icon

Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?

kkasickaa
23. jan 2016

Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.

mima4
23. jan 2016

@katrin21 takze ty si vobec nebola vydata 😀 😀 😀 no supis... kocurkovo jak vysite 😀

@kkasickaa
poviem ti tak, radsej zit v "uradnom" manzelstve, ktore plati pre Boha, pretoze Boh vidí vážnost vaseho rozhodnutia a vidí, že chcete nápravu daného stavu, ako žiť v hriechu (áno, pre mňa žiť mimo manželstva je hriech)

katrin21
23. jan 2016

@mima4 uz, v ociach cirkevneho prava ano.. nas pocit nie je dolezity, ani bezny urad ich nezaujima.. nemas sviatost manzelstva v kostole, takze nie su pred Bohom zosobasena...

bonaqa2013
23. jan 2016

@sardinka335 s tými ev. nemáš pravdu. ja som rozvedená - prvý sobáš som mala v ev .kostole, máme z tohto manž. aj syna, a s druhým partn. máme spoločné deti.... A na spovede chodím.... asi tak 2 krát do roka. ale ja som evanj. U nás je povolený aj sobáš druhý v kostole..... U katolíkov po rozvode už nie....

mima4
23. jan 2016

@katrin21 no vidis, môzes a vydavat v kostole 😉

janinah
23. jan 2016

poraď sa s kňazom- myslím,že ty si vlastne slobodná matka,ktorá plánuje sobáš,ale partner nie je právne a pred Bohom voľný,ty by si mohla ísť na spoved aj na prijímanie.....partner je rozvedený a žije v hriechu s inou ženou ako so svojou manželkou,teda on nedostane rozhrešenie aj keby šiel na spoveď,teda ani na prijímanie nemôže ísť.....treba požiadať o anuláciu,ale to,že ho žena nechala,nechcela s ním žiť je slabý dôvod,súd však bude skúmať prečo ho nechala niekedy ten dôvod stačí napr. že bol gambler,zamlčal svoj zdrav. stav a pod.

mima4
23. jan 2016

@bonaqa2013
no ecav je v tomto ohladuplnejsia 🙂

a k veci Panovej spojenej so spovedou platí:

"lebo kto nehodne je a pije, odsúdenie si je a pije"

cize kazdy ide na vlastnu zodpovednost voci Bohu, nie cloveku a jeho posudeniu

janinah
23. jan 2016

dieťa by mali pokrstiť,ono za rodičov nemôže ,ale lepšie by sa vám s kňazom jednalo z pozície,že idete vybavovať anuláciu a potom sa zosobášite

katrin21
23. jan 2016

@mima4 mozem, keby som nezila s ateistom :D

sardinka335
23. jan 2016

@bonaqa2013 pokial ziješ s niekým ,,na hromádce,, tak aj v ecav je to smilstvo...neverím ze nie.
Druhý sobáš to neviem ako ma ecav...kazdopadne ak nie si sobášená s tým s kým ziješ pod jednou strechou a zdielaš spoločné lože tak pokial viem to ziadna krestanská cirkev ,,minimálne nevidi rada,, ak teda nechcem rovno povedať neuznáva.

sardinka335
23. jan 2016

@alicka850 žial motivácia ktoru spomínaš - ze babka, svokra na krst dieťaťa tlačí je ,,prežitok,, a v takom to pripade by krst nemal byť spraveny. O krst by mali ziadať rodičia, ktorí maju o cirkev a jej ,,zaležitosti,, vazny zaujem a nie niekto kho nuti rodina lebo sa to ,,patrí,,...ale po krste ich v kostole alebo na nabozenstve nikto v zivote neuvidí a jednak pri oltari klamu az sa im slušne povedane z ,,ust praši,, lebo tam slubuju ako budu vychovavať dieťa vo viere danej cirkvi v ktorej sa krstia....

janinah
23. jan 2016

@sardinka335 v našej rodine sa stalo,že na krst tlačila prababka babetka, rodičia ani starí rodičia nemali záujem,dieťa bolo vlastne pokrstené kvôli autorite prababky,bolo to dávno....dieťa rastlo, v 6r. zistená rakovina mozgu,trápenie a smrť o pár rokov.....teda ja som za krst za akýchkoľvek podmienok,ide o dušu dieťaťa....že rodičia niečo sľubujú a mienia to nedodržať je veľmi smutné,ale zodpovedať za to budú oni

marcah
23. jan 2016

@mirkava no ano, pokial nemaju prekazku k sobasu vtedy moze knaz naliehat.... my sme boli na krstnej nauke spolu s este jednymi rodicmi. Obidva pary sme boli nesobaseni, ale moj manzel rozvedeny takze nas knaz neriesil, ved co uz teraz ked je dieta na svete, ono za to nemoze a my to nemame ako zmenit. Ale ten druhy par, kde boli obidvaja slobodni, tak na nich dost tlacil, nakoniec sa s nimi dohodol ze mu do krstu oznamia datum sobasa..... 🙂

@kkasickaa ako ti uz kocky napisali , na anulaciu potrebujes riadny dovod (to ze ho manzelka opustila este dovod urcite nie je - aj mojho opustila, ono je velmi vela rozvodov z tohto dovodu)... inac mam v blizkom okoli prebiehajuci proces - pokus o anulaciu ....
Dieta vam pokrstia, ale vy sviatosti prijimat nemozete - ani partner, ani ty.
A rodicia by sa neuspokojili keby ste sa vzali aspon na urade? Aj moji rodicia su velmi veriaci ale manzela si velmi oblubili a boli radi ze sme sa vzali aspon na urade, ze nie som slobodna mamicka 🙂. Tesia sa z vnucat a vobec do toho nerypu, dokonca ani sirsia rodina, pricom su vsetci dost veriaci....
Akurat mna to niekedy zamrzi, ze nemozem prijimat, ae beriem to ako fakt.

Inac, na krstnej nauke nam knaz oznamil, ze sa mame modlit aby sme sa dozili vysokeho veku, ze je mozne spravit si potom tzv "biely sobas" - ale to sa robi uz az ked sa predpoklada ze manzelia uz sexualne spolu neziju - a potom budeme moct prijimat aj sviatosti. (Da sa to aj v nizsom veku za predpokladu ze je tam zdravotny dovod ktory znemozuje pohlavny styk)

dana_l
23. jan 2016

@kkasickaa ak on nebol sobaseny v kostole tak sa zobrat mozete hocikedy. len ked sa sobas uskutocnil v kotole, on najskor musi poziadat o anulaciu a az potom by ste sa mohli zobrat.

terezka1947
23. jan 2016

no... nie je to uplne tak,ze ked nebol zosobaseny on v kostole,nie je zenaty v ociach Cirkvi
zalezi este od jednej veci=ci je veriaci
ak je neveriaci,bol zosobaseny na urade=aj v ociach Cirkvi je to prekazka a aj toto sa musi riesit inak

museli by sme poznat uplne cele pozadie,aby sa dalo nieco jednoznacne napisat
cirkevne pravo je trosku zamotanejsie

lubkavargova1
23. jan 2016

no tak teraz uz som z toho zmagorena....takze ako je to???? Moze ci nemoze mat v kostole svadbu ked bola len na urade???? 😖

terezka1947
23. jan 2016

@lubkavargova1 je veriaci,ci ateista?brali sa dvaja neveriaci?alebo boli pokrsteni?
ak neboli pokrsteni...brali sa na urade,pre Cirkev je to manzelstvo platne...napisem to tak laicky
ak by sa teraz obratil a chcel si zobrat teba...to by uz bola ina situacia
preto treba poznat cele pozadie
a najlepsie bude,ked pojdes za fararom a vsetky fakty mu povies....aj ti,kt.nam nie...staci nejaka pre tebe sice drobnost,ale inak podstatna vec a aj my ti tu budeme davat ine odpovede...

lubkavargova1
23. jan 2016

@terezka1947 ale tu nejde o mna, nie ja som zkladatelka...ale toto ma zaujalo a preto sa pytam. ja sa rada necham poucit o niecom co neviem a je to logicke Sice mas pravdu, najlepsie usmerni samotny knaz 😖

terezka1947
23. jan 2016

@lubkavargova1 prepac....

terezka1947
23. jan 2016

@lubkavargova1 o este odpoved=moze mat aj v kostole,ked bola aj na urade=ale tu je tiez dolezite toto,co som pisala vyssie....a fakt niekedy sa nenapise cela pravda a potom aj tu radime take polopravdy=nechtiac

lubkavargova1
23. jan 2016

@terezka1947 v pooooooooooohode. Ono sa nezda, ale kolko otazok o ktorych clovek ani netusi 🙂 Idem ja nieco zjest lebo som hladna ako vlk a budem vas tisko sledovat. Dievcata prajem Vam pekny zvysok vecera 😎

terezka1947
23. jan 2016

mam kamaratku,kt.robi pravnicku na sude...a od nej viem,ze je strasne vela malickosti=pre nas malickosti,kt.moze zmenit cely pohlad na problem
Cirkev nechce ludi trestat prikazmi a zakazmi,ale maju svoje opodstatnenie....a fakt,kazda mala v niecom pravdu,aj ja 😀
ale uplne riesenie a aj moznosti zakladatelky by mali prist od farara,kt.povie uplne vsetko

lynn333
23. jan 2016

@kkasickaa ahoooj ☺Tvoja mama ma pravdu.Ak zijes s rozvedenym muzom nemozes ist na spoved.Knaz ti nemoze dat rozhresenie hoci si slobodna.Skutocny problem je v tom,ze zijete spolu v jednej domacnosti a nie ako brat a sestra.
Anulacia tvojho partnera je mozna,ak v jeho manzelstve boli vazne okolnosti preco by jeho manzelstvo malo byt neplatne.Prestudujte si to.Oslovte biskupstvo pod ktore patrite,radi vam pomozu.Ved nie ste ani prvi,ani posledni.A mozno sa to vo vasom pripade da,len to treba zistit.A malicku by vam mali pokrstit.To by nemal byt problem.Drzim vam prsty a vela stastia ☺😊

emyly
25. jan 2016

@kkasickaa vychádzam z toho, že ty si slobodná mamička, partner rozvedený, sobašený v kostole. Ty by si síce mohla ísť na spoved a prijímanie, ale musela by si na spovedi slubiť, viac nehrešiť, čo je v partnerstve asi velmi ťažké 😉
Pápež František trochu ulahčil dianie okolo anulácie, avšak iba v niečom. Je to nákladné na financie, nervy a čas. Pred nedávnom by si neuspela dôvodom že žena od neho utiekla...teraz tých dôvodov pápež pridal. Sú na to kanonické dôvody, a jeden z nich je aj "nestaranie sa o dobro manžela/manželky.
Treba si preštudovať kanonické právo, príp. sa poradiť s niekým kompetentným, kto by ti anuláciu doporučil. Ja anuláciu práve prežívam, trvá to rok a tri mesiace, som za polovičkou. Je to ozaj beh na dlhé trate, a ak to aj nevyjde, človek si musí povedať, že to aspoň skúsil.
Najlepšie by bolo keby tvoj partner bol len civilne ženatý, pred cirkvou takéto manželstvo neexistuje.
Avšak pozor, je v platnosti zákon, kde platí že ak sa raz zoberiete na úrade, v kostole je sobaš už nemožný. (Platí pre páry, ktoré sa zoberú najprv na úrade a potom znova chcú v kostole.)
Prajem veľa šťastia.

ilaryja
25. jan 2016

@kkasickaa možem sa spytat akeho si vierovyznania????

lucinkaboz
25. jan 2016

mam niekedy pocit , že zijete tak v 16 storoci, ked cirkev palila carodejnice v mene jezisa krista....sa zobudte, nikde v biblii nie je napisane, že knaz je ten, kto ta očisti od hriechov, to je samoprávo cirkvi, ktore si stanovila...nikto vas neočisti od hriechov , ziadna spoved, je to malicherná hlupost, clovek akoby kohol kazdy mesiac pachat hriechy od krotých ho očisti kto?

qidko
25. jan 2016

@emyly No ja mam aj civilny a po roku sme mali cirkevny sobas od kedy to nieje realne?

slamienka
25. jan 2016

@qidko to je hlúposť, čo Emily napísala. Môžeš sa zosobášit v kostole, ale len s mužom, ktorý tam zosobášeny ešte nebol.

slamienka
25. jan 2016

@lucinkaboz Pána Fera, strašne zbožňujem,keď niekto "múdry" ako ty, píše takéto " múdrosti" ako ty. Keď chcem niečo uvariť, čo neviem, tak si aspoň prečítam recept, keď ma to nemá kto naučiť. Apropo, to bolo len také malinke prirovnanie.... Ale pochybujem, že niekto taky " múdry" ako ty, to pochopil....
Prosím ťa, nechaj si svoje " múdrosti" pre seba alebo aj naďalej, ži v tom storočí, o ktorom si písala. Lebo moderný, veriaci človek takéto tvoje "mudrosti" zo 16. storočia asi nepotrebuje.... 😉

sardinka335
25. jan 2016

@lucinkaboz ved ked tebe to nič nehovorí, neveríš tomu tak čo ta to trapi....kresťanské cirkvi všeobecne veria ze ich hriechy zmyl svojou krvou Ježiš na krizi.....v tomto bode su si spoločne RKC, ECAV aj protestanti. Bibliou sa tu radšej neohanajme lebo je tam napísané ,,a preto, vyznávajte si navzájom hriechy.... (list Jakuba) nepiše sa tam konkretne o knazoch ale ak niekto proti niekomu niečo ma tak to ma iste riešiť...a samozrejme viera bez skutkov je mrtva, darmo budu ludia sa modlikat ked vyjdu z kostola a pachaju zlo.