Vykanie svokrovcov a deti
Ahojte.
Chcem sa popýtať, ako to je u vás s vykanim so svokrovcami.
Cítim sa z toho niekedy smutno. Mam svokrovcov, bývame blízko seba, asi 2ulice od nich. Jedna sa mi o to, že od začiatku svokrovcov vykam, oni mne týkali automaticky. So svokrom mi to až tak nevadí, avšak so svokrou ma to trochu mrzí. Bývali sme rok u nich, so svokrou bez problémov som vychádzala ako s kamoškou, večer vysedávali spolu a vykecavali. Avšak prišla aj svadba,aj deti a nič sa vo vykani nezmenilo. Pripadám si divne, s jej rovnako starými známymi a priateľmi si tykam (navrhli), keď raz ju vyzvali nech si so mnou potyka tak odpovedala že ešte nie, odvtedy ubehlo pár rokov a nič sa nezmenilo. Svokra je mladších ročníkov, nemá ešte ani 50, cula a spoločenska. Na každej oslave všetkým tykam, deti jej týkajú, aj muz samozrejme ale ja jediná im vykam. Jej bratovi tykam so ženou, muzovej krsnej mame tykam ale im nie. Deti sú ešte malé, jedine co mi už napadlo ze naučím aj deti vykat. . Cítim sa trápne ci na ulici, v obchode ci návštevách, keď sa aj s niekym sa rozpráva, len jej vykam vkuse jak trotl.
Podotýkam že sa stretávame celá rodina aj moji Rodicia s nimi a všetci si tykaju. Taktiež moji Rodicia si už roky tykaju s mužom. On nevyka nikomu z mojej rodiny. Viem ze svokrovci sú klasický ľudia, ale ako im naznačiť že sa cítim už trápne im vykat??? Muž nevyka ani mojej tete co je staršia od jeho rodičov atď... Mam staršie kamošky jak oni, pracovala som so staršími ľuďmi v každej práci a všade som si tykala..nejako ma to už uráža. Keďže sa to nezmenilo ani svadbou ani deťmi, rozmýšľam ze deti budem učiť im vykat, možno otvoria oči. Nemám pocit ze ma neprijali ako nevestu, to nie. Svokru som často volala na kávu aj k nám keď nebol muž doma, ale už ma to prešlo lebo ozaj mi vadí ta nadradenosť vo vykani.
Mam to tak svokra mne prva navrhla tykanie svokrovi ja. Podla etikety starsia zena je spolocensky vyznamnejsia preto navrhuje tykanie a voci muzovi v tomto pripade Ako aj vo vacsine pripadov (vylucne okrem vztahu nadriadeny a podriadena a postavenia ministra a vyssich funkcii) je to Zena bez ohladu na vek.
@sonicka2018 Ja svokrovcom tykam, navrhli mi to sami pred svadbou, a naopak moj muz mojim rodicom vyka. Proste moji rodicia maju na to svoj nazor, nie je velky vekovy rozdiel medzi mojim muzom a nimi, chcu si udrzat uctu. Mojho muza maju radi, jemu to nevadi a ja na nich nenalieham. Podla mna je jedno ci si vykate alebo tykate, dolezite je ucta k druhemu cloveku.
@sonicka2018 ja som si už so svokrou 2 krát potykala....ale ja to jednoducho nedokážem🤔....naďalej jej vykam,ospravedlnila.som sa jej že nech sa nehnevá,ale že to neviem je mi to divné,neviem si zvyknúť....vychádzame normálne....mne príde prirodzene jej výkať....u nás v rodine nepoznám nikoho kto by svokrovcom tykal....akurát chlap môjmu otcovi týka....ale ináč všetci vykaju.....
@sonicka2018 mam velmi rada svokrovcov, no nikdy by mi nenapadlo im tykat. Je to o úcte voči nim
Ja si neviem predstavit, ze by som svokre tykala
@sonicka2018 úplne ťa chápem, je to fakt divné. Neviem čo by som robila na tvojom mieste. Aši nauč deti vykať a volať ju teta, možno jej to dojde
A možno sa s ňou otvorené porozprávat o tom, že prečo je to tak... Normálne jej povedz ze ty si matka jej vnúčat a nie nejaká krátka známosť a ze oni ti týkajú bez opýtania. Keď píšeš, že nemá ani 50 je to fakt čudné, ja mám 50 a kamaráti mojich detí mi týkajú, pri vykaní som sa cítila divne
Ja svokre vykam a ona mne tyka. Rovnako moja mama s mojim mužom. Pride mi to uplne ok a myslim ze vztah mame dobry. Neviem co ta to tak ťaží..? Inak muz je starší odo mna o 10r a ma znamych starších od neho a on nim tyka a ja niektorým vykam 😅 to je este len divné a sranda miestami. Nie vykanie svokre.
@sonicka2018 viete mne to príde také staromilské to vykanie akoby tí starší mali byť neviem ako nadradení... Moja mama vykala aj svojim rodičom, dnes má skoro 80 a každému navrhuje tykanie. Pred pár rokmi bola na výlete v Izraeli, kde si tykali všetci bez rozdielu veku - v rodine, veľmi sa jej to páčilo. Čiže také to vynucovanie "úcty" mi to príde trápne.
Len na margo, autorkina svokra nema ani 50, takze autorka ma 25, mozno 30? Aksu s chlapim roky, mozno od syrednej skoly, jenormalne, ze jej tykaju. Vy budete vykat 16-17 r frajerke vasho syna?
Slovencina je jazyk s nastavenym tykanim a vykanim. Mame to ine, ako v anglictine. A pred x rokmi sa dokonca " onikalo". Vykanie nie je vynucovanie ucty. Preco? Ja zas tykanie navrhnem len blizkym ludom.
Ja vykam im aj keď veľa krát mi povedali že im mám tykat. Príde mi to divné im tykat keď aj môj muž im vyká.
@sonicka2018 mám to presne tak isto, s tým, že už mi to nevadí a absolútne to neriešim. Vadilo mi to na začiatku. Tiež mi bolo divné, že všetci si tykaju, aj môj muž mojim rodičom tyka a to moji sú starší, ako jeho. Ale mne je to už jedno, zase nejak extra často sa nestretávame. Ale úplne ťa chápem, hlavne, ak ste častejšie spolu. Tiež si pamätám spoločnú grilovačku, kde som sa cítila ako total mimo, ako nejaká cudzia, lebo všetci si tykajú medzi sebou, len ja vykam. Ono ja to uz neriešim aj preto, lebo ja žiadny vrúcny vzťah so svokrovcami nemám a je mi to čím ďalej tým viac jedno. (to asi príde časom, ja som s mužom 25 rokov 😂😅).
@vevuska1990 muz svojim rodicom? Ci tvojim?
@minutka muž svojim vyka
@vevuska1990 a je slovak? Ci ina narodnost? To je veru zvlastne. Pocula som o tomto zvyku u mojej uz neboj babky
@sonicka2018 Mám podobný problém a úplne ťa chápem. Svokrovcovom vykám, môj muž mojim rodičom od svadby tyká. Cítim sa z toho nanič, lebo ja osobne si podvedome vykaním udržujem ľudí od tela. Akonáhle si začnem s niekým tykať, tak som k nemu otvorejnejšia. Ako keby vo mne padla vnútorná bariéra a viac sa im viem aj otvoriť. Svokrovcov mám rada, máme dobrý vzťah,ale pre mňa to vždy bude viac oficiálnejšie pokiaľ si budeme vykať... Dokonca mi po svadbe ani nepovedali ako ich mám nazývať. Čakala som, že mi povedia, že ich mám volať mama a otec,ale nič také sa nestalo :D Takže ich nijak neoslovujem, vždy to nejak dám do altu :/ nie je to správne, ale nejak sa s tým neviem zžiť... Ale vidím, že aj svokre je to blbé,lebo keď volá a zdvihnem to ja, tak sa vždy tak zasekne a povie, že volá Jurkova mamina...no zvláštne...Ale už som to prestala riešiť. Rešpektujem to, zvykla som si, že im vykám, ale pre mňa osobne to je veľká bariéra medzi nami. Chcela by som s nimi mať bližší vzťah, ale s vykaním mi to nejde... čo už, som jednoducho divná v tomto :D
Moji rodicia si s mojim muzom potykali, bratova Zena im aj tak vyka. Svokrovcom vsetci traja (zat a dve nevesty) vykame. Akosi som to nikdy neriesila..moji rodicia svojim svokrovcom vykali cely zivot, aj cela sirsia rodina. Dobre vztahy nie su o tykani alebo vykani, ale vzajomnej ucte a respekte.
A druha vec, prejavom dospelosti je aj to, ze viem slusne a jasne komunikovat to, co mi prekaza, ublizuje alebo nejakym sposobom strpcuje zivot.
Mam to presne ako @stanulienkat Moja svokra ma 70r., tiez mi povedala raz tak medzi recou cez telefon,ze "vsak mi mozes tykat",ale mne to proste nejde do ust,aby som prisla a povedala jej "cau" 🙈 Celkovo nemam rada,ked mi clovek 50+ povie,ze si mozeme tykat. Tazko to zo mna lezie. Mam starsich ludi v ucte a to vykanie sa mi tam ani nehodi. Moj muz nasim tiez vyka a su mladsi ako jeho rodicia.
@sonicka2018 podla mna v pohode,mne by zas asi neslo tykanie...vsak vztah mate stale rovnaky,ci si vykate ci tykate...ja vykam,tetam,ujom,starym rodicom, pride mi to nejake prirodzene. Skor som mala opacny problem,ked mi kamaratkina mama povedala nech jej tykam...no to proste neslo a nejde,a sef tiez navrhol tykanie a tiez to nejde,proste raz je sef 🙂
@sonicka2018 19 rokov som vydata a vykam svokrovcom.Vobec mi nikdy nevadilo,ze mi tykaju.Nikdy.kazdemu starsiemu vykam.Kazdemu.
@minutka na východe to tak majú nie všetci to dodržujú ale čo poznám tak všetci vykaju.
@sonicka2018 moja mama vykala svojej mame..my ako deti sme starkej tykali..pre mňa je to tiež prejav účty, vôbec by som za tým nič ponižujúce nehladala..kaziť si inak dobre vzťahy so svokrou kvôli takej "prkotine" ..a keď ta to tak trápi prečo jej to nepovieš?...mne moja svokra tiež navrhla tykanie a mne to tiež nešlo.. a to sme nemali bohvieako vzťah
So mnou si svokor potykal az asi 3 roky po svadbe, je tomu uz 7 rokov s ja stale naviem ako ho oslovovat, tak len ked som s detmi vravim mu starky, ked som sama vyhybam sa osloveniu, to vykanie mi vobec nevadilo😂
@sonicka2018 ešte som Nepočula o tom,žeby svokrovci výkali neveste 🤣. Čo si myslíš ty je tvoj problém. V rodine to určite tak nefunguje. Ja svokre vykam. Môj muž sa nekaslal a tyka mojim rodičom.
@sonicka2018 a preco by si sa nemohla pozdravit ahoj alebo caute babka a dedko a zaroven im vykat? Ja mojim vykam, ale ked sa stretneme hovorim ako kedy, niekedy ahoj ba ka a inokedy dobry den prajem :D ako tiez som ocakavala ze mi navrhnu tykanie a nech ich volam menom. No bolo mi naznacene, ze su mama a otec, tak som spatne naznacila, ze ja mam rodicov, ktorych tak volam a oni su svokra a svokor. Moja svokra nechce, aby som ju volala svokrou🤣🤣🤣 no tak je babka odkedy su deti, kedze nemala chochmes, aby povedala, nech jej aspon menom hovorim a oslovenie svokrovcov teta a ujo, to by mi bolo trapne este aj v case prvej navstevy. Ved nemam 5 rokov, aby som niekomu hovorila teta🤣
@sonicka2018 ja vykam svokrovcom a vždy budem keď budeme spolu. Ber ich ako cudzích ľudí. V rámci toho vykania si udržiavate odstup a úctu voči sebe. Ja som ako dieťa vykala aj rodičom asi do cca 10tich rokov 😅

@sonicka2018 ja si tiež so svokrovcami vykam a to sme u nich niekoľko rokov bývali, s niektorými inými zaťmi/nevestami si tykajú…popravde ja som to odmietla im týkať neviem si to ani predstavit a to so svokrou mame kamarátsky vztah vieme sa poropzpravat o všetkom chodime niekedy na výlety ze len my dve a deti a deti tykajú ja vykam…nikdy som sa nad tym nezamyslala mozno sa zbytocne tym zatazujes ked budu chciet povedia ti…podla je trapnejsie aspon teda pre mna by bolo ich požiadať o tykanie s tym ze by odmietli…ked budu chciet povedia nespravis s tym nic zbytocne sa zaťažovať