icon

Zahraničný partner a výchova

22. feb 2020

Dievcata ktore mate zahranicnych muzov, partnerov, s ktorym mate deti. Muz nevie po slovensky, my komunikuhe e jeho jazykom.
On s detmi svojim jazykom a ja po slovensky.
Po slovebsky vedia vyborne. Jeho jazykom hovoria dost slabo, on tvrdi ze dobre, ale podla mna uroven 2 rocneho dietata s vela chybami, on ich neopravuhe, nekomunikuje s nimi ako s detmi. Neobohacuje ich o nove slova. Vkuse iba hovori strohe vety, viac menej o nicom. Na vela veci deti nevedia nazov, skor povedia “toto” alebo ideme “robit toto”, ked nevie pomenovat. On ale nepovie, nepomoze...
Prosila som ho uz asi 4 roky, aby viac komunikoval, opakoval slova, nepomenovaval veci slovom “toto”....

Mame obrovskt problem, ze on NIC nerozumie ked ja komunikuhem s detmi a nechce si priznat ze je to jeho chyba a ja napriklad dohovaram detom a on pride v strede komverzacie a pyta sa ze co sa deje!???? Mozete mi vysvetlit co sa deje ...
Slusne som mu to stojrat hovorioa ale aj sa hadame ked mu poviem aby pockal a mu potom vysvetlime ...
On hulaka ze chce vediet co sa stalo
Problem je aj to ze deti mu nevedia vysvetlit v jeho jazyku svoje pocity a presne opisat situaciu. Tiez nie je dobre ze vkuse skacr do mojej vychovy.
On sa spyta - preco places?????
Dieta nevie. A hlavne nevie to vyjadrit v jeho jazyku. Ale nedava dalsie otazky.
Toto zazivan takmer kazdy den. Neda sa s nik dohodnut.
Ziheme samozrrjme na SK a on kvoli praci nie je nuteny po slovebsky hovorit ale myslela som si ze s detmi sa prirodzene nauci...
Baby ako to mate vy? Viem ze je vela cudCincov ktori perfektne vedia po slovensky. Taketo situacie nepotrebujem pocut (to je ideal a mozno aj moj sen ktory uz nikdy nebude splnrny). Skor chcem vediet ako to mate tie ktorych chlap nas jazyk neovlada
Este podotkbem ze ja by som rada komunikovala stale v jeho jazyku ale nie je u nna na takej urovni aby som mohla deti vychovavat a kedze on ani mne s jazykom nepomoze som na rovnakej urovni stale. Za den sa ho 100x pytam na rozne slova a vzdy ho to otravuje a velakrat mi nadava ze nech mu dam pokoj ze on take slova v jeho rodnom jazyku nepozna ...

Strana
z3
cawes
22. feb 2020

Aj ja mam muza talians, zijeme soce v zahranici, ale ked sme spolu randili tak cela rodina so mnou hovorila po taliansky lebo za 40rokov v nemecky hovoriacej krajine neboli schopni sa naucit po nemecky. Samozrejme ze za par rokov som podchitila dobru slovnu zasobu. Do manzelstva som priniesla dieta maly nemal ani dva roky a tiez som hovorila vredy este pristelovi aby ho naucil po taliansky. Nenaucil😂 ak nepocitam ze maly pri talianskych rozhovoroch rodiny podchytil same dobre slova😂. Cize ja to uz neriesim. Muz sa chce naucit po slovensky ale je to tazsie kedze doma hovorime vsetci traja nemecky. Co sa tyka talianskej svokry hej za vsetkym je nevesta na vinne a synacik je mamacik ale to je ina😂

sovica
22. feb 2020

Stále ste nenapísali, koľko majú deti rokov. To je dosť rozhodujúce pri "učení" jazyka.
V každom prípade, z uvedeného vyplýva, že manžel sa deťom nevenuje vôbec. Lebo keby áno, tak pri normálnom každodennom kontakte, kedy by na ne hovoril po taliansky, tak deti by po taliansky aj rozprávali. Najlepší model pre bilingválne deti je, že mama rozpráva jedným jazykom, otec druhým jazykom a musia to dodržiavať (škôlka/škola tretí jazyk, ak žijú v krajine, kde sa rozpráva iným jazykom). Minimálne do takého veku, kedy deti majú výbornú slovnú zásobu a naozaj v oboch rečiach vedia komunikovať. Potom už aj mama môže komunikovať napr. v reči otca a deťom sa to mýliť nebude. Malé deti sú ako špongie, nasávajú a naučia sa bez toho, aby sa "učili", ide to úplne prirodzene.
Mne je práveže ľúto, ak sa deti, ktoré majú rodičov s odlišným jazykom, prípadne žijú ešte v krajine, kde sa hovorí iným jazykom, ako je ich rodný jazyk, nenaučia tie reči, kým sú ešte malé. Lebo keď sú deti malé, učia sa jazyky prirodzene, bez toho, aby sa vôbec namáhali.
My sme síce obaja Slováci, ale žijeme v DE, takže okrem nás mám okolo seba veľa príkladov, ktoré by som mohla uviesť.

amelia89
22. feb 2020

@stanulienkat boze tieto nazory su ako z doby kamennej. Moj manzel je cudzinec a je to najlepsie co ma na svete stretlo. Kazdy chlap je rozdielny preto sa nejdem znizovat ako vy a pisat tu stereotypy o slovakoch aki to su chlapi kazdopadne ten moj by mi zniesol aj modre z neba. Myslim ze ked sa uz bavime o svojich MANZELOCH mali sme dostatok casu popremyslat ci sa jedna o zamilovanost,porovnat kulturnu odlisnost a rozhodnut sa ci je to partner vhodny na cely nas zivot. Verte mi,da sa to - mat tu zamilovanu mexicku telenovelu ako ste to pomenovali kludne aj cely zivot ❤️

marca12
22. feb 2020

No talian.... Oni maju strasnu povahu asi vsetci. Mas nervy nanho,ale s tym si musela trosku pocitat a musis byt trpezliva. Nevies deti a muza nejako spojit? Kamoska ma tiez taliana,ten sa nechce ucit pi slovensky a tak kamoska bezne preklada medzi nim a detmi,ale ona ma tlmocenie v krvi,jej to ide prirodzene skakat z jednej reci do druhej pocas jednej vety. Prestan sa rozculovat,ber situaciu taka,aka je. Sama si si vybrala otca pre deti,bohuzial toto malokto domysli,ze to nie je take jednoduche ako so slovakom. A to bud rada,ze ta netaha zit do jeho krajiny

autor
22. feb 2020

@marca12 ja problem s jazykom nemam ovladam tri cudzie jazyky a bezproblrmov sa dohovorim
Ide o to ze jediny jto ma problem a vyskovene nervaci je on
Vadi mu ze nam nerozumie
Ale nevie pochopit ze dieta nevie vysvetlit svoje pocity v jeho jazyku.
Ani po slovebsky by to dietatu neslo keby mu s tym neponozeme.
Ja som dnes dohovarala dcere lebo mi odvravala a on stale ze co hovoris? O co ide? A ja ze pockaj potom ti vysvetlim. Potom hulaka na dieta aby mu vysvetlilo ze co sa rozpravame
A takyo samozrejme ja nemozem detom nic vysvwtoit v klude, normalne edukativne veci, rodicovske...lebo on nervaci ze nerozumie
A ja som mu povrdala ze tlmocit stale vsetko nemozem
Nie som otrok a to ze on nechce rozumiet je jeho problem lebo nema zaujem o to.
Ako tu niekto pisal tak otec dietata sa automaticky nauci mnohe slova za chodu (nazvy tela, jedlo atd) ale on absolutne ze nic. Rozumie ale nema zaujem
Deti maju 3a5 a na ich vek velmi dobre rozpravaju. Po taliansky by sa naucili omnoho lepsie keby on sa normalne choval. Lenze uz ked nie je schopny ich naucit tak nech aspon nenervaci ze mu potom nevedia vysvetlit narocne veci.
On im nikdy nic nevysvetluje, neukazuje, iba steohe prikazy.
Navrhovalq som vsetko mozne (to co tu baby pisali tak uplne vsetko) ale vacsinou to skoncilo tym ze mi vynadal ze mu nemam co ja hovorit ..
Ono jemu vadi uplne vsetko, doma aj v robote aj vsade.

suzie28
22. feb 2020

My fungujeme tak . Že doma medzi sebou v jednom jazyku a muž keď sa hra s malou tak s ňou komunikuje v jeho jazyku a ja vo svojom jazyku ... mala má 2 r a nemá problém ani s jedným s týchto jazykov ... vie nám vo všetkých troch ukázať veci na obrázku keď sa jej pýtame a rozpráva v jazyku aký mame zavedení v domácnosti ...a s mužom každý rozpráva po anglicky takze tiež nevie po slovenský aj keď sa snaží niečo naučiť aj tak to nevyužíva v praxi ..

autor
22. feb 2020

@suzie28 jasne ale tak 2 rocne dieta by nalo rozpravat spontanne nie iba ked sa ukazuje obrazok. Ale je to vsetko o tom ako otec s dietatom “pracuje”

prasiatko30
22. feb 2020

Ja byt tebou a tym ze ste na slovensku a tynemas problem sa dohovorit po taliansky - tak by som teda stanovila doma ako komunikacny jazyk talianstinu - sice tvojmu muzovi to ku lepsej slovencine nepomoze ale aby sa tvoje deti vedeli dohovorit s vlastnym otcom tak by to bola urcita pomoc. A nebrat to ako nejaky zly priklad pre deti, je kopec rodin kde sa v domacnosto snazia rozpravat po anglicky aby ich deti mali druhy jazyk a vy to mate doma a zanevreli ste na talianstinu. Vsak ked si sama s detmi tak po slovensky a ked ste vsetci tak po taliansky lebo inak to je pekna haluz ze on jediny vam nerozumie - sice jeho vinou ale aj tak

autor
22. feb 2020

@prasiatko30 ahoj
Aj toto som skusala
Povedala som ze mozeme to tak urobit ze ked je doma on tak budem aj ja hovorit po taliansky ALE s tym ze teda ked neviem slovo ma doplni ... no a jemu vadi to otravovanie ze chcem nejake slovo ktore nepoznam. A on mna ani deti nedoplni ked viei ze mi chyba nejake slovicko ... ako bezne veci jsne ze viem ale clovek narazj na rozne veci ktote chce vyjadrit
Ono je to aj tak vlastne ze ked je doma hovorime taliansky
Ale deti nne odpovedaju po slovebsky a teda problem nastava ked im ja nirco dohovaram a tak. Ajked dohovaram im fakedy aj po taliansky ale obcas je situacia kedy proste potrebujem malej razne povedat a vysvetlit nieco

prasiatko30
22. feb 2020

Inaksie co mas na mysli pod pojmom, ze sa im nevenuju . Vsak necham deti svokre, zariadim nejake denne tabory aby deti neboli cely den so svokrou a zoznamili sa s inymi detmi a cez tie pobedia a soboty nedele to nejako zvladnu. Ak su to uz nejake det nad 8r tak by nemal byt problem. On v tychto pripadoch ak oni su dost neflexibilni v jazykoch a deti im moc neodpovedaju , nemaju sa s nimi ako komunikovat tak je jasne ze po 30min ich to prestane bavit. Opytat sa ako sa mas, si hladny, smadny, je ti zima/teplo a bodka co s nimi🤔kebyze su odkazani tak deti ako stari rodicia len sami na seba tak by sa museli dohodnut a museli by si najst spolocnu cestu a to ak teba maju stale za prekladatelku to nebudu robit

marca12
22. feb 2020

Tak potom je problem v jeho povahe a bol by problem,aj keby bol slovak. S takou povahou tazko vyjst

autor
22. feb 2020

@marca12 ano. Presne. Ono problem by bol vzdy lebo kazdy den najde nieco co je sttasne zle a co ja strasne nespravne robim a ak nie tak niekto iny ...

autor
22. feb 2020

@prasiatko30 svokra je panicka
Ona sa tvari ze deti za nou maju ist ked daco chcu
Deti ju nepoznaju a jasne ze dieta nejde za niekym kto si ho nevsima
Mali naposledy 1a3 roky teraz su vacsie ale svokra by ich bezovralq lebo ma svoj program a vravim ona sa im neprihovori (lebo sak ona je panicka)
V rodine nemaju deti v ich veku.

prasiatko30
22. feb 2020

Tak ako ono pre toho co horaie eozumie te druhy jazyk tak je to pre neho dost velky handicap a aj ked by ho to malo tahat aby sa nieco naucil - tak u tvojho to paradoxne ne funguje. To je cele zamotane ale ja by som teda sa snazila ist tym smerom aby som zlepsila vyjadrovanie deti v talianstine - tie deti zvyknu mat obdobie kedy sa brania inemu jazyku - “preco moji rodicia nemozu na mna rozpravat normalne ako ini rodicia a este ma otravovat aby som ja rozpraval uplne inak ked je to namahave” ale potom pride moment ked si uvedomia ze je tp uplne super ked sa moze rozpravat s vlastnym rodicom jazykom, ktory nikto iny nerozumie a vtedy sa im rozosvieti ziarovka😜

prasiatko30
22. feb 2020

Pokial maju tak do 6r tak su este velmi male - ale pokial mozes a vies, ze v mieste bydliska tvojej svokry organizuju nejake denne tabory tak by som tam deti prijlasila najprv ked tam budete vy a potom ked budu vacsie a samostatnejsie tak aj so svokrou oni sa otukaju neboj sa

autor
22. feb 2020

@prasiatko30 lenze dieta bude akymkolvek jazykom komunikovat iba aj sa s nim niekto rozprava
Moje deti hovoria
Nemaju problem skocit zo slovenciny do anglictiny a do taliancia
Ale ide o to ze nemaju tie jazyky na takej super urovni aby vedeli vsetko vyjadrit - vo je uplne normalne. A jemu to vadi. Ale nic pre to nerobi.
Deti su flexibilne. Ale nemozh vediet slova ak im ich on nepovie

autor
22. feb 2020

@prasiatko30 svokra nema zaujem
Ked sme u nich boli ich postrazioa na 20-30 minut ale to mi robila milost

juliet86
22. feb 2020

uprimne problem nie je v jazyku ale v tvojom muzovi. zjavne ma nejaky komolex. nie je rodeny daddy. a ani manzel. ja byt vami idem do poradne cim skor toto nie je mala vec. ale dennodenne napatie a este k tomu urazky aj na tvoju adresu to nie je ok. ak odmietne ist do poradne chod sama

autor
22. feb 2020

@juliet86 ono chyba je v tom ze chyby vidi len u inych ludi ale on je dokonaly
On do poradne ani nikam by nesiel kebo sak on je bez chyb

autor
22. feb 2020

@juliet86 ale krasne si vystihla to ze nie je rodeny daddy ani manzel
Ono ma to z rodiny. Oni su chladnokrvni ludia. Ale tak aj on je sam taky.

marca12
22. feb 2020

Strasne. Ja som sa tiez do rodiny psich cumakov privydala a strasne je,ze donedavna som si to nevsimala,ale po nejakych 9 rokoch mi zacalo velmi vadit. Mojho som trochu poclovecila,ale svokra je tak chladna a zakerna zena,ze ma az desi. My to mame horsie,ze byvaju blizko. Planujeme deti a zacinam desit,ake to bude s nimi a hlavne,aby sa moj nespraval k detom tak chladne ako jeho mama k nim len nadavanie,krik,ohovaranie a hladanie chyb na inych.

kiki68
22. feb 2020

Moj muz je Rakusan, po 4 rokoch nevie po slovensky skoro nic. Je pravda, ze neni motivovany. Vie iba veci, ktore potrebuje ( ako vypytat si jedlo, pitie a par somariniek) . Zijeme tu v Rakusku a kedze ja hovorim nemecky aj anglicky fakt dobre, tak on iba prezije rodinne stretka za mojho tlmocenia. Dieta, co cakame budem ja ucit po anglicky hovorit, on po nemecky. Ale toto co popisujes je dost zle a asi ide o ten vztah ako taky. Ze bud sa neciti dobre, je homesick alebo co

sendricka
22. feb 2020

Ahoj a tebe vadi ze muz nevie po slovensky alebo deti po taliansky?
Pretoze ak ste na slovensku doma by som hovorila vyhradne po taliansky lebo slovencinu maju vsade naokolo.
My hovorime po anglicky kd sme vsetci doma a ja s malou po slovensky ale zase moj sa snazi rozumiet aj hovorit ale tak je tiez na urovni 2rocneho s jazykom.
My sa chceme usadit bud vo viedni alebo v talinsku takze budeme mat kvazi spolocnu rec.

juliet86
23. feb 2020

podla mna chod do terapie sama. pogugli institut virginie satirovej. pretoze na problemu uz mate zarobene. zbytocne cakat kym vykvasi este viac. nauc sa skills ako to zvladat uz teraz. nenicit si vztah s detmi. zvladat napatie a stresove situacie. napr. ja mam problematicky vztah s mamou. ona do terapie nepojde. ale mne terapia pomohla lepsie zvladat seba a de facto ju. snad to das aj ty. drzim ti palce.stale existuju dovody preco si sa donho zamilovala a mala s nim deti a spolocny zivot

suzie28
23. feb 2020

Viac jazycne deti rozprávajú neskôr .... prvé roky fungujú tak že sa spýtate v jednom jazyku a dieťa odpovie v inom .. je to úplne normálne aj pediater takéto deti nerieši ak nerozprávajú v takto veku v akom by mali ... takze spontánne takéto deti v takom veku určite nerozprávajú v každom jazyku

autor
23. feb 2020

@suzie28 prosim ta z... toto mas z kniziek
U nas je realita totalne ina
Nase deti zacali rozpravat velmi skoro a bez chyb
Kazdy ich chvali (nemyslim tetja na ulici, ale lekari, ucitelia) za ich skovencinu, od 2 rokov krasne hovoria
Na mna po slovensky a na muza jeho jazykom
Nemali nikdy problem prejst z jazyka do jazyja
Ja tu toto neriesim
Ja tu riesim problem muza ktory si vadi asi sam sebe a robi sceny ajked netreba

susiecoyne
27. feb 2020

nezavidim ti, musi to byt dost frustrujuce, akurat som sa tu dnes pytala na dvoj jazycnu vychovu, asi by bolo velmi dolezite aby ste sa s muzom bavili v jeho jazyku ked uz po slovensky nechce a dotlacit ho snimi viac komunikovat a ty sa snimi mozet dalej po slovensky, a on sa s tymi detmi vobec rozprava? mi to pride ako strasna komunikativna bariera, a vobec ta neobvinujem, znie to ako ( prepac ) ze tvoj muz je dost sebecky, a je to jeho vina ze sa snimi nerozpraval viac, inak by mu asi viac rozumeli, mozno keby si sa s detmi ucila jeho rec aj seba aj deti, neviem odkial je, alebo po anglicky, ked uz sa nezmoze,

Strana
z3