icon

Váš názor - môj štedrý muž a jeho lakomá sestra

28. sep 2021

Ahojte baby, idem sa vás opýtať na názor.
Môj muž ma sestru, ktorá ma 5 deti. ZAKAŽDÝM, keď majú jej deti narodeniny, meniny alebo keď sú Vianoce tak môj muž Im kupuje darčeky+ dáva peniaze, deťom a aj jej a jej mužovi….cize Dá 30 eur + darcek do cca 20 eur. Krát 7. Lebo každému. Mne nevadi, že je takýto, on by sa aj rozdal. Pointa. Jeho sestra keď mame sviatok my, tak mne neblahozela vôbec 🤦‍♀️ Nemá ma rada a ani neviem prečo a mužovi dajú darcek do tých 5€. Nechcem aby ste si vysvetlili zle, že som na prachy a darčeky. To absolútne nie. Ale skôr ma škrie a dávam si otázku, že prečo je jeho sestra taká lakoma a skupa. Naposledy mu kúpila víno za 2€ bez akcie. To som už nevydržala a povedala som mu, že radšej nemala davat nič, zahanbil sa. Peniaze majú. No jednoducho som sa chcela len vyrozprávať. Pridu mi ako zraci peňazí. Jej syn mal minule narodeniny a volala mužovi, že nemá toto,toto,toto a ešte toto. Pozerala som len a nestačila som sa diviť. Dievčence aký máte názor? Máte to niektorá takto?

autor
29. sep 2021

Dakujem za rady, som rada, že to takto triezvo vidíte. Áno, porozprávam sa a dám vám vedieť.
@acrobaleno Po rozhovore sa ozvem.

fliacik
29. sep 2021

Darčeky by sa mali dávať z lásky, nezištne, preto, aby druhému urobili radosť a dali mu najavo, že naňho myslíme. Vôbec pritom nie je podstatná ich hodnota. "Normálny" človek sa poteší aj drobnosti a bude za ňu vďačný. Ak by švagriná bola na tom pri 5 deťoch finančne zle a dávala by Vám lacnejšie darčeky v rámci svojich možností, myslím, že by si to vôbec neriešila. Ale ignorovať niečí sviatok, no na druhej strane od neho očakávať honosné dary, je už vypočítavosť. Ak ich raz naučíte na nejakú hodnotu, už ťažko sa Vám bude znižovať. Mali by ste si s manželom ujasniť, aké sú Vaše možnosti a koľko sa Vám na túto príležitosť zdá vhodné a prjateľné z pohľadu Vášho rozpočtu. Aby to nešlo na úkor Vás (nepoznám Váš príjem). Máš súrodencov aj Ty? Majú oni deti? Aj im dávate darčeky v takej hodnote, či len muž preferuje svoju sestru? Inak, nechápem ani ju, že jej to nie je blbé. Ja mám napríklad jediného brata. Ja mám tri deti, oni s manželkou zatiaľ žiadne. Na každý sviatok im kupujem nejaký darček, pochopiteľne, keďže som na materskej, nie je to za stovky Eur, ale povedzme za 20,- zakaždým, na Vianoce o čosi viac. Brat k nám chodieva tak raz za rok, vtedy nanosí deťom hromadu darčekov za celý rok (je im aj krstný). Nikdy na cenu nepozerá, kúpi im niečo, o čom vie, že ich to poteší. Ak im donesie niečo hodnotnejšie, ja osobne sa cítim hlúpo, pretože viem, že mu to nikdy v takej hodnote nevrátim. Naviac, nosí nám darčeky všetkým, nás je 5, oni sú dvaja. Ale viem, že on to takto nevníma, vždy sa mi poďakuje za všetko, čo odo mňa dostane. A keď som sa ho pred Vianocami pýtala, čo by ho potešilo, čo mu mám kúpiť, vypýtal si obal na mobil = vec za pár eur. Jasné, že som mu k tomu ešte nakúpila aj iné veci, ale ide o princíp...

0silvia0
29. sep 2021

@panda21 niekde pisala, ze to uz manzelovi hovorila a ze manzel to nekomentuje... kazdopadne treba este dalsie rozhovory... Tak jej drzme palce✊

panda21
29. sep 2021

@0silvia0 no ja sa skôr divim, že bola 6 rokov ticho 🤭 akože keby ma niekto ignoruje a negratuluje, tak budis.. Ale keby niekto ignoruje AJ bratove dieťa, tak to by som išla do vývrtky. Veľmi obdivujem takýchto ľudí, čo majú božiu trpezlivosť.

ckatka
29. sep 2021

Nemému dieťaťu ani vlastná mater nerozumie...
Pokiaľ si mu doteraz na to nic nepovedala....tvoj chlap NEMÁ AKO vedieť, že ti to prekáža....A jemu to príde v pohode, lebo veď je to rodina. Sú ľudia, ktorí proste milujú pocit niekomu niečo darovať a nenapadne im, že druhí to majú inak. A sú to jeho synovci /netere, chce to tak.

Čiže...ak je to naozaj veľa a prekáža ti to...musíte sa len porozprávať. Skus mu to presne takto spočítať, možno sa nikdy nad tým nezamyslel, ze je to v globale naozaj tak veľa. A zároveň maj pripravené dva tri návrhy, ako by ste to mali riešiť aby bol aj vlk sýty aj koza celá.

U nás synovcom a neteriam kupujeme na vianoce väčšinou niečo handmade (čiapku s nakrcnikom, softshellky s dizajnom co u nich práve frčí...) a na narodeniny niečo zábavné tak do 10-15€. Ale to brat robí v lete veľkú detskú dvojoslavu na záhrade takže majú všetci žúrku. Na meniny sa obvykle nestretavame, takže si len dáme videohovor, zablahozelame a hotovo.
Ale zo začiatku kým bolo v rodine len jedno dieťa (mu ovej sestry), tiež to prehanal....furt mu kúpil tam lego za 40€, alebo niečo podobné, pri každej možnej príležitosti. A rovnako tak sestre a svagrovi, mame a otcovi vždy hádam za 70-100€ darček....akože hruza. A pritom oni si ani nepotrpia a ani nemajú "na revanš" na také drahé veci. A bolo vidieť že im to je už až neprijemne. Keď som mu potom povedala, že naozaj treba s tými darčekmi brzdiť...A ze aj ostatným to nie je úplne prijemne, tak sa chvíľu urazil ale potom uznal a teraz už sa radšej dopredu poradíme a dohodneme, komu čo a asi za koľko. Občas ešte ma taky tik, ze ešte aj tak niečo navyše keď mu padne do oka....ale už neriešim. Pokiaľ nám nechýba, neblaznim sa....

Teraz často robíme také darčeky....ze jedlé (domáci džem, ozdobený, nakreslený obrázok od malého) alebo magnetku so spoločnou fotkou....alebo zážitkové. Od hmotného sme dosť upustili. Ale teda my ako rodina sa kľudne dokážeme porozprávať aj o takýchto veciach. Nemáme s tým problém. A mňa baví vymýšľat darčeky a sondovat kto by co chcel celý rok...😂a potom špekulovať ako by sa to dalo vymyslieť co najviac eco-friendly a lowcostovo 😂

adriannasvk
29. sep 2021

Tak odpalilo mi dekel prave...muza pekne stopni, deti nemozu za to akych maju rodicov...vy peniaze potrebujete,takze detom pekne darcek do 15-20€ a sestre s muzom sms, a ak vas pozvu tak dezert za 2€. A ked sa ozve,ze aby nieco kupil cestou atd ok,nech kupo zoberie blocek a pekne jej ho da pod nos,ze tolko mu ma vratit...alebo ked zavola,ze nieco jej chyba ok,nech kupi ale darcek nech uz nedava ziadny,vsak doniesol nakup. Vybavene. Kym sa nezacnete spravat ako oni,ona to nepochopi...preco by ste sa mali vy uskromnit na ukor sestrinych deti??? V ziadnom pripade,mate scoje dieta,svoje starosti a svoje veci,do ktorych potrebujete investovat

ankare
29. sep 2021

Aj mňa by to veru stvalo. Tobôž,keď je ešte takáto drzá. Keby ste mali veľa peňazí a na rozdavanie, no panbohzaplat, nech sa deti potešia.
Skús navrhnúť mužovi,nech deťom kúpite dáky skromnejší darcek, hračku a oblečenie, veď hračky napr. v Pepcu kúpite aj do 10€ a k tomu dáke tričko do 5€. Dieťa sa aj poteší,aj oblečie.
Držím palce!

maximilie
29. sep 2021

@zazvorka87 si ma omylom oznacila 😅

karolinakr
29. sep 2021

Choré jedným slovom, človek, čo hrá granda pred ostatnými na úkor vlastnej rodiny a vlastneho dieťaťa je blbec podla mna, este by som chcela vedieť, kolko muž zarába, že 5 detom, na meniny, narodky, Vianoce darčeky za 50 eur kupuje. Ked 2000 a viac, no tak to prežijem, ale ked 800 euro, tak by som mu tú šticu napravila a ešte mu nevadi, že ti švagrina kyticu ruží nevie kúpiť a peknu pohladnicu alebo bonbonieru: No mňa by to potešila aj maličkosť, ignoruje nedava ti žiadnu uctu a tvoj muž sa na šejka hrá, to by sme si nikdy nedovolili sestrinho muža ignorovať, aj ked ten mi osobne negratuluje, vždy je v kalendari zaznačený. A že švagrina si auto kupi na dovolenky chodi a na tebe šetri, normalny by som jej povedala, že je lakoma, nemam s tym najmenši problem. Ja mam tiež kamaratku, čo nakupuje širokej rodine meniny narodky Vianoce asi 15 ludom, pri tom je sama, neviem, čo tym sleduje a kolkokrat jej nikto nič nekupi je mi to liuto a trapne aj za ňu že kolko prachov a starosti do toho dava a ostatni na salame

miadi
29. sep 2021

Dalsia ktora si prisla len po nazor ktory jej vyhovuje😊je to len medzi vami. Ale aj on tebe diktuje na co mozes minut peniaze? Davanie darcekov on nie je o tom aby clovek dostal rovnako spet .. tvoj muz velmi dobre vie ze teba jeho sestra ignoruje. A vie aj kolko ma rozpocet a dava podla svojho uvaženia svojej rodine. Jeho muzska pycha mu nedovoli zrazu to utat a nedat Ako vzdy. No ale Skus mu ukazat svoj pohlad na vec.

krystofkal
29. sep 2021

veď nech kupuje darčeky, ale proste nech nemíňa veľa, pretože stačí podľa mňa maličkosť a radšej peniaze odložiť pre vás na niečo, ale tak to musí chcieť. Treba sa o tom otvorene porozprávať.

zmrzlinka2021
2. okt 2021

autorka, ako dopadol rozhovor.

Na tvojom mieste by som muzovi rovno povedala, ze je vyslovne neslusne, ze ty im nestojis ani za gratulaciu a cokoladu za 2 eura.

A ak im chce davat darceky, prevzala by som ich obstaranie na seba a kupovala tak do 10 eur na dieta, v pohode aj farbicky za 3 eura ako darcek k narodeninam.

autor
2. okt 2021

Pekný večer dievcata. Dakujem každej jednej z vás za rady. Neskutočne ste ma nakopli. Dnes som sa o tom s mužom rozprávala a teda. Sama som bola so seba prekvapená, aká viem byt drzá. Šla som na to priamo. Nedovolila som mu nič hovoriť, kým nedorozpravam ja. UĽAVILO SA MI. Ako prvé som mu povedala, že človek ako jeho sestra, že mi nepodá ruku a tvári sa, ako keby som ani neexistovala, tak to je jej problém. Ale ze doslova vyciciava našu rodinu, tak to nie. Bol ticho. Pokračovala som, ze Ok nech kupuje take dary a dáva peniaze… ale budem robiť cirkusy na každej návšteve typu- no vidíš, dostala si darcek za toľko peňazí a ty nie si schopná kúpiť ani kvalitne víno, len tie sracky najlacnejšie. Muž na mna pozeral a keď už videl, ze som bola na totálnu naštvaná tak povedal, ze to minimalizuje a pýtal sa ma na riešenie. Povedala som, ze JA budem kupovať darčeky a nech sa neopováži povedať, ze je to malo. Ak tak nebude, končím s návštevami u jeho sestry a porozmýšľam, čo s nami bude ďalej.

loginexistuje
2. okt 2021

super ved oed si tonuratas on dava 7 ludom krat 3 sviatky po 50 eur co mas rocne 1050 eur a ona mu kupi vino za 2 ecka ? a tebe a vasmu dietatu nic ?
oplat im rovnakou mincou a meniny by som zrusila uplne oslavovat

autor
2. okt 2021

@loginexistuje úplnú pravdu máš. Ona vola, pozývam vás na oslavu, potom ďalšia oslava, tak ďalšia a ďalšia 🤷‍♀️ A peniaze fuč.

loginexistuje
2. okt 2021

aa vyhovor na coronu a na oslavu nechodte aspon kym si zvykne muz na to ze to ma obmedzit

sivana09
2. okt 2021

Ja by som na vašom mieste hladala spôsob, ako zarobit viac penazi. To by bola pre mna tema cislo jedna.. takéto malichernosti riesit kvoli par euram, vyčerpávajúce

lvula
2. okt 2021

@sivana09 prosím? 🤣🤣🤣🤣

loginexistuje
2. okt 2021

@lvula asi to myslela tak aby mohli viac davat jeho sestre
ako ono nejde ani tak o tu sumu co daju na darcek ale o to ze jeho sestra je vychcana hyena ktora ignoruje jeho zenu a dieta

lvula
2. okt 2021

@loginexistuje ja som pochopila ale nezmohla som sa na slovo 🤷🏻‍♀️ peniaze sú v tomto probléme druhoradé, ale to dotyčná asi nie úplne pochopila.

panda21
2. okt 2021

@sivana09 čože? 🤣 oni majú lepšie zarábať aby sestrička neprišla o 1 000€ ročne? A čo si ty? Tá švagriná?

sivana09
2. okt 2021

@lvula
@loginexistuje
@panda21 oj, som si ista, ze by vedeli, co robit s vacsim mnozstvom peňazí 🙂 urcite by im to neuskodilo

lvula
2. okt 2021

@panda21 je zrejme, ze to je nejaký provokatér, skoda reagovať 🙂

roberta27
2. okt 2021

Ahoj. My to máme s darčekmi so súrodencami tak, že kupujeme deťom. Máme so sestrou určenú sumu- narodeniny 30€, meniny 20€ a Vianoce 30€. Väčšinou to riešime tak, že každá kúpime čo uznáme za vhodné a potom sa už len vyúčtujeme.

loginexistuje
2. okt 2021

@sivana09 urcite budu vediet co robit aj s tou tisickou ak obmedzia tie darceky sestre a jej rodine

autor
2. okt 2021

@roberta27 to máte super 🙂

panda21
2. okt 2021

Autorka, ako som písala na začiatku, tiež by som to spravila tak, že dospelí žiadne darčeky, iba deti. U nás to funguje roky, darčeky sa kupujú iba deťom do 18 rokov 🤷‍♀️

autor
2. okt 2021

@panda21 na to muž nepristane 🤦‍♀️ Jeho sestra je manipulatorka a ma to akosi podchytené??? Neviem….

loginexistuje
2. okt 2021

a preco potom nekupuje darceky tebe by som jej to vytmavila aj jemu inak my tiez nekupujeme si dospely darceky ani na vianoce na narodky len na okruhle

panda21
2. okt 2021

Uhrala by som to na to, že veď oni nekupuju vám ani synovi tak si si myslela, že sa dospelým teda nekupuje 😁 a kľudne aj pred ňou 🤷‍♀️