Zápal prsníka a manželova reakcia
Ahojte,
predvcerom som dostala zapal prsnika - klasika: teploty cez 38,5, zimnica, triaska, bolavy prsnik. Mam 10-mesacnu dceru, manzel si teda zobral volno a bol s nou oba dni. Okrem toho mame este 4-rocneho syna, s ktorym ale uz dnes chcel ist na vylet.
Ja som sa ale rano zobudila s otrasnou bolestou hlavy a celkovou slabostou a poprosila som ho, aby zostal doma, lebo potrebujem este lezat. On sa na mna nahneval, ze uz je to treti den, ze vidi ze mi je uz lepsie a ze to tvrdim len preto, aby som mu menila plany. Neviem, co je horsie, ci to ze ma obvinil, ze simulujem a nic take mi uz neni alebo to, ze ho vobec nezaujima, ako sa citim. Nakoniec sice ostal doma starat sa o deti, aj navaril obed, ale stale tvrdi, ze mi uz nic nie je take, aby som lezala v posteli a nic nerobila. Je mi z toho velmi smutno - tie co ste mali zapal asi viete, o com hovorim, ako dokaze byt cloveku zle. Co by ste robili, ako by ste to riesili? Ja som si teda do tej postele lahla, nebude on hovorit, ci sa citim dost zle na to, aby som mohla lezat, ale velmi ma sklamal svojim postojom.
@em4life ahoj a neskusala si kapustovy list si dat? Mne pomohol 2 krát a druhy krat aj bez atb mi to preslo s nim. Našťastie
Uplne ta chapem, ze ta to zranilo. Moj manzel mi pomáha s detmi aj domácnostou, tiez som mala zapal prsnika, horúcky 39, ale.tiez nas nenapadlo,ze by zostal kvôli tomu doma. Ale verim,ze kazdy moze mat iny priebeh.. mna skor nicia migrény, pri ktorých zvraciam 12 hodin aj 20 krat, a bolest je to ukrutna, a tiez nikdy nezostal doma, ze by nesiel do prace. Mame dve deti. 4 r. a 1,5r.
Ale ked mi bolo takto hrozne zle z migreny, tak som ho parkrat poziadala, aby zostal doma a nesiel preč, chodí na rodicovsky dom takmer denne nieco robit. (Nic nutné, skor si tam vyraba napríklad hojdacku lavicku atd, je to skor jeho hobby, a kosit, ale nic co.by jeden den nepockalo) a ja som ho tiez raz poprosila,ze uz keď teda nie je v praci, ale je doma, mohol by mi radsej pomôcť, a tiez som si vypocula svoje. Ako mna boli hlava stale, a nervózny bol z toho, ze nie je tak ako on chcel. Ano boli ma.hlava casto,ale.stav ze zvraciam a mam pocit ze mi roztrha hlavu mam tak raz za 4 mesiace. No a tiez som sa citila vtedy velmi ublizena.
@em4life ahoj, mam manzela,ktory je prchky a stane sa, ze v nejakej situacii reaguje prehnane, ...vzdy sa mi vsak ospravedlni,ked vychladne, sme manzlia uz skoro 11 rokov, takze ho poznam a viem, aky je🙂 tiez nie som bez chyb🙂
Tiez som mala zapal, musim vsak povedat,ze vtedy ma podrzal a pomahal, ako mohol..
Este moj postreh: muzi si veci premyslia, naplanuju...a idu si podla planu, ....beda, ak do planu nieco skoci:( ohen je hned na streche!!!
Su vykolajeni a situacia s im vymkne spod kontroly, beru to ako utok na svoju osobu,:/....
Myslim si, ze pokial sa lubite, a nie je to na dennom poriadku(co myslim,ze podla prispevku nie je) prejde to a on mozno popremysla a ospravedlni sa....niektori ludia proste potrebuju cas aby si veci uvedomili🙂
Drzim palce,nech zapal prejde a tesite sa spolu z deticiek🙂 🙂
@em4life tiez by som to nechala tak a vratila mu to raz, ked bude on KO
Fuuuuuha, by som mu to dala pekne vyzrat pri najblizsom sopliku...
Ale aj tak si myslim, ze mas stastie, ze bol s tebou doma aspon par dni a prikladne sa staral... ja som chytila zapal prsnika par dni po prichode z porodnice, bola som po cisarskom reze, 40tky horucky a sama doma s dvojtyzdnovou dcerou.. slobodna matka, moja mama v zahraničí a chuda moja starka 80rocna vtedy mi o palicke cez pol dediny nosila aspon vyvar, aby som nieco zjedla... to boli muky, no musela som fungovat
Dievčatá, ďakujem za podporu. S tou dovolenkou aby ste chápali, má plno z minulého roka a v práci nič urgentne, takže sa to dalo. A ako vidím, plno z vás má podobné príbehy. Treba ich viac zapojiť, lebo naozaj nie sme stroje. Najmä ak pre nich zmena programu znamená vyvedenie z miery, nás ale nemôže vyviesť nič...
@juliet86 ďakujem 😊 Vieš čo, je to najmä zo stresu, máme teraz nejaké rodinné problémy (nemyslím s mužom 😊) a do toho sa snažím pomaly malú odstaviť takže sa to takto spojilo. Mne sa cca každé 2 mesiace vracal taký slabý zápal, ale vždy sa to vyriešilo kapustnym listom bez atb. Toto ale bolo silné, lebo prsník ma začal bolieť o pol piatej, o 8mej už som mala zimnicu a o polnoci už horúčku skoro 39. Tam už bola kapusta krátka 😊
@em4life ja som mala pri oboch detoch zapal prsnika kazde tri tyzdne, ano kazde tri tyzdne. Laktacne boli asi dve pri mne, zufale zo mna uplne. Mam deficit imunity a nie, nestacilo odsat ci dat kapustny list a ibalgin. Na tie obdobia spominam velmi velmi zle. Tie horucky a bolest, manzel pri prvom synovi nechapal, pri druhom bral paragraf alebo dovolenku. Riesil vsetko okolo deti varenia, napisala som mu to na chladnicku a ja som sa zavrela do spalne. Nosil mi maleho na kojenie. Pri dvoch detoch mat zapal to bol masaker, raz som odpadla od unavy.
Ak by som sa tak nezavrela, a bola s nimi, viem ze od unavy a stresu schytam inu pliagu v podobe chripky atd.
Takze moje zname heslo: kto nezazije, nepochopi 🙂
@em4life Mala som zápal teraz pri treťom synovi najhorši. Ja som 2 dni len ležala, skoro som odpadla aj v sprche. Vysoke horúčky, bolest, ATB zabrali asi na treti deň. Bola som doma s najmenšim, manžel zobral 3 ročného k svokrovi a najstarši bol u mojich rodičov. Ja som sa budila iba nakojiť maleho a spala som ďalej. Keby mal maly 10m určite by som to sama nedala, ale on mal 5 tyždňov tak iba papal a spal. Tyžden neskor už išiel muž do Nemecka ostala som dva mesiace sama s detmi, no nebolo mi všetko jedno ale my ženy matky sme hrdinky. Ber muža s rezervou, nerozčuluj sa nemá to vyznam. Moj sa o mňa boji asi aj preto lebo som často sama. Ale napr.teraz som mala pozitivny covid test, sice sa denne 100x opyta ako sa citim ale kludne sa pozera ako upratujem, varim, deti lezu na mňa, no proste muži 😃 Ked sa tak citim idem si pospať s najmenšim alebo sa zamknem do spalne a hotovo. Dobre vie, že ked ja som ok cela rodina je ok🙂
@janinah lebo si najspravnejsia a najobetavejsia.matka na svete 🙂
Ja ked som dostala pri prvorodenej prvykrat mastitidu (mala som ju az 5x 🤦♀️), tak som si v bolestiach a horucke odsavala mlieko a on sa ma s uplnou vaznostou opytal:Ale zajtra ides volit, nie? Keby sa dalo vrazdit pohladom, tak uz je mrtvy 😂
@em4life tiez som mala zapal prsnika, starsi syn mal 3r., mladsi asi 3mesiace...ked som prisla od dr s tym, ze to musim vylezat ( sak ako inak, mala som 40ky horucky) tak sa ma spytal ze: a ty si dr preco nepovedala ze pri dvoch malych detoch sa ti neda lezat? No do mna nerva neskutocna...takze uplne chapem ako sa citis. Ja som mu to potom vsetko vykricala, uznal, ze sa nezachoval pekne, ale uz hold neskoro😞
Ja som tiez mala zapal, cca 3 dni horucok a bolest ako hovado, maly mal tri tyzdne, veru ma vtedy nenapadlo volat muzovi a ist lezat. Ale moj manzel nema nastavenie, ze o dieta a domacnostnsa stara, len, ked mne nieco je. Obaja pracujeme a striedame sa, bud varime spolu alebo ked ja mam pracu, vari iba on, upratuju roboty a ked to vyzaduje human touch, tak upratujeme spolu, od roka upratuje uz krpec, ten je mega pomocnik, najlepsia zabava je upratovanie....
Ale niekedy, ked mne sa nakopi praca a poslem ho sameho s krpcom von, pricom mal iny plan, tak tiez to ohundre. Ja tiez ohundrem, ked sa mi zmeni plan, podla mna je to normalne, netreba dramatizovat. Mne sa zapal ukazal ako prirodzena metoda zastavenia produkcie mlieka. Moj maly nevedel normalne sat, stale som odsavala, bolo to o nervy, zapal to vyriesil. Dva dni po zapale ani kvapka mlieka. O tyzden na to, zapal na druhu stranu. Ja som bola vlastne aj rada uz potom, odsavanie ma hrozne obmedzovalo a vadilo mi to. Maly pil od narodenia z flase a jemu bolo jedno, ci materske ci umele. A zasa, bola to bolest, ale stavy v tehotenstve boli ovela horsie, takze ja som to tak neprezivala...bolelo to na dotyk, ked som chcela odsat, tak som plakala od bolesti- takze som sa na to vykaslala, ale inak to nebolo az tak neznesitelne. No kazdy mame prirodzene ine vnimanie bolesti
@elementissa no neviem ci to nebola az takabolest, ked si pri odsavani plakala od bolesti. Ja teda bezne od bolesti neplacem (aj ked urcite existuje mnoho stavov s takou intenzivnou bolestou, ze je to na plac). Ja som pri kojeni vtedy bola zakusnuta do periny a slzy mi tiekli. Tiez som malapotom aj pokles tvorby mlieka, nochcela som kojit dalej, cize aspon trocha oddychu, ked mi prisla s malou pomoct mama, mi padol velmi vhod.
@janinah Ved sa aj zoder ak chceš, zato sa nemusia všetci, vôbec netušíš, ako sa dotyčná cíti a múdra ako rádio, čo by mala podľa teba robiť. Keď máš ty toľko energie keď máš horúčky a maličké deti doma, dúfam, že ju adekvátne využívaš a pomahas vtedy a ideš napr okopavat 😉 odporúčam viac robiť, a nebude čas písať blbosti po fórach 😉

@malicka_mysicka 🙂 vies co, prvy zapal co som mala bol ok, to som ani nelezala v posteli, len som viac oddychovala pri telke ako bezne. Ale tento ma teda dostal poriadne, mozno aj kvoli celkovemu vycerpaniu, neviem. Prvy den len triaska a zimnica, to som nevladala ist ani na zachod z postele.