icon

Vysoké ceny a malá rozloha bytov: Ako to ovplyvňuje návštevy na Slovensku?

13. jan 2025

Ceny bytov vysoke a väcsinou aj s nizkou rozlohou. Rodiny beru hypoteky so splacanim az do dochodku. Do toho navstevy - ci uz na par hodin, alebo aj na prespatie. Urcite tu citate temy, kde su navstevy problemom. Mozno ak by boli priestrannejsie byty, bolo by to lepsie.

A teda otazka: myslite, ze sa casom zmeni kvoli drahym a malym nehnutelnostiam kultura navstev na Slovensku? Ze nebudu, alebo budu na ihriskach a takto? Aky je vas nazor?

Strana
z2
klip0
13. jan 2025

Nie nemyslím si že je až taká zmena že by sa ľudia prestali doma navštevovať. To skôr vzťahy sa kazia

luccija
13. jan 2025

Voľakedy sme bývali v 2*3 izbových bytoch teraz sme asi rozmaznaní.Ked sa ľudia chcú stretávať, tak sa budú ..či vonku či v malom byte

beronsche
13. jan 2025

Nemyslím si, že je to o tom..
Ak sú vzťahy dobre a srdecne a obe strany sa rešpektujú, tak sa vždy radi uvidia.
Ak to takto nie je, ani 200m2 im stačiť nebude.

zuzanka.zuzu
13. jan 2025

ani keby mám palác tak nechcem aby u nás niekto prespal 😂 k nám nechodí ani žiadna "návšteva" roky rokúce. aká kultúra? nepotrebujem nikoho "pohostiť", radšej vybehnem na kávu, koláčik, ihrisko, zmrzlinu, obed, večeru....

la_dolce_vita
13. jan 2025

Je to o vztahoch..

zalka
13. jan 2025

Dobrych ľudí sa všade veľa zmesti.
Ľudia sú pohodlný, neschopný sa raz za čas tzv.potlacit. Každý by rád svoju izbu.
Niekedy ľudia neboli taky rozcicany, rodiny sa stretávali i prespavali i v malych bytoch, i na nafukovackach i karimatkach. Dôležitá bola súdržnosť. Teraz ani súrodenci medzi sebou nevedia komunikovať. Deti - bratranci sesternice sa nepoznajú. Návšteva na par hodín už po dvoch je veľa, lebo to narušuje súkromie a tak podobne. Smutne. Rodiny si nepomáhajú, za mojich detských čias sme bratranci sesternice cez prázdniny boli skoro vždy spolu. Ci u starých rodičov alebo u tiet strýkov.. Popresuvali sme sa, a boli spolu, nikdy sa nenudili.

diankadop
13. jan 2025

Ked sa raz chcem s niekym stretnut tak mi je jedno ak velky ma byt 😀 A ako bolo povedane : dobrych ludi sa vsade vela zmesti. No a my ostatni sa potlacime 😀 😀

mikadooo
13. jan 2025

Práve som počúvala v rádiu cez víkend, že na silvestra v trojizbáku dvadsiati za socíku a aj tam prespali (!!!), aby bola rodina pokope. 😄. A ako spali? No, po celom byte po zemi sa rozložili kadejaké epedá, matrace a spravilo sa "letisko" 😁. Choď sa pozrieť do nejakého múzea neviemakej dediny, ako sa žilo kedysi v jednej izbe s ôsmimi deťmi... Prečo si myslíš, že TERAZ aké je to zlé? Ja neviem... Prečo sme takí plačkovia? Splácať do dôchodku... Do akého dôchodku? Však sorry, ja mám 40, robím už 20 rokov, takisto hypo 20 rokov a už teraz mi vravia, že do dôchodku pojem v 70tke. To akože 50ročná hypo existuje? Jo a ešte- kto komu káže kúpiť byt v novostavbe? Tie staré "veľkometrážne" byty vyhynuli? Či ako? (Teda neviem, či mám svoj byt považovať za velkometráž, ale trošku som sa teraz nadula pýchou, och, ako sme dobre kúpili)

januska12323
13. jan 2025

To nie je o izbách ale o vzťahoch.

michaela329
13. jan 2025

Ja nerozumiem tej prespavacej kultúre. My sme napríklad stretávali a aj teraz sa stretávame hodne, s tými, čo bývajú ďalej sa stretávame na akciách na chatách, grill party a podobne-no vždy sa odvezú domov, ak to nie je na externom ubytku. Ale ani za čias mojich rodičov sme sa nepresuvali po barakoch po prespavackach. Ani babka u mamy neprespavala a to mama bola sama na tri deti, prišla, posedeli pri káve a odišla. My to máme s rodičmi tak isto, jedine svokra chodí na sviatky, lebo už je sama. Vzťahy máme dobré aj medzi bratrancami a sesternicami, deti sa spolu hrajú a poznajú a nemusí človek robiť prespavacky pre 15 ľudí každý druhý vikend.

lujza123
13. jan 2025

Kto chce prespavacky tak ich robí nech býva kdekoľvek. Ja idem s návštevami radšej na chatu či na výlet a nehnuteľnosti sa mi páčia maličké, naco živiť haciendu iba koli hosťovskej …

Mimochodom spoločnosť aj “kultúra návštev” sa predsa meni. Kedysi tí ľudia nemali na vyber, mohli byt len doma s návštevami, kultúra aj služby takmer ziadne, dnes je tých možnosti kam ist, co robit ďaleko viac

oblecenie99
13. jan 2025

Ku nám návštevy nechodia, max len naši, aj to cca raz za dva mesiace na pár hodín. Potom sa ideme prejsť, do reštiky, na kávu. Prečo by sme na seba kukali v obývačke (bez ohľadu na jej veľkosť)? S kamoškami tiež preferujem kávu v meste, načo by sme sedeli u seba? Som rada, že aspoň mam možnosť konečne vypadnut. Ja aj keď idem k niekomu na návštevu na pár dní, nikdy u neho nespím, najmä ak býva v byte, to je jedno v akom veľkom. (výnimkou je návšteva u našich, ale tam máme vlastné poschodie). Je mi to nepríjemné, chcem mať svoj pokoj a priestor, riešim to hotelom alebo penziónom a cez deň sa stretneme. Chcem vstať, kedy ja chcem, a tak, aby to nebolo pre nikoho nepríjemné. S prepáčením, aj vykonať potrebu. Proste mať pokoj a súkromie.

br4n
13. jan 2025

... Jednoducho rozmaznanost.. Ja, ja a ja citam v niektorých komentároch... Kde je pohostinnosť, zdieľanie, rodinná či priateľská spolupatričnosť? U nás sú stále dvere otvorené pre tých čo máme radi.

luccija
13. jan 2025

@zalka presne u bratranca sme spali v jednej posteli to bolo detstvo😉jedlo z jedného taniera a spolu sa kúpali vo vani dnes by pomalí na nás sociálku zavolali

sima234
13. jan 2025

Myslím, že tie, ktoré s takou návštevou majú problém, by ho mali, aj krby mali veľký byt. Tam ide o návštevu, rozloha bytu je len výhovorkou.

777januska777
13. jan 2025

Doba je rýchla a ludia majú dnes často úplne iné záujmy ako návštevy, dnes ludia v case volna radsej idu na vylet ako sediet niekde na návšteve. Takze ja si skôr myslím, že preto sa nejako dramaticky nenavstevuju. Miestom to nie je, ale najmä časom a možnosťami oddychu.

simca06022011
13. jan 2025

moj nazor je, ze na taketo navstevy uz je ledva cas.. a nie, nikdy mi navsteva ani v byte nevadila, ale kvoli casu chodili malo.
Ak to niekomu vadi = netreba ludi k sebe volat. NIe je to samozrejmost a naozaj su domacnosti, kam nikto nepride aj ako je rok dlhy :D
A tiez zdielam nazor, ze dnesne ratanie m2 na osobu je prehnane, moji rodicia su z 3/4 surodencov a zili v pohode v 2-3i bytoch a to ziadnych velkometraaaaznych a zaujimave, ze sa pomestili, dokonca aj ked sa niekomu mlademu rodina podarila, vydrzali daaku dobu este viac "stiahnuti". Mozno preto,ze menej ludia sa doma zatvarali a o samote. Ked sme isli potom k babke, na navstevu, prisli 3 strykovia, a babka, a dokopy este 3-4 deti a VSETCI sme sa v 2i byte vyspali a srandy kopec :DDD

kiki68
13. jan 2025

Navstevy su o mentalite, zo Slovenska nebude Rakusko, kde ludi naozaj nevodis domov.

kiki68
13. jan 2025

@simca06022011 my sme sa cela rodina stretavala V obyvacke 3 izbaku mojej babky a dedka, tam boli 3 dospele pary okrem nich a kazdy mal este 1-2 deti. Ako hadov a bolo to super podla mna… decka sme behali do kuchyne…

sisaka
13. jan 2025

Tak u nás v Kanade je to poriešené napríklad tak, (hlavne v novších budovách), že v rámci budovy je zariadený jeden byt, ktorý vlastníci bytov môžu krátkodobo prenajať pre svojich hostí, ktorí potrebujú prespať…

mandzula
13. jan 2025

Kto chce mat doma navstevy/prespavacie navstevy, naprace ich aj do maleho bytu, kto nechce, moze mat aj 7-izbak a nebude ich tam mat. Ja napriklad tie prespavacie nechcem a ani sa nikam nesukam prespavat, mam rada svoj pokoj.

liusa82
13. jan 2025

toto som ešte nepočula že by návšteva nerada chodila lebo byt alebo dom je menší😀 u mňa je ideál dom s 3,4 izbami na dvoch ludí.Tak aj bývame.Velký dom so 7 izbami alebo 6 by nám bol na čo? dvom luďom.To prenechám velkým rodinám.Ale dakde som čítala v zahraníčí článok neviem kde to už bolo Holandsko tuším museli sa vonku zgrupovať lebo byty boli menšie.Tuším to bol Bijlmermeer sídlisko v Amsterdame.Tak radšej vonku tlupy postávali.Takže nie je to len u nás aj v zahraničí sú niektoré byty malé a aj drahé

biba_18
13. jan 2025

@oblecenie99 ku mne chodila kamoška z vyšky (predtým chodili aj dcérou, ale tá už je dávno dospelá) - a ja som MILOVALA keď u nás spali - a moje dieťa tiež - boli sme dlho hore, sme kecali a pili pivo a pozerali telku, tancovali keď bola chuť, hneď od rána sme zas boli spolu - bolo to super. mne to veľmi chýba ... teraz žije mimo svk ale my keď tam ideme, tak nemôžeme spať u nej, je v podnájme a tam sa to pani majiteľke nepáči a ona zas keď príde na svk, spí u tej dospelej dcéry ... ale vždy som rada keď dojde ku nám domov ...

mimikarol
13. jan 2025

My sme 2 dospelí, 1 dieťa a malý pes. Dom máme 176m² 4 izbový a vadilo mi keď u nás niekto prespával. V tej dobe som bola nezamestnaná, prespávačky už nechcem akože preto lebo už pracujem a cez víkend si chcem upratať a oddýchnuť. Ale to je len výhovorka. Vadilo mi to a už jediný komu niekedy dovolím u nás prespať je dcérina kamoška keď budú chcieť prespávať jedna u druhej.

biba_18
13. jan 2025

@mimikarol náš pes spával na gauči - a keď u nás spali tá spomínaná kamoška, alebo niekto z rodiny, normálne sa k nim nanominoval na gauč, lebo bol zvyknutý 😂 jemu asi viac vadilo že tam niekto spí na jeho gauči ako im 😂

oblecenie99
13. jan 2025

@biba_18 Komu ako vyhovuje. Ja osobne nerada prespavam u nikoho, ako som písala, pre mňa je to veľmi obťažujúce. Nie som neprispôsobivá, to v žiadnom prípade, ale ja si čas s priateľmi užijem lepšie niekde mimo, alebo len na návšteve na otočku, ale nie prespať. Ani to nie je o Tom, že ohrnam nad domácnosťou iných, len jednoducho k svojmu pokoju a pohodliu potrebujem mať priestor. Práve preto, aby som sa dobre cítila s tými ľuďmi, keď sa stretneme, a nemala úzkosť z toho, že som u niekoho. Chcem vstať, ako mi vyhovuje, naopak, nechcem, aby kvôli mne teraz niekto chodil po špičkách, lebo on vstáva o šiestej, ale návšteva až neskor. Chcem, fakt nič v zlom, ale v pokoji vykonať potrebu 🙈😅, ísť spať, ako mi vyhovuje, atď. atď. Je to mojou povahou. Už sa mi stalo viackrát, že som išla napr. do Bratislavy, pracovne, aj známi sa ponúkli, cením si to, naozaj, aj si to vážim a rada sa s nimi stretnem, ALE striktne prespavam vo vlastnej réžii, to je jedno, či hotel, penzión, alebo hoc aj byt cez airbnb, musím tam mať súkromie a pokoj.

rorino
13. jan 2025

Pár desaťročí dozadu žili v jednom domci aj tri generácie a hostia tam boli vítaní.Je to len o ľuďoch a vzťahoch,ak je človek zameraný na seba,neznáša ľudí,tak mu ani hacienda z mexickej telenovely nepomôže 🤷

xsandrax
13. jan 2025

Každý má taký byt/dom, na aký má. Neriešim, keď idem ku kamoške na návštevu ako veľký má byt, som rada, ze sa stretneme a pokecame. Moja ,,kultúra navstev" sa meniť nebude, u nás ma rodina aj priatelia vždy dvere otvorené a nemám problém ani s tým, ak u nás niekto prespi

basska_b
13. jan 2025

Hm, dobra otazka. Navsteva je este ok, problem je skor prespavanie alebo medzi kamoskami vnimam problem s usporiadanim detskych oslav v (malych) bytoch. To je ale asi vzhladom aj na hluk a susedov...

misanthropicdann
13. jan 2025

Žil som v 38m 2 izb byte.
4 ľudia. Na oslavách sa u nás zmestilo cez 20 ľudí. Tlačili sme sa ale nikomu to nevadilo. Takže nemyslím si ze sa to zmení.

Strana
z2