icon

Vyplatenie dedičstva z rodičovského domu

13. okt 2025

Sme 4 surodenci, žije už len otec a spolu s ním v rodičovskom dome najstarsia sestra s mužom a dietatom v časti ktorú si zrekonštruovali. My 3 surodenci, z toho jeden v zahraničí a my dvaja zijeme v podnajme, sme sa rozprávali, či by bolo fér aby nás sestra vyplatila z rodičovského domu, nakoľko ona sa dostala k pomerne lacnému bývaniu v dome, my dvaja stredný bratia žijeme v drahom podnajme a na kúpu bytu budeme musieť ísť do veľkej hypotéky a obaja si chceme zalozit rodinu. Sestre sme nič ešte neavizovali, neviem ci mame na to nárok ešte za života otca slabo nie. Ona je tam však zabyvana, berie to ako svoj dom, dáva nám to pocitit ked prideme otca navstivit, akoby sme ju obtazovali tam. Vyplatenie z domu a prevod domu na sestrine meno by mne aj bratovi pomohlo zabezpečiť si svoj vlastny byt. Aký máte na to názor? Mame na to právo? Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..sestra sa tam nasťahovala a nenavrhla nikomu ze by odkúpila naše podiely. Neviem ake by boli právne možnosti? Ďakujem.

Strana
z4
anonym_c5a384
13. okt 2025

@anonym_autor toto sa obvykle riesi az po smrti oboch rodicov. Sestra zasa vas odlahcuje od starostlivosti o otca, ak potrebuje pomoct alebo ak bude potrebovat pomoct.

isis234
13. okt 2025

@anonym_autor Oslovte právnika. Napíšte (skopírujte) to do skupiny Právne poradenstvo.
Sestra si časť (svoj podiel?) zrekonštruovala. To ste sa mali všetci dohodnúť na tom.
Ak tam chce bývať, mala by ostatných súrodencov vyplatiť. Otec žije, musíte spolu komunikovať a dohodnúť sa. Otec spísal závet u notára? Keď si sestra nárokuje na celý dom..???? Na návštevu prídete otcovi. Nie sestre

isis234
13. okt 2025
@anonym_c5a384

@anonym_autor toto sa obvykle riesi az po smrti oboch rodicov. Sestra zasa vas odlahcuje od starostlivosti o otca, ak potrebuje pomoct alebo ak bude potrebovat pomoct.

@anonym_c5a384 na všetko treba dohoda. Všetci si mali k tomu sadnúť a dohodnúť sa. Nie že svojvoľne si ich sestra zrekonštuuje časť domu.

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
anonym_c5a384
13. okt 2025
@isis234

@anonym_c5a384 na všetko treba dohoda. Všetci si mali k tomu sadnúť a dohodnúť sa. Nie že svojvoľne si ich sestra zrekonštuuje časť domu.

@isis234 vsetci dobre vieme, ze na vsetko treba dohoda. Evidentne sa tu niekto s niekym zabudol dohodnut.
A evidentne niekto dovolil sestre zrekonstruovat cast domu, zeby vacsinovy vlastnik?

anonym_b50336
13. okt 2025

Sestra si prerobila cast domu a teraz sa tvari, ze je to vsetko jej. Ajajaj, toto bude problematicke.

autor
13. okt 2025

Keď sme sa dozvedeli od otca ze sestra s manželom si ide prerobiť časť domu a budu tam byvat my sme proti tomu nič nemali, ved dobre nepozeral som na to cez peniaze vôbec, až teraz s odstupom času po rokoch som to začal s bratom riešiť, neviem ci je to sebecké. A riešiť sa to za života otca nebude.. nepatrí, neviem.

anonym_d3ffdd
13. okt 2025
@anonym_autor

Keď sme sa dozvedeli od otca ze sestra s manželom si ide prerobiť časť domu a budu tam byvat my sme proti tomu nič nemali, ved dobre nepozeral som na to cez peniaze vôbec, až teraz s odstupom času po rokoch som to začal s bratom riešiť, neviem ci je to sebecké. A riešiť sa to za života otca nebude.. nepatrí, neviem.

cize otec vlastni viac ako polovicu a vy deti mate po 1/4 z 1/2 po matke
no mas moznosti pockat kym zomrie otec a potom ziadat o vyplatenie z tvojich podielov

alebo sa spojte so surodencami a dajte atretko so sestrou a navrhnite jej nech vas vyplati z vasich podielov

len pozor aby otca nedotlacila do toho aby jej neprepisal celu svoju cast

treba si sadnut a normalne sa porozpravat spytat sa jej ako si to predstavuje a dohodnut sa

1andrea111
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aby sa vám ešte nestalo že otec nakoniec daruje dom dcére

rozculena
13. okt 2025

@anonym_autor čo chceš vyplácať,aké dedičstvo? otec ešte žije

autor
13. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor čo chceš vyplácať,aké dedičstvo? otec ešte žije

@1andrea111 aha no toto hovoril aj brat, že sestra bude argumentovať vyplácať nás až po smrti otca a na dedicskom sa dozvieme ze dom už bude napisany len na sestru.
@rozculena áno žije, ale ja ani brat zijuci na SK nemáme možnosť bývania v rodičovskom dome, právo má iba ona zo všetkých súrodencov? My sme o dosť mladší on nej, otec sa k ničomu nevyjadruje...ako to riešia oni, keď jedno s deťmi ostane žiť v rodičovskom dome. Otec je plne mobilný, miluje varenie, sportuje, veľa cestuje, toho času je v zahraničí na spoznavacom zajazde.

0kristina0
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor urcite to rieste este teraz aby ste nezostali nemilo prekvaoeny, ze tatko svoju cast prepise na sestru a vam zostane iba cast po matke. Ak by sa rozhodla otca doopatrovat, z otcovho podielu by som od sestry nic neziadala.

rozculena
Autor odpoveď zmazal
rozculena
13. okt 2025
@0kristina0

@anonym_autor urcite to rieste este teraz aby ste nezostali nemilo prekvaoeny, ze tatko svoju cast prepise na sestru a vam zostane iba cast po matke. Ak by sa rozhodla otca doopatrovat, z otcovho podielu by som od sestry nic neziadala.

@0kristina0 čo akože majú riešiť? Nemajú absolútne žiadne právo nič riešiť.Otec ešte žije a keby aj dom prepísal na dcéru,tak ostatných súrodencov je po tom veľké H...Za života si môže robiť so svojím majetkom,čo chce.

anonym_faef17
13. okt 2025

az otec zomrie dom bude mat vyssiu hodnotu aj na zaklade sestrinej investicie-ona si ide sama proti sebe.. kedze vas bude musiet vyplatit z hodnoty domu aky bude mat ked sa bude delit .. na 90% taketo spory koncia aj tak ze setra nalomi otca a on jej prepise jeho cast s tym ,ze sa onho bude starat etc... je vas vela a vyplatila by ti teraz malo-na novy byt to iste nebude,, bud pockaj alebo hod s nimi rec .. ale ja by som si pockala

ukgirls
13. okt 2025

keby vas vyplati teraz takj sa to bude opakovat zas az umrie otec-ak jej to neprepise- osobne by som do toho nesla .. pre sestru to bude 2 x zataz .. ved si sadnite ako rodina a dohodnite sa ako to bude do buducnosti... alebo sa tam nastahuj aj ty a usetris si peniaze-nemusis platit drahy najom a popritom si nasetric aspon na cast domu ... namietat sestra nemoze -kedze ma taky isty podiel domu ako ty

abbey1
13. okt 2025

@anonym_autor Keby sa tam sestra nenastahovala, išli by ste tam bývať vy? Investovali by ste do toho rodičovského domu?
Toto sú také veľmi haklive veci. Každý má zvyčajne veľké oči a nevidí veci okolo domu, plus starostlivosť o rodiča.
Ja som rada, že sme toto vyriešili bez problémov v mojej i manželovej rodine. Vďaka bohu za seriózne vzťahy. Majetky, i keď minimálne, dokážu zničiť celé rodiny.
Skúste sa najskôr v kľude a bez emócií porozprávať s otcom, aké má plány so svojím majetkom. Potom so sestrou.
Osobne si však u seba neviem predstaviť, že by som pýtala plnú sumu od sestry v takejto situácii.

basska_b
13. okt 2025

"Dom je písaný na otca a my 4 surodenci sme zdedili kazdy rovnaku casť po matke..."
Toto mi nesedi
Na koho je ten dom?
1/1 len na zijuceho otca?
Tak ti garantujem, ze na dedicskom sa dozviete, ze to bolo v roku XY darovane sestre.
Alebo akonahle tuto temu spomenies pred sestrou, uz len zapni kataster a sleduj, kedy sa tak stane.
Ved predsa ona otca doopatrila... takychto pripadov je plne Slovensko 😃

rozculena
13. okt 2025

@anonym_autor
takže sestra užíva vaše podiely po matke?
Ak ona nenavrhla,že to od vás odkúpi,tak to navrhnite vy.

minenkaa
13. okt 2025

A prosim ta koľko myslis ,že ta ma vyplatiť,veď ti patrí mala časť domu
Môžte pútať nájom za svoju časť ale aj to bude veľmi malo

isis234
13. okt 2025

Čo najskôr sa stretnite všetci, aj s otcom a nech otec povie ako si to ďalej predstavuje.
Sestra sa koho pýtala, či môže robiť úpravy v spoločnom dome?
Všetko si nahrajte. Celý rozhovor.
Spýtajte sa aj otca, aký má na to názor..
Ak by bola voľná izba, nasťahuj sa tam.

anonym_036d1b
13. okt 2025

Vyplatiť dedičstvo za života sa nedá. Keďže k žiadnemu dedenie ešte nedošlo. Ešte ti rodič žije a ty už sliediš po peniazoch. By som sa hanbila.

isis234
13. okt 2025
@anonym_c5a384

@isis234 vsetci dobre vieme, ze na vsetko treba dohoda. Evidentne sa tu niekto s niekym zabudol dohodnut.
A evidentne niekto dovolil sestre zrekonstruovat cast domu, zeby vacsinovy vlastnik?

@anonym_c5a384 ale to by nemohol len tak dovoliť? Majitelia sú už viacerí. Museli by si k tomu všetci sadnúť a dohodnúť sa.

anonym_f2700a
13. okt 2025

veľmi , veľmi podobné ako v našej rodine, až na to že ja som v pozícii sestry a doopatrovala som otca , ležiaceho 5 rokov , doma a ešte aj jeho 98 ročnú mamu. Kŕmenie, prebaľovanie , vybavovanie lekárov, vozenie. Moji dvaja podstatne mladší bratia chceli svoj podiel keď bol ešte otec na tom zdravotne dobre, však mu nič nie je a a ja som prišla k domu zadarmo . Otec im povedal že až po jeho smrti sa bude dediť. No ale keď bolo treba sa starať neprišiel ani jeden pomôcť jeden jediný deň , ani na Vianoce ho neprišli pozrieť, že vraj už nevníma tak načo . Otec minulý rok zomrel a ja čelím dvom hlúpym bratom ktorý chce každý jednu tretinu z domu . Budem ho musieť predať, vyplatiť ich a ja s rodinou do bytu ,nechcem ich do konca svojho života vidieť ani nikoho z ich rodiny.

isis234
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tot všetko ste mali spísať s právnikom. Všetci prítomní a podpisy.
Ústna dohoda neplatí.

anonym_c5a384
13. okt 2025
@isis234

@anonym_c5a384 ale to by nemohol len tak dovoliť? Majitelia sú už viacerí. Museli by si k tomu všetci sadnúť a dohodnúť sa.

@isis234 ved citaj, co pise autor. Nenamietali, ked isla sestra prerabat. Ved nech si to riesia, preco to pises mne? Co ja s tym?

anonym_71a6ba
13. okt 2025
@anonym_f2700a

veľmi , veľmi podobné ako v našej rodine, až na to že ja som v pozícii sestry a doopatrovala som otca , ležiaceho 5 rokov , doma a ešte aj jeho 98 ročnú mamu. Kŕmenie, prebaľovanie , vybavovanie lekárov, vozenie. Moji dvaja podstatne mladší bratia chceli svoj podiel keď bol ešte otec na tom zdravotne dobre, však mu nič nie je a a ja som prišla k domu zadarmo . Otec im povedal že až po jeho smrti sa bude dediť. No ale keď bolo treba sa starať neprišiel ani jeden pomôcť jeden jediný deň , ani na Vianoce ho neprišli pozrieť, že vraj už nevníma tak načo . Otec minulý rok zomrel a ja čelím dvom hlúpym bratom ktorý chce každý jednu tretinu z domu . Budem ho musieť predať, vyplatiť ich a ja s rodinou do bytu ,nechcem ich do konca svojho života vidieť ani nikoho z ich rodiny.

@anonym_f2700a toto všetko bolo potrebné spísať s právnikom-- doopatrovanie.
Viem o čom to je. Ja som prišla aj o svoje vlastné peniaze. Ano, ten, kto sa nestará by chcel najviac. Aké nazbívání, také pozbíváni... (oni si tie peniaze neužijú)
Hrubá čiara a žiť si svoj život... Človek sa učí celý život. Všetko treba spísať s právnikom

isis234
13. okt 2025
@anonym_c5a384

@isis234 ved citaj, co pise autor. Nenamietali, ked isla sestra prerabat. Ved nech si to riesia, preco to pises mne? Co ja s tym?

@anonym_c5a384 ..na toto som reagovala.. A evidentne niekto dovolil sestre zrekonstruovat cast domu,........ zeby vacsinovy vlastnik?....... nemôže

0kristina0
13. okt 2025
@rozculena

@0kristina0 čo akože majú riešiť? Nemajú absolútne žiadne právo nič riešiť.Otec ešte žije a keby aj dom prepísal na dcéru,tak ostatných súrodencov je po tom veľké H...Za života si môže robiť so svojím majetkom,čo chce.

@rozculena keby len poriesili iba ich podiel tak aj to na zaciatok staci, ostatne po smrti otca

alenka58
13. okt 2025

chýba mi tam otec v dedičstve po manželke, alebo sa vzdal dedičstva? alebo .......

Strana
z4