Vzťahy so svokrou
Potrebujem sa poradiť, ako vyzerajú vzťahy so svokrovcami v bežných domácnostiach. Mám žiaľ pocit, že u nás nie sú zdravo nastavené hranice a uvedomila som si, ako ma to vyčerpáva psychicky. Potrebujem sa s niekym porozprávať, poradiť.
Je to moja prvá skúsenosť s vážnym vzťahom a neviem vôbec čo robiť - a teda či to vôbec posudzujem zdravo.
@elizabet173 tiež si ma zle pochopila,nevadí...a teraz už idem variť ja ..tak uz len tolko...nie je dôležité co robí ci nerobí svokra,je dôležité ako ju od tých prehnaných aktivít odstaviť a toto ja píšem pre autorku
@elizabet173 bývame zvlášť. Ked mám dlhu službu v práci zvykne poslať jedlo, keď ja nestíham. Síce taký prípad bol raz, úprimne napíšem že radšej varím o 10 večer vyčerpaná akoby som mala nechať ju hovoriť do našich veci. Ale proste pošle jedlo aj keď netreba žiaľ
@vikinka128 Nieje to zdravé. Telefonáty 5-7x do dňa? To čo riešia? Že teraz idem variť, naobeduje sa po obede hneď volá už som dojedol a pod. ? Nieje zle byt v kontakte ale aj ten kontakt by mal mať nejaké zdravé hranice a nevyvolávať za každú prkotinu, potom ak spolu budete žiť budeš mať pocit že žijete traja a nie dvaja keď bude stále na telefóne. Vyrušovať vás pri jedle, na výlete…
Citis sa zle, niečo ťa trápi, dokonca to chceš riešiť, stretla si sa s takouto situáciou 1x prosím Ťa, pre tvoje dobro aj tu v diskusii komentáre filtruj 😁
@vikinka128 neviem či sme bežná domácnosť. Keď sme začínali spolu bývať tiež veľa kontaktoval matku, ale bývame od nich cez dva okresy tak domov chodil pomenej. Ale 7x za deň je u mňa cez.
Hranice som nastavila jasne. Väčšinou sa toho držal. Po 20r je u mňa kontakt nulový, deti 2x ročne, muž chodí raz za štvrťrok a volajú si raz do týždňa.
@janinah nechápem tvojej reakcii, každý si žije podľa seba, autorka chcela vediet ako kto funguje so svokrovcom, priateľ také veci nerieši, sme spolu 8 rokov, obidvaja sme maximálne zaneprázdnený a my si vyhovujeme a to je hlavne, nech si každý žije tak ako mu vyhovuje a je šťastný a poprosim neposudzuj, nikto nie je ideálny😊
@misinka0611 áno, presne tak. Témy podobne ako si napisala ty. Nič iné 😄
@vikinka128 tak u nás sú vztahy velmi dobre musím poklopat :D mame určené hranice ale svokru mám velmi rada 🙂) má má za svoju, svokor je tiež dobrý chlap nijak sa neobmedzujem navzajom rešpektujú naše sukromie a nás zivot a rovnako my ich.
Vždy sa tak čudujem,kedy do módy prišli pojmy:toxický ľudia,vymedziť priestor,určiť si hranice,presný počet vhodných a nevhodných telefonovaní s rodičmi,vhodnosť a početnosť návštev rodičov....síce....nie. ono vždy sa riešia neprispôsobiví svokrovci a neschopný muž. Mamickar.
Že sa žena nevie odpútať od mamy je v poriadku,no opačne je to život ohrozujúci stav.
Inak,svokra je fakt po svadbe,do svadby tých frajeriek a priateliek môže byť kopa. Kvôli čomu sa teda má ten muž meniť?odrazu pri každej frajerke vzdávať rodiny?
Veď ženy,buďte trošku menej žiarlivé.
@vikinka128 Tak to je asi nejaká potreba vedieť navzájom o každom jednom kroku v momente ako sa udeje 😀 Ako nieje problém si povedať čo kto jedol, ale dá sa to aj po 3 dňoch dokonca aj po týždni. Ešte mi napadlo, či je to preto, že sa nudí ma čas alebo to zasahuje do jeho života, či mu nestoja povinnosti, robota. Lebo si to neviem predstaviť v praktickom živote.
@katica06 To si manželovi urobila takýto harmonogram návštev a telefonátov a musel/musí to dodržiavať? No nehrozí. To aj on tebe vytvoril rozvrh?
@vikinka128 Pozri uz teraz places do vankusa a to ste spolu 2 roky. Nie, nezmeni sa to. Bude iba horsie.
@terezka1947 ono ta toxicita vztahov bola vzdy, len sa tomu absolutne nevenovala pozornost, nakolko sa riesili skor existencne zalezitosti. Niekedy ludia zili viac pokope/spolu a casto sa vytvara dojem, ze ako to bolo dobre, ze sa mali viac radi, pomahali si, atd. Avsak myslim, ze tam bolo tiez vela nespokojnosti aj nevrazivosti, ale zial nebolo na vyber. Teraz sme ako spolocnost uplne inde. Viac sa kladie doraz na vnutornu spokojnost. Je fajn ked sa ludia naucia vymedzit si svoj priestor a nedotlacit sa do veci, ktore su im neprijemne. Zial na druhej strane, u velmi vela ludi - a odrazom toho su aj diskusie na MK - vsetko je prevalcovane EGOM. Uz nejde o asertivitu, hranice, budovanie pozitivnych vztahov cez kompromisy. Presadit si svoje za kazdu cenu a potlapkat sa po pleci, ze aky som ja dobry, ako som toho druheho upratal za hranice.
Pisem skor tak vseobecne, nie k autorke. Tam mi niektore veci pripadaju uz moc. Ja napriklad nevidim nic zle na tom, ak priatelova mama navari. Vezmi si z toho len to pozitivne. Ale kazdopadne - ide aj o jej sposob pristupu. Ci je to naozaj len nezistne "juj zvysilo mi z obeda a vy ste boli zaneprazdneni, rada by som vam ponukla teplu veceru", alebo je za tym uz nejake manipulatorstvo "joooj synacik, tu mas veceru, ked ta tvoja nestiha".
@zuzanockamt zle si to pochopila, svokra mala tendenciu zavolať a volať ho domov za každý prd, aj keď je to cesta cez 100 km. Napr. keď svokor bol dlhšie v obchode či na pošte, keď ju bolela hlava či noha, keď sa jej doma minuli nejaké potraviny, plyn, nenašla ponožky, nohavice, došla faktúra, povadila sa so svokrom, videla v krimi nehodu, ktorá sa stala neďaleko nás. Niekoľko krát sa stalo, že muž si požičal auto bežal domov k mamke úplne zbytočne aj tri krát za týždeň.
On sám od seba obmedzil kontakt, má aj iné povinnosti ako počúvať jej nariekanie o ničom. Svokra sa o deti nezaujíma načo by tam chodili. Keď majú cestu okolo tak sa staviť.
@vikinka128 byvate s nimi v jednom dome? Nerozumiem tomu celkom. Ak si muz nevie nastavit hranice a odstrihnut pupocnu snuru teraz, casom to bude horsie. Ak by moja svokra muzovi volala 7x denne, nebola by svokrou a muz by nebol mojim muzom
@vikinka128 ten tvoj chlap nema prestrihnutu pupocnu snuru.
Volat si s mamou 7x denne? O com sa rozpravaju, ked je s nou osobne este 3-4x do tyzdna?
Toto on nezmeni a ty budes trpiet.
To fakt dospely chlap sa radi aku koselu si kupit a ake ma problemy v praci s matkou?🙈
Kolko ma rokov?
@vikinka128 zrejme je problem to ,ze sa citite ako druhe koleso u voza. Stale tam mama figuruje ako prva-mozno mu bola dost blizka-mali dobry vztah, bola mu oporou, radou. Niekto si zoberie radu aj z viacerich zdrojov a potom sa rozhodne co mu ladi. Mozno sa citite zle, lebo vyberie jej radu a nie vasu-ked by ste mala byt uz prva?
Ak s nim kyve a on si da, je to o nom, nie o vas a jeho mame.
@vikinka128 Mne mama vzdy vravela ze,,najlepsia svokra je 200km od teba.Dost blizko aby prisla raz za mesiac a dost daleko aby sedela u teba kazdy den,,.Dnes to chapem.My s ex sme nestihli prerazit dvere do bytu ja s malym na rukach a uz telefon ze treba to a hento a pritom doma u nej este 3 chlapi...Aj ked som sa ohradila ze ma uz rodinu a ma sa venovat nam neuspela som.Neskorsie ked som si svoje povedala ma uz fyzicky aj napadol ze urazat jeho matku nebudem a to len preto napr.ked som povedala ze sa ma odstrihut od pupocnej snurky.Nastav hranice inac sa nepohnes
@vikinka128 ani sa nedivim, ze aa tak sprava. Je na nu velmi naviazany-potrebuje sa casom odstrihnut. Skor sa pozrite na to aka je ona osoba, ci laskava alebo cisty manipulator. Nechcite, aby zrazu pretrhol vztah s nou....a nerobte ju ako vasu sokynu.
@vikinka128 pohovorte si s priatelom, co vam vadi, co vas trapi, nastavte si hranice. On nech udrzi hranice potom pri svojej matke-ved ani vy ku svokre nepridete hoci kedy...ci by sa to jej pacilo
@katica06 Aj tak je to smutné navštíviť matku iba 4-krát do roka. Nechcela by som tak žiť.
@vikinka128 trochu skus popracovat na komunikacii - povedz jej, ze si rada, ze ste v kontakte, ale potrebujete s priatelom spolu viac sukromia. nech si volaju napriklad cez obed, lebo po praci potrebujete najma cas na seba.
@vikinka128 zda sa ze tu nieje problem jeho matka....co vam chyba v partnerstve?
Žiť s ňou bolo pre mňa nieco najhoršie v živote.nicila mi život moju osobu večne vykreslovala ako neschopnú.starala sa do mňa a do partnera.do našich peňazí proste do všetkého.stara dedinska zákerná baba.mohla by natáčať rodinné prípady fakt.a keď som počula ako plače a ona chcela len dobre mám dosť.a čo začala mudrovat ako sa neviem starať o dieťa u mňa skončila.(porovnávať starostlivosť o donosene a nedonosene 500g )🤦a keď mi dieťa zomieralo a ona riešila aké bude mať na "rýchlom"krste pred smrťou meno - vtedy som pochopila že je chorá narušená.neriesim už celú mužovi rodinu.nezijeme tam konečne a mám svätý pokoj.a dúfam že ju u nikdy ani neuvidím.k môjmu životu mi vôbec nechýba
@vikinka128
Jedlo moze poslat ak za tym nieje potom, ja v dobrom a vy nic.
A tiez ak vy sa potom mecitite zaviazana a ustupujete nevedomky.
@janinah aké kompromisy, prosím vás.Akonahle si syn alebo dcéra založia rodiny,tam sa už nemajú robiť žiadne kompromisy.Jedna jednotka sú svokrovci a rovnaká jednotka je rodina dieťaťa.A nemajú sa, čo navzájom do seba starať.V 99 %si rodičia neuvedomia alebo nechcú uvedomiť, že je to tak.Ked dieťa niečo chce,alebo potrebuje radu, príde aj samé.A keď chcú niečo rodičia alebo svokrovci, tiež im z krásy neopadne prísť pekne požiadať o pomoc.V dnešnej dobe každý len hľadí na seba, nemajú empatiu ani starí ani mladí