Záleží vám na práci a príjme partnera?
Začnem tým, že mám vysoké vzdelanie. PhD, no nezarabam nejako viac napriek tomu. A našla som si partnera, ktorý je taký "jednoduchší" v tom, že pracuje manuálne. Každý mi vraví, že mám na viac, čo sa týka zamestnania, nejakeho ITckara alebo tak. Premyslam, či má šancu vzťah kde je to vzdelanostne nepomer. Nevadí mi to na ňom, viem, že by som si mohla snáď nájsť chalana čo pracuje pri pc, otázka je ako by sme si rozumeli. Mne nevadí, keď sa priateľ hýbe, nesedí celý deň na zadku a nenici si sedením chrbát. Ale je pravda, že má "ľahkú hlavu" 😁 čo je asi aj dobre, vždy ma rozosmeje.
Zalezi na prirodzenej inteligencii a ci je pracovity. Hokejisti casto nedokoncia strednu a su multimilionari a niekto s dvomi phd trie biedu s platom 500 eur, lebo svoje vzdelanie nevie vyuzit. Resp. svoju energiu "minul" na skoly a v praci uz nevladze poskytnut vykon.
praveze to povazuj za vyhodu... urcite je manualne zrucny, co v domacnosti velmi ocenis. Tiez mam partnera, ktory ma skoncenu nejaku SOU a som za neho vdacna, pretoze je sikovny... vkuse treba nieco v domacnosti opravit, navyse ma taky zdravy sedliacky rozum.... ked chcem nieco kupit, tak sa na to hladi z praktickeho hladiska a casto ma pravdu. aj ked nieco riesime, tak sa na to hladi z ineho uhlu a niekedy sa mi zda, ze ma rozumnejsie nazory ako moji kamarati z VŠ.
Pre mna by to problem bol. Ja som vzdy vzhliadala k muzom na mojej, ak nie vyssej inteligencnej urovni. A to mam tiez PhD. Kazdopadne vzdy som sa vedela porozpravat aj s menej inteligentnymi ludmi, ale to vidis, ze sa to nie je uplne ono a prisposobujes sa.
Nikdy by som neoznacila nikoho jednoduchsi, pokial vazne nevypadol z osobitnej skoly, teda okrem extremistov a ich volicov. Kamosov mam roznych teda a presadili sa ci uz su zvaraci, kuchari, treneri, stavbari a nepotrebovali ani titul..
Takze kym si Ty nevazis toho chlapa, tak to nema buducnost. Ja by som si nedokazala vazit cloveka co ho zivia rodicia este v 35.
My mame školu rovnakú, vlastnú firmu, myslim, ze sme obaja inteligentní ale moj muž je uuuplne inde. Vážny clovek, vecne rozmýšľa, nepočúva hudbu ale ekonomické Podcasty, ja som pri nom niekedy ako male dieta, ale keby niekomu o mne povedal ze som jednoduchšia neskutocne by ma to urazilo, pričom viem, ze inteligenciou je on na mile vzdialený. Praveze mi vzdy vravi, ze som ho naučila sa tešiť z maličkosti a na všetkom najst nieco dobre. Sama seba sa opýtaj, ci ta s ním bavi život, ci súhlasíš s jeho postojmi k rôznym situáciám. To ci ti to bude vyhovovať aj o desat rokov sa neda predpovedať. Budete sa obaja meniť a formovať.
Mám VS vzdelanie, manžel SS. Zarobí 3x viac ako ja. Ma veľa inšpiratívnych koníčkov, napríklad kupuje staré veci, ktoré restauruje, zaujímajú ho starožitnosti. Vie vyrobiť dizajnové a originálne kúsky nábytku ( napr. dizajnové lampy, zrkadlá). Vieme ísť nahodení do divadla aj v starých teplákoch do lesa. Pracuje výhradne manuálne. Niekedy má v hlave vzduchoprazdno, rozumej dokáže neskutočne vypnúť a vyhodiť všetko z hlavy. Toto ja nedokážem. Rozumieme si veľmi. Vzdelanie nie je zárukou, že si budeš s niekým rozumieť. Skôr podobne názory, životné hodnoty, postoje, hobby, spoločný zmysel pre humor. Manžel lúbi mňa aj dcéru, správa sa ku mne s úctou a rešpektom, vôbec nemusím riešiť financie, je o nás postarané. Ja by som ho za žiadneho itckara nemenila. S partnerom žiješ ty, nie tvoje okolie.
nečítam diskusiu, takže len môj názor: dôležité je, aby dokázal napriek nižšiemu vzdelaniu (oproti tebe) zarobiť peniaze a uživiť teba a dieťa, keď ty budeš na MD (ak vám to teda vydrží a bude rodina). totiž sa mi panenky prekrútili, keď som posledné dni čítala v diskusiách, ako žena nevie, kde skôr ušetriť, pretože jej chlap je neschopný a po rokoch práce nosí domov smiešne peniaze, pričom živia dom, autá a dve deti... to, že priateľ má podľa niektorých podradnú prácu (podľa mňa nie, ja si vážim všetkých ľudí, napríklad aj môj muž je inžinier, roky robil "vysokého" manažéra a teraz už 4.rok maká fyzicky v zahraničí a dobre zarába). čiže ono to nie je o tom, akú prácu robí, ale či sa vie presadiť natoľko, aby pokryl náklady v období, keď ty budeš bez príjmu či s menším príjmom. to platí obojstranne, hoci sa všeobecne nosí, že muž zarába poväčšine viac. ale i jemu sa môže niečo stať - dlhodobé ochorenie napríklad - a vtedy je super, keď aj ty sa vieš postarať o rodinu, kým sa on vylieči. a už nie je podstatné, či ty alebo on budete mať 3-násobok alebo 3-násobne vyššie vzdelanie. len sa musíte mať radi a byť schopní si vzájomne pomôcť v budúcnosti (aj finančne).
a teraz ešte odľahčím - radšej vymakaného roboša, než dengľavého IT-čkára (berte s nadhľadom prosím) 🙂
Mala som taky vztah, kde ja som mala v tomto vyraznejsie "navrch". Zo zaciatku pri zalubenosti som neriesila, zalubenost vyprchala a mne to zacalo vadit. Strasne. Bohuzial jemu chybala okrem vzdelania aj rozhladenost, dokazal verit roznym hlupostiam, bolo o hubu ho presvedcist skusit nieco nove.. Nevedela som sa s nim bavit o veciach, ktore mna zaujimaju. Vacinou nemal co povedat, alebo sa len smial a bolo po konverzacii. Inak to je dobry clovek a nasiel si sebe rovnu a prajem mu v zivote len to najlepsie 🙂.
Rozdielne vzdelanie nemusi byt problem. Vzdelany clovek nemusi mat nutne akademicky titul, resp. formalne vzdelanie. Moze to byt clovek s maturitou, manualne pracujuci ale ma vseobecny rozhlad a je kompetentny v svojom odbore - ma prehlad o tech. postupoch, materialoch, novinkach na trhu... aj to je vzdelanie a velmi potrebne. A velakrat ma taky clovek aj nadstandardne prijmy.
Co pre mne predstavuje problem je nepomer v inteligencii. To by som nedokazala akceptovat, ani keby som do take vztahu vstupovala bez vaznych umyslov.
A dalsi velky problem moze byt, ze ma mate rozdielny pristup k zivotu. Min to mi vychadza z tvojho opisu. Jeden z partnerov je beztarostny, nerobi si plany, pristup bude ako bude, svet je gombicka a vsetko je vlastne sranda. A moze byt aj jadrovy fyzik vzelanim. Ak je ten druhy puntickar, co musi mat vsetko naplanovane, tak tam nevidim perspekrivu. To je iba navod, ako stratit nervy.
@ruzasipova pri všetkej úcte, titul ešte nikdy nikoho inteligentným neurobil 😉
@panelacikova Stretla som už dosť veľa ľudí, ktorí sa aj so strednou školou vypracovali, napr. stavbár, má vlastnú firmu a celkom dobre zabehnutú, tiež známu, čo má stavebnú priemyslovku a rokmi sa naučila robiť projekty, má väčší príjem ako niektorí vysokoškoláci. To záleží aj od toho akú má rodinu, niektorých potiahli aj rodičia, zaučili sa v rodinnej firme. Poznám jedného elektro, ktorý mal najprv len učilište, postupne si dorobil maturitu a teraz je revízny technik elektro s dobrou praxou a vie viac, ako mladý Ing. Niektorí vysokoškoláci sa ťažko zamestnajú tak, aby sa ďalej rozvíjali a tiež záleží, aký je to človek, nemal by sa na ľudí t.č. s nižším vzdelaním dívať tak, akoby to bolo už nemenné. Niekto sa vypracuje aj s nižším vzdelaním, niekto ani s vysokým.
Vieš čo? Napíšem ti na to svoj názor, ja VŠ, môj exmanžel 3 ročná ucnovka,robotník vo fabrike, o tom, že mi nevadilo nižšie vzdelanie, svedčí, že som si ho vzala, po 1,5 roku prišiel rozvod, v zásadných veciach sme sa nezhodli. Uvedomila som si to, až keď sme spolu začali žiť a riešiť zásadné veci.
Terajší manžel má strednú školu, ale klobúk dolu pred jeho vedomosťami a rozhladom. Máme 2 chlapcov a online vyučovanie cez covid..vysvetľoval, všetko od matiky cez dejepis, geografiu
Stále sa máme o čom rozprávať, máme spoločné témy.
O ex som tiež vravela,že je jednoduchší a nevadilo mi to. Ale tie rozdiely sa ukázali neskôr.
Pri manželovi tvrdím,že strčí do vrecka aj mňa.
V dnešnej dobe, keď bohužiaľ existuje extrémne veľa zbytočných VŠ, ktoré prelezie takmer každý už titul neznamená to, čo kedysi. Záleží, ci mas Phd z STU alebo z traposin ako nejakej sociálnej práce alebo masmedialnej komunikacie a podobne. Je plno zial vydokoskolakov, ktori su podpriemerne inteligentni. Minule sme u nas mali napriklad stolara, ktory bol ale mega ťrozumny, rozhladeny, dalo sa s nim pokecat. To je dolezite, nie titul.
@mpg ano to je pravda. Nezáleží na škole, ale na živote a život po škole je ešte dlhý...
@panelacikova ako to myslíš? Postavu ma vymakanu 😂 ale nie to si asi myslela. Myslela si, že by mal vlastnú firmu? Alebo sa proste hodí ku všetkému? Že je taký všeobecne šikovný? Lebo to on je.
autorka - myslím tým celkovo vzhľad. pevné ruky, ošľahaná tvár, prirodzene (prácou) vyformované telo... totiž v mojom okolí sa pohybujú IT-čkári (cca 30_35), ktorí teda nerobia po práci ani žiaden šport a poviem pravdu, čo sa týka výzoru, nezaujali by ma. také vychudnuté tintítka, ktoré keď vietor zavanie, ich odveje za tri hory-doly 😀 ale to sme už odbočili z príjmu na vzhľad 🙂 platí, čo som napísala, nech má akékoľvek vzdelanie, ak sa ľúbite a vie ťa zabezpečiť aj v období, kedy ty vypadneš z pracovného kolobehu, tak je to super 🙂
Ja poznám xy ľudí, ktorí pracujú manuálne, ale majú všeobecný prehľad, sú rozhľadení, sčítaní, majú dobrú gramtatiku, vedomosti a určite mi jednoduchší neprídu. Rovnako poznám aj vysokoškolákov, ktorí sú mimo a častokrát im chýba napr. emočná inteligencia, lepší prehľad, nemajú nič načítané, chýba im kritické myslenie...atď. Ľudia sú rôzni. Mne by iné vzdelanie partnera nevadilo, ak by sme sa mali o čom baviť, rozumeli si, priťahovali sa a cítili sa spolu dobre. A to mám tiež VŠ. Manuálne pracujúci nerovná sa hlúpy človek. A reči okolia by ma tiež nezaujímali, veď ty s tým človekom si a hádam ho nedefinuje len to, že pracuje manuálne.
Manžel má vysokú školu 2.stupna, Ing. Ja som iba SŠ s maturitou. Sme spolu 12 rokov. On zarába minimálne 4x toľko ako ja a nikdy sme neriešili čo o nás hovoria iní, skvelé si rozumieme. Máme sa o čom porozprávať, dokonca aj s jeho rodinou kde viac ako 2/3 su phdr. Ing, MUDr, MVdr. Atď
To nie je len o vzdelaní ale aj o inteligencii. Nikdy som od jeho časti rodiny nepocítila,žeby som bola čosi menej. Dokonca ostali veľmi prekvapení keď sa ma minulého roku opýtali akú VŠ mám ukoncenu a ja som im povedala, že žiadnu 😅 Nechceli mi to veriť.
Chybu vidím iba v tvojom zmýšľaní. Môj manžel ti odkazuje, že ak sa už teraz zamýšľas nad tým, že ti bude lepšie s niekým, kto má VS a robí "aspoň" IT, tak máš terajšieho priateľa nechať a dať mu možnosť nájsť si ženu/partnerku, ktorá ho bude ľúbit aj ako "obyčajného" robotníka, bez ktorého by aj ten IT bol iba nulou, lebo by nemal čo robiť, ak by robotníci nerobili za linkou súčiastky do PC
Ach jaj to bude ta generacia co si mysli, ze VS dava aj patent na rozum. Osobne poznam manzelsku dvojicu sudkyna + tesar. A on zaraba veeeelmi dobre, pretoze je velmi sikovny. Sikovny remeselnik, elektrikar, obkladac, stavbar ci mechanik uz vie zrobit daleko viac ako ITckar. A dalsia vec - nie je ITckar ako ITckar. Je bohapusty klikac alebo programar ci dizajner sieti... a to su uplne ine platove triedy!
Mne by slo hlavne o to aby to nebol lenivy chmulo, s ktorym si nerozumiem, nemam si s nim co povedat a este odomna pyta aj na pivo.... a to by mohol byt aj Phd, siel by odkial prisiel!
@bilberryday áno,mňa hneď napadlo,že proste vzdelaný človek sa takto o partnerovi nevyjadruje a ešte k tomu,asi by sa nešiel radiť " či nechať jednoduchšieho" na sociálnej sieti..
To že dnes si zoberieš "nejakeho ITckara" neznamená, že ním ostane do dôchodku. Čo keď príde o prácu, firma skrachuje, presťahujete sa inam a tam bude mať inú prácu, alebo bude mať úraz a ostane invalidom, potom sa sním rozvedieš, lebo ty má na viac a chceš "nejakeho ITckara"?
@sima338 áno,to si napísala pekne. Ja napr veľa čítam, dnes začínam 140 knihu tento rok a vadilo by mi,ak by môj manžel neprečítal ani 1 knihu za rok, nemal by prehľad. Vysoká škola nie je zárukou vysokého IQ, dôležité je,ako človek na sebe pracuje a aj s kým sa stretáva. Či v krčme so štamgastami alebo napr s partiou rovnocenných ľudí,ktorí ti aj niečo dajú

Za mna to problém nie je. U nás je tiež veľký rozdiel vo vzdelaní medzi mnou a mužom, ale moj muž je inteligentný, sčítaný a stále sa máme o čom rozprávať. Žiadny titul ešte nikomu do hlavy rozum nenalial. Máme v rodine jedného, ktorý má dve VŠ s červeným diplomom, ale pre život úplne nepoužiteľný, pracuje za minimálku a má 5 detí, pomaly nemajú čo jesť, otras.