icon

Váš názor na starú mamu

29. júl 2021

Ahojte, chcela by som iba počuť názor iných ľudí. Nikoho nechcem odsudzovať alebo tak. Tak teda ide o to že mám jednu známu a tá má 3 deti. Často ich necháva u svojej mamy. S nimi niekedy trávim čas, a dosť často počujem ako stará mama vraví vnúčatám. Napr. že : konečne bude mať od vás mama pokoj keď ste tu stále má s vami len starosti. Alebo nechajte tu mamu konečne oddýchnuť veď je s vami stále, stále ju len neposluchate. Alebo že dajte pokoj mame, veď ma s vami stále len robotu. A teda za prvé má zaujíma či to tie deti nebudú niekedy brat že oni tej mame len zavadzajú. Že teda sa mi to zdá, akoby stará mama vyčítala deťom že ich mama ich nezvláda.

Strana
z2
marsmykkok
29. júl 2021

By ma zaujímal kto si ty v tom vzťahu ked ťa to trápi.. Však máme slobodu prejavu, prečo babka by nemohla povedať čo má na duši? Nehovorí vulgárne, neponižuje priamo, len vyjadruje svoj postoj.

sonnenshein
29. júl 2021

Nase babky sa tak tiez vyjadrovali o nasich rodicoch, ked sme u nich so sestrou boli na prazdninach, a teda ani jedna z nas z toho nema traumu, ze nam babky povedali ze jedujeme rodicov. Jasne ze sme ich jedovali 🤭

oli18
29. júl 2021

Pozri večerníček a šup, šup do postele, mojko 🙂)

iwesska
29. júl 2021

Ja by som ti mojho 10r a 7r dala na starosti a garantujem ti,ze po jednom vikende by si rozpravala ako ich babka👌 Pri 3 detoch vo veku ako si napisala akoze nema pravo byt ta zena z nich unavena? A hlavne sa vzdy nad tym pozastavuju ludia,co maju doma deti,ze kde ich nechas,tam si kreslia,hraju sa...Mali sme takych susedov a absolutne nechapali,preco nase dieta po byte beha,ked ich nebezal ani len za odkotulanou loptou. Skuste byt s takymito zivlami cele dni a potom posudzujte ostatnych.

iwesska
29. júl 2021

A jasne,pre 9r.dieta,ktore ma 2 malych surodencov je formulka "uz si velky,mal by si mame pomahat" motivujuca asi takto: 🙄

autor
29. júl 2021

@iwesska ja mám 4 deti 🙂 ale kľudne doneste,, bude nám veselšie

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
29. júl 2021

@oli18 najprv pôjdem vyžrať chladničku ;)

sense
29. júl 2021

Mne sa mama stará o dceru keď som v práci, keďže u mňa mama býva, veľakrát vraví dcére že nechaj mamu nech si oddýchne... Ale povie daj mama chvíľu pokoj... Osobne si nemyslí že mama to myslí zle. (moja mama) à myslím ze dcéra si tiež nemysli že ju zanedbáva keď si chcem a polhodinu ľahnúť...

danulicek
29. júl 2021

Ono dosť záleží aj od toho, v akom veku sú tie deti. Ja mam 8 ročného syna, ktorý je teraz v nejakom “predpubertálnom” nastaveni, zacina byt smutný/veselý, ma na saláme/je vztahovacny. A to všetko pocas par minut. A presne takéto vety používa aj moja mamina a veľakrát aj môj muž nevedomky - keď odchádzali k svokrovcom, vždy im povedal, nechame maminu, nech si od vas oddychne. Po prvé to nie je celkom tak, lebo ja som pocas toho kmitala doma a upratovala alebo pracovala som a po druhé, “od vas” oddychne zacalo mojho staršieho celkom trápiť. Vedel nadhodit, ze nech si teda oddychne, keď jej zavadziame a podobne. S manzelom sme si to povedali, pochopil to a aj na synovi vidí, ze stačí nieco na tento spôsob nadhodit a je z toho v ťahu. Ale pripisujeme to tomuto obdobiu, pamatam si, ze ja som to vnímala v tomto veku úplne rovnako 😂 mamina to nechape, ona na tom nic zle nevidi. A presne tak to je - dospely to vníma inak ako dieťa. A každé dieťa to berie inak. Mam ešte 5rocneho a ten je “splachovací”, on ešte na to odpovie: Noo, nech si oddychne, lebo stále kecaaaame.
Cize áno, chápem, ze sa nad tým zamýšľas, pretože sú deti, ktoré to môžu vnimat veľmi citlivo. Ale tu je asi priestor, aby si to vyriešila mamička deti. A to, koľko a ako často a prečo chodia k babke, nás asi trápiť nemusi, to je medzi nimi 🙂

leuchtturm
29. júl 2021

@sonnenshein navyse, my sme este velmi dobre vedeli, ze ich jedujeme

sticker
panelacikova
29. júl 2021

ja napríklad na vete: nechajte mamu oddýchnuť.... nevidím nič zlé....

tianna
29. júl 2021

Podľa mňa skôr záleží ako im to hovorí.. Môj otec keď si chce starších zobrat von im tiež povie že necháme rodičov si oddýchnuť a nevidím na tom nič zlé 😄 a áno, sú ako z divých vajec a naozaj si potrebujeme aj s najmenším od nich oddýchnuť 😁 oni sa na tom inak náramne zabávajú, ešte sa aj opýtajú či sme si oddýchli. Deti nie sú z cukru, pochybujem že keď im to nehovorí vyslovene vycitavym tónom by sa tým nejak trápili 😉

danulicek
29. júl 2021

@tianna ano, presne záleží, akým tónom to je povedané. Deti musia pochopit, že aj rodičia majú nárok na oddych. Ale zas nemôžu mat pocit, že rodičia ich majú plne zuby 🙂

deti95060810
29. júl 2021

babka chce v deťoch prebudiť pocit zodpovednosti, aby boli deti poslušné a mame nerobili starosti a problémy...
iné je ako to vplýva na deti, lebo nám takéto kecy tiež otrepávali o hlavu. Brala som to ako že sme beťari a máme sa chovať troška slušnejšie.... babku treba to brať s rezervou...

zuzka565
29. júl 2021

Môjmu synovi podobne hovorievala svokra. Napríklad mama ta nechce, mama ta neľúbi,tiez nechaj mamu, čo iba za mamou chceš ísť... Ja som o tom zo začiatku nevedela iba kým mi to malý nepovedal. Prišiel za mnou z ničoho nič zo slzami v očiach že či ja ho naozaj nechcem a neľúbim. A pekne mi porozprával že čo mu svokra hovorí keď je s ním sama. Bohužiaľ mu s tými hlupimi rečami tak dodrbala psychiku že chodíme k detskej psychologicke lebo sa to všetko začalo prejavovať na jeho správaní. Bol úplne nezvladnutelny. A pritom bol kľudne, milé a poslušne dieťa. So svokrou už nebýva osamote. A stále hovorí ze on sa jej boji.

vilma7
29. júl 2021

Proste je to stará generácia asi a nezamýšľa sa nad psychologickým vplyvom na deti.

sense
30. júl 2021

@zuzka565 tak to je už trochu cez mama ta neľúbi. A aj iné povedať mama ta neľúbi a nechaj mamu si oddýchnuť.

sonnenshein
30. júl 2021

@leuchtturm To je bez debaty! 😆

jennky13
30. júl 2021

To su caste slova starych ludi- teda generacie, ktora ma teraz okolo 70 a vyssie. Oni v tom vyrastali, takto sa vtedy brali deti - je to len starost. Nedivme sa im, ze to teraz hovoria .
Aj ta stara mama v tom iste vyrastala a je to pre nu normalne. Aj moja babka to hovorila a nemam z toho traumu. Dolezite je aky zvuk vydavaju ich rodicia. To si deti zapamataju. Ci su pre mamu, otca dolezite , ci ich maju radi ....

iwesska
30. júl 2021

Nejde o pocet deti,ide o to ake su temperamentne. Niekedy staci aj jedno divoke a clovek sa citi ako pri 3. Poznam takych. Starsi pubertak uplne pokojny od malicka,vzdy sa s nim dohodli,ziaden vzdor,utekanie. A ta mala,to je tornado (4r.ma). Odkedy vstane,az kym nezaspi (od 2r.nespi cez den) vkuse niekam bezi,okna otvara,pivo im vypila z pohara😂.Oni vkuse musia mat na nej oci. Minule nam nieco ukazala a mala zatial zdrhla z ihriska tak daleko,ze sme ju dobre dlho hladali🙈 Tiez je rada,ked ju da k mame a ozaj sa jej nedivim.

zuzi0911
30. júl 2021

Moje dcéry od narodenia chodia k mojej mame tak každý druhý víkend. V lete aj 2 týždne.
A necítim sa preto zle. Mama ich miluje a oni ju. Sú tam šťastné a spokojne.d
Tiež im mama vie vypucovať žalúdok. Ze už by mali byť iné, že sú lajdave a mali by mi viac pomôcť. To isté im poviem aj ja. Takže nevidím na tom nič zlé. Aj keď boli menšie. Ze si potrebujem oddýchnuť a, že nesmú robiť to a to.
Traumu nemajú.
A ak babke nevadí, že sa stará o vnúčatá tak potom nechápem kde je problém...

brita7777
30. júl 2021

Takuto staru pani uz nezmenis, aj jej to hovorili. V kazdom pripade, ak sa to deje a si toho svedkom ako dospely, treba ju s tym konfrontovat, ze detom sa take veci nehovoria, ked uz sa to deje

janka0509
19. aug 2021

Neviem prečo im to hovori babka, ale ja tiez hovorim mojim deťom,ze ked ma neposluchaju som z nich unavena, keď všetko musim 50 krát povedat.
Inak ked som mala jedno dieta do 2 rokov, tiež som mala iné predstavy o materstve a trpezlivosti s detmi.
Keby to ta babka nehovorila stale, tak by mi to neprislo také pohorsujuce. Ale keby fakt o nicom inom ani nehovori, tak tiež by mi to vadilo ako matke. Ale mam pocit,ze babka tak iba nahlas samu seba presviedca, ze to s nimi musi vydrzat, aby si jej dcéra oddychla. Myslim ze vela babiek je rado s vnucatkami, ale myslim,ze najradsej ked tam maju aj rodicov. Keď rodic beha, riesi a babka obcas pomojka..
Ja osobne by som asi všetky tri deti babke nechávala len výnimočne. Pre starsie osoby je to dost.

Strana
z2