Vianoce s manželovou rodinou alebo samostatne?
Ahoj všetci,
Hľadám radu. Momentálne žijem v Dánsku už päť rokov. Stretla som tu svojho manžela a vzali sme sa. V posledných rokoch sme trávili Vianoce s jeho rodičmi, ale keďže som si nikdy veľmi neužívala Vianoce s jeho rodinou, tak sme sa bavili s manželom, že by sme si tento rok urobili našu prvú vianočnú večeru len my dvaja. Na Slovensku máme predsa len iné tradície a zvyky ako v Dánsku, a tiež mi veľmi chýba slovenská vianočná večera.
Keď sme to povedali manželovým rodičom, boli veľmi proti a tvrdili, že rozdeľujem rodinu. Slušne som im to snažila vysvetliť.Tiež som zdôraznila, že nebudú na Štedrý deň sami, pretože ich druhý syn príde aj s rodinou. Skúsila som im to vysvetliť už dvakrát, ale oni sú neoblomní. Nerozumejú mojej túžbe po tichých, intímnych Vianociach a sú na mňa nahnevaní. Môj manžel dostáva telefonáty od svojej mamy, ktorá sa ho snaží presvedčiť, aby sme zmenili názor. Minulý rok som sa snažila urobiť kompromis, a spojiť ich tradície s našimi, ale nefungovalo to. Manželov brat je veľmi konzervatívny a všetko musí byť po jeho. Všeobecne sa celý deň točí ako si on povie.
Neviem čo robiť. Trvajú, že musíme prísť, lebo "sa to tak u nich robí ". Mám ustúpiť, alebo si trvať na svojom? Somssebeebeckáá?
@sisska96 pre ňu nie, musíme tam byť 24.
@danielaszatmari hmmmmm divnééééé...... Ale akože nič nemusíte. Proste nejdete a hotovo
@danielaszatmari stoj si za svojim a Tvoj muž by sa mal postaviť za teba. A on by mal mamu zrušiť. Nepoviem, keby Ti ostala len sama svokra či svokor, ale majú s kým byť.
Držím palce!
Svokra len s tebou blahosklonne vychádza a všetky ex boli divne, hej? No niet divu, tie ju osto s jej komandovanim poslali hneď do prdele a bolo po priazni. Ty držíš hubu a krok a to je jediný dôvod jej priazne voci tvojej osobe 😏
A teraz sa rozhodni - alebo bude priazeň svokry a bude vám cely zivot rozkazovať. Brata typu - Kubo veli! by som razom poslala do ordele tiez!
Ja sa môžem na nieciu priazeň vykašľať zvlášť za takýchto okolností. Muz nech ma gule a rázne vysvetlia doma, kde je sever!
To inak až potom bude paráda, ked prídu deti, haleluja.
Byt vami, sťahujem sa na opačný koniec Dánska a na Vianoce idem dakde na chatu - kde akože nie je signál.
Zial doteraz si robila po ich a tak to vyzaduju dalej. Pre nich je to asi divne. Je to tazke, Hlavne ked su v tomto konzervativni. U nas by tiez neboli nadseni, ale toto by zas nerobili. U nas sa to meni po rokoch dost dobrym smerom. Vela som priniesla a uz sa to domiesalo tie zvyky. Ale ja s svokra sa mame rady, to skor svokra a moj muz su na noze kedy tedy. Aj teraz, furt nejake caviky. Skor to tu kocirujem. Ale svokor a jeho zena to je presne ten typ, oni by si nikdy kapra nedali a keby, tak este 5 rokov by to bola storka, ako sme ich jedlom tyrali. Zalezi na mentalite tych konkretnych ludi.
Damy, mnohe ste tu ostre jak britva (ked je to z cudzieho), ale neviem ci dobre vztahy s najblizsou rodinou nestoja za kusok "obozretnej politiky". Je tu este ten partner, vsakano, pre ktoreho su to rodicia. Ten uz ozaj nemoze vsetko s nimi poriesit "poslanim do riti".
@madeincssr ak si niekto nenecha pekne vysvetlit, treba mu to povedat inou recou. Zase odtial potial s prisposobovanim sa niekomu.
@michaela329 pre teba Vianoce s rodicmi niesu pekne?
@danielaszatmari co jedia dáni na vianoce?
Ale úplne ta chapem, to ani nieje o dánsko verzus slovensko, proste vzdy sú tie vianoce čudne v inej rodine, absolvovala som to 2 x a bolo to také … skratka nemala som ten Vianocny pocit ako ked je to v mojej réžii. Aj so slovenským menu, lebo aj tu kapustnicu a šalát robia všade inak, iné zvyky ….. U nás sme vzdy boli zvyknutí na dlhé jedenie, skratka nachystany sviatočný stôl, pomaly ješ, kecáš, píšeš medzi tím, veľa rôzneho jedla na vyber, slávnostná večera trvá vyše hodiny, dvoch, darčeky sa vzdy rozbaľuju okolo 22.00 - 23.00… co som bola u ex svokrovcov aj terajších všetko rýchlo zjedli jak bufete, hneď darčeky a bol koniec už o 17.00, no absolútne mi to hlava neberie
Tvoji svokrovci sú naštvaní, ale je dosť možné ze to bola len prvá reakcia, ked sa ukludnia bude to v pohode. Ale vy s muzom ich poznáte lepšie, ak by to naozaj nevedeli prekusnut absolvujte teda vianoce ešte tam, aj so Slovenskými zvykmi nech švagra aj *ebne a tie ďalšie už odcestujte niekde. Oni si časom zvyknú, proste je to pre nich len šok. Moja mama tiez veľmi ťažko brala prve vianoce co som nebola s nimy
@0kristina0 tam ide skor o mensie zlo z dlhodobeho hladiska. Ako to spravit pomerne chytro
Nam ked sa narodila dcera, boli sme prve Vianoce doma a uz kazde, ako rodina. Dosli sme druhy den, nebyvame v rovakom meste... No vtedy este byvala muzova sestra s rodicmi. Ked uz aj ona nebyvala s rodicmi a mali babo a chceli to iste, svokra sa urazila a sla na dovolenku do zahranicia na 14 dni. Ani stromcek nerobili, ani darcek nikomu, ani vnucatam nekupila. Odvtedy tam svagrovci kazde Vianoce su. Posluchaju 🙂 Nechcu prist o maminkinu priazen. Ja nehovorim, nie je im zle, svokra je uzasna gazdina, vie vytvorit uzasnu atmosferu, vela napecie, maju sa ako v bavlnke a svokra je tiez rada, ze ich tam ma - ale zaroven musi byt po jej. To len tak lietaju prikazy kto kde kam co kedy 🙂
Mozno tie zvyky byvat cele rodiny spolu su pekne. Ale mal by to clovek citit tak slobodne, z vlastnej vole. Nemal by sa citit potrestany, ak sa zariadi po svojom, ale vitany, respektovany...
@jumama my sme napr rodinu zacali integrovat. Na moje velke prekvapenie. Takze Vianoce budu uz spolu, Silvester. Je nas ako hadov, je tam recova bariera pre mojich rodicov, ale funguje to. Mozno by mali poznas slovensku cast rodiny a sice to bude mela, ale aspon to nebude 1 sam na vsetkych. Toto pri tych multi kulti kombis je treba nejak vyriesit.
Ahoj, za mňa si to vôbec nemala vysvetľovať Ty, ale manžel celý čas. Táto konverzácia mala byť mini Trvá a on sa mal postaviť za Teba/vás - ze ste sa takto dohodli, takto to chcete. Skúšali ste kompromis min rok, nepodarilo sa. Možno Velka Noc by bola na začiatok menej citlivá. Ale úplne najistejšie by bolo prísť na sviatky na Slovensko, užiť si ich tu i s Tvojou rodinou, to by museli pochopiť. A potom to striedať. My sme mali prvé Vianoce "u nás" až keď sme už mali deti.
@natalka13 pre mňa sú pekné moje Vianoce, s rodičmi dom na druhý deň.
@lujza123 tak spomenuli sme to prvýkrát pred 2 týždňami, cize čas nepomohol. Vianočná večera je nudná, o ničom, bez atmosféry. Oni podávajú iba hlavný chod - nič iné, čo je v podstate suchý a tvrdý kus pečeného bravčového s kožou - švagor to robí a on to má rád také - a zemiaky s karamelizovanou omáčkou. Neznášam pečené bravčové, hlavne to jeho bez chuti. Tak buď sotva jem, alebo mám len tie zemiaky.
@danielaszatmari Naozaj sú sú zlí a zaujatí ľudia. Mohli ti navrhnúť, aby si trebárs doma pripravila naše vianočné menu a priniesla ho k svokrovcom. To vôbec nie sú zvedaví, či jedávame my na Slovensku?
@michaela329 predpokladam ze si doma a ten RODIC ti to kazi.
Rovnako asi aj ty budes kazit Stedry vecer svojim detom.
@elenka74 skúšala som, ale veľmi to jesť nechceli, pre nich to nie je "vianočné jedlo".
@natalka13 nie, nebudem. Budem ako moji rodičia a snáď vychovám samostatného jedinca, ktorý so mnou bude rád tráviť čas aj bez citového vydierania. A nie len na Vianoce, lebo sa to tak podľa niekoho patrí.
@danielaszatmari a preco to nestriedate? Raz ist na SK a potom DK? Tym by sa to cele vyriesilo. Ako keby mam takychto netolerantnych, tak v lete kupim letenky za par frkov a hybajde s muzom sem a potom dalsi rok tam jest ich suche bravcove. Moj muz tiez nema rad kapustnicu, ani pupacky, kapra, ale zje to zo slusnosti. U nas mame tiez iba hlavny chod, ale je to ryba a zemiaky. A potom oblatky zo Sk. To ma muz rad. Kolace peciem ja a tie su rovnake v AT aj na SK.
Snažili ste sa vysvetliť, snažil sa chlapa ja by som to už nepitvala. Jednosucho neprídete a hotovo. Aj za cenu že stratím jej priazen
@danielaszatmari veď si normalne upeč doma rybku a dones si ju k svokre miesto toho suchého bravčového, hmm?
@danielaszatmari ja si viem predstaviť, že keď roky sú všetci spolu, tak protestujú.Ja som dost tvrdohlava, ale tu by som sa prispôsobila, lebo aj mužovi môže byť ľúto, že nie je s rodičmi, svokra túži mať všetkých spolu...
Ale zase ja by som si navarila to, čo chcem aj, keby som to mala sama jesť.V niečom sa prispôsobia oni, v niečom ja.Ale čas kedy budete bez nich ešte pride..švagor je slobodný či prečo všetko musí byť podľa neho?
@kiki68 letenky sú na vianoce dosť drahé, keďže sú Vianoce. Vždy radšej chceme autom, lebo si väčšinou dovezieme nejaké slovenské veci, čo tu nenájdeme a muž to zbožňuje. Len autom sa celkom bojíme, keďže nevieme aké budú cesty apod.
@luccija v minulosti tam boli nejaké problémy, odstrihol sa od nich, a prestali sa stretávať. Potom si to vysvetlili a obnovili vzťahy. Teraz sa však svokra bojí, že by sa to mohlo stať opäť - čiastočne to bola aj jej chyba - tak sa robí všetko ako si on povie, aby náhodou znovu nepretrhol väzby
Sebecká nie si ty ale svokra a švagor. Čo by nastalo, keby tak na vianočnej večeri trvali tvoji rodičia ?! Že už si tam dlho, stále u svokrovcov, či už nie sú tvoja krv a neprídeš na sviatky k nim ani raz za čas ? Keby robili nátlak aj na tvojho muža, takéto vydieračky ?
Ozaj, zažil už tvoj muž slovenské jedlá, zvyky, celé sviatky tu u nás ? Chápem že operácia a rekonvalescencia by vám teraz nebola vhodná na cestovanie na Slovensko, ale aspoň skús mužovi predostrieť ako by sa cítil on, keby tvoja rodina takto chrapunsky tlačila , ako jeho.
Hlasujem : nejdem aj keby sa poskladali na rubikovu kocku a stratím priazeň svokry. Čo ti má odkázať zámok alebo milión ? Ak tak nie, nech si strčí.....
@janickacrazy áno, to som urobila minulý rok. Len ono to nie je ono, chýbajú mi aj tradície, preto by som to chcela mať len s manželom, vybrať niečo zo slovenských a dánskych a mať to tak
@cacianka manžel je našťastie na mojej strane, on ma chápe. Len presvedčiť ešte jeho rodičov
Ja by som sa ani nebavila svoj názor si povedala a to jej musí stačiť a nie nešla by som Vianoce si urobte vy dvaja .A nie jeho mama píska tak ideš tak skakať.Nech si užiju druheho syna.Za mna razne nie a žiadne vydieračške reči by na mna neplatili ani keby sa postavila na hlavu kývala ušami.

@0kristina0 snažil sa hej to vysvetliť, keď mu volala, ale nepustila ho k slovu...