icon

Varím zle?

babyanabell789
20. jún 2015

Dobry den poprosim vas o vas osobny nazor su podla vas jedla ako pirohy rizoto zapekane zemiaky rezance s kapustou a pod rychle jedla.nedostatocne syte pre chlapa? To musi mat nevyhnutne na tanieri kilo knedle a maso ? Na tom mi pada vztsh ... pomozte mi prosim co varite vy tak bezne ake jedla?

cervenaruza123
20. jún 2015

@babyanabell789 moj svokor je tak zvyknuty, takze on by na takych jedlach dva dni nevydrzal. stale vyhlasuje, ze on jeden den bezmasite jedlo zje, aj mu chuti, ale na druhy den nie. kedysi, ked muzi cely den makali na poli alebo robili podobne prace, tak bolo nevyhnutne aspon raz za den urobit vysokokaloricke jedlo, aby makat vydrzali. ale v dnesnej dobe je to podla mna skor na skodu (ak nema naozaj velmi fyzicky narocnu pracu). manzel tiez je tak zvyknuty, dohovaram mu, ze to nie je zdrave, aspon nech zje menej (este ked vidim, jak sa na obed so svokrom prejedia a achkaju, jojkaju ako im je zle, no naco to je prepana dobre?).
ale mamka spominala, ze aj ocko bol tak zvyknuty a proste ho odvykla. zo zaciatku hundral a casom si zvykol. u nas zatial vari svokra, ale ak varim ja aj pre manzela, tak sa snazim urobit take lahsie jedlo, ale dokorenim alebo tam hodim nejake maso, aby si postupne zvykol aj na jednoduchsie jedla. nie raz sa stane, ze urobim nejaky zeleninovy obed v style "potrava pre kraliky" len pre seba a manzel mi z neho uchmatne, lebo mu vonia. ma rad maso, stiplave omacky, rozne korenia a pridanim tychto ingrediencii do mojej jednoduchej trapnej nechlapskej stravy som ho parkrat nalakala na to, aby jedol so mnou 😀

silvike
20. jún 2015

Narazka na pocet deti a financie.

silvike
20. jún 2015

@moni244
Narazka na financie a pocet deti.

moni244
20. jún 2015

@silvike ona sama začala, že nemôže variť mäsové, lebo nie sú financie

silvike
20. jún 2015

@moni244
V každom prípade zakladateľka ani omylom nerieši počet detí. Rieši muža a jeho stravovavcie návyky a svoje kuchárske zručnosti-nezručnosti.

llulla
20. jún 2015

@babyanabell789 dufam,ze sa nenahnevas,ale z tych jedal,co si vymenovala,ze varis,by napr moj nezjedol nic..Ale fakt,ze nezjedol....A hladny chlap je nervozny chlap.Takze ja varim to,co viem,ze ma rad.On je kludny a ja spokojna 😉 Ak ma tvoj rad knedlu s masom,tak knedlu kup v obchode,maso dat piect (mas to bez roboty,zatial sa mozes venovat malej) a kapustu udusis rychlo.U neho je asi zaklad mat maso na tanieri,tak si to ulahci-vecer napacuj,daj do chladnicky a na obed len usmaz...

moni244
20. jún 2015

@silvike ja viem, ale napísala, že ani jej dcérka to neje, ani ona, že pre muža to variť nebude, tak potom takýmto móresom učí aj deti, len aby to druhé nebolo chlapec, čo bude vyžadovať tiež riadnu mäsovú stravu, som zvedavá, na čo sa vyhovorí potom

sheila72
20. jún 2015

Ak mu to vadí, nech si navarí sám. Najviac "milujem" nevďačných ľudí....a že chlap musí mať na tanieri každý deň mäso je pekná prkotina- jedine, že je chlapec rozmaznaný. Mäso by sa nemalo konzumovať každý deň, ale max 1-krát do týždňa, pretože je veľmi ťažko stráviteľné. Nie som zástanca vegetariánstva, ale pre pocit sýtosti a energie sa nemusí jesť mäso každý deň. Potom sa chlapi čudujú, že s pribúdajúcim vekom priberajú, potia sa a majú problémy so srdcom, plynatosťou atď...no ani sa nečudujem pri takej strave. A to že si niekto dá bars aj vajíčkové cestoviny s nejakou rajčinou- a čo? Furt mi to príde lepšie ako nejaká mastná omajda. To neni o tom variť ako nízkorozpočtová domácnosť ako tu bolo spomenuté...veľa týchto "jedál pre chudobných" sú teraz národnými jedlami ako napr.pizza- tú si robili taliani, lebo nemali na mäso a teraz je pizzerka na každom rohu. Tiež nie je dobré zas minút celú výplatu na jedlo, len preto že sa musí variť podľa chlapa....veď nech sa aj on sem- tam prispôsobí vašej chuti, keď už si dáte tú námahu.

chovancova27
20. jún 2015

ja som nevarila odkedy sa malý narodil poriadne... to je 5 týždnov... na večeru mávame rožky alebo chleba s niečím...môj chlap zje hocičo a dokonca je rád ak bezmäsité... taká som rada, že neotravuje s mäsom a dlhými vvareniami, stačia ju aj špagety s kečupom koľkokrát🙂

evittam
20. jún 2015

@tomiholjubavi No podla mna to nie je zbytocnost. Co je komplikovane na zamieseni cesta? Vykysne samo a potom je to len o vytvarovani knedle a dovareni...A za tych par supov mam isto namiesto 1 tri. U nas dokonca knedle robi tatinko,vzdy spravi 3-4,nakrajam,dam do mraziaku a mam vystarano na dlho. A inak ta kupovana je bez kalorii? 😀😀. Ale kazdy ako chce.....
A robit mäso s knedlou 3 hodiny?! Mäso sup do rury,knedla hotova a napr.kys.kapusta za pol hodky....Al.sprav segedin-vdacne,rychle,syte,....
@babyanabell789

koskaaa
20. jún 2015

moj muz pracuje od 7,00 do 18,00 a varim aj bezmasite jedla a to si berie obedy z domu a na veceru niekedy vyzaduje iba salat, ziadne maso...Je to o tom ako si ho aj mamicka naucila...Predovsetkym mu treba vysvetlit ze maso kazdy den nie je zdrave a presne ako pisali niektore baby....nech si vari sam, nechaj ho troska sa posmazit vo vlastnej stave...vyhlas strajk! :D

petra7777
20. jún 2015

@babyanabell789 Veď nech mu navarí matka, čo sa trápiš? Keď sa mu nepáči, hajde ku materi...nech mu varí ona ....

mirka964
20. jún 2015

@babyanabell789 on by sa mal spamatat,ze ked chce mat dobre jedla tak musi zabezpecit financie a ty sa musis zacat ucit varit.To,ze k tomu nemas vztah je jedna vec,ale proste to patri k manzelstvu,vychove deti.Zo vzduchu sa nenajete.Nehovorim,ze ja milujem varenie a pecenie,ale preto mam pekarnicku,nahadzem do nej veci,po 10 minutach vyberiem,hodim na plech a peciem.Chlieb,rozky,pletenky,knedlu,vianocku a vela ineho sme nekupovali uz dlhe roky.A je to jednoduchsie,lacnejsie a chutnejsie ako chodit do obchodu.Ten jedalnicek co si pisala v uvodnom prispevku je pre mna veelmi lakavy,ale napriklad moj muz by nezjedol nic z toho.Kapustu odmieta absolutne,zemiaky len velmi malicko aj to iba k masu.Granatir a francuzske zemiaky by som sa u ani neunuvala dat na tanier.Ale na druhej strane napriklad ryzovy nakyp zboznuje,takze u nas je velakrat aj v nedelu.Tiez je masovy a zjedol by aj kupenu knedlu,v takychto veciach s nim nie je problem,ale hovorim,ja radsej urobim doma.A inak ta knedla sa da urobit jednoducho.Sice ja len vyberiem z pekarnicky a potom dam do hrnca s vriacou vodou a hotovo.Vy mate problem,ze sa naschval navzajom buzerujete,ani eden z vas nechce ustupit,neviete robit kompromisy.Povedz mu nech napise jedla ktore ma rad.Ale aspon 30 nech ich napise a ty potom mozes kombinovat.A on obeduje doma?Alebo on tie jedla vyzaduje od teba na veceru??Lebo ked obeduje v robote,tak uz nepotrebuje doma na veceru teple jedla.

pumpkincake
20. jún 2015

Maso kazdy den ani nie je zdrave jest. Hlavne teraz su kadecim aj dopovane. Varit aj na ranajky aj vecere to uz je luxus podla mna a tak isto mat aj denne maso je luxus, ale CHORY luxus. Mala som byvaleho co vkuse len masojedol a odisla som odneho, bol to debil. Dost sa na cloveku vyzistit aj z toho co jedava a chlap co je len maso je vacsinou agresivny alebo panovacny ci nervozny. Nikdy sa nejedlo maso denne a ja som sice mlada, ale moja mama tiez varila aj ine a maso bolo vacsinou vysadou nedele. Vsetkeho vela skodi a neverim,ze sa nenasyti aj z halusiek napr. Ved dakedy sa zjedli halusky s kapustou napr. a slo sa makat do lesa,na pole ...

babyanabell789
autor
20. jún 2015

Aj v robote a aj doma vyzaduje ... pride domov pochvali ake fajne jedlo jedol v robote akurat ma zhodi tym ze moje chvali raz do tyzdna akoby sa az vysmieval tym svojim pristupom

ukulela
20. jún 2015

@babyanabell789 ono s tymi gulasmi a podobne sa netrap. ja podla receptpv varim minimalne. minuly rok som narobila leco do poharov (aj stvorake, jedno klasicke, druhe s kukuricou a cukinou, tretie pikantbe, stvrte s hubami) a striedam maso - kuracie / bravcove na kocky a raz do tyzdna sup pod maso vylejem niektore leco, nech sa dusi. niekedy k nemu prisypem aj kukuricu sterilizovanu, nakrajam por, ... podlejem vodou, supnem dake korenie a lencakam, kym je makke. raz dam cestoviny, inokedy ryzu ... a netreba mi ziadny recept 🙂 ked ma tvoj rad rezne, tak ich urob raz do tyzdna (ale viac, aby mal aj na dva dni) a ty si s dcerou urob maso na prirodno, alebo nieco ine.
segedin urcite vies, len ho robis inac, ako tvoja drahomilovana svokra ... aj ja robim uplne iny ako svokra, ale moj chlap si nakoniec zvykol na ten moj 🙂 ja len oprazim maso na cibulke, potom ho osolim, okorenim, dam cervenu papriku mletu a podlejem vodou, nech sa dusi, pridam cesnak olupany a bobkovy list ... ked je maso tak polo-makke, drgnem do toho kyslu pakustu (ja ju este zo sacku vyzmykam a pokrajam na doske) a pockam, kym je kapusta makka, nakoniec dolejem kusok mlieka (mam plnotucne so smotanou navrchu) alebo ked nemam, tak smotanu na varenie. ja napr segedin nezahustujem mukou, resp ani ziadnu omacku nezaprasujem mukou, mam pocit, ze mi to len lepi creva 🙂 bez muky je to zdravsie 🙂 mukou zahustujem len sosovicovu polievku, aj to len preto, lebo to moj drahy jedava ako hlavne jedlo. po nej uz nechce nic.
ja kysnute cesto nerobim, skratka to tiez neviem, knedlu kupujem. ked ju nevies, nerob ju a basta. ja mam zlatu svokru, ona mi narobi aj buchty na pare do mrazaku. skus poprosit tvoju, nech to knedlu urobi, ze ides robit maso a manzel chce len take knedle, ako ona robi, ona bude hrda a ty budes mat o starost menej 🙂
... inac ano, tvoj sa doma nauil na urcite chute a nechce prijat ine, jasom s tymto u mojho bojovala tiez par rokov 🙂

maryanna
20. jún 2015

no u nas su tieto jedla ano take menej postacujuce pre chlapa, skor na veceru si ich dovolim, ale obed vecsinou maso, alebo ked aj cestoviny atd ale aby tam bolo aspon kusok masa......

jajka257
20. jún 2015

@babyanabell789 fuuuu, no ja by som to tiez nejedla......u nas doma musi byt maso, aj mala sa zhana, kde je maso, kebyze dostane hentaky obed, tak asi ostane hladna. A co sa rychlych jedal týka, tak co si naapisala, je podla mna dost zdlhava praca. Ja nakrajam, napacujem masko a pekne upeciem podla chute, kontaktom grile, na oleji, alebo zapeciem a podobne. Trva to chvilu a ked pecies v rure, mas cas aj na ine, ci stojis pri tom a pozeras? Ja som sa naucila pouzivat vrrecka na pecenie a mam svaty pokoj... skus porozmyslat nad jedlami, da sa lacno, rychlo, chutne a s masom

ukulela
20. jún 2015

ina cbaby - maso, maso, maso ... clovek nie je masozravec, ale vsezravec. maso kazdy den, to ani nie je zdrave :( ja varim tak, ze sa snazim navarit na dva dni - raz do tyzdna kuracinu, raz bravcovinu. to su 4 dni. potom sa snazim (ale mi to casto nevychadza) aspon raz v tyzdni mat ryby. to je 5 dni. raz v tyzdni si da drahy buchty na pare z mrazaku od mamy, lebo ta ich vie paradne a ja ich neviem 🙂 a raz zvrtnem daco bezmasite - cestoviny s omackou, granadir, ... (ale musi tam byt aspon slaninka/salama/parok 🙂🙂🙂
moj sa naje aj zo zemlovky, z palaciniek, ... takze tak. a mne staci maso raz do tyzdna - ja ked mu robim maso, ja si dam prilohu a omacku bez masa 🙂

mirka964
20. jún 2015

No baby ale ako dalej citam,tak pan manzel ma obedy v robote,kde si moze vybrat co mu chuti a on by potom este aj vecer chcel len maso a maso.Tak toto uz je vela aj na na.Ja som si najprv myslela,ze taketo jedla mu varis na obed a to ma na cely den.Sice ani moj by ich nejedol ani na veceru,ale preto mavame vacsinou studenu veceru,bud slaninu so syrom,cibulou alebo krupicovu kasu,kolac...Jasne ked ostane z obeda napriklad rezen,alebo kura na smotane tak to neodmietne,ale nezblazni sa teda ani z tych studenych jedal.To je fakt uz prilis jest len maso aj na obed aj na veceru.

sense
20. jún 2015

moja babka aj jedna aj druha vzdy tvrdila ked je clovek hladny zje vsetko a nevymysla tvoj chlaj je rozmaznany tak vymysla tam nech ide jest k svokre...tiez nemam vztah k vareniu a ked varim lebo musim tak je to par jedal dokola a moj chlap ma na vyber, bud zje alebo uvari on a hotovo nastastie moj hlp nema problem zjest cokolvek...a pamatam si ze moj otec sa nejadol z cestovin ale nemal problem to zjest dal si k tomu kus chleba a bolo jedine co nikdy nezjedol bol ryzovy nakyp....a moj dedko ten je masovy ale ked je bezmesite jedlo okroji si k tomu kus (liptovskej salamy) a tiez je spokojny....kedysi ludia nemavali masite jedla a robili cely cas na roli a pri statku a zasytili sa zemiakmi, kapustou, haluskami

mirka964
20. jún 2015

@ukulela a nielen ze maso kazdy den,ale on by chcel maso denne 2krat.

@babyanabell789 ako tak rozmyslam,u vas bude problem v niecom inom,len si to mozno neviete vyrozpravat.A manzel ta buzeruje touto cestou.

alby2014
20. jún 2015

Takze sa bavime o jedle na veceru??????? Tak to varis este viac v pohode, ako som si myslela. Na veceru je to uplne OK, ak ma masove obedy v praci. To ho asi bavi hlavne prudit a to ignoruj. Ked nechce nech neje, alebo tam je chladnicka urob si...

mala_hobitka
20. jún 2015

@babyanabell789 Vztah je o kompromisoch. Ak sa nezhodnete, alebo nevytvorite kompromis vyhovujuci obom tak vas vztah padne ale nie kvoli jedlu ale preto ze niekto sa nechce prisposobit (aby to fungovalo musite sa prisposobit obaja).
Za seba poviem, ze mat takyto problem s chlapom tak mu jasne poviem - varim pre rodinu nie len pre teba, ak ti nechuti nestaci var si sam. Co som otrok?

dorothy77
20. jún 2015

k tejto téme len toľko - Slovensko je na prvom mieste v rakovine hrubého čreva, čo je spôsobené (aj) našou kuchyňou plnou mäsa...

cervenaruza123
20. jún 2015

@babyanabell789 jak tak citam, musis sa trochu posnazit varit pestrejsie aj ty, aj ked nechapem preco vyzaduje varene jedlo na veceru kazdy den, ked obeduje v robote.
ale niektori chlapi su proste nevdacni. poznam jedneho, mamka mu varievala obrovske porcie (moja mamka tolko navarila celej nasej rodine - sme siesti), bol schopny to zjest sam. ozenil sa, vari mu svokra a sice zje, ale furt musi spomenut ako to jeho mamka inak robila. raz mu jeho manzelka pripravovala specialne jedlo, aby sa potesil, prisiel do kuchyne a zacal ostro kritizovat ako zle to spravila a najprv mala toto urobit tak a hento inak... ale ked som mu povedala, preco si to neurobi sam alebo nepomoze, ked vie ako na to, tak sa len zasmial, ze on v kuchyni robit nebude. na ich mieste by som mu uz v zivote nic nenavarila, ked je taky nevdacny, nech si vari milostpan sam alebo si da chlieb s maslom, svokra sa obetuje a vari mu, manzelka mu chce urobit radost a uvari mu osobitne jedlo a on len kritizuje a chce sa nechat obskakovat. tak neviem ci aj tvoj taky typ, ale ked hej, tak nech sa spamata

kexik218
20. jún 2015

Moj by tiez vedel jest kazdy den rezne a nema ich 😝 tak isto sa naje z halusiek ci cestovin 🙂 Musi sa trosku prisposobit kazdy muz. Tak by to malo byt...ja sa prisposobim tebe-ty mne. Ja som napriklad prvykrat robila jemu pecen uplne naslepo lebo ja to nelubim a tak ani neviem ako to ma spravne chutit 🙂 ale uz zobnem aj z pecene aj on sa naucil na nove jedla ktore mam z domu a aj si ich pyta :D

koskaaa
20. jún 2015

ja varim tiez zapekane cestoviny napríklad, francuzske zemiaky, pirohy plnene hubami, halusky s kapustou - strapacky, granadir, cerstvu kapustu s cestovinou, rizoto a nikdy moj muz nepovedal ze je to zle...alebo ze by to nejedol. Podla mna ide iba o sposob dochutenia stravy, ci uz je masova, alebo bezmasita. Napríklad vela týchto jedal vari aj moja mama (a mne moc od nej nechti, tak som si tie jedla zacala ´dorabat´ po svojom a chutia uplne inak). Ono bud ta varenia aspon trosku bavi, alebo ale, len to ste mali zistit (ze ako varis a ci to tvojmu manzelovi chuti skor, ako ste sa brali...mozno je teraz uz neskoro).... Alebo bude ta musiet varenie aspon trosku zacat bavit 🙂 Neboj, vsetkemu sa da naucit. Napríklad ja som vela veci odkukala z internetu - recepty na minibazare, nebicko v papulke a dokonca aj knedlu som takto zacala robit (co teda moja mama doma nikdy nerobila, takze od nej som to nemohla odkukat)...Napisem si na cely tyzden zoznam, co idem varit (ty ho pripadne daj pozriet muzovi, pripadne nech aj on nieco navrhne, co by si mohla varit), pozri recepty z netu a chod na nakup + pridaj kolacik na nedelu (napríklad to nebicko v papulke je super, odtial som toho vela pochytila, alebo na www.ct1.cz - kluci v akci) robia aj tradicne jedla ale chutia vyborne a vzdy zoznem uspech. Neboj sa toho, co bolo doteraz hod za hlavu a zacni varit s pomocou netu a s novou vervou !!! 😎 a pojde to!!!
Ak si dobre vychadzas so svokrou, tak ked bude nieco oblubene tvojho muza varit, tak sa pridi pozriet, pomoz jej + si napis recept a postup...ja som takto pochytila recepty od kamaratiek, ak mi nieco chutilo na zaciatku môjho varenia...
Prajem vela sil, pevných nervov a malo prihorených jedal 😵

dzejn80
20. jún 2015

@babyanabell789
Ked uz tu riesite tu knedlu a nevies si pomoct bez nej, skus zemlovu knedlu ... Je sytejsia a nemusi sa parit, iba sa uvari. Ja som teda taku prvy raz jedla u svokry, ktora je vynikajuca kucharka a ma narocneho manzela, takze sa musela naucit 🙂))
Od oka hrubej muky, cca pol kila, 1 kypriaci prasok, sol, voda, vymiesis v mise tak, aby bolo trochu redsie, ale nie velmi. Dopredu si nakrajas zemle alebo rozky, cca 5-6 ks a nechas presusit. Kludne si to nachystaj den vopred. Do uz urobeneho cesta len vmiesis. Namocis ruky do vody a ucapkas knedlu, tvar aky sa ti paci, ja tobim sulce, cca 7 cm priemer, aby pekne vyzerali na tanieri. Tadaaa. Varis v hrnci, vo vode asi 20 min. pozor, narastie to, treba vacsi hrniec.
Priprava asi 10 min + varenie a krasna hutna, chutna a syta knedla je hotova 🙂

slavicita
20. jún 2015

No musím sa priznať, že ani ja nerada varievam, preto obľubujem jedlá ktoré sú rýchle a dobré a pri ktorých nemusím vystávať pri šporáku pol dňa...môj muž takisto vyžaduje mäso, jedol by ho denne ale nie vždy sa zadarí, v nedeľu vždy navarím mäsité jedlo na dva tri dni dopredu, ktoré sa potom už len zohrieva, mäso na šťave, s ryžou, kašou, hranolkami, zemiakmi, nastane streda, štvrtok a chladnička prázdna, tak len šup špagety s kečupom alebo morcadellou, nastrúhať syr a nech sa páči...ak na to nemá chuť, môže si urobiť párky alebo chlieb so šunkou...na začiatku manželstva mi stále splietal rezne a kašu...dobre, robila som mu rezne a kašu ako si velebný pán želal a čakala som kedy mu to prestane chutiť...a čuduj sa svete po vyše mesiaci sa ma nenápadne opýtal, či neurobím aj niečo iné...reku môžem ale bude to podľa môjho...naštudovala som si recepty, nejaké doniesla od mamy a odvtedy mám pokoj...každú sobotu sa ho opýtam čo mám navariť, povie mi, že je mu to jedno alebo mi povie konkrétne jedlo na čo má chuť...peniaze dáva na jedlo on, takže mi nevadí, že si stále pýta mäso...a keď je už veľmi zle, objednávame si pizzu, to zjeme všetci aj s deťmi...variť nevie, teda okrem hemendexu a párok neurobí nič ale aby sa to naučil, tak ani za boha...obedy v práci má stále mäsové, takže na večeru mu niekedy zachutí aj vianočka s maslom..🙂 a keby mi ešte zapindal, tak mu hneď ukážem kde je sporák... 😀 😀 😀 😀