icon

Veľkonočný trapas - šibačkové

5. apr 2021

Ahojte, chcem sa s vami podelit o trapnu situaciu, ktoru som dnes zazila v ramci rodiny a teraz meviem ako najlepsie reagovat. Moj manzel ma dvoch o dost starsich surodencov, obaja uz maju rodiny a pomerne velke deti. Nam sa narodil prvy syncek pred troma mesiacmi. S tymito rodinami mame take skor vlazne vztahy, vidime sa 2-3x do roka na nejakych oslavach. Teraz je velka noc, byvaju v inom okrese dost daleko od nas a teda nas syn ma tri mesiace, takze sme sa tam absolutne nechystali ani nikto nemal prist k nam, nikto to ani neocakaval. Prisla k nam ale na navstevu svokra, tu sme cakali, to je ok, ale priniesla od tychto surodencov pre nasho maleho peniaze, ze to posielaju akoze sibackove. Je to 30€ od kazdej rodiny, cize podla mna dost velka suma. Bolo mi to totalne trapne, kedze mna ani len nenapadlo, ze by som im nieco mala posielat, neposielala som ich detom na velku noc nic ani doteraz. Nemala som doma ani len cokoladove vajco, kedze sme nikoho necakali a uz vobec nie nejake peniaze v hotovosti, ze by som poslala teda nieco spat. Aj keby som mala, oni maju dokopy 6 deti, keby som kazdemu mala poslat po 30€ tak to uz sa mi zda trocha prilis na to, ze sme sa vlastne ani nevideli. Nepoviem, keby tam realne chalani idu sibat a daju 5€ decku do ruky, tak dobre, ale toto mi pride uplne ujete. Paradoxom je, ze z tych rodin my sme na tom financne daleko najlepsie a teda vsetci to vedia, o to neprijemnejsia mi je cela situacia. Vobec neviem, co mam teraz robit. Neposlala som naspat nic, napisala som im spravy, lde som sa pekne podakovala, ale neviem, co sa teraz odo mna ocakava 😅ja rozumiem, ze to mysleli dobre, dali dost vela penazi, chceli nas asi potesit, ale teda mojmu synovi je to srdecne ukradnute a ja tie peniaze nepotrebujem, bola by som radsej, keby si ich nechali. Nechcem ich urazit a vyzerat nevdacne, ale zase ani nie som uplne ok s tym, aby to takto pokracovalo. Ako to diplomaticky vyriesit? Mam poslat dodatocne nejake sladkosti s tym, ze ja by som bola radsej, leby sme si davali len taketo dary? Alebo mam poslat dodatocne tym detom nejake peniaze? Alebo sa mam na to uz uplne vykaslat teraz, kedze dnes som nemala nic a uz to bude potom uplne divne?

Strana
z2
deti95060810
5. apr 2021

švagrovci kupovali pre naše deti na _Vianoce darčeky...oni mali jedno dieťa tak som vždy kúpila darček v hodnote približne ako oni kupovali pre naše deti... Sa mi to zdalo spravodlivejšie...
Takže poslala by som pre deti e ako oni poslali pre Vaše dieťa....

elizabet173
5. apr 2021

@beata_k
@deti95060810 k narodeniu poslali, toto bolo šibačkové

autor
5. apr 2021

@tykat to nie, moja svokra je inak velmi fajn, ja som jej rovno povedala, ze som to necakala a nemam co poslat naspat, tak len povedala, nech sa tym netrapim, ze nabuduce. Aj mne je to divne, ale tak asi oni su zvyknuti si takto na velku noc navzajom peniaze pre deti davat, len my sme doteraz dieta nemali, tak sme boli mimo a nejak nam to zabudli oznamit popredu 🤷‍♀️

jana_eyre_2
5. apr 2021

Odloz si tie peniaze a keď budú mať ich decká narodky, tak ich poposielaj postupne k tomu čo.by si im poslala normalne.. toto by som už nechala tak, ale ja by som bola v rozpakoch presne tak isto ako ty, takže ta úplne chápem..

elizabet173
5. apr 2021

nemôžem sa zbaviť toho pocitu od tvojho úvodného príspevku, tak to napíšem. Doteraz ste vy deti nemali, ale oni áno a vy ste deťom na šibačku nikdy nič nedávali, stretávate sa veľmi málo na súrodencov, aj to iba na oslavách, je mi divné, že poslali peniaze malinkému bábätku a nie napr. plyšového zajačika, mojkáčika a pod. Keď ste vy na tom finančne oveľa lepšie, nebol to zámer, že by budete vracať v štedrejšej miere? Kľudne mi vynadaj, ak sa mýlim, ty ich poznáš lepšie.

maja22
5. apr 2021

@elizabet173 ja by som to zasa inak videla. Pise, ze doteraz mali len take vlazne vztahy. Aj ti zvysni dvaja surodenci maju medzi sebou len vlazny vztah, alebo sa viac navstevuju a stretavaju? Lebo mozno doteraz nebola prilezitost viac sa zblizit, teraz sa chopili prilezitosti cez dieta utuzit vztahy, aby sa castejsie vidali a stretali, nejako zacat treba. Ked poslali po 30 eur, vidim to tak, ako uz pisem vyssie, necakaju, ze kazdemu dietatu das 30, ale desat, co spolu da tych 30 na rodinu. Lebo peniaze za babo sice skasiruju rodicia, ale vacsie deti uz spravidla s takymito "prijmami" hospodaria same. Takze ak ti starsi dvaja surodenci s detmi takto funguju cez sviatky, len vas zapojili, aby ste sa s dietatom pridali tiez. Ked sa opat budu rodiny normalne stretat, bratranci a sesternice mozu nadvazovat rodinne vztahy.

autor
5. apr 2021

@elizabet173 neviem, mna to popravde tiez napadlo, ale som si dala v duchu po prstoch hned a nahlas som to ani nepovedala. Akoze neviem fakt, nemyslim si to, inak mame vztahy dobre, len teda stretame sa sporadicky, lebo tak aj cas aj vzdialenost. Ja sa skor priklanam k tomu, ze naozaj len chceli byt mili, ale sak neviem co si mam o tom mysliet. Ale presne preto by som nerada pokracovala v tejto tradicii, lebo mne sa ozaj nechce davat 30€ na kazde dieta. Musim to prebrat so svokrou, ci to takto maju stale alebo co.

jankapepe
5. apr 2021

Môj postoj:
Peniaze by som neprijala.
a) šibať nikto nikoho nebol
b) veľká noc nie je o peniazoch. Toto zaznavam a všetci to o mne vedia 😁 pre kresťana je to kresťanský sviatok, pre pohana sviatok jari....kde mládenci chodia šibať dievčatá pred vydajom.....peniaze sem nepatria.
c) ti čo ma poznajú peniaze nepošlú, ti čo nie, vysvetlím, podakujem a poprosím o iný prístup budúci rok....

autor
5. apr 2021

@maja22 vidis , toto je pekny pohlad a moze na tom byt nieco pravdy. Lebo to je pravda, ze oni sa stretaju o dost viac, byvaju blizko pri sebe. Ich deti su si blizke aj vekovo, najmladsie bude mat tri ale ostatne su vsetko skolaci.

maja22
5. apr 2021

My tak v rodine fungujeme 🙂 Stretame sa, detom davame darceky v primeranej hodnote, ale ked ja mam tri deti a sestra dve, uvedomujem si, ze jej vydavky na moje tri by boli vacsie, tak sa to snazim vyrovnat, hoci maju dve. Nejde o to pocitat kazdy cent, oni nasim davaju z lasky, aj my im z lasky, ale boli sme vychovane tak, aby sme si ani mezavideli, ani neboli vypocitave, proste funguje obycajna ohladuplnost. 😉

elizabet173
5. apr 2021

@maja22 keby to bolo tak, ako píšeš, bolo by to pekné. Ale vzťahy sa dajú nadviazať aj keď deti nie sú

elizabet173
5. apr 2021

nechala by som to asi na muža

ckatka
5. apr 2021

Nechať to na muža obvykle nefunguje. Chlapom je to proste jedno a takéto veci nepreberaju....(Česť výnimkám).
Kašu, darčeky, sviatky a pod...má vo väčšine rodín na starosti žena (česť výnimkám).
Na tvojom mieste by som si úplne s kľudom zavolala so svagrinami a porozprávala sa s nimi o tom...úplne otvorene a úprimne...tak ako si to napísala sem. Keby si bola moja svagrina, ja by som chcela aby si mi to povedala...aby nedochádzalo k nejakým nedorozumeniam v budúcnosti. Pretože dávať peniaze štýlom "vracať peniaze"..to je len nekonečný kolobeh bez úžitku. Ja dám na vianoce 30€ tebe a ty dáš 30€ mne...A koniec koncov sme si nič nedali...

ysseba
5. apr 2021

Súhlasím s @maja22 . Podľa mňa to poňali nejak takto 🙂 Nerob si ťažkú hlavu, pamätaj si to a o rok sa im "revanšuj" 🙂

maja22
5. apr 2021

@ckatka lenze to si nedavaju dospeli navzajom, aj ked to tak vyzera. To dospeli davaju detom. Jasne, ze ked su deti malicke, je to ine, lebo dieta netusi, ze teta-stryko mu nieco dali. Ale od urciteho veku si to deti uvedomuju, najma, ked s tym mozu sami hospodarit. Ked mame hody a deti dostanu peniaze, same sa rozhodnu, ci si kupia listok na kolotoc, alebo hracku, alebo nic a daju do pokladnicky. Ja dam svojim krstnatam, kmotra mojim detom. V podstate si my dospeli len vymenime sumy, ale v konecnom dosledku ide o pocit deti, ze na kolotoce mi prispeli krstni. Dospeli by len mali ustrazit, aby to bolo co najviac "spravodlive".

loginexistuje
5. apr 2021

suhlasim s
@maja22 aj my to tak mame nic by som nevracala podakovala sa im

sara005
6. apr 2021

Ja to popravde vobec nechapem, lebo pokialby sa ocakavalo, ze sibackove poslete aj vy, tak to by bud cakali, ze na tom zarobia (do kazdejrodiny 30x3 deti) alebo aj keby 10 eur pre kazde ich dieta, tak si rovno mohka svokru s tymi peniazmi otocit, zenech im to da, ze to je zasa od vas. Cize absolutne nechapem vyznam takejto vymeny. Cize by som dufala, ze vas len chceli potesit, aj ked chapem, ze to je pre vas trochu neprijemne, ked viete, aku maju financnu situaciu

miriam11
6. apr 2021

Strašne to prežívaš. 30 evry nieje 300. Nechaj tak. Chceli dat, tak dali. A co teraz? Nič, poďakovala si. Keď sa v budúcnosti stretnete podarujes niečo ty. A nemusia to byť zrovna peniaze. Každý nech si dáva co chce a koľko chce. Klud hlavne, neprimerane to riešiš.

nika1971
7. apr 2021

chceli dat, tak dali ...ty sa im odvdacis inokedy...mozno ked budu mat okruhle narodeniny alebo podobne

Strana
z2