icon

Zakázaná láska

saska125
1. jún 2016

Dobrý deň. Mám frajera, ale tajne pretože o nás vedia iba najbližší priatelia.Problém je v mojich rodičoch , že moji rodičia mi nedovolia sa sním stretávať a vobec nie aby som sním už chodila a mala sním niečo. Vadí im to preto lebo dosť pozerajú na to čo hovoria ostatní ľudia , okolie , cela rodina, a vadí im to že je róm a že ja som biela tak by som mala na lepšieho. Viem že keby bol biely tak by im vyhovoval pretože je pracovitý, milý , inteligentný a proste dobrý. Nechceme sa rozísť lebo sa ľúbime ale ja už neviem čo mám robiť . Nedá sa snimi o tom ani rozprávať pretože hneď začnú kričať ked vedia ze sme sa stretli... Mám počúvať na svojich rodičov a rozísť sa sním aj ked sa velmi ľúbime a rozumieme si alebo mam počúvať seba ,pretože je to môj život, a ja to tak chcem? 😢 😢 😢

natalym
1. jún 2016

@worker_falcon Pekne si to napísal.
Aj ja by som odporúčala rozchod. Aj je to láska, ktorá stojí za to tak sa stretnú.

worker_falcon
1. jún 2016

@natalym hm, neviem, či odporúčam rozchod. v prvom rade porozprávať sa s rodičmi a pýtať od nich názor, radu. Možno by vtedy prišli na to, že mu krivdia a vlastne ho ani nepoznajú. A možno by mladá prišla na to, čo im na ňom vadí.
ak by ich averzia trvala, tak mať ďalej slušný vzťah "na diaľku". hlavne si dať pozor na "trvalé následky". Môžu sa spoznávať (ideálne bez sexu, ale to sa dá ťažko čakať). Ja som sa so súčasnou manželkou spoznával na diaľku počas štúdií tuším 7 rokov. Bez sexu a spoločného bývania. Občasné rande cca raz za 3 mesiace. Moji ani jej rodičia by inú formu vzťahu bez diskusie neakceptovali. Už to, že začala pred 18. chodiť s nejakým týpkom, bolo na nich veľa 😀 A to nie som počerný ani zle vychovaný 😀
Mladá tuším maturuje, či ide maturovať, takže o krátky čas môže "vyletieť z hniezda" a žiť si svoj život so svojím drahým, nezávisle na "obmedzených" rodičoch. A môže ho spoznávať v spoločnej domácnosti. zistiť, aký je v normálnom živote.
Keby napr. mladá svojim rodičom povedala, že sa budú s mladým spoznávať zodpovedne, nebudú spolu spávať a budú plánovať spoločnú budúcnosť, tak by rodičia videli, že ona je/obaja sú zodpovední a nejde im iba o uspokojenie fyzických a duševných potrieb po "láske". Zastaralý názor? Možno.

natalym
1. jún 2016

@worker_falcon Tým rozchodom som to presne tak myslela, ako i napísal. Rodičia budú spokojní a oni sa lepšie spoznajú a čas ukáže. 😉

alaguema
1. jún 2016

@worker_falcon ani ty si sa nedokázal na veci pozerať zrelo, keď si mal 18. Tak to proste chodí, k zrelosti sa každý musí prepracovať časom. Napriek tomu, v mladosti zažívame prvé lásky. Môžu dopadnúť dobre, môžu dopadnúť zle. Takto vznikajú skúsenosti, z ktorých potom človek čerpá. Nezodpovedný môže byť aj úplne biely chalan, aj snehobiely. Samozrejme, že jej pohľad je subjektívny. Ako aj pohľad rodičov. Ale chalan je na ňu asi dobrý, chodia spolu, spoznávajú sa a keby nebol trocha tmavší, vôbec nikto by sa nad tým nepozastavil. Tak si teda pomenujme problém. Žeby rasizmus? Vieš, ja som realista. Viem, že toto etnikum na Slovensku predstavuje problém. Ale ak sa nájde výnimka, veľmi rada ju pozitívne ohodnotím a nemala by som problém s tým, keby jedna z mojich dcér chodila s rómskym chlapcom, keby bol dobrý, inteligentný, šikovný a keby ju mal rád.

terezka1947
1. jún 2016

neriesila by som Rom,nerom....hoci,je to na zavzeni...nie,nemam predsudky...ale je to ina mentalita a vela si toho zazijes aj od ostatnych,ale pokial je on "dobry chlapec"...toto problem nie je az taky velky
skor by som zvazila,co a preco rodicia su proti chodeniu....bohuzila,rodicia(nor.rodica) sa mylia malokedy...a ja som nastastie pocuvla,ked mi niekedy nieco nechceli dovolit,ci s im nepacilo...a som stastna...ze som tak urobila

nikadomi
1. jún 2016

Hmm.. Mňa téma zaujala z dvoch dovodov..
1. Mám doma pármesačného adoptovaného synčeka- rómskeho. A už teraz sa modlím, aby mal tolerantnejších potenciálnych svokrovcov 🙂 resp. rodičov svojich budúcich priateliek 😉
2. Tiež som sa v mladosti rozišla s drahým kvoli rodičom - presnejšie kvoli otcovi (a to som mala po čase maminu aj sestrinu podporu). Teraz sice mám toho najlepšieho manžela na svete, avšak občas mi nedá sa myšlienkami k tomu vrátiť. Skrátka vzťahy sa podľa mňa nemajú končiť kvoli tomu, že to chcel niekto iný (myslím tretiu osobu/v tomto prípade rodičia).
Nech to dopadne akokoľvek, držím Ti palce. A určite si život zariadiš či už s týmto alebo s iným šuhajkom 🙂

janickacrazy
1. jún 2016

@terezka1947 tak vieš, rodičia sú rozni, mne mama v 16tke zakazovala akýkoľvek vzťah s akýmkoľvek chlapcom, tiež som chodila tajne na rande a pri tom to boli úplne normálni chalani, len moja matka bola posadnutá myšlienkou, že musím ísť na VŠ a asi sa bála, že dačo vyvediem 😀 ale zase aspon to malo svoje čaro 🙂

miushik765
1. jún 2016

@soporova Hovoriš asi o romoch ktory žiju v osadach lebo ano o tych to plati ale prepáč môj partner je tiež rom a za 5rokov mi ani len jednu nadavku nepovedal nieto ešte aby na mňa ruku dvihol a kto nas pozna vie že rozhodne hlavne slovo mám ja nie on.... ak sa jedna o takych ako hovoriš ty v tom pripade by som aj ja bola proti ale nie z rasovej diskriminacie ale z dôvodu odlišnej mentality a taky život by som pre svoju dceru nechcela ale ak sa jedna o slušnu rodinu žijucu normalnym rodinnym životom tak ako ostatny prečo noe? Tam nevidim dôvod brať to z pohladu farby plati pride mi to nanajvyš neeticke. Môj otec je tiež rom a mamina je biela a myslim že noesom o nič menej človek ako ostatny preto nesuhlasim s takymto škatulkovanim ale čo sa tyka toho čo si písala tak plne suhlasim

worker_falcon
1. jún 2016

@janickacrazy ty sa nebudeš báť o svoju dcéru, že "niečo vyvedie"? ja viem, teraz sa to rieši nasadením antikoncepcie od 15. narodenín, aby sa rodičia nemuseli báť a "robiť problémy".

cecilka123456
1. jún 2016

Niekedy sa oplatí poslúchnuť rodičov, mala som véééééééééľmi podobnú situáciu a chvála bohu že ma mama z otcom na mesiac zatvorili do bytu lebo dnes by som bola boh vie kde. Rodičia nám nechcú zle 🙂

maria200981
1. jún 2016

tak na jednej strane chapem rodicov...boja sa o Teba...avsak suhlasim s @nikadomi ...laska by nemama koncit len preto ze to niekto iny chce...aj ja som bola mlada a viem ake je silne byt zamilovana po prvy krat... urcite nic neunahli...stretavajte sa spoznavajte sa cas vsetko ukaze...kazdy by sa mal poucit zo svojich chyb a vo vsetkom svoje dieta ochranit sa neda...
Mam kamaratku mala okolo 18 ked spoznala svojho terajsieho manzela...tiez to bol rom zo slusnej rodiny....teraz ziju v zahranici maju 3 deticky su spolu 12 rokov a uzasne si rozumeju...jej manzwl je dobracisko a tiez hej rodicia nechceli dovolit...neprisli ani na jej svadbu...udobrili sa az ked prisli deticky po rokoch a teraz su radi a nemaju problem...bol to len predsudok...
Napr. ani ja nedavam na predsudky ludi ...tiez sama zijem v zahranici a tiez som sa napocuvala vela balalajok ako sa ja tu budem mat...a som spokojna stastna mam dobreho manzela...proste obcas je dobre neposluchnut a ist za svojim srdcom....na tvojom mieste tomu radsej necham volny lahku priebeh...cas ukaze a ked sa popalis tak budes mat velku zivotnu skusenost za sebou

marianandidi
1. jún 2016

Saska ja viem co je to mat zmiesany vztah...viem co to obnasa...viem ako ludia zazeraju...a viem aky je to pocit ked rodicia nesuhlasia...mala som podobny problem ako ty ked som bola na strednej a dakujrm bohu,ze ma otec dobre prepleskol a zatrhli mi to...ruzove okuliare su vazne zakerna vec...este si mladucka...vybuduj si karieru...osamostatni sa..a potom maj hoc aj cernocha ako ja... Ale vzdy pamataj na to, ze sa mas pozerat na chlapa triezvo...ja som hladala dlho kym som nasla a nelutujem ;) a ked ta lubi a ty jeho.. Tak bude mat trpezlivost cakat kym dostudujes a postavis sa na vlastne nohy ;) drzim ti palce aby si sa spravne rozhodla

magic08
1. jún 2016

@saska125 skus nam napisat nieco o jeho rodine. O rodičoch, co robia, ako to u nich funguje. Podla mna je toto dost podstatne, nie to ci je rom, alebo nie. Chapem tvojich rodicov, maju obavy, aby si sa nepopalila a v zivote netrapila. Myslim, ze ja by som reagovala rovnako, a to len preto, ze som s touto mentalitou denno denne v kontake a teda poznam ich myslenie, postoje, nazory. Stretavam sa prevazne s mladymi romami. Pozri sa na jeho rodinu, na vztah jeho otca s mamou? vies o nich vobec nieco? ci poznas len jeho a nikoho z rodiny?

worker_falcon
1. jún 2016

@magic08 hele, neopakuj 😀 to som jej napísal aj ja, nevyjadrila sa. Koho by zaujímali také veci, ako vzťah jeho rodičov, prosím ťa...

misel0806
1. jún 2016

Ak s neho nemaju dobry pocit asi vedia preco,ja viem ze teraz je vsetko krasne,mate sa radi lubite sa,no ono sa to vsetko moze zmenit zo sekundy na sekundu,,rodicia ta maju radi nechcu ti zle,,si este nezrela a lahko zranitelna.. Daj na radu rodicov☺

magic08
1. jún 2016

@worker_falcon necitala som vsetky komentare... a ja ze budem za mudru... 😀 😀 😀 mas pravdu, ani mna v 16-tke nezaujímali rodičia... všetci boli trápni, nie? .-)

janickacrazy
1. jún 2016

@worker_falcon veru nie, o svoju dcéru sa báť nebudem, lebo žiadnu nemám 😀 no hej, bola v pláne, ale mám 3 synov a dalšie deti už neplánujeme 😉

worker_falcon
1. jún 2016

@janickacrazy to štvrté by bolo určite dievča 😀 a ak nie, tak piate určite určite 😀 😀 😀

janickacrazy
1. jún 2016

@worker_falcon hahaha daj pokoj, stačilo 😀

jana_eyre
1. jún 2016

v prvom rade poviem, ze zatial ani moc necitam diskusiu.. v druhom rade poviem, ze je velmi tazko radit na zaklade par riadkov.. nepozname teba, jeho ani tvojich rodicov..

mozem len zovseobecne povedat ako to zvacsa byva:

- existuju romovia ktori su slusni a pracoviti a existuju romovia, ktori taki nie su..

- tak ISTO existuju bieli, ktori maju predsudky pred kazdym, kto ma inu plet ako oni a pozeraju na tmavsich ludi len skrz to a neriesia, ci romovia patria do prvej alebo druhej skupiny o ktorej pisem..

- Potom existuju bieli, ktori neriesia predsudky ale ciny a dokazu rozlisit dobre od zleho..

ako som uz napisala - neviem do ktorej skupiny bielych o ktorej som napisala patria tvoji rodicia, ale tak isto neviem do ktorej skupiny patri tvoj priatel - pretoze tak isto musim napisat, ze sa stava ze ludia v tvojom veku naozaj niekedy oslepnu laskou a nevidia, co vidia ostatni..

takze z pohladu cloveka co ta nepozna by bolo z mojej strany nezodpovedne povedat aj to aby si posluchala rodicov, lebo nevieme aki su, ale aj to, aby si pocuvala svoje srdce, lebo neviem aki ste vy dvaja v pare v realnom svetle..

musis sa proste rozhodovat sama a v pripade zlych rozhodnuti brat na seba aj zodpovednost..

co ti len dovolim si poradit je, aby si si davala velky pozor na otehotnenie ak uz spolu sexualne zijete..

mozes skusit este rozhovor osamote s jednym z rodicov, ktory dokaze viac pocuvat, aby sa aspon pokusil ho spoznat a potom rozhodnut..

na zaver pridam jeden pribeh 😉 z mojho zivota.. ked som bola v puberte, mala som kamaratku, ktorej zakazovali rodicia aby sa stretavala so svojim priatelom.. Nie, nebol to rom a bol to dobry chlapec - v tom case moj najlepsi chalansky kamarat - chlapec, ktory bol oblubeny ucitelkami na skole, oblubeny dievcatami /aj ked bol rovesnik, vyzeral starsie a naozaj bol fesak/, oblubeny v kolektive lebo to bol jednoducho dobry chalan.. a argument mamy kamaratky, preco spolu nemohli byt? lebo jeho otec, ktory opustil rodinu bol podla jej slov hajzel a ona ho poznala z mladsich cias.. to sem pisem pre vsetkych tych, ktori sa vzdy postavia na stranu rodicov - nie, nemaju vzdy pravdu..

samozrejme kamarat a kamaratka sa casom rozisli, teraz su z oboch uspesni ludia - z chlapca je muz, ma rodinu, dieta, manzelku, pracu - proste uplne normalny muz.. niekedy proste nechapem ludske predsudky a chut tak velmi riadit kazdy krok svojich deti.. a nie kazdy dospely clovek ma bohuzial dobre umysly a zdravy usudok...

ale tak isto viem, ze existuju aj rodicia, ktori vidia veci, co ich pubertalne deti nie, bud nie su schopne vidiet, alebo to vidiet nechcu..

a este spomeniem, ze moj byvali svagor bol rom.. bohuzial skoncil zle, nie kvoli tomu z akeho etnika pochadzal, lebo nebol zo zlej rodiny.. dopadol zle, skor kvoli tomu kam smeroval jeho zivot po rozchode s mojou sestrou.. vsetko mohlo mozno dopadnut aj inak ak by sa nestalo par udalosti.. takze aj moja neter je vlastne romka a je to dobra uz dospela zena.. a bolo by mi velmi luto, keby sa ocitla v podobnej situacii, ze by jej niekto zakazoval byt s kym chce len preto, ze posobi exotickejsie 😉

mysga
1. jún 2016

To mi pripomina moju zakazanu lasku ako z telenovely. Ale ja som na tom bola horšie. Až na vyske som sa naozaj naozaj naozaj naozaj bláznivo zamilovala... a bolo to úžasné, ako z rozprávky. Až kým k nemu jedno rano nenabehla babka a nezacala rozpravat... a boli sme bratranec a sesternica... doteraz som z toho nešťastná. Je mi to až smiešne (s odstupom času) :D nikdy som nič bolestovejšie nezazila... už som sa preniesla,mam krasny vztah a najlepšieho partnera pod slnkom,ale stale mam jazvu na srdci...

papricka33
1. jún 2016

To ze je pracovity, inteligentny a dobry je hadam najdolezitejsie. Lenivych, hlupych a zlych bielych hajzlov najdes na kazdom rohu :-/

gir
1. jún 2016

@janickacrazy A keď ti synáčik privedie domov "ciganečku"? Ja poznám jednú Dr., šikovná, kultivovaná ale je pravda že raz do roka musí mať "výjazd", jednoducho iná mentalita. Chcela som ťa pobaviť nie vystrašiť ... 🙂

eunomia
1. jún 2016

Oki, tak nepises ani kolko ma on rokov, ani co robi a aku ma skolu. Objasni to trosku, nech vieme, ci to ma aj buducnost, lebo z prazdnej misy sa nenajes a ked budes doma s detmi, tak vas bude treba zivit. A jedna tiez dost podstatna vec, prijala ta jeho rodina? Mam taky pocit, ze ani oni zvycajne nechcu mat v rodine gadza.

dasenka26
1. jún 2016

@saska125 Možno majú len zlé skúsenosti s Romami, tak ako mám ja a väčšina populácie slovenskej. Sú aj výnimky samozrejme ale vo väčšine romov sa krv nezaprie..bohužial 😒

dasenka26
1. jún 2016

@mysga Pre teba bolestivé ale ak by ste mali ako bratranec a sestranica deti tak vaše dieťa mohlo byt postihnuté ...genetika nepustí, možno dobre že sa tak stalo všetko dobré 😉

maria1989
1. jún 2016

@saska125 niečo na pousmiatie: ja som v šestnástich tiež chodila s Rómom. Moji rodičia neboli proti, až kým jeho mama nezatelefonovala k nám, že jej synček nebude chodiť s bielou ženou. 😉

worker_falcon
1. jún 2016

@dasenka26 mohlo. S pravdepodobnosťou blízkou nule. Pokiaľ sú rodičia zdraví, tak nemajú aké postihnutie preniesť na dieťa (v skratke povedané).

janickacrazy
1. jún 2016

@gir no tak ja som tolerantná, keby bola slušná, tak mi to nevadí, ale myslím, že to u nás nehrozí, lebo syn je taký tmavý typ, takže jemu sa tmavé nepáčia, skor naopak, čakám dáku nastylovanú blondínku 😀

worker_falcon
1. jún 2016

@janickacrazy nastajlovaná blondínka môže byť horšia možnosť ako inteligentná rómka (zo slušnej rodiny 😀 )