icon

Výkrik zúfalej matky

matkazufalka
5. mar 2017

Drahe konikacky, ja ani neviem kde a ako zacat, ale potrebujem to zo seba dostat. Ani vlastne neviem, kam to zaradit, ci sa jedna o moje zdravie, ci o rodinne problemy...potrebujem sa skratka vypisat a mozno aj pocut nazor prave niekoho nezainteresovaneho. Ano, vytvorila som si radsej novy nick...proste uz nevladzem psychicky. Som na materskej s 5r a 2r. Ja ani neviem kedy som zacala takato byt, ale v poslednej dobe po nich kricim, nervacim, nemam ziadnu trpezlivost. To iste po manzelovi a pritom si to vobec nezasluzia. Sorry ak to nebude mat hlavu a patu, ale pisem radsej tak ako mi idu myslienky, lebo uz som to viackrat skusala dat dokopy na papieri a nepodarilo sa. Neviem ci je to zimou, alebo som dlho doma, alebo co je problem. Proste uz mi to vsetko lezie na nervy. Bojim sa to tak napisat, ale aj deti. V kuse niekto nieco chce, potrebuje, ked pocujem maminaaa uz sa mi chlpy jezia a do toho mladsia zacne mrncat a chciet zrovna to co nemoze.Bezna realita kazdej matky, ale ja to nedavam. Neviem zostat kludna, neviem to brat s humorom s nadhladom. Lubim ich vsetkych, muz super pomaha. A aj tak. Chcem sa uz vratit do prace, ale syn este vobec nevydrzi v skolke dlhsie ako 3 dni! Zacal chodit neskor, kedze sme sa aj stahovali, aj sa narodila dcera v tom case, ked mal 3. A potom uz ked pridem po neho a vidim tie sklene oci, zovrie mi zaludok a viem ze nas caka 2-3 tyzdnovy kolotoc. Aj teraz sme na tom tak. Takze ani do tej roboty sa moc nemozem chystat. Kedy sa toto zlepsi?Normalne mam nervy, ked vidim ako si vsetky naokolo uzivaju tu matersku, prehadzaju sa, rozplyvaju sa nad tym ako to rychlo uteka a deti rastu a boze zastav cas a podobne reci a ja by som najradsej preskocila toto debilne obdobie, ked furt nieco niekto potrebuje a este aj ten strach, co ked sa to zhorsi, co ked skoncime v nemocnici s niecim, co ked to prejde na pluca atd atd. Co ked dostane nieco horsie. Ako to dokazete brat s nadhladom tieto detske choroby a vsetko okolo toho. Normalne mam chut na par dni utiect a tvarit sa, ze nemam deti. Je to hnusne, ale je to tak. Samozrejme su aj svetle dni, momenty, chvilky, kedy si to uzivam, smejem sa s nimi, ale celkovo ma to fakt nebavi. Ani hrat sa s nimi. Stale si hladam nejaku robotu, aby som nemusela sediet v izbe a vrcat s autami a vymyslat co maju robit, aby sa nenudili. A pritom, ked mam naladu, povymyslam vselico. Najviac si ich viem asi uzit osobitne. Vtedy sa normalne pristihnem ako si ich obzeram, aki su pekni a sikovni a dokazem to viac precitit. Ale ked tu pobehuju a visia na mne a kricia, vrieskaju ide ma slak trafit a velakrat sa neovladam a ziapem po nich jak vysinuta...Uz neviem ako sa mam nastavit trochu viac pozitivne a uzivat si to co je teraz a nie stale cakat na nieco, co mozno ani nepride. Lebo viem, ze s detmi je to v kazdom veku o niecom inom. Aj starosti, aj radosti...a jednak ci chcem, ci nechcem uz ich raz mam a su moje a chcem sa s nimi tesit a nie byt usomrana a zamracena matka. Ked sme mali iba syna, bola som uplne ina a aj on bol kludnejsi. Az som sa sama cudovala aka som dokazala byt trpezliva. Ale teraz je to uplne ine. Penazi nie je vela, ale zijeme. Aj tak neviem, kde je fakt chyba. Teda urcite vo mne, deti za nic nemozu, muz takisto. Ale ako to zmenit fakt neviem. Jedine co milujem su rana a vecery v posteli. Ked zaspia, neviem sa nich vynadivat. A ja si mozem naliat dva deci vina a mat chvilku pre seba. A rana sa mojkame, lenosime v posteli, to je pekne vzdy. Ale akonahle vstaneme, zacina sa kolotoc. Jeden mrnci, nech mu prepnem rozpravku, druha hladna, nevydrzi ani kym sa umyjem a natriem chlieb, medzitym uz rozbomarduje celu kuchynu, alebo sa pokaka a uz krici syn, ze chce kakavko a ja by som si tak dala kavu a zavrela sa do izby, nech mi vsetci daju svaty pokoj....sorry baby. Viem, ze mate kazda svoje starosti, aj ovela vacsie, zdravotne, financne, rodinnne. Prave preto ma strasne mrzi to, ze aj napriek tomu, ze ziadne velke nemam, okrem beznych veci a nedokazem fungovat stastne a pozitivne v kazdodennom zivote.

Strana
z5
matkazufalka
autor
7. mar 2017

@zibi zacala som si davat magnezium.Aj sa mi zda,ze trosku pomaha.Este skusim pridat nejake multitablety dobre a uz nech je jar,slnko,teplo...

matkazufalka
autor
7. mar 2017

@stepanka274 taketo nastavenie by som potrebovala.Ale nejde to tak lahko,rozkazat si dobru naladu.To musi byt asi optimista rodeny ako ty.Uz nech je veru jar a uvidim co to so mnou spravi.Presne ako pises,pride mi to take nekonecne blbe obdobie a pritom viem,ze sa mam z coho tesit a za co byt vdacna...

stepanka274
7. mar 2017

@matkazufalka viem ze kazda sme ina, nie je lahke sa nastavit ale po malickych krockoch to das a ani sa nenazdas budes deti vyprevadzat do skolky atd.a budes matepsiu naladu, neboj nie si jedina

zibi
7. mar 2017

@matkazufalka skus ..tie multivitaminy sa niekedy mozu horsie vstrebavat ...ale vyskusaj ..ten bekomplex od jamiesonu je fajn a je tam toho dost vela plus zinok
a chod na odber ci ti fakt nechyba zelezo a nemas nizky hemogolobin
fakt niekedy treba trosku doplnit vitaminky a moze byt lepsie
drzim palce

poisonblu
8. mar 2017

A co vravite na persen forte? neukludni trosku nervicky?

henikav
8. mar 2017

@matkazufalka slniecko bude za chvilocku a hned to bude lepsie, uvidis 😉

willino1
8. mar 2017

@janinah mám otázku... ako to robíš, že odídeš z izby a deti sa ráno nezobudia? tie moje potvory majú nejaký senzor či čo... akonáhle dám nohy dole z postele už otvárajú oči a kým prídem k dverám už kričia (a kričia kým nemajú fľašku s teplým mliekom v puse 🙂 ) a je jedno či vstanem o siedmej alebo o piatej... ale už som imúnna... je mi jedno že kričia 🙂

mius.brcko
8. mar 2017

so skolkou a s jaslami by som sa nebala 😉 tiez sme zazili nieco podobne.. starsiu dcerku mi zobrali do skolky hned ako mala tri roky (v aprili), ale nastupit do roboty som chcela az v septembri a vtedy dat aj mladsiu (rok a 8 mesiacov) do jasiel... starsia vzdy chodila okolo skolky ako chce ist dnu a hrat sa s detmi, tak som ju tam dala od aprila, ze nech si zvykne a zabavi sa s detmi - no po par dnoch si to rozmyslela a maximum chodila len doobeda, spat ani za svet.. velmi som sa bala ako to bude po prazdninach, lebo od septembra MUSI na cely den...a cuduj sa svete, v septembri uz zrazu nebol problem v skolke aj spinkat a byt tam cely den - niekolko tyzdnov som im obom stale pripominala, ze pojdem do roboty, lebo nemame peniazky a oni sa zatial pohraju s inymi detickami v skolke/jasliach a proste musia, lebo doma uz nikto nebude... a ked uz naozaj doma nikto nebol, tak pekne bez problemov isli do skolky a do jasiel (do jasiel sa prvy tyzden chodilo aj odchadzalo s placom, ale to je pochopitelne... potom plakala, ked tam nesla 😀 )

tracka
8. mar 2017

@matkazufalka ako keby som seba pocuvala...u mna aj to je problem ze som bola vzdy akcna nieco robit a byt vo svungu a teraz ten stereoptyp...no a hlavne som velmi upadla na materskej stale ked sa uz chcem dat dokopy pride nejaka blbost choroba mna alebo dietata a som ako pustovnik

sardinka336
8. mar 2017

Ono tu matersku kazda zvlada inak. Je to náhla zmena, ktorá vyzaduje aj nejaku tu organizáciu. Velké problémy maju ze ,,chaosáčky,, ktorým sa cely den prešmykne pomedzi prsty a nestihnu absolutne nič len bedákat. Potom su také, ktoré neviem mali dobru poziciu, pracu a zrazu bum 4 steny...proste kazda sme ina. Deti tiez nie su stredobod vesmiru a prihlahlých galaxii ak ste si ich tak samé nenaučili. Aby mi decko pišťalo, ze prepni telku? Ked vie trieskat do mobilu a tabletu tak mu to ukazem a prepne si aj sam...deti sa musia naučiť počkat, no vydržíš ziadne ze nie, a ked nie tak sa hod aj o zem. Ked deti vidia ze s mamou nemozu cvičit prvu ligu tak sa vela veci zlepší. Ja napr. mam jeden oblubeny program ktory pozerám a to som si povedala, ze budem sediet na tej riti a pozriem si to aj keby traktory padali a popri tom si dam kavu. Chceš jest? Chceš pit? Tam je chladnička, tam je voda...ruky máš na ramenách. Batola si obriadim tak, ze je najedené, prebalené a inak smer tato nech si ho tiez uzije. Skratka pozriem si oblubenu relaciu a potom spokojna, oddychnuta vstanem robit večeru, chystat veci a počuvat deti čo chcu.

janinah
8. mar 2017

@willino1 moje "deti "majú 23,21 a11,takže také "maličkosti" si ozaj nepamätám,ale každé sa akosi tak nastavilo /alebo ja som ich naučila?/,že okolo 5-6hod. vypili mlieko a spalo sa ďalej aspon do tej 8mej😉

janinah
8. mar 2017

@sardinka336 tiež tak robím,prídem z roboty a syn mi už prepína na Mentalistu /jediné čo v tv kukám/,vyložím nohy a kukám...a môžu aj bomby vybuchovať meter odo mňa....dokukám a idem v pohode fungovať ďalej...alebo aj zaspím na tom gauči,ale to už o inom😉
ale presne tak,je to o tom,že mama je "paňou domu" a basta...

vladinka
8. mar 2017

@matkazufalka nečítala som všetky prispevky,ale prečítam si to neskôr.Moj syn začal chodiť do jaslí ,ked mal rok a pol.Musela som ist do prace,z rôznych dôvodov...ale syn mal stale sople,presne ako ty píšeš..u nás pomohlo vybrat nosne mandle A imunoglukan sirup...naozaj...teraz je uz prvák a imunoglukan mu davam stále uz od sept...a bol chorý raz, mal slabý kašlík a bol dva dni doma👍 strašne ti drzim palce ,nech toto blbé obdobie prejde....ked dáš staršieho do skolky, budeš to mať určite ľahšie..👍

matkazufalka
autor
8. mar 2017

@tracka presne aj to ma deprimuje,ze ked uz sa k niecomu odhodlam,tak pride choroba a vsetko ide bokom. A zas len utieram sople,zrazam teplotu,v noci nespim a som zas v jednej depke.

sardinka336
9. mar 2017

@janinah suhlasim s tebou, my mame na toto rovnaké nazory vidim 🙂
Na to aby som mohla dávat rodine a detom aj sama musim načerpávať. Lebo inak vyhorím a atmosféra doma bude napätá. Lenže mnohé ženy aj čo mam kamaratky tak počúvam akoby to bol narodný šport a väčšia hrdinka tá, ktora nič nestíha lebo len okolo deti behá, na seba nedbá lebo ,,nema čas,, sa ani umyť a posediet si v klude s kavou, nejaká knižka alebo telka no tak to je sci fi. Potom su vynervované, strhané, hašterivé, nespokojné lebo doslova len otročia detom a domacnosti a citia sa previnilo a maju vyčitky svedomia, že neviem 10 ročnemu dietatu odpovedali na prosbu ,,chcem piť,, ,,ved si nalej sam,, a hned nevstali. Podla jednej mojej kamošky mame doma spratansku vychovu lebo deti (8 a 10 ročne) pomahaju ked potrebujem, ošupu zemiaky, umyju umyvadlo, spravia si desiatu ked treba, ranajky, dokonca kupujem tie hotove cestá v Lídli a ich bavi ,,variť,, tak ich spravia ako pizzu kazdy jedno aby sa nehadali a máme večeru.

stanulienkat
9. mar 2017

@sardinka336 Som sa zasmiala, ze spartanska vychova, lebo ti deti pomahaju 🙂 Co by tvoja kamoska povedala na mna? Ja kazem mojej 4 rocnej umyt umyvadlo a vanu a ona je este rada, ze pomaha. 🙂

sardinka336
9. mar 2017

@stanulienkat no ,,prisám vačku,,!! Ked niektoré moje kamaratky vidia, ze neskačem ako jójo na každe zamrnčanie a povel od detí, že im poviem ved tam to je a urob to...tak to oči vyvaluju, ze to je prisna vychova.
Tak ja neviem čo oni chcu vychovat zo svojich detí, asi ich deti budu mat sluhov doma čo im budu varit, robit veci. A potom ze tolko rodín ide k upadku...no bodaj by nie. Sak čomu su tie deti vedené? Okrem kruzkov? Ved prave v rodine sa maju naučit ako zit, ako riešiť konflikty, ako ,,varit,, ako sa perie, čo treba do polievky, ako prišiť gombik....ale to im rodičia nedovolia lebo neviem prečo, sa boja ze sa pichnu do prsta, porežu..tak ale to patri k tomu nejaka ,,odrata kožka,, na prste. Dcera sa so škrabkou par krat ,,šmykla,, ale nič take ze by sme na Kramare museli utekat, zase škrabka na zemiaky takto neublizi. Jasne, ze uz dalej nechcela šupat tie zemiaky, ale ked niečo potrebujeme tak sa to spravi, ani mne sa nechce, nebavi ma vela veci ale je to potreba tak to spravim a to iste aj deti, treba to tak to urobiš - bez hodinovej diskusie o tom ako do polievky potrebujem 4 zemiaky, skratka potrebujeme tolko, ošup a hotovo. Ved aj ty chceš jest...

janinah
9. mar 2017

@sardinka336 z tých tvojich detí je aspoň jedno dievka? lebo objednávam si ju za nevestu😀 ponúkam 11r. blonďaka s modrými očami,zemiaky ošúpe,koláč pečie za malej pomoci sestry,akurát gombík ešte neprišíval,čo okamžite doženieme😉
k tým dokonalým uštvaným matkám...ony samé musia prísť na to,že mama musí byť v pohode,inak je všetko vrátane detí v chaose

sardinka336
9. mar 2017

@janinah jedna dievka je...len ju ešte musim docepovat, ma 8 rokov...
idem s malou von potom ,,popišeme,,.

janinah
9. mar 2017

@sardinka336 ideme do Tatier,pokecáme v nedeľu😉 PS dievka lyžuje?

malasandrika
9. mar 2017

U nás doma je základné pravidlo, že ja si najprv musím v kľude vypiť kávu a potom môžeme fungovať 😄

matkazufalka
autor
10. mar 2017

@malasandrika no taketo pravidlo by som aj ja rada zaviedla.Ale 2 rocne dieta to akosi este nechce akceptovat a ani samozrejme nechape. Chape to skor ako cas,kedy sa treba vystverat na mamu a rozlievat kavu a citat knizky.Takze nehrozi.

uhnakova
10. mar 2017

@matkazufalka ja mam dva a pol rocnu dcerku a styri a pol rocneho syna a ver tomu, ze si kavu v klude vypijem dvakrat denne. Skratka poviem detom, ze si potrebujem pol hodinku oddychnut, tak nech nezozieraju a pekne sa hraju. Obaja to akceptuju, mladsia sa vie zahrat aj sama (ked je starsi doobeda v skolke), bud kresli, hra sa s lego vlacikom, kocikuje babiku alebo sa zabava s vodou a zubnou kefkou v kupelni.

mamamomo
10. mar 2017

@matkazufalka
ani neviem ako som sa dostala na toto forum kedze na fora nechodim a zrazu citam ten tvoj napis a nejak ma to taha precitat si co je za tym , lebo urcite aj ja som mala niekdy fazu zufalstva ...hadam uz je to za mnou .
dieta je tvojim zrkadlom ....vela krat som pocula tuto vetu a patrala co je za tym a teda dostala som sa k roznym zdrojom vysvetlenia a vsade sa to spajala do jedneho ..tvoja vnutorna pohoda ci nepohoda sa prejavi na pohode ci nepohode tvojho dietatka...vysielas mu take vibracie svojim tonom hlasu , cinmi ...ono je na tebe pricucnute informacne energeticky asi az do 9 roku a vsetko si nacita z Teba, je to jedinecne prepojenie medzi mamou a dietatom a teda co im vysleme to oni ukazu . v tebe je take vnutorne dietatko zranene , ktore sa dostava do tych hadok s tvojimi detmi.

borkavan
Autor odpoveď zmazal
borkavan
Autor odpoveď zmazal
ada274
11. mar 2017

@matkazufalka necitala som diskusiu ale za mna navrh. Raz za mesiac stretko s kamoskou alebo kamoskami alebo kamosmi s nocovanim mimo domu. Vypit par piv, zasmiat sa do zblaznenia, ak treba vyplakat sa, pustit si skvelu hudbu (LP), vyrozpravat sa do nemoty alebo do rana. Kto ako chce. Vydrz nevyhnutny cas a pojdes do prace. Drz sa.

maykaaa1122
11. mar 2017

ak si vycerpana mali by nastupit blizky, nech manzel ci mama postrazia male..ja ich casto davam rodicom..deti sa aj same ku nim pytaju.

siska53
13. mar 2017

@matkazufalka mas to tazke, zvlast ked mas starsie dieta stale chore. A pozname to - do kolektivu nesmie,von tiez este nie,plno nevyburenej energie a uz to ide.. Zazila som po vybere synovej mandle cca 9m. Kedy bol stale chory,mimo kolektivu a bolo to narocne,ja som uz chodila do prace,boli s nim casto nasi skor,no aj tak sme si uz "hadzali maslu".

Ono je fajn deti zapojit do pomoci o domacnost,teda sice nasi boli ochotnejsi ako mladsi... A naucit ich cakat. Ja napr.som ale zistila, kym som s nimi bola doma,ze lepsie je sa najskor s nimi nejaku dobu pohrat,potom mozem v klude robit (teda ak nechceli pomahat,ale neodhanala som ich,aj halusky sme spolu robili).
Bolo to narocne,ale ver,ze horsie je (aspon pre mna) to teraz,ked som uz pracujuca a deti po skolke samozrejme si chcu uzit aj rodicov a ja mam pocit,ze nestiham nic (riesime teraz aj take ine zalezitosti a deti si logicky vydobijaji pozornost).

A nemysli si,ze si jedina..mam kamosku,ktora ma 2 deti so 4r.rozdielom,obe relativne kludne (teda syn je aktivnejsi,na nasho vsak nema),cez den dobre spiace... Uzila si prvu matersku (u mna : Co je to,ked dieta spi 2-3hodiny cez den??), druhe dieta take,ze aj 2-3hodky sa samo zabavilo,pomaly zabudla,ze ho ma.. Ale obcas maly chory alebo prazdniny a ona hned na.nervy,nevedela sa dockat,kedy pojde do skolky,lebo uz vystrkoval rozky a nemala tolko casu. Raz som jej aj povedala,ze a co mam vraviet ja, ked mam oboch stale doma,kedze maleho nam vzali do skolky az ako 4,5rocneho.

V kazdom pripade si treba najst cas na relax,mne velmi pomohlo,ked som mohla ist raz do tyzdna cvicit a k detom prisli nasi. Sport dava velmi vela energie a vsetko lahsie zvladnes,mna super dobijal..

Zas tvoj starsi by sa uz mal vediet sam zabavit..
Mal by pomoct ocko ci iny pribuzny, ak sa da..

A pomoze aj taketo "vykecanie sa".

Na imunitu sme sa my dali cestou esencialnych olejov,teraz je menej penazi,ale kym sa dalo,mali sme zasoby,mohli vyberat uplne vhodny,tak to aj pomahalo. A aj predchadzat ochoreniam.

vofka
12. aug 2020

@marietuska veľmi dúfam, že už máte deti a spĺňate všetko z Vášho veľmi múdreho príspevku 🙈

Strana
z5