Veriaci verzus neveriaci - výchova detí
Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?
Všetko je o dohode a podaní problému deťom. My do kostola nechodíme, sme rozdielneho vierovyznania a ani jeden sme k neboli vedený k chodeniu do kostola. Prostredného syna zaujímajú kostoly- hlavne architektúra a postupne sa zaujíma o to, čo sa v kostole deje. Vôbec nemám problém ak by do kostola chodil a chcel by pokrstiť, bolo by to jeho rozhodnutie. Deti vediem k pravde samozrejme primerane podanej veku. Podľa mňa chodenie alebo nechodenie do kostola neurčuje charakter človeka ani to, či je niekto dobrý alebo zlý.
Moje dva centy: s muzom sme obaja sekularni humanisti (ateisti), takze problem nemame. Viem sa ale vzit do tejto situacie, lebo som sa kvoli problemu vierovyznania "rozisla" s kamaratkou. Jej "viera" sa posledne roky radikalizovala do podoby, ktora mi je protivna: zena sa ma podriadovat muzovi, gayovia pojdu do pekla, evolucia neexistuje, svet je stary len par tisic rokov atd. A ja aj moja rodina tiez pojdeme do pekla lebo sme "neprijali Jezisa". Myslim si, ze tento typ "veriaceho" by sa s ateistom nezniesol, lebo by ho sral 🙂
@daniela1983 sex bol hriechom uz pred vznikom manzelstva? ok. manzelstvo vsak vzdy neexistovalo ako institucia. bola doba ked ludia zili aj bez tejto institucie ci sviatosti. Ludia vsak spolu zili a mnohi cely zivot ako druh a druzka. Co oni? Zili v hriechu len preto ze nic take ako manzelstvo v dnesnej dobe nepoznali? Chces tvrdit ze Boh, ktory je plny lasky ku vsetkym by zavrhol ludi len preto ze nezili sposobom aky v danej dobe poznat nemohli? Ci chces tvrdit ze manzelstvo existuje od stvorenia sveta???
@mala_hobitka
nezaujimaju ma tvoje "vyklady", nie si krestanka.
Tvoj partner v prvom rade nie je krestan, pretoze krestansky muz vie, ze Boh ustanovil sex az do manzelstva. Takych ludi, ako tvoj priatel, ci "kvazy krestanov" je na slovensku koooopec, tych neriesim. Tato tema je zamerana na vztah neveriaceho s krestanom, to znamena s clovekom, ktory sa riadi Bozim slovom, zije podla Neho a Jezis v jeho zivote vela znamena. Hovorit si "katolik" a chodit sem tam do kostola neznamena NIČ!!! Pretoze podla ovocia je poznat ci ide o krestana, a aj v tej sexualnej oblasti. Moj manzel je krestan a cakal do manzelstva.
Takze pre mna tvoja odpoved tykajuca sa spoluzitia veriaceho a neveriaceho je absolutne NERELEVANTNA, nakolko nezijes s krestanom, ale len s formalnym "veriacim", ktoreho zivot vobec nezodpoveda tomu, co hovori Bozie Slovo
@galaxy deti to asi až tak neriešia, vyrastaju v tom od malička, tak je im to asi akesi prirodzene. a Pan Boh robi zazraky, treba sa vela modliť. aj s deťmi. Ak sa maju partneri radi, nebudu sa priečiť v tomto. deťom to treba si vysvetliť tak, že tatik asi ešte nezistil, ako Pan Boh miluje, ale ked sa budeme zanho modliť, tak to raz pochopi.
@mala_hobitka manzelstvo je vztah jednej zeny a jedneho muza na cely zivot. co bolo uzakonene uz v raji pred pa padom do hriechu. keby si citala bibliu bolo by ti jasne ze uz v dobach stareho zakona, co je niekolko tisic rokov spat sa sex pred manzelstvo chapal ako hriech a to dokonca este pred ustanoveni desiatich Bozich prikazani na Sinaji. nejde o to ze menzelstvo je institucia. uz v davnych dobach manzelstvo bolo, obrad bol napr to, ze zenich priviedol nevestu do stanu svojich rodicov. nikto nepochyboval ze je to jeho zena, manzelka, na ktoru nesmie nikto iny siahnut a maju si byt verni. kazdemu to bolo jasne aj ked samozrejme neexistoval papier z uradu. takze ano, manzelstvo, ako vztah jedneho muza a jednej zeny na cely zivot existovalo od svorenia sveta. precitaj si akymi slovami priviedol evu Boh k adamovi a bude ti to jasne snad. je to zasadny biblicky text. predmanzelsky sex bol v biblii vzdy oznacovany ako hriech. tak to skratka je. sex bol dany ako dar do vztahu dvoch ludi ktori su oddani jeden druhemu cely zivot. pokial je niekto skutocne veriaci, tak toto berie vazne a je mu to jasne.
@mima4
@daniela1983
babenky moje, vy kde žijete...ja neverím čo čítam, čakala som všelijaké perly, ale toto už nie je ani smiešne, ani trápne...keby všetci konali podľa vašich mudropisov, ľudstvo asi vyhynie... 😀 😀
@amanda0405 no,neda mi,ale musim sa opytat....co je zle na tom,aby sa zeny vydavali ako panny?????
ved je to snad rozhodnutie kazdej zeny,muza a este tymto rozhodnutim nie su horsi a divnejsi ako momentalne majoritna( 😀 ) vacsina
@terezka1947
jémine dómine, to myslíš vážne?...čo je na tom zlé, aby sa ženy vydávali ako panny?...a to sme kde, v 18.storočí, kde si dáme zelený venček na hlavu, alebo čo?...veď aj moja 70 ročná mať povedali, že nekupovala kocúra vo vreci...v preklade to znamená, že nebudem predsa spájať svoj život s niekým, koho po sexuálnej stránke nepoznám...tie rečičky že si mám rozumieť s partnerom po duchovnej stránke je úžasné, ale to predsa nie je všetko...čo ak sa vydám za takého, čo ma sexuálne absolútne neuspokojuje?....mám potom trpieť celý život a každú nedeľu prosiť pánbožka o trpezlivosť s takýmto mužom, mám potlačovať svoje túžby?mám sa potom rozvádzať?...to je podľa mňa omnoho väčší hriech, ako milovať sa s mužom o ktorom viem že je ten pravý aj pred svadbou... 🙂
@amanda0405 kde zijeme? no neviem kde zijes ty ale ja v realite, kde sa to len tak hemzi pohlavnymi chorobami, neverou, promiskuitou, nestastnymi vztahmi, nechcenymi tehotenstvami atd. takze pre mna to bola jasna volba... takze zo vsetkych vztahov, ktore som mala som si vybrala toho najlepsieho s ktorym som zalozila rodinu a po niekolkych rokoch mala vytuzene dieta...neviem co je na tom divne. mimochodom vsetci moji partneri boli veriaci. teda fakt je ze prvy bol iba "papierovy" krestan. a vsetci toto rozhodnutie tolerovali a ziaden s tym nemal problem. ziaden nebol fanatik, vsetci mali vysokoskolske vzdelanie...
@amanda0405 ahaaa,tak som sa na to nepozerala
ale,co ja viem,niekedy a aj teraz este(aaaaale uz to nie je IN) mala zena cenu,ked este pannou bola
tie ine az taku cenu nemali 😉
a moja stara mama vzdy povedala,ze prve sa vydavali prave tie "obeziva"....lebo museli 😉
no a normalny muz si sice uzival,ale nakoniec nechcel "vyskusanu"zenu vsetkych kamosov
vies ako sa hovori:
muz chce byt pre zenu prvy a zena chce byt pre muza posledna 😀 😎
@amanda0405
opat z krest. prostredia, kedze ty to nemozes posudit relevantne... Nepoznam par, ktoremu by to neklapalo v tejto oblasti a poznam vela parov, ktore pockali do manzelstva. Jednemu paru to neklape, lebo im to neklape vo vztahu a o tom som s danou babou dost bavila sa, aj vela diskutujeme... cize nefungujuci sexualny vztah u nich je len dosledkom nefungovania manzelstva.
A ta macka vo vreci...myslela som si, ze toto je zalezitost 90 tych rokov..hlavne, ked je absolutne bezne, ze sa rozvadzaju pari, co spolu zili ako druh a druzka aj par rokov... prip. sexualny zivot u nich bol....
@amanda0405 dobre som sa pobavila 🙂 takze zaruka stastneho manzelstva je vyskusat aspon 10 partnerov a potom co? si ich postavit do radu a vyberat podla toho kto najlepsie obstal v posteli? smiesne...
ty si natrafila niekedy na muza co ta absolutne sexualne neuspokojil? hmmm tak asi bola chyba niekde inde...asi v hlbke vztahu povedala by som. lebo ked niekoho milujem z celeho srdca a on mna, tak ma sexualne uspokojuje perfektne....
@terezka1947
nehnevaj sa na mňa, ale nájsť v dnešnej dobe pannu je problém pomaly aj na základnej škole... 🙂
@amanda0405 hmmmmm,vies....co by som ti odpovedala....zalezi od miesta hladania a od vychovy nasich babiek 😉
@amanda0405 aha a zabudla som povedat ze vsetci ti partneri boli v tom case tiez panici, mimochodom sme boli uz na VS takze asi tak... a neboli divni, dokonca boli pritazlivi vsetci
@amanda0405
to je o tom v akom prostredi sa pohybujes...vacsina mojich kamosiek sa vydavali ako panny 🙂
@amanda0405 nerieeeeees, nehadaj sa.... niektorym nevysvetlis - nechapu, nemozu 😉
@daniela1983
nikde som nepísala, že zárukou šťastného manželstva je ak sa žena vychrápe s desiatmi a vyberie si najlepšieho trtkoša....písala som, že pre mňa nie je normálne vstupovať do manželstva s niekým, koho nepoznám po všetkých stránkach...toť vsjo 😀
nechcem byť perverzná a drzá, ale keď teda miluješ ty, tak ti asi nevadí ani keď sa mu nepostaví....lebo ho miluješ a basta!..
@toronto_girl jeeee to tak 😀 ...prepac,ze ta niekto svojim primitivizmom takto obtazuje 😀
ja som myslela,ze diskutujeme....hadame sa????kto? 😉
ved vymiename skusenosti,nazory,pohlady 😉
nemozme byt vsetci rovnaki......to by bola nude,nie?
@toronto_girl
no vidím že som sám vojak v poli zároveň s tebou....tu sa to hemží samými poctivkami...možno by nebolo od veci skúsiť anketu, ktorá sa poctivá vydávala?....to ich tu bude ako maku... 😀 😀
@toronto_girl nie mas pravdu, nikdy nepochopim co by malo byt vyhodne vyskusat x chlapov, ktory vyskusali x bab. nikdy nepochopim co by na tom malo byt lepsie , bezpecnejsie, krajsie a rozumnejsie v porovnani s jednym sexualnym partnerom na cely zivot 🙂
hihihi ta predstava, ze moj manzel by predomnou prefikol x bab musi byt velmi lakava :D
@amanda0405 ufff a kolko impotentov si v zivote stretla, ked ta ako prvy a zasadny problem napada zrovna toto? inak pokial viem toto je problem skor neskor a je to nasledok stresu a problemov a neviem este coho. alebo snad je v skupine cca 24rocnych (v takom veku som sa vydavala) tolko impotentov, ze to treba radsej testovat dopredu??? ufff :D esteze som mala tolke stastie, ze sa mi zrovna taky co by sa mu nikdy nepostavil neusiel :D
@amanda0405
ja som ti zas podalal realny obraz toho, ako to funguje u takych paroch... kedze sa pohybujem aj v krestanskom prostredi.
A nie je nic prekvapive, ze ani x rocne "spoluzitie" v kazdom smere nie je zarukou konca manzelstva a to zas vidime v praxi dnes uplne bezne...
to je take "slovenske" 😀 😀 😀 😀
urobit z hanby prednost 😉
hmmmm...zaklad je vsetko si vzdy spravne vysvetlit,zdovodnit....a najma...sme IN 😀
@amanda0405 ty snad poznas nejakeho muza ktoremu sa nikdy nepostavi??? a ked sa to nejakomu niekedy stane to ho ma zena opustit? a co ak sa to za 10 rokov stane tomu tvojmu otestovanemu? to ho nechas? btw snad ked sa to muzovi niekedy stane su aj ine sposoby ako zenu uspokojit, nie???
@terezka1947 ale nieee neobtazuje... a tou hadkou som myslela natahovacky 😉 ... takze pokracujte dalej som zvedava kto tuto "mini vojnu" vyhra...
takze hodim tu aj ja do plena svoje: ja som veriaca (resp. pokrstena a vsetky tie cerepetie okolo toho - ale v konecnom dosledku som neveriaca 🙂... moj partner je ateista, mame dieta, nie som vydata a ani to neplanujem... teraz sa tu polka do mna pusti :D... a ci dieta vychovavat vo viere? ked bude vacsie nech sa rozhodne samo... ked pride za mnou, ze sa chce dat pokrstit prosim, nech sa da branit mu nebudem, ked nebude akceptujem to tiez... do nicoho ho nutit nebudem... AMEN 😝

@mala_hobitka hahah Kristus mal magdalenu...hmmm to vies zda sa viac ako vystudovany teolog 🙂 a precoze si toho priatela nevezmes ked je to cele na laske zalozene?sex mimo manzelstva bol hriechom este pred vznikom krestanstva, rimsko katolickej cirkvi, evanjelickej cirkvi alebo akej kolvek inej cirkvi. to nie je otazka fanatizmu, ale poslusnosti Bohu. clovek, ktory berie Boha ako svojho Pana respektuje jeho volu a poslucha ho a to zahrna aj toto