icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

bubelko
23. aug 2014

@vvia spolocna viera nezarucuje rovnaky nazor na vychovu. to s tym totiz nesuvisi. ak bude otec zastanca telesnych trestov a matka nie (alebo opacne) tak je uplne jedno, ze chodia alebo nechodia obaja v nedelu na omsu. a tak isto, ak matka povie, chod si teraz urobit ulohy a otec povie, nemusis - tak to s vierovyznanim nema nic spolocne.
rodicia maju drzat za jeden povraz, ci uz su obaja veriaci, alebo je jeden katolik a druhy budhista a podla toho jednat. a su veci, ktore mozes mat pred narodenim deti ujasnene, ale ked pride k samotnym rieseniam, tak zistis, ze tvoja alebo partnerova predstava nejako nefunguje a budes hladat ine riesenia.
pre mna je v manzelstve najdolezitjesia komunikacia, tolerancia a teamwork. ak budeme kazdy "kopat" sam za seba, tak ten vysledok tak bude aj vyzerat. a je uplne jedno, ci sme manzelia veriaci alebo neveriaci.

a co sa tyka desatoro - tak az na tych par prikazani o viere v boha, je ten zvysok viac-menej zakladom kazdeho slusne vychovaneho cloveka.

vvia
23. aug 2014

@mawka pekne den zelam 🙂

a hlavne to respektovanie, lebo presne o tomto bolo zalozenie temy

vvia
23. aug 2014

@bubelko suhlasim

ivanka.7
23. aug 2014

@molnija1985 ked pominieme fakt, ze pre mnohych ludi je viera skutocne velmi dolezita a je ich samotnou sucastou, tak sa na to skus pozriet "jednoduchsie" - keby tu zena zaprisahajuca sa vegetarianka riesila problem toho, ze jej muz vegetarian nie je a ona chce aby deti boli - bolo by to pre teba akceptovatelne? Alebo zena, ktora by neakceptovala partnera fajciara (ci naopak). Ked to devalvujeme - ide o zaujmy. A ludia napriek tomu, ze su tolerantni, maju svoje zvyky, tuzby a chut vychovavat deti v nejakom duchu (my obaja milujeme kone, tak sme dceru posadili na kona prvykrat nedavno... nevybrala si to od seba, spytala som sa jej, ci chce ist na konika, chcela, pacilo sa jej to, tak bude teraz od sept. chodit jazdit). Tak je to vo vsetkom. Len preto ze ide o krestanstvo z toho netreba robit fanatizmus. Aj ked ti rozumiem, ze natlak z tvojej rodiny mohol z teba urobit extremistu vo vnimani podobnych otazok.

molnija1985
23. aug 2014

@ivanka.7 Dostatočná argumentácia, takto som sa na to nepozeral - Ďakujem.

teruskaa
23. aug 2014

@jalucija bola som na krstu, ale nic som pri tom nehovorila, iba som stala vedla muza a bola som ticho, tych 15 minut som vydrzala v pohode...potom doma sme mali take mensie pohostenie pre rodinu, cca 10 ludi... dalo sa to 🙂

andreasiskova3
23. aug 2014

@jalucija To si teraz vsetkych chlapov hodila do jedneho vreca. Ja som sice do kostola chodila zo zvyku , ale az vdaka mojmu manzelovi tam teraz chodim z presvedcenia. A ver tomu ze je tam plno mladych muzov ci uz sami alebo s rodinami. Ale zrejme si bud neveriaca alebo mas v okoli takych ako pises.

mawka
23. aug 2014

@ivanka.7 vies, ale tvoja dcerka ma idealny vek na prve posadenie sa na kona 🙂 fakt. podla mna je blbost zacinat az od 7 rokov, nehovoriac aky to ma blahodarny vplyv na kostru, svaly, drzanie tela.. ale k veci - no a nemozes to porovnavat, lebo konika ona vidi, chape, ze je to zvieratko, ze sa ludia na nom vozia, moze ho ohmatat, je to nieco realne, tak povedala ano. ale viera je nieco, nad cim treba hlboko v sebe uvazovat, davat si otazky a odpovede a myslim, ze to deti este nie su schopne.

mawka
23. aug 2014

@ivanka.7 a este ma napadlo, ked si to k tomu konovi prirovnala - budes malu nutit do drezury, parkuru, westernu? zrejme nie. nauci sa zaklady a sama sa neskor rozhodne, ci bude voltyz robit alebo dostihy alebo skakat alebo nieco ine. a presne tak by to malo byt aj co sa RKC tyka a viery vseobecne - pockat, az deti budu starsie a nech si za A.) vyberu ci vobec chcu byt toho sucastou alebo B.) ktora cirkev je im blizsia.
Mne sa nezda moc dobry napad hustit od malicka do deti, ze ta nasa je najlepsia. Ja rada rozpoviem detom o com je ta alebo ona cirkev, co tomu predchadzalo, atd, ale dnes uz viem, ze rozhodovat sa budu same. Mozno budu chciet byt evanjelici, mozno budu ateisti a mozno budhisti, co ja viem? ale zvazia to sami.

ivanka.7
23. aug 2014

@mawka ja nechapem, preco mi toto pises. Ja som sa to snazila priblizit konkretnemu uzivatelovi, ktory prirovnal autorku temy k fanaticke. Tak aby to on pochopil - co sa aj stalo. Nasu dceru nikto nebude do nicoho nutit, my nie sme sucastou RKC a kedze ja sama som dostala na vyber a rozhodla sa az v dospelosti, tak som zastancom toho, ze je to tak spravne. Takze ma nemusis o tychto veciach presviedcat. Navyse som aj vystudovany historik s absolvovanymi cirkevnymi dejinami a predmetmi o Novom i Starom zakone, tak si myslim, ze zvladam aj historicke hladisko, ktora cirkev kedy ako a co.
Eliankinou naj knizkou je detska Biblia s otvaracimi okienkami - nie preto ze by sme do nej hustili pribehy z nej, ale ze jej je prosto sympaticka - rovnako ako Krtko, vlacik Tomas alebo Peppa Pig.

terezka1947
23. aug 2014

@mawka no,ja svoje deti budem vychovavat v prvom rade ako dobrych a empatickych ludi(uvidim s akym vysledkom 😀 )
a ano,budem im vstepovat "zaklady"katolickeho nabozenstva,no a casom ich chcem oboznamit(kvoli rozsirovaniu obzorov) aj s inymi nabozenstvami...ja sa snazim mat prehlad aj v inych "vodach"...takze by som bola rada,keby mali prehlad aj deti
ale nemyslim si,ze deti budu automaticky hned katolikmi...konecne rozhodnutie je vzdy len na detoch-ako ich(keby som aj neviem ako chcela,co nechcem) donutim,aby sa nestali napr.budhistami???
ja som tiez bola vychovavana ako katolicka,ale "skutocny"zmysel toho ,co to vlsatne je,som nasla az ovela neskor...v dalekej puberte...a to teda rodicia ma nikdy nenutili do nicoho...
nechavali rozhodnutie na mne
a k teme este...
mala som chlapca-evanjelika...dokonca sme sa uz blizili k svadbe...mali datum...ale riesili sme deti
ano,nie je to BLBOST,je to realita,je to sucast zivota-spolocna vychova deti
ked sme este len chodili spolu,nikdy som ho nenutila da "svojho"pohladu na vychovu-chcela som,aby sme sa vela rozpravali a povedali si obaja,co a ako
dohodli sme sa....
bohuzial,pred svadbou mi potencialny manzel povedal,,ze bud budu deti evanjelici,alebo svadba nebude...deti budu zasadne chodit iba do evanjelickeho kostola a ja ked chcem,mozem chodit sama do svojho
dost ma to vtedy vzalo=teda najma to,ze malo ist o nas spolocny zivot a ze sa porusili nase vzajomne dohody...
ale nie,nemyslim,ze to bolo tym,ze bol evanjelik a fanatik😀 😀
nie,jednoducho-myslela som si,ze clovek,kt.je vedla mna a mal byt az do konca zivota, skratka nebol tym,kt.som skutocne poznala 😒
vsetko sa v zivote da,ak je dohoda medzi ludmi,manzelmi....ano,moze to byt tazke,ale da sa to
no,bohuzial,ja takych pozitivnych prikladov poznam malo....ale pacia sa mi...a vzdy budem obdivovat ludi,kt.nerozdeluju a nehladaju,co rozdeluje...ale to,co spaja

annazozelenehodomu1
23. aug 2014

@molnija1985 čiže kňaz o rodine a výchove poučovať nemôže podľa Teba, ale prečo potom môže byť pri pôrode muž - gynekológ, ktorý nikdy nerodil ? A žena- detská lekárka , ktorá nemá vlastné deti, liečiť deti môže? A slobodné , bezdetné vychovávateľky v školskej družine alebo v detských domovoch deti vychovávať môžu?

adeala
23. aug 2014

@annazozelenehodomu1 je dosť veľký rozdiel medzi manželstvom a lekárstvom/školstvom. Za lekára/učiteľa sa vyučíš, naučíš sa postupy, v škole s deťmi si vytvoríš vzťah atď. Zatiaľ čo kým nemáš žiadneho partnera a nevieš, čo je to manželské spolunažívanie, láska, tak sa to asi ťažko naučíš z kníh. Pocity nepochopíš vďaka tomu, že si o nich budeš čítať.

maca_p
23. aug 2014

@annazozelenehodomu1 boze to je otrasne prirovnanie! ako mozes porovnavat farara s gyndakom?? neskutocne.
co taky farar vie o rodine, vychove deti, ako zvaladat krizy, ako reagovat, co robit pri financnych potiazach, pri partnerskych problemoch, co vie on o pocitoch zeny?? co vie o pocitoch muza, ked nema sex, ani neonanuje, iba potlaca svoju sexualitu? tomuto ho ziadna nabozenska literatura nenauci!
btw. dnes sa prevazna väcsina ludi sobasi aj kvoli romantike a princeznovskych 5 min. v kostole. co ich ten knaz naucil, ze je taka vysoka rozvodovost?
kazdy den su tu zakladane temy typu: ....zalozila som si novy nick, lebo mam problemy v manzelste takeho a takeho charakteru.....

janinah
23. aug 2014

takže ak neženatý kňaz nemá vraj páru o manželstve,tak prečo chodíte trebárs ku psychologovi? ktorý sa o problemoch a ich riešení učil v škole a v realnom svojom živote nezažil ani alkoholizmus,ani týranie ani neveru a predsa o tom radí iným? a samozrejme existujú aj legelne ženatí kňazi napr. greckokatolícki....existujú ľudia,ktorí vedia poradiť a nemusí to byť ani kňaz ani lekár,tak ako existujú aj kňazi či lekári,ktorí poradiť nevedia,je to konkretnych o ľuďoch...lenže v celej tejto debate sa či kňazi či kresťania hádžu všetci do jedného vreca,lebo niekomu sa to páči,mne nie 😒

jana_eyre
23. aug 2014

@molnija1985 moja chyba, mas pravdu - tvoj prispevok som pochopila zle.. ospravedlnujem sa..

ale tak ci tak, zato, ze sa zakladatelka pyta na otazku tykajucu sa viery a zlozenia roznych vyznani v rodine neznamena, ze vieru berie fanaticky.. btw. pise tam, ze sa nejedna o jej problem.. takze s fanatizmom si dost mimo..

maca_p
23. aug 2014

@janinah iste, lenze katolicki knazi maju potrebu, alebo povinnost poucit kazdy jeden par pred sobasom o manzelskej nauke, ci ako sa tomu hovori.
nemyslis, ze je to pateticke?
tu nauku by si mal par zvolit ako nepovinny predmet pred manzelstvom a nie ako uzurpovanie farara, nepojdes na poucenie, zádna svadba v kostole nebude. ved to je smiesne, ked k nemu pride na vychovu buduca nevesta v 5. mesiaci teho... alebo rozvedena s 2-3 kuskami deti 😉

mimochodom, moj svagor podplatil farara a ziadna predmanzelska vychova zrazu nebola "potrebna"... hoj sa, cuj sa i vynimky su 😉 . skoda, ze bez toho podplacania to ani v tejto bozskej institucii nejde....

kiki68
23. aug 2014

tieto veci robia hlavne problemy, uz samotny krst je niekedy nocna mora rodiny,lebo je z toho len dalsi problem. Povedzme si rovno,aj katolik a evanjelik dokaze byt pekna mela,ked pride na tieto veci. Ja som v tomto toho nazoru,ze by sa ludia mali dohodnut skor,nez si spravia deti,ze akou cestou ich chcu vychovavat. Nehovorim,ze to maju nechat tak a vychovavat ich v tom, ze ziadny boh neexistuje,ale deti si aj tak nakoniec spravia v urcitom veku vlastny nazor. Skor je to lepsie brat tak triezvo,aby dieta vedelo co a ako,ale nenutit ho k tomu silou mocou. A to,ze maminka chodi do kostola a tatik nie dobrotu nerobi, decko ma v hlave gulas a teda ked sa mu tam nebude chciet pouzije argument,ze ani tato nejde, nejdem ani ja.

S tym co spominala maca,ze ako sa to da cele obchadzat,tak da sa, vsetci to vieme. Ok, nie vsetci farari to robia,ale da sa to obist za slusny prispevok do zvonceka. 😉 Lenze keby to zase ten farar nespravi,tak by bol este vacsi problem,lebo potom ked sa narodi decko,tak ako pokrstit decko takych,co nie su zobrati...cize dalsi problem na svete. Jasne,ze hrat uplne podla pravidiel by prinieslo odliv buducich oveciek,aj ked len papierovych. Lebo by sa rapidne znizili pocty katolikov na SK. Takze ti farari,ak maju rozum,tak do toho pojdu a este ostane aj na novu strechu na kostole,ci nieco ine fajnovejsie. Tiez by som bola zvedava ako by dopadlo to,keby sa za vierovyznanie musi platit dan,tak ako je to v niektorych krajinach. To uz by bol uplny masaker,lebo ludia by na to kaslali a ucili by deti nejakemu Bohu a modleniu iba doma,alebo by ich to neucili vobec,lebo doba je rychla a neni casu.

terezka1947
23. aug 2014

bohuzial.....su veriaci, veriaci "pre efekt",potom "romanticki"veriaci....atd,atd...ja napr.nechapem,preco sa robia romanticke svadby v kostoloch, nechapem,preco sa deti krstia-lebo,co by sa povedalo....nechapem,preco sa urobi aj nemozne o 5 min 12,len aby bolo.....preco fararom klame,ked sa potom vsade prezentuje,co je vzsetko mozne-ked "sa chce"....atd...atd....atd
a zaver je taky,ze krestania su zli,najhorsi,lebo,lebo,lebo....
tak ked som uz presvedceny o niecom,ze to v ziadnom pripade nechcem,ani to "na oko"neziadam
pride mi uplne nepochopitelne chciet byt veriaci par hodin v roku...a inak neuznavat Cirkev
pride mi to totalne falosne
viac si vazim ludi,kt.aj ked velmi radikalne a ano-mozno aj fanaticky(teraz je v tejto teme toto slovo casto pouzivane) odmietaju krestanstvo....a jednoducho si povedia svoj nazor
ako takych,co sa "tvaria",ze akoze je to "niekedy"super byt veriacim aaaaaaale,kedze chcem byt po ine dni "IN",taaaak veriacim nie som
takze,bud si v zivote za niecim stojim alebo je mi to ukradnute...co je to za postoj-aj,aj,aj,aj...a vznikne z toho gulas 😒
trosku od tejto temy,beriem....ale stale sa tu dookola bojuje: veriaci-neveriaci......a myslim,ze najhorsie ovzdusie robia ludia: ani-ani
lebo inak sa obe stranky,kt.beru to,co v zivote robia vazne navzajom v temach podobneho typu respektuju,neurazaju sa a nerypu 😒

mima4
23. aug 2014

@maca_p
my sme neboli na niecom takom u farara (kedze nas beru, ze mi to nepotrebujeme) ale mali sme sustredenie pre snubencov, ktore vedu jedni manzelia, ktori sa venuju praci so snubencami, taktiez manzelskymi parmi. Ja osobne to hodnotim vynikajuco... a vzdy by som nieco taketo odporucila ludom, ktori maju vazny vztah a uvazuju nad manzelstvom... Taktiez by som to chcela aj teraz v manzelstve niečo take absolvovat... Rozne sustredenia, vikendovky, atd..organizovane v ramci roznych zborov su podla mna skvele a pomahaju manzelom dozvediet sa nieco nove, rozpravat sa o veciach, ktore nepreberali, vidiet veci aj z ineho pohladu.. proste ma to x vyhod... pravdaze, aj tu plati, ze ludia musia byt v rovnakej vlnovej dlzke... a aj preto som uz na prvej strane pisala, preco u mna neprichadza neveriaci clovek do uvahy - teda manzelstvo s nim.

Osobne si myslim, ze nejake to vedenie chyba aj v sekularnom svete... a v pohode by mohol byt na skolach predmet ako manzelstvo, rodicovstvo, vychova... kde by mladi ludia boli oboznamovani k tomu, co je vobec vztah, ako ma fungovat, ako porozumiet partnerovi, co zvazovat pri jeho vybere atd... V sucasnom svete strkame mladym ludom do ruk kondomy (nie som proti antikoncepcii tohto druhu), ale neucime ich spoluzitiu, vzajomnej ucte, podpore... zdravemu fungovaniu rol v manzelstve, atd...

cobhan
23. aug 2014

@galaxy mne sa zda, ze ty z toho robis zbytocny problem...tak tatino nebude chodit do kostola..a co. Deti sa naucia, ze do kostola sa chodi s maminou a viac to riesit nebudu. Pokial otec nebude deti stvat proti tvojej vychove, ale bude to mlcky tolerovat, pripadne ich v tom podporovat, tak sa nemas coho bat. Len ho prosim ta nezacni tyrat recami a kostole a ako by mal casom aj on robit to a to, lebo v lepsom pripade pojde proti tebe, v horsom ta opusti, pretoze to uz potom nebude o vzajomnej tolerancii ale o tvojom znasilnovani jeho ateizmu, ked to tak nazvem. Ked ste sa dohodli, ze nebude branit tvojej krestankej vychove, tak bud rada a nesnaz sa z neho spravit krestana a zneuzivat na to deti

maca_p
23. aug 2014

@kiki68 farari su povinni pokrstiti aj to "decko" nezobratych 😉

maca_p
23. aug 2014

@mima4 ked spominas tu HAK, minuly tyzden mi kamoska praktizujuca katolicka hovorila, ze dcere(17-18) nechalala predpisat HAK 😎
vobec nemala sajnu o embolii...

kiki68
23. aug 2014

@maca_p to fakt? to len u nas robia take prietahy v konani? 😉

daniela1983
23. aug 2014

@maca_p ze farar nevie nic o rodine? to su snad len katolicki farari na svete? moj spoluziak ma manzelku a 5 deti a je farar, takze myslim ze taky farar vie o tom dost nie?

daniela1983
23. aug 2014

@jalucija to je nejake zvlastne spolocenstvo, farnost, zbor ked tam nepoznas ani jedneho veriaceho otca co chodi do kostola...no asi to s tou ch vierou nebude take zhave. zeby boli skor papierovi veriaci? lebo ked niekto skutocne veri, tak spolocenstvo inych krestanov vyhladava a vedie k tomu aj svoje deti. to je totiz normalne a biblicke, dialo sa to uz v dobach stareho Izraela ze otec mal viest deti k viere a vyucovat ich. pokial to otcovia nerobia, cosi nie je s ich vierou ok.

molnija1985
23. aug 2014

@jana_eyre Aj napriek tomu, že píše, že sa nejedná o jej problém som presvedčený že sa jedná o jej problém ale dáva to na nejakú imaginárnu kamarátku akéhosi Budaha 🙂 Neviem si dosť dobre predstaviť, že by som riešil problém môjho kamaráta na nejakom webe a to aj za predpokladu, že by som bol žena.

oktoberka
23. aug 2014

preco by farari nemali mat sajnu o rodine???
ved tiez v nejakej vyrastali,z nejakej vychadzaju,maju surodencov,kt.mozu mat rodiny,studuju psychologiu,vidia trebars cez spovede problemy rodiny,riesia aj ako obycajny clovek dennodenne problemy vo svojom okoli.
takze si nemyslim,ze by zili a od narodenia zili v izolacii a po vysviacke v nej aj zostali,to len na margo toho,ze farari nemaju co riesit manzelstvo
inak,myslim si,ze kazdy clovek si do manzelstva nesie to svoje odzite,videne,pacene
a farar na nauke iba ozrejmi niektore vieroucne zalezitosti a zase,vela priprav na manzeltsvo sa robi prave s viacerymi manzelskymi parmi a aj skusenymi parmi.

molnija1985
23. aug 2014

@annazozelenehodomu1 Ty jo tak to je také prirovnanie s takou logikou, ako keď poviem "Z neba na mňa padajú červená kvapky po modrom koberci sa stmieva". No takže gynekológia je praktická veda zaoberajúca sa ľudským telom, resp. pohlavným ženským ústrojenstvom. Takže gynekológ si len napĺňa svoju prácu, proste dôjde do práce za deň vidí desiatky šušul, zopár ich odrodí a ide domov za svojou šušulou. Detská lekárka to isté, taktiež čiste vedecká záležitosť. Kde to má spojitosť podľa teba s kázaním, moralizovaním a kódexom som nepochopil. Neviem o tom, žeby moju drahú gynekológ-pôrodník pri jej 11 hodinovom pôrode poučoval o tom ako má nášho drobca vychovávať a k čomu ho má viesť. Ale skutočne si ma neskutočne pobavila. 😀

bubelko
23. aug 2014

@kiki68 predstav si, ze mam krstene deti katolickym obradom. z kazdej strany maju jedneho krstneho rodica reformovaneho... farara to absolutne nezaujimalo, aj keby boli obaja neveriaci.
ja s muzom sme krstni rodicia chlapcovi, ktory ma reformovany obrad - moj muz je len krsteny, ja mam vsetky katolicke sviatosti...
taktiez sme krstni rodicia synovcom - fararovi nevadilo, ze muz nema vsetky sviatosti...
takze - je to velmi indivindi.
a dieta vobec nema gulas z toho, ze mama ide do kostola, otec nie... nie vsetky veci robia rodicia rovnako 😉 dieta si tu ci onu vec spoji s tym jednym rodicom - tak ako jazyk v bilingvalnej rodine 😉