icon

Vyplatenie dedičstva z rodičovského domu

13. okt 2025

Sme 4 surodenci, žije už len otec a spolu s ním v rodičovskom dome najstarsia sestra s mužom a dietatom v časti ktorú si zrekonštruovali. My 3 surodenci, z toho jeden v zahraničí a my dvaja zijeme v podnajme, sme sa rozprávali, či by bolo fér aby nás sestra vyplatila z rodičovského domu, nakoľko ona sa dostala k pomerne lacnému bývaniu v dome, my dvaja stredný bratia žijeme v drahom podnajme a na kúpu bytu budeme musieť ísť do veľkej hypotéky a obaja si chceme zalozit rodinu. Sestre sme nič ešte neavizovali, neviem ci mame na to nárok ešte za života otca slabo nie. Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. Vyplatenie z domu a prevod domu na sestrine meno by mne aj bratovi pomohlo zabezpečiť si svoj vlastny byt. Aký máte na to názor? Mame na to právo? Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..sestra sa tam nasťahovala a nenavrhla nikomu ze by odkúpila naše podiely. Neviem ake by boli právne možnosti? Ďakujem.

minenkaa
13. okt 2025
@rozculena

@0kristina0 čo akože majú riešiť? Nemajú absolútne žiadne právo nič riešiť.Otec ešte žije a keby aj dom prepísal na dcéru,tak ostatných súrodencov je po tom veľké H...Za života si môže robiť so svojím majetkom,čo chce.

@rozculena on asi mysli,tu časť čo zdedili po mame

zuzana76
13. okt 2025
@anonym_036d1b

Vyplatiť dedičstvo za života sa nedá. Keďže k žiadnemu dedenie ešte nedošlo. Ešte ti rodič žije a ty už sliediš po peniazoch. By som sa hanbila.

@anonym_036d1b no ale mohla by vyplatit ich z tej casti po matke - tu asi dedili 1/2 otec a druhu polovicu 4 deti, - cize otec ma 3/4 domu a deti vlastnia 1/4 domu teraz, cize sestra by vyplatila zvysnych surodencov z tej 1/4 a potom zo zvysku a mala by cely dom

misanthropicdann
13. okt 2025
@anonym_c5a384

@anonym_autor toto sa obvykle riesi az po smrti oboch rodicov. Sestra zasa vas odlahcuje od starostlivosti o otca, ak potrebuje pomoct alebo ak bude potrebovat pomoct.

@anonym_c5a384 toto sa síce rieši po smrti, ale často to končí tak ze rodičia to nakoniec za života napíšu na toho kto tam s nimi žije a takto sa obidu zvyšný súrodenci ktorý potom nemajú nič a nič s tým nespravia

anonym_036d1b
13. okt 2025
@misanthropicdann

@anonym_c5a384 toto sa síce rieši po smrti, ale často to končí tak ze rodičia to nakoniec za života napíšu na toho kto tam s nimi žije a takto sa obidu zvyšný súrodenci ktorý potom nemajú nič a nič s tým nespravia

@misanthropicdann Skôr sa nikto o rodiča nechce postarať a keď umrie prví sa zletia tí, čo bývali mimo a nestarali sa nijako.

misanthropicdann
13. okt 2025
@anonym_036d1b

@misanthropicdann Skôr sa nikto o rodiča nechce postarať a keď umrie prví sa zletia tí, čo bývali mimo a nestarali sa nijako.

@anonym_036d1b ja som v mojom okolí našťastie takéto prípady nevidel, ale prípad ako píšem ja som mohol pozorovať za posledný rok už 3

anonym_c5a384
13. okt 2025
@isis234

@anonym_c5a384 ..na toto som reagovala.. A evidentne niekto dovolil sestre zrekonstruovat cast domu,........ zeby vacsinovy vlastnik?....... nemôže

@isis234 co nemoze? Akoze nikto to sestre nedovolil a ona si svojvolne rekonstruovala?

anonym_de02af
13. okt 2025

Ja neviem , ale vás niekto nútil odsťahovať sa ??? Keď teraz " závidite " že sestra žije v rodičovskom dome ... My sme tiež 4 sestry , 2 máme už svoje , platíme si hypo , 2 sú ešte u rodičov a keby tam aj jedna ostane , ani by ma nenapadlo od nej pýtať peniaze. Budem rada že tam niekto ostane , že sa dom napr nepredá cudzím ...

anonym_c5a384
13. okt 2025
@misanthropicdann

@misanthropicdann ano, vselico sa stava v rodinach. V rodinach sa stava aj to, ze jeden sa stara o rodicov, a ini sa nestaraju, chcu len dedit. Aj take sa stava, ze potomkovia respektuju rozhodnutie rodicov, hoci nie vzdy spravodlive, ale respektuju. Zivot nie je vzdy spravodlivy

petronelag
13. okt 2025

Tu sa ešte nedá nič právne riešiť, ešte sa ani nevie, či sestra, ktorá tam býva nebude musieť otca doopatrovať a ak to bude robiť sama zo 4 súrodencov, tak je možné, že otec prepíše celý dom na ňu, keď ostatní súrodenci sa nestarali.

nelili1978
13. okt 2025

@anonym_autor z mojej skúsenosti, sestra sa zabyvala ,prerobila časť, kde bývalá s rodinou a nakoniec je dom jej a ešte aj urazena, že musela nejakú časť vyplatiť. Keby sa to malo vrátiť, nikdy by som nesuhlasila s prepisom. Zlá som tak, či tak.....
A najhoršie na tom je, že to bolo treba riešiť ešte za života rodičov.

anonym_ab1ef4
13. okt 2025

Som si vydychla, ze mas svoju 1/5-1/10 po matke, ze si sa nevzdal v prospech otca, ako to uz vedia surodenecke hyenky takto naraficit. Malo by byt v segrinom zaujme sa s vami vysporiadat cim skor, lebo ty nedajboh padnes do exe a tvoj podiel bude obstaveny. Na jej mieste mam najvacsi stres z vas styroch. Ked si v LV, si tam s jednou nohou stale👍

sidicek
13. okt 2025

Ja pri týchto témach vždy rozmýšľam, či tomu rodičovi nie je blbé, ze jednému dieťaťu "zabezpecil" byvanie a ďalšie nemaju nič .Ono keby ste mali svoje byty, alebo nejaké super dobre príjmy, ze mate byvanie poriesene nepoviem ,ale vy nemáte nič a otec je ticho .Mne by to ako rodičovi nedalo .

karolinakr
13. okt 2025

jedine s otcom to riešiť, je to jeho dom, on nech rozhodne, stretnite sa všetci 4, nedajte sa odbiť, aby si sestra narokovala na cely dom sama, ešte ked je otec plne sebestačný a priamo sa pýtajte otca

anonym_823e44
13. okt 2025

Akonáhle to vytiahnete teraz, sestra presvedčí otca aby prepísal jeho podiel iba na ňu. Takze by som iba mlčky sledovala kataster teraz.
Pripadne nenapadne vyzvedat či sa nieco take nedeje poza chrbat už teraz.
Po smrti otca budete mat normálne nárok na svoje dedičstvo. Takze Vás buď vyplatí, alebo sa dom predá a peniaze sa rozdelia.
Za to ze opatrovala mamu a otca ma predsa už to, ze roky býva prakticky zadarmo (snáď platia aspoň svoje náklady), lebo nebyť toho tak tiez by musela niekde platit drahy najom.

amdornik
13. okt 2025

@anonym_autor ešte som vôbec nenačala diskusiu, keď mi udrelo do očí toto:

Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..

to sa ako dá? tak buď je dom písaný na otca (čiže v rámci dedičského konania ste sa všetci zriekli svojho podielu v prospech otca) alebo otec zdedil polovicu a potom vy štyria+otec ste zdedili druhú polovicu. ťažko radiť, keď sám nevieš, aké máte vlastne majetkové pomery. či vymyslené znovu?

amdornik
13. okt 2025
@anonym_d3ffdd

cize otec vlastni viac ako polovicu a vy deti mate po 1/4 z 1/2 po matke
no mas moznosti pockat kym zomrie otec a potom ziadat o vyplatenie z tvojich podielov

alebo sa spojte so surodencami a dajte atretko so sestrou a navrhnite jej nech vas vyplati z vasich podielov

len pozor aby otca nedotlacila do toho aby jej neprepisal celu svoju cast

treba si sadnut a normalne sa porozpravat spytat sa jej ako si to predstavuje a dohodnut sa

@anonym_d3ffdd deti majú každý 1/5 z 1/2 po matke, nie? lebo 1/5 z polovice má aj otec... či sa mýlim?

vorkola
13. okt 2025

@anonym_autor .no najskor sa poradit aj so sestrou,

anonym_d3ffdd
13. okt 2025
@amdornik

@anonym_d3ffdd deti majú každý 1/5 z 1/2 po matke, nie? lebo 1/5 z polovice má aj otec... či sa mýlim?

@amdornik otec ma 1/2 (bsm) a 1/5 po matke a deti po 1/5 z matkinej polovice nejako som zle tie deti poratala tj teraz ma kazde dieta 1/10 (spolu 4/10 ) a otec ma 6/10 z domu je vacsinovy vlastnik

anonym_036d1b
13. okt 2025

Uvedom si, že otec je pri plnom zdraví a riešiš jeho majetok.. Veď sa nasťahuj k otcovi aj ty a užívaj majetok spolu s ním a so sestrou. Sestra si na nič nenárokuje. Ona tam proste býva. Rovnako ako môžeš aj ty a ostatní súrodenci. Tiež ste spolumajitelia. Aj ty tam môžeš ísť prerábať a investovať. Vy spolu nekomunikujete? V prvom rade si vyriešte podiely po mame. Otcovu časť môžeš riešiť až keď tu nebude. Ale spýtať sa sestry, či tam plánuje zostať je normálne. Ale keď sa normálne nebavíte, tak to je ťažko.

amdornik
14. okt 2025
@anonym_d3ffdd

@amdornik otec ma 1/2 (bsm) a 1/5 po matke a deti po 1/5 z matkinej polovice nejako som zle tie deti poratala tj teraz ma kazde dieta 1/10 (spolu 4/10 ) a otec ma 6/10 z domu je vacsinovy vlastnik

@anonym_d3ffdd tak to už sedí, áno. čisto teoreticky je možné, že súrodenec žijúci v tej nehnuteľnosti a možno starajúci sa (alebo do budúcna starajúci sa) presvedčí otca o tom, aby mu/jej odpredal alebo daroval tú svoju polovičku. možné to je. možno sa takto rozhodne aj otec sám, ťažko povedať. ak tomu správne rozumiem, vy by ste boli najradšej, keby sa majetky poriešili teraz, čo síce chápem, ale byť tým otcom, vôbec by sa mi to nepáčilo. vy asi máte záujem o to, aby vám vyplatila otcov podiel, aj vaše podiely a nech je dom napísaný na ňu, lebo sa aj tak obávate, že bude na ňu raz napísaný (teda jeho väčšina) a potom vás vyplatí z omnoho menšej čiastky. no dobre. keby aj otec súhlasil, čo by bol hlúpy, čo s otcom? sú to veľmi zapeklité veci, akože vecné bremeno apod. akože byť otcom, nesúhlasím s tým. ale rovnako byť otcom, dcéra by ma nezlomila na to, aby som jej "posunula" tú polovicu domu. ale to som ja.

svojho otca poznáte vy traja najlepšie - asi. ostáva vám teda:
1. otvoriť debatu na túto tému, kde opíšete svoje obavy a opýtate sa otca a sestry, či je možné riešenie už teraz, pretože sa obávate, že budete v budúcnosti oklamaní (ako píšem vyššie - otec uvoľní polovicu sestre, vy prídete o podiely, ktoré by vám náležali po jeho smrti). byť otcom, tak ma taká debata asi veľmi zarmúti, hoci by som chápala, čo vás k tomu vedie.
2. mlčať, nechať to tak, postarať sa sami o seba a veriť a dúfať, že otec je spravodlivý a že má dobrý rozum a nebude s majetkom nijak nakladať, čím zabezpečí, že zo zákona budete dediť spravodlivo všetci traja.

nenapadá mi iná možnosť.

mysicka36
14. okt 2025

Vyplatiť vás môže ak bude chcieť, ale len z časti ktorú teálne teraz vlastníte, čiže ak som dobre pochopila, len 1/6 z hodnoty ceny určenej znalcom. Potom až zomrie otec tak vás môže vyplatiť zo zvyšku. To všetko za predpokladu, že ona bude chcieť. Bez toho ju nedonútite.
To že dom prerobila, zvyšuje jeho hodnotu a ťažko povedať ako má k tomu doklady.

Druhá možnosť je čakať, až zomrie otec (a veriť, že za života nedaruje/neprepíše svoj podiel dcére.) Vtedy už sa môže začať ráznejšie riešenie a žiadať o vyplatenie podielu, alebo ak nebude sestra mať (odmietne si na vaše vyplatenie vziať úver), budete musieť dom predať a peniaze sa už delia jednoducho. A sestra si bude nútená hľadať nové bývanie.

sidicek
14. okt 2025
@amdornik

@anonym_d3ffdd tak to už sedí, áno. čisto teoreticky je možné, že súrodenec žijúci v tej nehnuteľnosti a možno starajúci sa (alebo do budúcna starajúci sa) presvedčí otca o tom, aby mu/jej odpredal alebo daroval tú svoju polovičku. možné to je. možno sa takto rozhodne aj otec sám, ťažko povedať. ak tomu správne rozumiem, vy by ste boli najradšej, keby sa majetky poriešili teraz, čo síce chápem, ale byť tým otcom, vôbec by sa mi to nepáčilo. vy asi máte záujem o to, aby vám vyplatila otcov podiel, aj vaše podiely a nech je dom napísaný na ňu, lebo sa aj tak obávate, že bude na ňu raz napísaný (teda jeho väčšina) a potom vás vyplatí z omnoho menšej čiastky. no dobre. keby aj otec súhlasil, čo by bol hlúpy, čo s otcom? sú to veľmi zapeklité veci, akože vecné bremeno apod. akože byť otcom, nesúhlasím s tým. ale rovnako byť otcom, dcéra by ma nezlomila na to, aby som jej "posunula" tú polovicu domu. ale to som ja.

svojho otca poznáte vy traja najlepšie - asi. ostáva vám teda:
1. otvoriť debatu na túto tému, kde opíšete svoje obavy a opýtate sa otca a sestry, či je možné riešenie už teraz, pretože sa obávate, že budete v budúcnosti oklamaní (ako píšem vyššie - otec uvoľní polovicu sestre, vy prídete o podiely, ktoré by vám náležali po jeho smrti). byť otcom, tak ma taká debata asi veľmi zarmúti, hoci by som chápala, čo vás k tomu vedie.
2. mlčať, nechať to tak, postarať sa sami o seba a veriť a dúfať, že otec je spravodlivý a že má dobrý rozum a nebude s majetkom nijak nakladať, čím zabezpečí, že zo zákona budete dediť spravodlivo všetci traja.

nenapadá mi iná možnosť.

@amdornik ale otec teraz môže sľúbiť a s vekom a stareckou demenciou spraviť niečo iné. Všetko je to o charaktere sestry ,či ho bude manipulovať vo svoj prospech alebo nie, a od dalsich faktorov ako napr. Otec dostane porazku a bude leziaci a sestra sa bude roky onho starať a podobne...tých scenárov je veľa a pri každom je aj iný postup spravodlivý.

ladivina
14. okt 2025
@abbey1

@anonym_autor Keby sa tam sestra nenastahovala, išli by ste tam bývať vy? Investovali by ste do toho rodičovského domu?
Toto sú také veľmi haklive veci. Každý má zvyčajne veľké oči a nevidí veci okolo domu, plus starostlivosť o rodiča.
Ja som rada, že sme toto vyriešili bez problémov v mojej i manželovej rodine. Vďaka bohu za seriózne vzťahy. Majetky, i keď minimálne, dokážu zničiť celé rodiny.
Skúste sa najskôr v kľude a bez emócií porozprávať s otcom, aké má plány so svojím majetkom. Potom so sestrou.
Osobne si však u seba neviem predstaviť, že by som pýtala plnú sumu od sestry v takejto situácii.

@abbey1 mozem vedieť ak nevadí že ako ste to vyriešili vy ? Ja mám podobnú situáciu ale sme 3 deti, len sa pýtam lebo je to háklivá téma , dakujem

subartic
14. okt 2025
@mysicka36

Vyplatiť vás môže ak bude chcieť, ale len z časti ktorú teálne teraz vlastníte, čiže ak som dobre pochopila, len 1/6 z hodnoty ceny určenej znalcom. Potom až zomrie otec tak vás môže vyplatiť zo zvyšku. To všetko za predpokladu, že ona bude chcieť. Bez toho ju nedonútite.
To že dom prerobila, zvyšuje jeho hodnotu a ťažko povedať ako má k tomu doklady.

Druhá možnosť je čakať, až zomrie otec (a veriť, že za života nedaruje/neprepíše svoj podiel dcére.) Vtedy už sa môže začať ráznejšie riešenie a žiadať o vyplatenie podielu, alebo ak nebude sestra mať (odmietne si na vaše vyplatenie vziať úver), budete musieť dom predať a peniaze sa už delia jednoducho. A sestra si bude nútená hľadať nové bývanie.

@mysicka36 a čo v prípade ak sa sestra bude dlhodobo starať o ležiaceho otca ?

anonym_378750
14. okt 2025

@anonym_autor kataster je verejne prístupný, pozri si tam ako je to s vlastníkmi aby si nebol prekvapený

viera012345
14. okt 2025

@anonym_autor Porozprávať sa so sestrou a s otcom môžete, ale rátajte aj s tým, že otca presvedčí,aby svoj diel daroval jej .

derdia
14. okt 2025

@anonym_autor ty si uvedom jedno. Pravo nemas ziadne na nic. Akurat na svoje zarobene peniaze.
Co by si akoze chcel? Otca nevidavas, teda vyinimocne a uz zrazu ked by si chcel byt tak miesto hypoteky treba zobrat druhemu?
Nemusi ti dat nic. Narodil si sa nahy, a o seba sa mas starat sam. Jeho ulohou bolo vychovat ta do dospelosti.
A naozaj nehnevaj sa, je to otcov dom. Narok mas na svoju cast po mame. A ak zonrie otec aj po nom. Ale ak to napise na sestru kludne moze. On totiz zije, ona mu pomaha. Stara sa o neho. Denno denne.. Takze kludne jej to moze dat ako dar. A ty nemas pravo ani len slovo na to povedat. Je to tozit jeho majetok.
To je ako keby si sa rozhodol darovat sestre auto.
Snad je tovja vec, komu auto darujes.
Treba si hlafiet svoje. Nie rozmyslat komu by malo patrit cudzie. A bude ti v zivote lepsie
Ver mi.

viera012345
14. okt 2025
@anonym_autor

@1andrea111 aha no toto hovoril aj brat, že sestra bude argumentovať vyplácať nás až po smrti otca a na dedicskom sa dozvieme ze dom už bude napisany len na sestru.
@rozculena áno žije, ale ja ani brat zijuci na SK nemáme možnosť bývania v rodičovskom dome, právo má iba ona zo všetkých súrodencov? My sme o dosť mladší on nej, otec sa k ničomu nevyjadruje...ako to riešia oni, keď jedno s deťmi ostane žiť v rodičovskom dome. Otec je plne mobilný, miluje varenie, sportuje, veľa cestuje, toho času je v zahraničí na spoznavacom zajazde.

Po smrti mamky ste ako vysporiadali časť po nej?V prípade,ze ste prijali dedičstvo, tak teoreticky by ste mali dôvod žiadať vyplatenie svojej časti po mamke,ale ak sa Vaša sestra doteraz nestala majiteľkou otcovej časti majetku, tak je pravdepodobné, že začne otca po Vašej žiadosti o vyplatenie presviedčať , aby jej daroval svoju časť majetku

zuzana76
14. okt 2025
@derdia

@anonym_autor ty si uvedom jedno. Pravo nemas ziadne na nic. Akurat na svoje zarobene peniaze.
Co by si akoze chcel? Otca nevidavas, teda vyinimocne a uz zrazu ked by si chcel byt tak miesto hypoteky treba zobrat druhemu?
Nemusi ti dat nic. Narodil si sa nahy, a o seba sa mas starat sam. Jeho ulohou bolo vychovat ta do dospelosti.
A naozaj nehnevaj sa, je to otcov dom. Narok mas na svoju cast po mame. A ak zonrie otec aj po nom. Ale ak to napise na sestru kludne moze. On totiz zije, ona mu pomaha. Stara sa o neho. Denno denne.. Takze kludne jej to moze dat ako dar. A ty nemas pravo ani len slovo na to povedat. Je to tozit jeho majetok.
To je ako keby si sa rozhodol darovat sestre auto.
Snad je tovja vec, komu auto darujes.
Treba si hlafiet svoje. Nie rozmyslat komu by malo patrit cudzie. A bude ti v zivote lepsie
Ver mi.

@derdia Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. - ty niekde vidis, ze on ho nechodi navstevovat? Otec je samostatny a zdravy zatial, jedine co ich sestra sa tam nastahovala a uziva si vyhody zivota bez hypoteky. Jej brat sa chce riadne vysporiadat, mozno otca nebude treba vobec opatrovat, mozno ho doopatruje zakladatel temy. Otec je samostatny, netreba sa o neho zatial po ziadnej stranke starat. A takto sa buduju zle vztahy medzi surodencami, ked jeden dostane vsetko a dalsi nic.

zuzana76
14. okt 2025

@anonym_autor ako majitel nejake casti domu, mozes od sestry pozadovat najomne, nakolko uziva tvoj majetok, ano, len symbolicke, ale nech sa zbada.