icon

Veľké deti, veľké problémy. Čo ma čaká?

lilitela
24. sep 2020

Ahojte, ako sa hovorí, malé deti, malé problémy, veľké deti veľké problémy. Vstupujeme pomaly do kategórie veľkých detí, tak by som si rada prečítala, čo všetko ste zažili, či už s deťmi, alebo možno aj vy sami na sebe, vašich sestrách, bratoch, čo môžte zaradiť do kategórie veľkých detí a veľkých problémov. V škole, v súkromí, na výletoch, lyžiarskych, prípadne aj čo všetko na Vás deti skúsili, čo tiež vypálilo ako veľký problém. Snáď mi to pomôže prežiť toto obdobie. 🙂 Ďakujem za príspevky.

thoughtfulweirdo
24. sep 2020

Ojoj, ja som bola velke dieta-velky problem. Este na zakladnej som sa dostala do zlej partie, zacala som pit, fajcit, dokonca vynechavat skolu, flakala som sa 13 rocna so 16 rocnymi "frajermi". Par krat som prisla domov opita, raz musel kamarat volat nasim, aby pre mna prisli, lebo som bola uplne ozrata 🙈 to sa hanbim doteraz 😅 doma mnou plieskala puberta, bola som hubata, protivna, robila som hrozne prieky otcimovi... No proste sen vsetkych rodicov, fakt ukazkova reklama na pubertu 😅 ale v 16 akoby utalo, dorastol mi rozum, vsetky excesy prestali a bola som vzorna dcerka, chodila som poctivo do skoly, mala dobre vysledky, zacala sa venovat sportu, dobrovolne opatrovala surodencov, zmaturovala, aj na VS som sla, od 17 som nonstop brigadovala... Nijako ma ta moja burliva puberta nepoznacila, vyrastol zo mna slusny clovek. Akurat sa sialene desim puberty u mojej dcery 😅

maminka123abcd
24. sep 2020

Veľký problém je keď zistíš že tvoje dieťa je už skúsené

liz_lemon
24. sep 2020

na co sa tym stresovat vopred? mozno tvoje dieta bude bezproblemove, ako som bola ja 🙂

lilitela
autor
24. sep 2020

@thoughtfulweirdo Ako to zvladali dovtedy rodicia? Chystali uz aj nejake "opatrenia"?

@maminka123abcd Myslis sexualne?

thoughtfulweirdo
24. sep 2020

@lilitela No, ja sa doteraz cudujem, ze sme to vsetci prezili v zdravi 😅 mala som tresty, okrem samozrejmeho domaceho vazenia som nemala pristup k PC, zobrali mi mobil, obcas sa mi facka usla, zo skoly som nemohla ist domov sama, musela ma vyzdvihnut babka- to som brala ako obrovsku hanbu... Ale to je tusim vsetko, co si pamatam. Ale ja som mala pred mamou respekt a postupne som sa naucila dobre skryvat, napriklad o fajceni a o flakani s chalanmi ani nevedela, to som sa jej priznala az ako dospela 🙂 nejake vyraznejsie opatrenia, akoze by ma poslali do nejakeho napravneho zariadenia alebo nieco podobne, to asi nezvazovali.

ckatka
24. sep 2020

No...to.je ťažko. Ono tým dospievanim si každý musí nejako prejsť a naučiť sa co je život. Deti sa musia naučiť prijímať aj frustrácie a diskomfort, aby sa v 25ke v prvej práci z toho s prepáčením nepokakali ze svet sa netoci len okolo nich.

Ja som bola podľa našich vraj vcelku "bezproblémové" dieťa...ale to podľa mňa len preto, že 3/4 vecí dodnes nevedia... 😂😂🤦‍♀️
Tiez som sa ozrala na chate v 16tich za bieleho dňa...mala sex v 15tich s kamošom u jeho babky kým bola v kostole, cez veľkú prestávku miesto obeda šla so spolužiakmi na pivo (v maturitnom rocniku), ukradla v obchode sladkosť lebo naši nemali na vreckové a so spolužiakmi sme sa hecovali kto to zvládne bez prichytenia....zdrhla na diskotéku oknom keď naši zaspali a vrátila sa prv než vstali....miesto školy šla ku doktorke ze mi je zle a potom k frajerovi...šoférovala bez vodičaku auto plne ožratých kamarátov z diskotéky po poľnej ceste keď som mala 16...ale nič z toho moji rodičia nikdy nevedeli.
To podľa mňa patrí k tomu. A skončila som VS s vyznamenaním mam super prácu, rodinu a toho istého chlapa už 18 rokov...
Spolužiak.ktoreho doma držali na krátko a kontrolovali a nikam nepustali...prišiel na VŠ, na internát....mimo dosahu mamky...odtrhol sa z reťaze...dal sa na drogy alkohol.lebo všetko chcel skúsiť...A dnes je v base. Troska.
Ja som teda skúšala asi všetko okrem drog (tam.som ako decko bola dobrovoľníčka a pomáhala a učila deti o zavislostiach takže tam som dosť vyhranena...) a vyrástol zo mňa slušný a úspešný človek. Možno ale čo naši spravili dobre...ze mi fakt dali aj nejakú voľnosť...ale aj nejakú zodpovednosť. Keď sa niečo stalo...musela som si to vyzehlit. Sama. Aj keď to.znamenalo ze o polnoci pôjdem 7km peši lebo som svojou blbosťou zmeškala autobus...

radkaradix
24. sep 2020

@ckatka akoby si o mne pisala a presne suhlasim s tym, ze kto si prejde tymto vystrajanim v puberte, sa akoby vyburi a potom sa okolo 20 skludni a je pokoj.. 🙂

unicornlady
24. sep 2020

Tak ja som videla, čo dokáže alkohol, takže u nás sme ako deti, ani nepili, ani nefajčili, dobre sme sa učili :D podľa niekoho by to bolo možno nudné detstvo. Ale nebolo, chodili sme na skauting, pomáhali pri organizovaní nejakých akcií (to už na strednej), chodili partia na výlety.
Nemám ani teraz potrebu doháňať nejaké ožieračky, anarchie atd...
Takže nie všetky deti musia vyvádzať. Možno im stačí dať dobré hodnoty a dostatok záujmov. A potom, ak by sa aj niekde pilo, nemusia podľahnúť. ;)

ckatka
24. sep 2020

@radkaradix ja už som bola v 18 so súčasným frajerom./manželom ako med 😂 ale ta stredná škola teda...
A to som.chodila aj do hudobnej... na tanečný...neviem kde mi ostávalo toľko času na kraviny....😂

janinah
24. sep 2020

Co si vychovas.to budes mať

ladyvi
24. sep 2020

@janinah kiezby cele zivotne smerovanie a kroky zalezali len od toho, co si vychovame. To by po svete chodili 95% dokonale deticky a jedinci. Zial tato problematika ma sirsi zaber a siaha dalej cez genetiku, skolu, ine prostredie. Nenavidim odsudenie rodicov za to, ake maju dospele deti. Alkoholik? To ste si vychovali.
Lenivec? To ste si vychovali.
Drogovo zavisly? To ste ako dopustili.

makova333
24. sep 2020

@janinah 😀 pobavilo az na to, ze kazdy sme iny a na niekoho nezabera ani ta najlepsia vychova a niekto naopak takmer ziadnu vychovu nepotrebuje, len jemne usmernenia. Na strednej skole som mala spoluziacku. Usporiadana rodina, vychova dobra (aj ostatni surodenci slusne vychovani), dobre sa ucila, aj oblubena bola, ani puberta nou neplieskala nijako specialne. A jedneho dna sa pokusila o samovrazdu. Nastastie sa jej to nepodarilo. Preco? Dodnes to vie len ona sama... Takze vychova je sice dolezita, ale je len jednym dielikom puzzle, ktory ovplyvni ako sa dieta bude v puberte a po nej spravat. A ano, aj dobre vychovane deti sa dostanu do zlej partie, aj dobre vychvanymi detmi zmietaju burky hormonov, aj dobre vychovane deti sa dokazu zalubit fatalne...

fiafia
24. sep 2020

@lilitela tiež to nemali so mnou ľahké. No z časti za to mohla veľmi prísna výchova. Neskoršia puberta mnou lomcovala od fajčenia, zurok, blicovania cez výber absolútne nevhodného partnera. Mladosť ,pochabost to ma snáď ospravedlní. No pri dcére budem myslieť na staré známe "zakázané ovocie najlepšie chutí" a skúsiť inú cestu výchovy ako samé príkazy a zákazy.

lujza123
24. sep 2020

No neviem. Pre mňa bolo úplne najhoršie obdobie keď bola dcéra bábätko/batola.... Celkovo aj v rámci materstva aj môjho života vôbec, nerada na to spominam
Odvtedy sa to len a len zlepšuje, napriek tomu ze už s nou plieska puberta. Takže mne naozaj starosti ubúdajú a úžasne si to užívam.
A keďže je povahou až neuveriteľne podobná mne (a ja som bola riadna divočina) tak si nejaké nádeje ohľadom puberty nerobím a som pripravená na všetko.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
basska_b
24. sep 2020

Ja si tak vravievam, že radšej vstávať k dieťaťu v noci, lebo sa chce kojit alebo ma zle sny, ako nespat v noci preto, lebo neviem, kde je moje dieťa a kedy a či príde domov 😂

Tiež som za voľnosť v medziach normálneho, napríklad odo mňa len rodičia chceli vedieť, kde a s kým som a kedy prídem domov. Keby sa čosi stalo, tak aby vedeli. A pokojne šli spať a ja som si prišla potom domov a neriešili ma...

aprilowka
24. sep 2020

@lilitela ja som bola na strednej slusna... az velmi... a vynahradila som si to na vyske 🤣 najlepsie roky mojho zivota... spominam dodnes, skoda ze sa to uz nevrati...

andrejka1974
24. sep 2020

Ja mam uz 3 dospelych synov a ti toho navyvadzali dostatocne a teraz uz maju 27 23 20 a su v pohode u nas sa citia dobre aj ich kamarati pokecame muz parkrat uz aj s nimi na zurky isiel ale u nas boli pravidla co museli dodrziavat aj ked uz boli dospely pokial boli este na skole doma byt do 21.00 cez vikendy mohli byt dokedy chceli a naucili sa ked dosli cez tyzden neskor tyzden zaracha prostredny syn bol castejsie doma ako vonku pokial to pochopil mam este 2 mladsie dcery 12 rocnu ta uz plieska pubertou uz aj povie to co nema a 8 rocna ta je autistka takze tam to bude asi v puberte tazky horor

lilitela
autor
25. sep 2020

@ckatka Vlastne si mala asi aj trosku stastie, ze sa na nic nedoslo.

lucilaines
25. sep 2020

Pridavam sa k nazoru, ze tu velmi vychova nepomoze. Akoze ano, urcite to pomoze zvladnut, ale ak je dieta taz taka povaha, tak bude vystrajat. Moji rodicia mne aj sestre dali podla mna perfektnu vychovu, ukazkovu. Dodnes pri vychove svojho syna sa snazimmich napodobnit. Mali sme hranice aj volnost a doveru. Ja som bola jedna z tych ako niektore baby tu vyssie, diskoteky, alkohol, drogy a fajcenie to zase nikdy, ale take tie veci akoze som isla miesto skoly lekarovi a potom za frajerom, usla som na diskoteku kym nasi o tom nevedeli a podobne, toho som si teda uzila dost. Moja sestra je oresny opak mna. Alkoholu sa v zivote doslova ani nedotkla doteraz a to ma uz 30, na diskoteke bola asi raz v zivote a trpela, za cely zivot mala dvoch frajerov. Ani sme si nevsimli, kedy mala pubertu. Ale aby som ta ukludnila, tiez o drvivej vacsine mojich “uletov” nasi bud nevedeli, alebo ak ano nejako to nikdy nedali najavo, ziadny velky pruser som nevykonala, zmaturovala som s vyznamenanim, VS urobila bez preblemov a dnes mam krasnu rodinu a tiez sa desim puberty mojich deti 😀 ono ak je dieta taka povaha, nevyhnes sa tomu. Ta vychova tam zohrava rolu skor v tom, ze mu musis verit, ze v tych krizovych situaciach sa zachova s rozumom, ze ak bude striedat frajerov, tak sa bude chranit resp, nedovoli nic co nebude chciet, ze odmietne drogy aj napriek natlaku, ze aj ked bude flakat skolu, bude dost zodpovedne na to, aby ked uz pojde do tuheho anpridu skusky a pisomky, vedel zabrat. Inak velmi neviem. Ja mam s mamou super vztah aj som vzdy mala, s otcom takisto. A napriek tomu do dnesneho dna o tejto casti mojej zivota nemaju paru. Nejako osm to zvladla sama.

elenita
25. sep 2020

Ja som mala velmi miernu pubertu, v zivote som nebola opita a nechyba mi to doteraz 🤷‍♀️ Ani nemam potrebu to dohanat...mam 12-rocne dvojicky, syncek rozumny a mierny, dcerka zivel, uz teraz sa desim 🙈🤣 A pritom vychovu maju rovnaku. Len uz teraz vidno rozdiely v povahe a v temperamente...chvalabohu, ze si uz davno vlasy farbim🤣