icon

Vydedenie súrodencov: Ako sa proti nemu brániť?

conta22
4. jún 2024

Ahojte skúsim stručne prosím či ste niekto nemali takúto situáciu. Babka aj dedo boli presťahovaní do DSS stále žijú (dedo slepý, s rakovinou, ale pri zmysloch, babka demencia nemá ešte diagnozu v akom štádiu,ale žiadna krátkodobá pamäť a kvázi nevie kde je,aký je deň a pod.) Majú spolu 4 deti - dedo (patriarchálny) sa rozhodol že sa predá byt a peniaze pôjdu bratrancovi a jednému z detí (zvyšné 3deti nenávidí nekomunikuje s nimi). Byt majú v bezpodielovom vlastníctve - babku vedia títo samozvaní dediči podľa deda chytiť, zobrať na notársky úrad a dať jej podpísať predaj bytu. Prosím vieme tomu nejak zabrániť? Babka nie je vyhlásená za nesvojprávnu, ale reálne má ťažkú demenciu pripadne alzhaimera, keby bola v normálnom stave tak žiadny predaj bytu neschváli vždy milovala všetky 4 deti rovnako. Ujo a bratranec však povedali, že dedo tak povedal a hotovo (chcú sa nabaliť im to vyhovuje žeby peniaze šli iba im) pritom podľa zákona nemôže dedo rozhodovať o majetku ktorý patrí aj babke (obaja sú podľa katastra majitelia v bezpodielovom vlastníctve). Vie niekto poradiť čo sa s tým dá spraviť? Budem samozrejme aj kontaktovať právnika (ide mi čisto o morálne hľadisko ja si nárok na peniaze nerobím a ani nie som dedič v prípade úmrtia) ďakujem

ms_green
4. jún 2024

Ak je byt v bezpodielovom spoluvlastníctve na predaj treba súhlas oboch manželov, babky aj dedka. Ak jeden z nich súhlas nedá, môžu manipulovať kolko len chcú.

taynee
Odpoveď bola odstránená
marci77
Autor odpoveď zmazal
andaluzia12
4. jún 2024

ak aj dedo napíše závet a odkáže svoj majetok len jednému z detí, stále tu zostáva druhá polovica bytu, ktorú vlastní babka. Zvyšné 3 deti závet napadnú a každý bude dediť rovným dielom. Otázne je kto zomrie prvý... Čo sa týka predaja, bez babkinho podpisu nemôže dedo nakladať so spoločným majetkom..

conta22
autor
4. jún 2024

@andaluzia12 ide o to že oni sú schopní zobrať babku k notárovi povedať jej podpíš a hotovo. Žiaľ sú toho schopní a ja nedokážem 24/7 kontrolovať či je babka v dss a či ju nezobrali niekam - môžu tam povedať že idu ku kadernikovi s ňou a hotovo..ak by niekto z nich zomrel je to samozrejme iné ale obaja žijú a preto to títo chamtivci začali riešiť :(

alenah31
4. jún 2024

@conta22 Zbaviť niekoho len tak svojprávnosti nie je jednoduché. Postupnosť súdu pri určovaní opatrovníka je v §27 ods. 3 Občianskeho zákonníka - v poradí: manžel, dieťa, rodič, iná osoba s ním žijúca v spoločnej domácnosti, zariadenie kde sa osoba nachádza. A opatrovníkom v prvom rade je manžel - dedo, ten žije a môže na tzv. opatrovníckom súde dostať právo súdu nakladať s majetkom babky-manželky.
Inak o akom vydedení sa tu píše? Veď babka a dedko žijú - pokiaľ darujú majetok počas života nikoho nevydedia, s majetkom si momentálne môžu robiť čo chcú - následne sa bude dediť len to čo z majetku po poručiteľoch ostane a obdarovanému bude zo zvyšku odpočítaný jeho dar.

matkahelka
4. jún 2024

@conta22 ano, realne sa to stat moze. uplne rovnaky pripad sa stal aj na nasej ulici, syn a muz obalamutili dementnu starku, podpisala ani nevie co a zo 4 deti dostal vsetko len 1 syn, tusim bola o tom aj reportaz v lamparni alebo obcan za dverami. nic s tym neurobite. pokial diagnozu este nema stanovenu a podpise to v case bez diagnozy, na sude neviete dokazat, ze v case podpisu nebola pri zmysloch. ti susedia sa sudili tusim 3-4 roky a nevysudili nic, syn ako jediny dedic dom predal.

conta22
autor
4. jún 2024

@alenah31 ide o to, že chcú zneužiť babkinu aktuálnu situáciu na predaj bytu, a ja sa snažím informovať že či s tým vieme niečo spraviť alebo to nechať tak a zmieriť sa s tým..pardon nazov vydedenie som zle uviedla 🙂

simsalabim
4. jún 2024

Pokial viem, vsetky deti su neopomenutelni dedici. Ked dedo daruje dom iba jednemu, napise zavet iba pre jedneho bez zavaznych dovodov (vrah a pod) ostatni to potom mozu sudne napadnut. Pravnik poradi viac, no daco podobne sa riesilo v manzelovej rodine. Dar iba jednemu sa potom odpocital od dedicstva.

tanapeta
4. jún 2024

@marci77 závetom sa neopomenutelné deti nevydeduju. V závete musí svojim deťom odkázať majetok. Zo zákona majú v závete nárok na 50 % svojho zákonného nároku. Takže píšete blbosť

adka3321
4. jún 2024

@conta22 Otazka je, ci im u notara overia podpis ak budu vidiet, ze babka nevie co podpisuje. Robila som u notara a my sme mali od sefa nakazane, aby sme sa pytali takychto starsich ludi, ci vedia co podpisuju (hlavne ak islo o predaj/darovanie nehnutelnosti). Ak dotycny nevedel, mal smolu, nemohli sme mu podpis overit. A ak aj niekto chcel spisat darovaciu/kupnu zmluvu formou notarsej zapisnice notar vyzadoval potvrdenie od doktora. Ale ako hovorim, zalezi na koho natrafia.

alenah31
4. jún 2024

@conta22 a ešte taký dodatok. Pokiaľ by babka bola skutočne v tak zlom psychickom stave DSS v jej záujme aj vo vlastnom zaujme nechá babku zdiagnostikovať - mala by tak vyšší stupeň odkázanosti a oni za ňu vyšší príspevok štátu resp. by ju presunuli do uzatvoreného zariadenia pretože pokiaľ by sa v tom aktuálnom niečo stalo /nie sú na takýchto pacientov prispôsobený) - nesú zodpovednosť a nenechajú sa ťahať po súdoch. @tanapeta ona nepíše až takú blbosť. Ja v závete svoje deti spomínať nemusím, nemusím im odkázať nič. No ak sa bude dediť zo závetu a moje deti závet nenapadnú - dedí sa tak ako závet spíšem. Pokiaľ to dajú na súd - závet napadnú - zo zákona im ako neopomenuteľným dedičom prináleží polovica toho čo by dedili ak by závet neexistoval - teda ak by sa dedilo zo zákona. A maloletý dedič opomenutý v závete na súde vysúdi celý podiel.

alenah31
4. jún 2024

@conta22 opravujem nie pacientov, ale klientov. Teta pracuje ako riaditeľka v DSS - u nich môže byť osoba len do stupňa odkázanosti 5.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
conta22
autor
4. jún 2024

@alenah31 aktuálne čakáme na výsledky od psychiatra podľa toho budeme vedieť ako na tom je, čo mame vypozorované je to, že stále sa pýta len domov, nevie kde je, aký je deň aké je obdobie alebo koľko hodín, že sa má napiť vody alebo aké lieky užívať …čakáme na výsledok posúdenia lekára stav bol dlhodobo zanedbávaný žiaľ ja žijem inde ako vnučka aj moja mamina (jej dcéra) nechodila k ním domov kvôli dedovi ktorý ju fyzicky napadol. Teraz keď sú v zariadení a sú v samostatných izbách tam mamina chodí častejšie a dozvedela sa všetky tieto informácie od brata čo idu robiť ..

conta22
autor
4. jún 2024

@monsterablue nie som, ide o moju maminu, krstnú a uja..ja som sa len chcela informovať lebo mi je ľúto že takto sa ide zneužiť babkina choroba

alenah31
4. jún 2024

@conta22 no držím palce. Hlavne nech je o babku dobre postarané, nech jej nič nechýba. A dúfam, že ju budete držať ďaleko od týchto hádok a ťahaníc. Zaslúži si dožiť v kľude a nie sa vo svojich "jasných chvíľkach" zožierať tým, aké hyeny má vo vlastnej rodine.

conta22
autor
4. jún 2024

@alenah31 ďakujem preto sa aj informujem lebo celá táto situácia je veľmi nešťastná a keď mamina povie že do toho nechce ísť zostaneme pri jej návštevách a venovaní sa jej čo sa dá..ešte sa chcem spýtať ako si písala vyššie že prvým pri určovaní opatrovníka je manžel čiže dedo - aj napriek tomu že je poloslepý, s katétrom a pichajú mu inzulín tak stále by on bol určený pravdepodobne ? Ďakujem

alenah31
4. jún 2024

@conta22 to, že je sám chorý fyzicky neznamená, že nie je mentálne zdravý - čo evidentne podľa toho čo píšeš je. Toto čo opisuješ nie sú ochorenia, ktorá vplývajú na jeho mentálny úsudok. Aj celkom slepí ľudia so silnou cukrovkou sú úplne svojprávni. Museli by ste spochybniť jeho mentálne zdravie . čo asi nepôjde. Podľa toho čo píšeš je na tom psychicky úplne ok a vie presne čo robí.

kacena4
4. jún 2024

@conta22 dohodni sa s ddskou že keby chceli niečo podniknúť dajú ti vedieť a po druhé môžeš napadnúť toto rozhodnutie na sude, že babka bola svojprávna v tom čase podpisu, hoci nemala na to papiere este.

andreatytler
4. jún 2024

@conta22 Mna to hned napadlo ze aj keby ste zacali vybavovat to ze je babka nesvojpravna, tak by dedo bol asi jej porucnikom a to uz potom by bolo vsetko stratene.
Skoda no ze ste v takejto pozicii. Dedicstvo vie narobit v rodine hrozne zle veci. Ukaze sa prava tvar.
Asi by som to necala tak. Cim viac sa clovek venuje takejto zhnitej zalezitosti, tak tym viac mu to nahlodava psychiku.

cacianka
4. jún 2024

Skúste podať neodkladne opatrenie, na súd, vo veci zákaz nakladania s majetkom. Uveďte podozrenie na ťažké psychické postihnutie spolumajiteľky bytu, ktoré sa podloží lekárskymi správania vyšetreniami psychiatra. Skúste poprosiť pracovníkov DSS o čestné prehlásenie, ako vnímajú babkin stav, že nie je schopná reálne posúdiť zámer s majetkom. Potrebujete dokázať že babka nie je schopná riešiť majetkopravne zmluvy, konania. Uveďte že máte hlboké podozrenie o pokuse o podvod, manipuláciu a klamanie chránenej osoby. Ak súd zváži podklady, vyda rozhodnutie o zákaze nakladania s majetkom.
Radšej ten byt potom predať, zo zisku platiť obom DSS, a v prípade úmrtia by zvyšné € išli do dedičského konania. Navrhnite, aby opatrovnikom nebol dedo, lebo práve pre jeho zistne konanie máte obavy o podvod .
Píšem iba ako orientačné možnosti, radšej zaplaťte cudzieho právnika , mimo záberu rodiny, aby vám dobre poradil.
Tu na MK sa skús obrátiť do skupiny Právne poradenstvo (pozor - nie poradňa), je veľmi dobre a odborné vedená. Je to verejná bezplatná skupina. Zatiaľ tam a medzitým sa objednajte k právnikovi.

cacianka
4. jún 2024

@kacena4 áno, treba poprosiť DSS o pomoc, že maju veľké obavy a podozrenie z podvodu. Nikoho k babke nepustiť, iba lekárov.
Že môžu napadnúť na súde - keď už by byt bol neoprávnene, prípadne aj podvodom prepisany na iného majiteľa, to už by bolo oveľa ťažšie riešiť.
Na dlho, dokladovať dodatočné, naťahovalo by sa to, protistrana vie robiť nenormálne prieťahy v konaní, a ešte aj drahé - súdny poplatok je dosť vysoký , podľa ceny majetku o ktorý sa súdne koná. Dovtedy aj starkí môžu zomrieť, a hajzli popredaju, zamotaju vlastníctvo, a zase prieťahy v súdnom konaní, poplatky súdnym znalcom ......

rorino
4. jún 2024

@ms_green veď napísala,že babku vedia zmanipulovať a dedko súhlasí...

vilma7
4. jún 2024

Zažili. A aj prežili. Moja teta nahovorila starku (môj otec už bol dávno mŕtvy) nech byť na ňu prepíše, veď ona nás vyplatí. Nevideli sme ani cent. Ja a sestra sme boli dediči po otcovej strany.