icon

Večne zaneprázdnení starí rodičia

sharae
11. okt 2013

Ahojte, nie som tu nova, ale na tuto diskusiu potrebujem trosku anonymity, preto novy nick 🙂 ...Takze byvame 10 minut peso od mojich rodicov, na jednom sidlisku , byt sme si tu kupovali s tym, ze vsak budeme blizko, navzajom si pomozeme...problem je, ze nemaju cas na svoju zatial jedinu vnucku, moju rocnu dcerku /a v podstate ani na mna/...za cely rok jej zivota ju boli kocikovat 2x, mamka sem pride raz do tyzdna na hodinku, ocko ani to nie...Cez tyzden pracuju /do 14,00-17,00/, cez vikendy maju navstevy, alebo chodia so svojimi znamymi kade tade, cele leto napr. travili vikendy na kupalisku mimo mesta...Na jednej strane som rada, ze ako keby chytili „druhy dych“, na druhej strane sa mi zda, ze to trosku prehanaju... Ked som sa mamky opatrne /je tazka povaha/ opytala, ci by nechceli travit viac casu s malou, tak tyzden to bolo OK, potom opat stare kolaje...Najlepsie na tom je, ze pred ostatnou rodinou a spolocnymi znamymi sa tvaria, ze su tu pomaly kazdy den- pocujem, ako mamka vravi babke, ze hned z roboty uteka ku mne mi pomahat 😀 od spolocnej kadernicky sa dozviem, ze mamka je u mna kazdy den 😅 odsudzuju inych starych rodicov medzi svojimi znamymi, ktori pomahaju svojim detom s vnucatami, tvrdia, ze ich vyuzivaju...uz som si na tento stav v podstate zvykla, neberiem to nejako strasne tragicky, ale su chvile, ked ma to stve... Inac mame dobre vztahy, ziadne problemy, len v tomto to skripe...Aki su vasi, blizko byvajuci stari rodicia? Som ja nenormalna, alebo chcem nieco nestandardne?

Strana
z7
danielahamar
15. júl 2018

Ja to beriem tak, ze je dost smutne, ze nase deti nebudu mat zazitky so svojimi starymi rodicmi, bohuzial, taka je doba

ukulela
15. júl 2018

@baklik ucitelia maju v zakone stanovenu vyssiu dotaciu dovolenky, ako su ine povolania, ked im dovolenku (prazdniny) zavidime, nech sa paci, mozeme to robit aj my ..... ja osobne si myslim, ze byt ucitel je mimoriadne psychicky narocne povolanie, ak ho mame vykonavat s dobrym pocitom, je to nezaplatene a aj oni si potrebuju oddychnut od toho byt denne s 25 drzymi spratkami v triede, kde navyse casto musia suplovat rodicmi zanedbanu vychovu. tiez ma rozculuje, ze musim riesit volno/dovolenku atd, ale nemyslim si, ze deti by mali mat viac skoly .... treba len leosie nastavit system. a to nie je chyba ucitelov ...
ku starym rodicom: mnhe sa stazujete/me (teraz uz nepisem konkretne, ale vseobecne), ze svokra nepride kocikovat - ale zavolate ju? lebo casto je to - natiska sa, zle je, neponukne sa - este horsie. ja mam s mamou vztahy nastrbene, ta mi nepomoze ani trt, ale svokra sa ozaj snazi .... ona sa aj ponukne a ja, ked potrebujem, zavolam a ona sa posnazi si cas zariadit, ak jej to ide. ale skratka nemozme cakat od starych rodicov, ze z roboty budu utekat nam varovat deti, aby sme my mohli (neviem co) .... kde su v rodine dobre vztahy, tam si pomozu a deti maju so starkymi fajn vztah. kde je to nastrbene, tam treba na naprave zapracovat ...

soldi
15. júl 2018

@baklik vsak ked to beries prirodzene ze deti Ti maju strazit rodicia, tomje fajn, pokial to tak vnimaju oni. Ale ukladat im to za povinnost, sorry, to uz je pre mna za hranicou. Ked chcu s nimi byt, nech sa paci, tak, aby to vyhovovalo vsetkym, ale vyzadovat to od nich????

My, slovenske zeny sme velmi rozmaznane, tri roky doma s detmi, to je luxus, ktory sa len tak nevidi. Podotykam, ze plateny luxus. Strazenie detmi starymi rodicmi sa berie ako standartna a povinna sluzba, to je tiez riadny luxus.

Na druhu stranu nam chybaju tie zakladne veci ako zamestnavatelia ustretovy voci matkam a ich potrebam. To je ale vyslovene chyba ficovolicov. Hadam sa to casom zlepsi

baklik
15. júl 2018

@soldi ano, tiez vsetko musime zvladat sami s muzom a nehram sa na hrdinku, ze tak je to OK, lebo nie je. Uz len kvoli tomu dietatu NIE JE... a prosim ta, nesud a nevyjadruj sa radsej k takymto temam,ked ako pises, si sama viac ako polovicu prazdnin stravila u starych rodicov... nezazila si to a nemusis to riesit, takze asi prirodzene nechapes,co ini riesia... zbytocne vobec okolo toho tocit. koncim na tuto temu s tebou a zelam pekny den...

baklik
15. júl 2018

@danielahamar presne tak ☹

angelinja
15. júl 2018

@soldi dalsia prozapadna mamicka.a nech je to luxus je to dobre pre dieta..ale uy aj neb tu to zacina..v skolkach sa ucia co u nas nikdy nebyvevalo a o co sme hlupejsi...sak detom uz cchu zobrat aj to co bolo prirodxene..ano sme post kom krajiny a bolo tu vel momi vela dobreho..vies co je luxus to co je v nemecku a taliansku ze kazdy ma opatrovatelk u a tu beru ako sucast rodiny beru ju na vecere a pod..a to viem z rodiny..nam je jedno dajte si svoje deti aj na rok k cudzim ale neni to normalne

zuzka38
15. júl 2018

Ja si nemyslim že to je o povinnosti starať sa zo strany starých rodičov ale deti od 3r.by si mali budovať iné vzťahy ako len s matkou a otcom. Vzťah so starými rodicmi povazujem za dôležitý a preto aj xcem aby moje deti s nimi travili cas a je mi smutno ak oni nexcu.

angelinja
15. júl 2018

@soldi a este aj ficovolici....ok asi sulik by dal viac volna>D

baklik
15. júl 2018

@soldi zas nechapes, nic nevyzadujeme,starame sa vylucne sami, ale smutne je, ked sa stari rodicia sami nezaujimaju,nemaju s deckami ziadne zazitky,nepomozu, ked treba. Tiez mozno raz budu v starobe potrebovat pomoc... ja som so starkou travila vela casu v detstve a rovnako som jej to aj v starobe oplatila. Toto terajsie prazdno a mysliet si este,ze je ok,ked sa stari rodicia nezaujimaju, my preto pride ozaj cudne, asi ako vacsine. ale tak, kazdy sme iny, vsakze....

baklik
15. júl 2018

@zuzka38 uplny suhlas

beadgirl
15. júl 2018

@sue tak, tak, sue... mne moja mama pomáhala neskutočne, aj teraz mi pomáha, ale vie aj asertívne povedať, že nemôže a ja sa na ňu ani nemôžem hnevať, ved to nie je jej povinnosť...

angelinja
15. júl 2018

A este k tomu ked je clovek jedinacik ani zavolat komu a pod..otras.ano kamaratky a pod ale to neni ono.doba je zla.

ukulela
15. júl 2018

@angelinja ale aka prozapadna orientacia? OK, mame 3 roky rodicovsku (inac, matne si spominam, ze to za komancov nebolo - nie som si ista, ci to nezaviedla prave radicova, ale mozno sa mylim, nechce sa mi to hladat ... ) to nic nemeni na tom, ze vyzadujeme benefity socialneho statu (najlepsie byt doma dobre ze nie za plny plat do tych 3 rokov atd), a ked to nemame, tak len somreme .... stazujeme sa na nizky rodicak, ale odist od 2 rocneho dietata do prace, to nam je zatazko (nase mamy tak odchadzali - po skonceni rodicovskej, mnohe aj skor, moja mama bola v jasliach od 4 mesiacov a babka naspat v praci ..... mam povedat zlati komancovia? isla by si? )
k uceniu v skolkach - ved bola predskolska vychova, mam pred 40, no mam pocit, ze sme aj my kreslili, vyplnali, ucili sa .... predskolske primarne vzdelavanie je snad normalne, ci?
ad ficovolici: ani sulik nema preco dat viac volna, ale ked ma vlada plnu hubu reci, ako sa dari ekonomike, ako rastu prijmy, preco neznizi danove zatazenie obyvatelov - a tym padom automaticky zvysi vsetkym obyvatelom platy - aby sme tie deti mali kde cez prazdniny dat do tabora atd? ale nie, lebo to by pomohla aj tym, co ju nevolia ....

zuzulkazu
15. júl 2018

Mam pocit ze uloha starych rodicov v dbesnej dobe sa zmenila, nehovorim ze volakedy to bolo jednoduchsie, ale automaticky pomahali boli viacgeneracne domy a bolo to jednoduchsie, my byvame v jednom meste zo svokrou a ked nahodou potrebujem postrazit deti, tak mi svokra povie ze nech mi postrazi sused, aj ten je ochotnejsi ako ona, pritom dedo doma, ona je viac doma ako v praci, deti ju maju tadi ale cakam ledy sa im otvoria oci ze im vecne len slubuje a neplni, same pockaj teraz mam kavu atd, radsej idu na 2 dvolenky ako si ich zobrat na prazdniny, chcela som ist skor do prace, moj muz robi na smeny ale bohuzial nemozem lebo by nam nenal kto pomoct s vyzdvihovanim... Aj co sa bavime s kamoskami, nikto nema na vnucata cas, raz za uhorsky rok a ked pride co k conu tak sa s kamoskami predbiehaju kto je lepsia babka a hraju sa na babky roka ale v skutocnosti na nich kaslu

beadgirl
15. júl 2018

@hajajanka tak ti poviem - sama pracujem a ked dojdem domov z práce som naozaj ako vyžmýkaný citron... na 50+ sú v práci kladené rovnaké nároky ako na 25-ročných... kamoška má už 2 vnúčatá a nemá čas na nič! nemá ani 50 a nemá čas ani na bicykel, na jogu, na nejaké kávičkovanie s kamoškami, z práce beží k vnúčatám, potom domov a tam varenie, upratovanie, večer odpadne do postele a ráno znova kolotoč... mne by určite bolo ľúto nemať kontakt s vnúčatami, ale aby som sa o nich nejako významne každodenne aktívne zaujímala? snažila by som sa s nimi kvalitne prežiť čas ktorý vyhovuje aj mne... hoci po joge, po kávičke, po knižke... všetko je o dohode...

beadgirl
15. júl 2018

@zuzulkazu situácia a následne úloha starých rodičov sa zmenila hlavne v tom, že ženy teraz odchádzajú na dôchodok oveľa neskôr ako kedysi, dalej ľudia toľko ani nepracovali - zamestnanosť bola takmer 100%, teda rovnaká práca sa rozdelila medzi viac ľudí... viac sa regenerovali (všelijaké roh dovolenky a pod)... mnoho žien robilo na 1/2 úvazku alebo boli ženami v domácnosti... a neidealizujme si starostlivosť našich starých mám - ja som svoju nadovšetko milovala, a ona nás vnúčatá tiež - ale čas s nami netrávila nijak aktívne ako sa to vyžaduje dnes - pokiaľ ona makala na záhrade, alebo v dome, my sme sa hrali na dvore a ked sme boli starší, trávili sme čas s kamošmi za dedinou...dedo nás brával na huby, ale tiež preto že sám šiel, nebol to program špeciálne pre nás... atd, dalo by sa porovnávať - ale načo? každá dcéra alebo nevesta nech si predstaví samú seba v situácii babky a nech sa úprimne nad sebou zamyslí...

angelinja
15. júl 2018

@baklik ta zena robi z domu.10km ma svokru a ked nieci vola babysiterku..sama vyhoda ktovie ako by jej to islo keby nemoze robit z domu ci ma na kazdodennu babysiterku.alebo by stale tvrdila ze starat sa o vnuca nieje normal

bosorkabb
15. júl 2018

@beadgirl presne tak. Cele prázdniny u babky na dedine. Ona celý čas v záhrade (koľkokrát my s ňou a pracovali sme) dedo nás bral na traktore hrozno oberat a potom sme sa flakali po dedine. Program žiadny, skôr robota od zbierania úrody až po asistenciu pri zabijacke.

3petka
15. júl 2018

@sharae tak ja mám niečo podobne akurát že ty naši prídu asi raz za dva mesiace. Čo by som dala za to keby prišli aspoň na tu hodinu do týždňa. Ale oni nemajú žiadne návštevi len sú lenivý a nechce sa im behať za dvojročným chlapom najradšej by boli keby sedel na zadku pri knihách. A tiež sa všade tvária že sú tu pomaly každý deň. Mne ho ani kočíkovať nevzali. Teraz po dvoch rokoch ho mali na pól dňa inak nula bodov.

soldi
15. júl 2018

@baklik ja som jasne napisala, ze ten vztah by sa budovat mal, ale ze stari rodicia nie su povinni deti strazit. my napr chodievame s nasimi obcas na vylety cez vikend a u svokrovcov sme kazdy vikend. takze ten kontakt a vztah tam je a nemusi to byt za cenu toho, ze im tam tie deti necham na strazenie.

soldi
15. júl 2018

@angelinja prepac, Tvoj prispevok som nebola ochotna lustit skrz to mnozstvo preklepov.

soldi
15. júl 2018

@angelinja mam stastie, ze pracovat vobec nemusim, moj muz nas dokaze uzivit nadstandartne. ale mna praca bavi a naplna a v pohode ju stiham popri kazdodennej starostlivosti o deti. a este podotknem, ze im kazdy den varim, lebo skolska/skolkarska strava je podla mna zvacsa cisty humus.

nehovorim, ze mi dobre nepadne, ked raz za cas deti niekam odvelim, a im to padne este lepsie, ale nikdy, ani ako mlada prvorodicka som od nikoho neocakavala, ze mi s detmi pomoze, alebo ze ich bude strazit.

vnucata maju byt pre starych rodicov radost, nie povinnost.
pokial im vnucata radost nerobia a nezaujimaju ich, tak s tym neurobim nic, nebudem ich predsa nutit.

a uprimne, ja si tiez planujem svoj dochodok uzivat a nie strazit vnucata za kazdu cenu.

myboys
15. júl 2018

Ja mamu nemam, moj otec pride vnucata pozriet 1x za 2 mesiace, vobec ho nezaujimaju. Ale vsak co sa cudovat, na mna tiez kaslal. Muz otca nema, jeho mama mi bola 1x kocikovat mladsieho (5m) inak tiez nema zaujem s niecim pomoct uz vobec nie, ak tak, pride sadne si na 2h sa pohra s detmi a ide prec, chodi tak 1x za 2 tyzdne, ked od nej nieco potrebujem ze ju poprosim ze bola zla noc ci by nebola ochotna mi mladsieho pokocikovat a ja so starsim si poobede zdriemnem, vzdy sa vyhovori na nieco. V domacnosti mi nepomohla este nikdy s nicim, ani sa nikdy neopytala ci nahodou nieco netreba. A to ani tesne po porode druheho syna aj ked vedela ze som na nich sama, kedze muz je stale v praci. Jedine kto mi je ochotny s laskou pomoct je moja starka ale ta uz tiez ma svoj vek a nechcem ju zatazovat ale je to uzasny clovek a nikdy aj ked sa necitila dobre mi pomoc neodmietla. Neviem co by som bez nej robila.

zuzulkazu
15. júl 2018

@beadgirl mas sive pravdu povinnost to urcite nieje, ale ked na nich mesiac kaslu a potom sa prifu rozlucit pred tyzdnovou dovo ako keby neviem co... Vytaca ma najviac to ze ignoracia sluby neviem co a potom sa pred ostatnimi tvaria ako stari rodicia roka, nie nepomahali mi ani ked som mala rizikove tehu, ignoracia, muz stale v praci, krby nejak tazko makali ale du doma... A aj matka obcas potrebuje ist lekarovi, atd, nie vsade sa da ist s malymi detmi...

baklik
16. júl 2018

@myboys rovnaka bola aj moja starka... zlaty clovek... :-/

magdalienkalienka
6. nov 2019

@sharae Ahojček, chápem Ťa, že si potrebuješ oddýchnuť od dieťaťa. Zo skúsenosti viem, že platená pomoc je spoľahlivejšia ako "nezištná láska" a preto si platím opatrovateľku. Moje tri deti ju majú radi, ona je už súčasťou našej rodiny a ja nie som odkázaná na sporadickú pomoc svokrovcov (žijú v tom istom meste a deti vidia 1 krát do mesiaca) alebo mojej mamy (žije v inom meste a deti vidí raz za čas). Skús nejaké inzeráty na bazoši.

katulienkax
6. nov 2019

Možno by si mali vziať ponaučenie este nemamicky ktore píšu do diskusii ci je lepsie mat dieta skoro ze ked ich dieta bude mat babku ktorá ma max 50 rokov a chce si užívať este zivot ze lepsie je mat dieta neskor ked naši rodičia su už na dôchodku a majú čas pomáhať. Žiaľ aj toto je dôvod preco je lepsie mat dieta neskor - lepsie finančne zabezpečenie, byt a ochotnejšie babky na dochodku

danielahamar
6. nov 2019

@katulienkax nemyslím, ale určite platí pravidlo, že čím bližšie sú starí rodičia, tým sa menej zaujímajú o vnucata, to je na margo tej ochoty😉

Strana
z7