icon

Vianoce s manželovou rodinou alebo samostatne?

danielaszatmari
6. dec 2024

Ahoj všetci,

Hľadám radu. Momentálne žijem v Dánsku už päť rokov. Stretla som tu svojho manžela a vzali sme sa. V posledných rokoch sme trávili Vianoce s jeho rodičmi, ale keďže som si nikdy veľmi neužívala Vianoce s jeho rodinou, tak sme sa bavili s manželom, že by sme si tento rok urobili našu prvú vianočnú večeru len my dvaja. Na Slovensku máme predsa len iné tradície a zvyky ako v Dánsku, a tiež mi veľmi chýba slovenská vianočná večera.

Keď sme to povedali manželovým rodičom, boli veľmi proti a tvrdili, že rozdeľujem rodinu. Slušne som im to snažila vysvetliť.Tiež som zdôraznila, že nebudú na Štedrý deň sami, pretože ich druhý syn príde aj s rodinou. Skúsila som im to vysvetliť už dvakrát, ale oni sú neoblomní. Nerozumejú mojej túžbe po tichých, intímnych Vianociach a sú na mňa nahnevaní. Môj manžel dostáva telefonáty od svojej mamy, ktorá sa ho snaží presvedčiť, aby sme zmenili názor. Minulý rok som sa snažila urobiť kompromis, a spojiť ich tradície s našimi, ale nefungovalo to. Manželov brat je veľmi konzervatívny a všetko musí byť po jeho. Všeobecne sa celý deň točí ako si on povie.

Neviem čo robiť. Trvajú, že musíme prísť, lebo "sa to tak u nich robí ". Mám ustúpiť, alebo si trvať na svojom? Somssebeebeckáá?

Strana
z3
h2
6. dec 2024

@ingridpisarova Prečo?! 🤨

cacianka
6. dec 2024

@danielaszatmari prosím ťa, nepresviedčajte ich, stačí povedať 1-2x , Max 5x a dosť. Keď budú ☎️, tak zmeniť tému, ak budú naliehavo točiť to isté a robiť nátlak, nezdvíhať. Aj 2-3 dni.
Lebo toto mi už zaváňa akýmsi rasizmom, nadradenosti, a ešte aj manipuláciou, takisto od švagra. Čo je on nejaký alipaša diktátor bin ladin že musíte žuť akurát jeho tvrdé mäso a ani nemuknut ?!
Nech sa z neho neposeriete..... Ak svokrovci chcú, nech mu okolo riti tancujú koľko chcú, aj kožou mu mastia ego, vy nie ste povinní. Kašľala by som na takú manipulatorsku priazeň.
Vlastne ja aj som, svokrovci majú veľký dom, a ani ma nehne k nim chodit, lebo sa ich dcéra s mužom zachovala ako zachovala, oni držali a neriešili, tak načo to siliť.

rorino
6. dec 2024

@danielaszatmari asiby som ich nepresvedčila,jednoducho oznámte,že k nim na štedrý večer neprídete a nedáte sa prehovorit

ullala
6. dec 2024

Keby mi niekto hovoril, ze co musim robit a nebral by do uvahy nase rozhodnutie, tak to uz na just by som neprisla. Zvazovala by som to ak by to povedali inak a nie takto, ze vydavaju nariadenia.

ullala
6. dec 2024

A ty potrebujes k tomu, aby si bola na Vianoce sama doma s manzelom pochopenie a povolenie svokry? Im to mate oznamit a hotovo, ziadne vysvetlovacky, lebo potom sa v tom len rypu.

kiki68
6. dec 2024

@danielaszatmari ja neviem, to mate take zle platy, ze v juni nevies kupit na december letenku? Mozno date za ne par eur uz vtedy, ale co som pozerala ja, tak 6 mes dopredu su pomerne dobre tie ceny. Potom sa musis prisposobit zial tym podmienkam, co tam mas.Lebo rozkmotrit si rodinu muza, ked mas minimalny kontakt so Slovenskom je zbytocne riskovat. Lebo to budes mat problem na roky. To je raz taka rodina

lilinka76
6. dec 2024

@danielaszatmari na svokrinu priazeň by som sa vykašľala. Vytrvaj teraz na svojom, lebo ak budeš ustupovať, bude sa Ti montovať do života aj neskôr, možno keď prídu deti, atď.

cecilia29
6. dec 2024

Máš úplne normálnu požiadavku. Držím prsty a verím ze Vianoce sa vydaria

mantilka
6. dec 2024

No, ste asi krátko v manželstve. 😄...ak svokra sa chce pohnevať alebo je taká povaha raz sa dôvod nájde a dokonca aj napriek tomu, že v tom budeš nevinne. Viem o čom hovorím.
Večne ustupovanie nepomôže.
Radšej ju nauč, že ste svojprávny dospelí ludia a aj ona sa musí prispôsobiť.
Zabookujte si niekde mimo domova a nebude môcť naliehať, lebo predsa nepustíte peniaze hore komínom.
Hranice treba stanoviť v každom vzťahu, lebo sa ti to raz vypomstí. Keď svokra nebude naučená sa prispôsobiť, raz ti to môže veľmi ublížiť.

mantilka
6. dec 2024

Keď ste už oznámili a svokra vás prehovori, je to začiatok konca dobrého vzťahu! Svokra bude posúvať hranice a všetko aj výchova detí, výber škôl bude podľa nej.

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@kiki68 tu nejde o to. Ako som spomínala, preferujeme auto, lebo si vždy nakúpime potraviny apod. ktoré v Dánsku nezoženieme. Do lietadla sa to vziať všetko nedá.

janinah
6. dec 2024

To si za 5 rokov ani nebola na Slovensku na Vianoce? By som sa vybodla na akési potraviny a ťahať sa tu autom.kupim letenky v lete a boli by sme tu min.kaxdy druhý rok.Nemas tu rodičov.rodinu? Dcéru s rodinou mám 500 km ďaleko ale neviem si predstaviť sviatky bez vnúčat.aj keď presne na Vianoce to tohto roku nebude.az na nový rok.

marlene
6. dec 2024

@danielaszatmari cim dlhsie budete tolerovat vianoce u svokrovcov, tym tazsie sa z toho dostanete. Oni si zvyknu , vlastne uz je to pre nich normalne, ze ste u nich a preto sa im to nepaci. Mbe osobne sa osvedcilo nevysvetlovat , pretoze to k nicomu nevedie( tiez sme zmiesane manzelstvo a svokra sa ma snazi dirigivat odkedy sa pozname) , ale jednoducho oznamit , ze tieto Vianoce 24.12. nepridete . A vobec sa nedovolavat pochopenia , pretoze pridu argumenty, ze ale doteraz ste boli vzdy u nich. Neprideme , lebo chceme byt sami. Bodka.

natalka13
6. dec 2024

@danielaszatmari letenky dnes nestoja majland. Menej ako benzin. Autom prides v lete ak uz tak velmi potrebujes

susitko
6. dec 2024

@danielaszatmari nie si sebecka.uplne chapem tvoju potrebu.uz si sa na to dala-uz neustupuj.mozno sa urazia.potom si prevyknu.vsak tam chodte potom.ono by tato zmena aj tak casom prisla-tvoja potreba realizovat sa,priblizit si domovinu a keby mate dieta ...urcite by ste chceli travit veceru osamote s nim.

cervenaruza123
6. dec 2024

@danielaszatmari Nevysvetlovat, urobte si po svojom. Ale neobhajujte sa, nehladajte kompromisy, tak ci tak si oni pojdu svoje. My sme si tiez zazili svoje, ked sme prve Vianoce chceli stravit sami konecne. To bolo vycitiek a prehovarani. Boli sme sami a dalsie roky uz to znasali lepsie, uz si zvykli obe strany. Rodicia sa musia naucit, ze zijete uz svoj zivot. Je to priam vasa povinnost, odputat sa. Keby ste chceli byt u nich obaja alebo aspon jeden z vas, to by bolo ine. Vy mate povinnost si budovat vlastne zvyky a mat vlastne pravidla v rodine a vlastne musite aj vediet povedat nie rodicom. Ved preto sa ludia beru, lebo uz maju zit vlastne zivoty a nie sa podriadovat rodicom.

vilma7
6. dec 2024

A aj oni chodili celý čas k rodičom?
Urobila.by som si Vianoce aké chcem ja. A nie aké chce svokra.

danielaszatmari
autor
6. dec 2024

@janinah samozrejme že áno, ale prv sama, lebo s manželom sme spolu 3 roky. Prvý rok som chcela vyskúšať ich Vianoce, ďalší rok sa nedalo, lebo bola svadba a peniaze šli tam a tento rok ma manžel operáciu pred Vianocami, tak by to ani nedal

rivini
6. dec 2024

@danielaszatmari odkedy som vydata, stedry den sme nikdy netravili s rodicmi ani z jednej strany…teraz, s dietatom, si to uz viem predstavit o to menej. S muzom sme si vytvorili vlastne mini tradicie…prvy, druhy sviatok vianocny navstevujeme rodicov, no stedry den je „nas“. Ani jeden o tom s rodinou nediskutoval, muz a ja sme len oznamili, ako budeme travit Vianoce po svadbe.

cacianka
6. dec 2024

@kiki68 to nie je len o platoch, ale manžel bude mať operáciu, tak bude v rekonvalescencii.

blonde_bella
6. dec 2024

Mňa by zaujímalo čo bude táto svokra robiť keď budete mať deti (ak plánujete)....
Lebo keď už z takejto veci robí haló....😑

margotka17
7. dec 2024

@danielaszatmari zájdi za ňou, dajte si ☕ a povedz jej, že chces konečne aj ty Vianoce doma s manželom naše slovenské. Ja by som už po toľkých vianociach u nich neustúpia a spravila si svoje doma 👍

nerko
8. dec 2024

@danielaszatmari ake maju zvyky v Dansku? Celkom ma to zaujima. Nemusite nic, ked nechcete nechodte. Pri najhorsom sa vyhovorte na operaciu, ze manzel potrebuje klud a musi byt v teple doma.

clementisa
9. dec 2024

Bože môj čo je to za ľudí keď nechápu že chcete byť sami a urobiť si sviatky podľa seba rázne povedať nie tento rok máme iné plány a hotovo

danielaszatmari
autor
9. dec 2024

@nerko popravde oni nemajú žiadne. Iba sa zíde rodina, zje sa druhý chod a rozbalia darčeky. Viem, že iné rodiny majú rôzne tradície, ale ťažko povedať, keďže u nich sa nedodržujú.

senta_sofia
12. dec 2024

@danielaszatmari nie si sebecka. Ja sa po celom roku tesim na svaty pokoj od vsetkych.

klejkaez
17. dec 2024

@danielaszatmari bez debaty, nezhadzuj sa. Uvedom si, že sa prispôsobujete dlhé roky, podľa toho čo píšes. A keď budeš chcieť byť s tvojou rodinou tento/budúci rok tak čo? Aj tvoj muž pôjde, svokra by prvá mala byt tolerantná, keďže ochota doteraz bolo.
Hlúpe mi príde, cúvnuť a prikývnuť im, akurát tak dáš najavo, slabú stránku.
Neustúpila by som.

V šoku som, že ste spoločne Vianoce sami ešte nemali? Či? Fuuu.

Strana
z3