnosťou ustrážiť si také praktické veci ako peniaze, čas, ...
Tvoje obavy sú opodstatnené. Myslíš dopredu.
Úprimnosť a dôvera sú pre vzťah kľúčové. Sama to cítiš a píšeš- ak ti zatajuje také vážne veci, ako sa budeš naňho vedieť v budúcnosti spoľahnúť a veriť mu?
Problémy v oblasti financií (nielen ich nedostatok, ale aj neschopnosť rozumného hospodárenia) stoja za mnohými hádkami vo vzťahoch.
Aj vieš, kvôli čomu má tvoj priateľ tie vysoké dlhy? (nízky príjem, snaha o vyššiu životnú úroveň ako si môže reálne dovoliť, cigarety/alkohol, gambling, ...?)
Priznal sa ti k dlhom sám?
Aké je jeho riešenie situácie?
Viacerí ľudia majú s tým problém- dokážu peniaze zarobiť, ale aj rychlo a nehospodárne minút. Ak si to uvedomujú a chcú žiť inak, pomôže, ak financie spravuje partner/ka.
S takym typom človeka sa dá žiť, ušetriť, aj niečo mať.
Bohužiaľ, je aj mnoho takých, ktorí si do toho hovoriť nedajú a žijú podľa seba. Od takého ruky preč.
Držím palce 😉
Napis mi správu osobne osobne...
Ani nedufaj že by sa to raz zmenilo k lepšiemu. Neverím že to je reálne. Buď budeš držať kasu ty a on si prizná že je negramotní alebo sa zmier že nikdy nebudete mať a bude to finančne trápenie... A s tým klamaním,čo ti povedal na to,keď si ho konfrontovala?
Vadilo,je to velmi podstatne..ono z toho prijemneho nevyzijete uz vôbec nie s dieťaťom
Odmyslí si pomoc vasich- co ti ostane?
Lzi a dlhy
Utekaj!
Áno vadilo by mi to veľmi...taky chlap nevie očividne uživiť ani seba, nevie hospodáriť, ako sa ma potom jedného dňa podieľať finančne na domácnosti, poprípade dočasne finacne potiahnuť kým budeš doma s babom? Veľmi vážne by som sa s priateľom porozprávala, dala mu zmenou 2-3mecmsiace, nech zatne zuby nájde si druhú brigádu/zlepší príjem a urgentne začne svoje dlhy splácať lebo papa cau
@beabelisova vela z nas sa vlastne v zivote klamala, zakryvala chyby druhych a dokonca chcela zachranovat. Dobre sme vedeli aj tak nechceli vidiet. Autorka to sama vidi, ze to je zle...
Verim ze cestu najde.
ahoj, nie len ze vadilo, ale je to pruser jak brno.
kym ma dlhy, neuzatvaraj manzelstvo, bola by si spoludlznik.
dolezite je vediet preco a kolko ma dlhov. to co si zistila moze byt len vrchol ladovca.
kym ma dlhy, nedostanete hypoteku.
perspektiva pre teba velmi zla.
@goodidea tak toto je tu v každej druhej diskusnej téme o vzťahoch rada lepšia ako desať sedení u vzťahového psychológa 😂👍
Ideálny chlap? Salies? Každý normálny chlap si vie zarobiť na obedy, tvoj vyziera tvojich rodičov, hento by som sa hanbila doviesť domov. Je to slizka pijavica.
Nechápem, že mu nie je trápne Keď mu cudzí ľudia financujú život. Aj tvoji rodičia robia obrovskú chybu. Mne ako rodičovi by už dávno svietila kontrolka. Véd ako sa o teba postará, keď rodičia nebudú všetko platiť.......a kde je ešte dieťa. Našiel si dievča s výhodami. Už aj to, že ti zatajil dlhy. No neviem, nehrá automaty? Určite by som ho poslala kade ľahšie
A vieš aspoň, na čo tie peniaze minul?
Prepac, ale je to zbabelec, klamar a hlupak. Cely zivot budes riesit jeho neschopnost hodpodarenia s peniazmi.
Ty sa necitis trapne pred svojimi rodicmi, ze si si proviedla takehoto cloveka a oni mu platili byvanie, jedlo, dovolenky? Co je ten tvoj frajer za chlapa a za cloveka, ked to jemu nie je trapne. Dospely chlap sa nedokaze o seba postarat. Keby nemal tvojich rodicov, bol by na ulici? Za mna uplne trapny vychcany uboziak. Takyto clovek ma byt raz otcom tvojich deti?
A tebe to nebolo blbé voči tvojim rodičom ?? Ze dospelemu mužovi, ktorý pracuje, platia dovolenku ci obedy?
Skus vyklopiť pravdu o ňom.. Nech sa zariadia..
Je mi to úprimne ľúto, lebo bohužiaľ všetko, čo dievčatá píšu je pravda, oklamal ta, zradil doveru tvoju aj tvojich rodičov.. Začína to na malých sumách, potom prídu sľuby a bude viac skrývať a viac zatĺkať a viac klamať... 😔 Miluješ ho, ale toto je už o človeku a o jeho charaktere.. Musí to byť ťažké takto velmi sa sklamať, tu už nepomôžu reči, že to splatí a podobne, ta suma je tam, je reálna a on ti o tom nepovedal. Možno spravíš podľa srdca a dáš mu milión šancí, lebo ho miluješ, ale padnes kolmo nadol s nevinným dieťatkom, ako dennodenne milión ďalších žien. Priznaj sa rodičom, aby medzičasom od nich nepýtal ďalšie peniaze, každá vec do bytu, dovolenka, všetko musí počkať, kým sa dlhy nesplatia, musíš ich ochrániť, lebo môžu ho brať ako slušného chlapca, ktorý rád pomôže, ako syna, ale treba byť na pozore, ale fakt. Neviem, či by som dokázala veriť niekomu, kto má oklamal, chlap musí byť pre mňa čestný, ale toto je ako nôž do chrbta.. Človek by povedal ze zopár tisíc... Ale! U mňa by sa zmenilo všetko a asi moja hrdosť, a to, ze si úprimnosť veľmi vážim by mi dovolilo pozerať sa na neho už len ako na zbabelca a klamára, ktorý zo mňa a z mojej rodiny robí hlupákov.. Daj si dole ružové okuliare...... 😔
Nečakala som toľkoto reakcií, úprimne ďakujem. Prečítala som si každú jednu niekoľkokrát.
On od rodičov nikdy peniaze nepýtal, sami ho pozývajú kde sa dá. Keď tak pýta odomňa keď nevyjde s výplatou. Teraz som od neho preč dokonca týždňa, v piatok sa o tom máme baviť. Úprimne neviem, ako sa zachovať. Rozum mi hovorí, že to mám hneď ukončiť, je príliš nezodpovedný na to aby sme budovali spoločnú budúcnosť. Ale neviem či mám na to odvahu. Mám teraz dosť veľa stresu, ukončujem skolu, píšem bakalárku a čakajú ma štárnice a neviem si predstaviť do toho riešiť toto. Počúvať otázky od rodiny, známych. A hlavne sa sťahovať.. nezarábam ešte (iba brigádami ale to nieje veľa) a neviem kam by som šla bývať. Nemám ani žiadnych extra blízkych priateľov a bojím sa zostať sama. Ale viem, že by som mala odísť, len mám strach čo bude potom. Som zúfalá..
Pýtali ste sa na čo si požičiaval peniaze.. on tvrdí, že na život (jedlo, bývanie atď) ale neviem načo si ešte potreboval požičiavať keď pracuje. Tiež si raz požičiaval na auto, ale nakonie auto nekúpil tak neviem kam šli tie peniaze. Nežijeme si v žiadnom luxuse, takže si nemyslím že jeho výplata by nevyšla na jedlo a bývanie, keď prispievam aj ja (minimálne) rovnako.. neviem, fakt neviem či sa nejako dopátram k tomu ako to naozaj je
No ak pracuje a potreboval si vraj požičiavať na veci ako jedlo a bývanie, to je dosť zlá výhovorka.. či on náhodou tie peniaze netlačí do stávkovania alebo gamblovania..
@54tinka54 gamblovanie asi nie, to by nemal kedy.. buď je v robote alebo sme spolu. Stávkovanie neviem. Ako to môžem zistiť, keď sa mi neprizná?
Stavkovat môže aj online. Môže sedieť vedľa teba a míňať peniaze.
Tak jediné čo ma napadá, ak by stávkoval online tak bude mať v internet bankingu pohyby zo stavkovych kancelárií. Asi len tak by si mala šancu to zistiť.
Odid od neho kym.nie je neskoro.nebude to dobre
Pozidaj ho, nech ti ukaze svoj ebanking resp vypisy z uctu. Ak nebude chciet, je to jasne.
Radšej trochu stresu teraz popri škole ako neskôr napríklad už aj s deťmi. Moji rodičia mali peklo z manželstva, lebo otec absolútne nevedel hospodáriť s peniazmi, veľa prehral, prišiel o firmu a my skoro o bývanie. Toto je fakt taká vážna téma, že aj keď ho máš neveim ako rada skús v prvom rade myslieť na seba. Lebo toto si raz môžeš odniest nielen ty, ale aj tvoja rodina a aj vaša spoločná rodina. Viem o com hovorím, vyrastala som v prostredí, kde sa kvôli dlhom otcovi vyhrážali, že ak ma ma rad, nech zaplatí. Prosím ta dievča utekaj od takého človeka, lebo toto môže zle dopadnúť nie len pre teba ale aj pre ľudí ktorých máš rada. Uvidis že hoci teraz je to ťažké, časom sa ti uľaví. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale keď ti už teraz klame v takých vážnych veciach, čo príde neskôr? Je to zraňujúce ale my ženy veľa zvládneme, drž sa ❤️
Na to aby hral, nemusí chodiť do herne. Stačí mať telefón a prístup na internet, čo určite má a hrať môže aj keď sedí na záchode..
Poziciava si na auto a ziadne nekupi, zaraba a nema na jedlo, za 4roky problemy s finianciami nevyriesil naopak dlhy narastaju, klame ti, nevychadza z vyplaty do vyplaty pricom mu prispievas minimalne polovicu nákladov. S tymto clovekom ta caka velmi tazky zivot. Prosim ta ani nepatraj co, preco a ako. Utekaj od neho, povedz rodicom pravdu, podrzia ta. Len sa zamysli, ci by si si ho mohla vziat za muza, stala by si sa spoludlznickou novych dlhov plus uroky zo starych a ani nebudes vediet kde a kolko dlzi, pretoze sa ti neprizna. Ak budete mat dieta, nebudes moct ostat 3roky doma na materskej ako vacsina zien, ale budes musiet do prace aby ste vyzili. Ak sa rozvediete budes musiet hradit jeho dlhy, pochybujem ze si ich bude poctivo a nacas platit sam…
Môže aj drogy brat, nikdy nevieš... A ak nemá dosť peňazí z 0race,mozno ani do tej prace nechodí a počas "práce" stávku je... To je jedno, čo robí, proste klame... Vo. VAžnej veci.. Všetky sme sa tu zhodli, toto nie je vôbec ôk. A je to dosť dosť podstatne...
Ja by som s takým nebola.... Keď sním ostaneš a budeš chcieť sním mat aj rodinu tak tie dlhý budeš platiť ty... Toto by som do budúcna určite nechcela.. To je dosť veľký základ... Porozmýšľaj nad tým.. Ale ja by to ukončila.

Staci precitat do polovice. Utekaj pokial sa da..