icon

Žijem s rozvedeným mužom. Čo so sviatosťami?

kkasickaa
23. jan 2016

Ahojte žienky. Poterbovala by som poradiť a počuť názory vás,ktoré máte s niečým takým skúsenosti...
Budúci týždeň má naša malá dcérka krst, tak som si povedala, že by sa patrilo ísť na spoveď, keďže som tam už pekných pár rokov nebola, LENŽE....žijem s rozvedeným mužom. Máme 5 mesačné dieťa, a mama mi povedala, že pokiaľ máme spolu dieťa a žijeme spolu tak nemôžme ísť ani na spoveď ani na prijímanie,nič...naozaj sa do toho až tak nevyznám,ale je to pravda? Je fakt, že by sme chceli mať svatbu v kostole, takže budeme musieť požiadať o anuláciu. Ako dlho to väčšinou trvá kým vám to "odklepnú"? Potrebujem počuť názory...ďakujem.

sardinka335
26. jan 2016

@lucinkaboz ake moje meno...je to len nič nehovoriaci nick...mozem si dat aky chcem, ale tak načo ked mam tento. No, moja vizitka je nejaky nick...a tvoja? Čo si tu predviedla za ,,tyjátr,, tiež hovorí samo o sebe...ale mne je to jedno, ja sa bavím, klideček, pohodičkáá.

lucinkaboz
26. jan 2016

@paris3 preboha, to je goooool, ako sa opovazujes toto napisat? ta dievčina mala strach, kedze jej muz mal diabetes a nizke glykemie, obycajny strach, predefinujes na zenu s uzkostnou poruchou! takychto blbcov neznasam,lebo podla seba sudim teba??????????? dievca ani nebolo u lekara, ale polovica večne prispevajucich a vše radiacich diskutujucich zhodnotila jej strach ako poruchu a odporucili ju na AD! Sa zobud, nevieš ako možeš cloveka vyplašit, vystrašiť, co mu možeš sposobit, ked ma clovek aj velky strach nemusi hned navstevovat psychologa, ani psychiatra a ty? hned ho odkazes človeka na psychologa, ci horsie, byt jej muz alebo blizky z rodiny za taketo komenty by som ta nakopala do zadku! dokonca si zhodnotila, žema uzkostnu poruchu? je toto vobec mozne?????
ty si zachadzala práve tam, kde si nemala! ty si lekar, psycholog,aleb psychiater? ja som radila ,aby jej muž navstivil to najlepsie na slovensku, čo može byt na slovensku, Nedu LUBOCHNA a ty ides otačat teraz celu vec v prospech seba? Vzdy treba vyriešit jadro strachu! Neskutočne....sa zamysli nad sebou!

lucinkaboz
26. jan 2016

@sardinka335 tak mne je to celkom jedno zase v akych diskusicáh si prispievala...len som si ta zapametala, to je vše 😎

paris3
26. jan 2016

@lucinkaboz ta zena nemala strach, ta zena nevedla cele noci spavat, budila sa, strhavala zo sna, stale myslela len na chorobu svojho muza, zila nonstop v strese, bolo jej zle od zaludka, hnacky atd...
nevies, aky rozdiel je medzi obycajnym strachom a uzkostou .... nemam o com s tebou debatovat....
jedine, co som jej poradila bolo, ze ma svoj problem konzultovat s psychologom, co ty povazujes za smrtelny hriech. k tomu tiez nemam komentar.
mozes si tu vylievat svoje nevyrovnane emocie, alebo frustraciu z niecoho, ale mne je to skutocne jedno... pochop, posledny krat to pisem, nebudem s tebou uz o tom debatovat!
navyse, spamujes v tejto diskusii, takze ta prosim, aby si to tu ukoncila 😉

rainbow0508
26. jan 2016

@kkasickaa Riesila som toto aj ja. Nie u seba, ale mala som znameho, ktory orbil na cirkevnom sude, takze som bola sprostredkovavatel infa....takze:
SPOVED
mozes ist, ale je to bez rozhresenia. Jedna sa o vysluzenie sviatosti zmierenia. A ty tym, ze zijes s rozvedenym (ako uvadza kanonicke pravo) - tym samym skutkom si exkomunikovana...teda je to prekazkou k prijimaniu sviatosti....a spoved je sviatost...mozete si pokecat, dostanes radu, povzbudenie, iny pohlad na vec....ale nie rozhresenie
KRST DIETATA
Ver, ze moze zazniet aj otazka, preco chces dat svoje dieta pokrstit a chces, aby z neho rastol kvalitny veriaci clovek, co bude mat v ucte zakladne principy virey, ked ty sama to neriesis? Zvyknu byt take "podpasovky"...aj z tohto dovodu sa krstni rodicia zavazuju, ze v pripade, ze rodicia nebudu schopni, oni budu dbat a dohliadnu na vychovu dietata v otazkach viery
SVADBA V KOSTOLE
Neber si to osobne....ale naco ti je svadba v kostole? To nie je len "nieco nadherne" alebo ze "babka chcela" a pod. Sviatostne manzelstvo je prave tym sviatostnym niecim vynimocne a jedinecne. A ak je predpoklad, ze by ste isli do toho stym, ze ak by to nahodou nevyslo, tak si date zbohom, tak naco si robit z toho "prdel" (prepac ten vyraz).
ANULACIA MANZELSTVA
To nie je take jednoduche. Mnohi si myslia, ze ved co, poslem nejake papiere, nieco obkecam a bude. Anulacia je mozna len z velmi zavaznych dovodov. Velmi dobre je to spracovane tu: http://centrumpravnejpomoci.sk/doc/Cirkev_a_roz...
...len tolko.

lucinkaboz
27. jan 2016

@paris3 a čim to bolo sposobené, ten jej strach, preboha ved prestan už omielat to iste o strachu
niektorí ludia su slabi jedinci, nalepis im nalepku uzkostna generelizovana porucha a budu s tym žit cely život
toto značkovanie ludi psychozami.... nie je na mieste
každy v zivote prezíva stres, aj paniku, aj ma obavy, slabsi sa budia v noci, ajmaju hnačky
moja svokra ma hnačky akonahle ma maly stres a ?
tá zena ma stres mala z hypoglykemie jej muza to treba riesit, inak jej prasky utlmia len to, čoho sa boji...
a ked si pred toto niekto dáva pred oči plachtu, tak neviem
a potom začnu ostatní rypat, aj ja som mala stresy, aj paniku, zosypes sa chod na ad....
ved to je chorá spoločnosť a človeku to može ubližit...co robili ludia kedysi...ano bolo menej strachu, menej panik, menej chorob, ale taktiež mali svoje problemy a nezosypali sa
vsetko je predovšetkým o psychike....tieto diskusie, ked si ludia radia v ramci psychoz a chorob,su mnohokrát detinske, založene na svojich pocitoch a problemoch
prečitaj si knihu od younga , možno ti dá viac ,ako prášky...chemicku rovnovahu v mozgu ešte viac rozhadzu AD.
ludia slepo veria, placebom, že ich to roky lieči... 😲

ilaryja
27. jan 2016

@lucinkaboz Boh je v Troch osobach Boh Otec Boh syn a Boh duch svatý.....

Vidim že do toho vidiš 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

paris3
27. jan 2016

@ilaryja ona vidi tak do vsetkeho 😀

gabika_tkacikova
27. jan 2016

ja do kostola nechodim, tak ti viem povedat len so skusenosti s rodinou: moja krstna mama zije s rozvedenym muzom, vzali sa len na urade. na sviatosti vobec nechodia - su presvedceni ze nemozu - ich nazor. Moj - to ze sa mate radi to je najdolezitejsie, a nie to ci to je oficialne pred bohom.....

lucinkaboz
27. jan 2016

@ilaryja ....ach no jo, to je ťažko toto 😀

lucinkaboz
27. jan 2016

@paris3 hmm..a co tu potom robis ty... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ilaryja
27. jan 2016

jedným slovom Judaš ...............

ilaryja
27. jan 2016

@gabika_tkacikova ano mas pravdu doležite je že sa maju radi,,,...No ale ak su veriaci tak je doležite aby vztah bol spečateny aj pred Bohom,,,,ak su skutocne veriacimi.....

macusana
28. jan 2016

Ked mal priatel sobas v kostole a sobas bol pravoplatny tak uz sa druhzkrat cirkevne nezosovasi. Dalej na spoved ist mozes ale nedostanes rozhresenie. Kedze nemienis ukoncit takz vstah pred Bohom Cirkvou je tvoj partner stale zosobaseny a tak to aj ostane.

slamienka
29. jan 2016

@lucinkaboz Moja, tvoje výpovede sú, ale bez urážky, úplne scestné. S katolíckou vierou nemajú nič, ale vôbec nič spoločné.
Takže, neviem, o akej viere, to stále píšeš. Ty to vôbec vies???? Myslím si, že ani ty sama nevieš, v čo veríš. Povyberas si z viery, čo sa ti hodí a páči sa ti, a to co sa ti nepáči, tak to kritizujes, alebo považuješ za blud.
Úprimne, je mi ľúto takýchto ľudí...Možnože to ani nie je tvoja chyba, ale chyba tvojich rodičov. Keď deti odmala počúvajú, ako rodičia kydaju na Cirkev, tak sa ani nečudujem. Ja mam v otázke viery určite veci jasne, a to, čomu nechápem, tak si dám vysvetliť. Ale urcite nie od hocikoho...
Ešte jedna vec, prečo, keď človek zomiera, nielen kresťan, ale v minulosti to boli aj panovníci, či vysoko postavení ľudia, ktorí boli ateisti, si dali zavolať kňaza, aby sa úprimne vyspovedali zo svojich hriechov????? Pretože, až keď im "lepilo", vedeli, že po smrti, bude ďalší život???? Nie, pretože, chceli mať čisté svedomie. Chceli úprimne
Oľutovat svoje hriechy. Ježiš dal tu moc apoštolom. A my na to máme teraz kňazov. Oni odpúšťajú hriechy skrze Ježiša Krista. Aj keď za následky tých hriechov budeme súdení po smrti. Každý sám za seba. Ako a aký život žil.
Hovorí sa, pýcha, peklom dýcha.... A pokora je jej opak. Porozmýšľaj...

slamienka
29. jan 2016

@lucinkaboz Apropo, neviem, koľko máš rokov, ale nechápem, keď máš také uvažovanie, aké máš, ako môžeš veriť tvojim rodičom, že si ch dcéra?! Veď možnože, to už bolo dávno, čo si sa narodila, takže to je už staré, prečo by si tomu mala veriť???? Iba preto, že ti to oni povedali, že si s nimi žila v jednom dome, že ti pomáhali?????
Ak si myslíš, aj po tom všetkom, že si ch dcéra, tak si iba ovca zo stáda, ktorá slepo poslúcha, čo jej doma povedali....
Chápeš to už?????? Písala som ti to obrazne.

maculo
29. jan 2016

@katrin21 Môžem sa spýtať z akého dôvodu si dala ty svoje dieťa pokrstiť farárovi, keď cirkev moc neuznávaš? 🙂 Veď farár je súčasťou tej cirkvi, s ktorou ty sa nestotožňuješ. A čo je viera ako taká?

katrin21
29. jan 2016

@maculo lebo byt veriaca a suhlasit s tym, co hlasa sucasna cirkev su dve uuuuuplne odlisne veci... Ja sama som sa davala pokrstit, aj prijimanie aj birmovku ako dospela 28 ci 29rocna.. takze... tak.
Ak nevies, aky je rozdiel vo viere a aky je rozdiel, kto stoji pred tebou v kostole a co tam rozprava,alebo co sa deje v cirkvi, tak mne sa to nechce vysvetlovat teraz nejako extra... ale je to veeelky rozdiel.
Je rozdiel aj farar a farar.. co len tliacha celu omsu a taky, co ho pocuvas a citis, ze to co hovori je o niecom a nie len dogmy....

maculo
29. jan 2016

@katrin21 Ja som veriaci a chodím do kostola, takže asi patrím k tým, čo veria uuuuuuplne inak ako ty .. A nemám teda pocit, že dnešná cirkev káže niečo, čo nejde ruka v ruke s vierou. Skôr je veľké množstvo ľudí, ktorí si zakladajú vlastné náboženstvá podľa toho ako im to najviac vyhovuje.

sardinka335
29. jan 2016

@katrin21 vieš ale v tomto s nou suhlasim...@maculo
načo sa ludia davaju krstiť a ine veci v inštitúcií, ktorej neveria, neuznavaju ju....ved si mozu vybrat dnes je tolko nábozenstiev, kazdy na cirkev nadava ale zaujimave ze stale sa tam ludia tlačia...lebo chcu ,,sviatosti,,. Ja by som ich nepraktikujucim ani nedavala...načo? Pokrstia, pobirmuju a v zivote ich tam nikto neuvidi. hlavne ze tam slubuju pred oltarom ako budu viest dieťa vo viere tej cirkvi kde sa krstia ...ak to teda robia len koli babke, dedkovi a preto lebo sa to patrí atd. Ja som sa tiež davala krstit ako 18 ročná lebo som chcela.
Knazi su aj takí aj onakí...tak ako vsade, su to tiež len ludia.

katrin21
29. jan 2016

@sardinka335 nepotrebujem to vysvetlovat.ale trochu skusim... citim sa byt, aj som veriaca... k viere som pricuchla hlavne v Taliansku, kde je to uuuuuplne o inom , ako tu.. bola som aj na stretnuti s Padrom Jozom z Medzugoria, ak vam to meno nieco hovori... 2x, alebo dokonca 3x v Milane.. rozpravala som sa s nim osobne, pozehnal mi...neskutocne silny zazitok.. bola som tam, ked tam bola Mirjana, jedla z dievcat z Medzugoria, dnes dospela zena....
bola som aj na takom stretnuti v Talianskych horach, kde bol velmi vyznamny knaz , ktory pracuje priamo pre Rim, inak pochadza z Ameriky a robi aj exorcistu (nie na tom stretnuti 😀 ale proste robi aj to ) , proste tu su ine levely, musim povedať, ze tam to uz na mna bolo az moc fanaticke , hoci slo o klasickych katolikov, ziadna sekta, nic take......
Som katolicka, ale nie som fanaticky veriaca, ktora nehladi napravo a nalavo... Paci sa mi sucasny papez, ale nepaci sa mi vacsina knazov na SK, cest vynimkam....
VIem, co pre mna viera v Boha znamena, viem kto je Boh ( bohuzial to dodnes nepochopila vacsina " veriacich" na SK ... lebo cirkev mnohe veci prekrutila v poslednych storociach vo svoj prospech. Mnohe evanjelia su schovane, zamlcane... hadajte preco....... viem, co je to duchovno a aj sa o to zaujimam ,ale zaujimam sa aj o mnoho veci, ktore zase cirkev odsudzuje a ja sa s nou nestotoznujem , tak ako v mnohych inych temach....
Do kostola chodim, ked mam pocit, ze tam potrebujem vnutorne byt a malokedy je to pocas omse.. aj ked bolo obdobie, ked som tam chodila velmi casto ....
VAcsinou tam nechodim o nieco prosit, ale predovsetkym DAKOVAT a rozjimať, citit tam to, co tam citit mam a k tomu nepotrebujem ziadneho farara a jeho kazne.. Myslim,ze moralne hodnoty mam upratane a hadam spravne .... 🙂 .
ALe za tym si stojim, ze viera a cirkev su dve rozne veci. Viera je podstata, ucenie, pointa.... to o co ide..Cirkev je institucia. Nic viac.

katrin21
29. jan 2016

a krstit som sa nedavala kvoli NIKOMU. bolo to moje vlastne rozhodnutie.. nikto to odomna neziadal, koniec koncov, z nasej rodiny mna jedinu nedali rodicia pokrstit, dodnes nevedia preco, pricom vsetci katolici, segry mali aj svadby v kostole.... ocino cele detsvo ministroval.. Nejako sa na mna zabudlo, ale nikoho to netrapilo... Prislo to ku mne same.

mimochodom, mne sa napr. vooobec nepaci, ze sa ludia sobasia v kostole len preto, ze je " pekne".. a robi to vacsina tych " pravych veriacich".... tak tito , moji milí, podla mna vobec nepochopili , o com je sobas v kostole. takych by som ani nezosobasila tam..To je uplne mimo a nema to ziaden vyznam, ze sa takí dvaja ludia zobrali v kostole, co je dnes velmi moderne.. Pre mna by svadba v kostole mala velky vyznam, ale bohuzial, moj partner nie je vobec veriaci...

katrin21
29. jan 2016

a mimochodom, moja dcera k duchovnu vedena je, k duchovnu ako takemu...aj ked nie je kazdu nedelu rano v kostole... akurat minule mi hovorila, ze by sme niekedy mohli ist 🙂
ALe k viere clovek nepotrebuje kostol, verit, pomodlit sa , to vsetko sa da aj doma.. a hlavne zit podla toho... Lebo kolko je takych, co su 5x do tyzdna v kostole a len co vyjdu, robia zle....

qidko
29. jan 2016

@katrin21 Manzelova sesternica je veriaca vzdy chodi do kostola jej manzel ateista no napriek tomu mali svadbu v kostole aj deti su pokrstene tak myslim ze ak budes chciet sobas by si mohla mat v kostole.A k tomu chodeniu do kostola davam Ti za pravdu ze ty co chodia do kostola su horsi vid moja suseda vynadala mi do satanov dourazala ma koli tomu ze mi vytapala kupelnu tak som ju upozornila ze musi jej pretekat odpad a vecer isla v pohode na primanie v tej chvili som chcela ist k oltaru a vylepit jej falos a pokrytectvo

katrin21
29. jan 2016

@qidko ja viem, ze mohla.. aj mozem.... to nie je problem.. ale nema to vyznam, ked partner je neveriaci..nemalo by to tu hodnotu ,ani podstatu, co to ma mat..... nic by to neznamenalo,ked obaja nechapu rovnako tuto sviatost.. to sa mozeme zobrať aj na urade.. to je presne to co som pisala..

sardinka335
29. jan 2016

zial je to tak, lebo v RKC je kvantita a často nie ,,kvalita,,. Všelijake frustrovane babky naštvane na cely svet. Ale na zaklade tejto vzorky - ktora je zial početna nemozeme si urobiť celkovy obraz. Cirkev nie je len rimsko katolicka....ja som chodiala bezne aj k protestantom kde tu vieru beru trošku viac vazne ako tieto neprijemne babky. Aj ja mam zial neprijemnu skusenost z RKC kostola, ked dtarým ,,ochechulám,, vadili deti, ktore občas pipli....a to sme boli pri dverách. Pri slove : dajte si znak pokoja, sa tvarili ze nevidia pripadne odišli do predu kostola - mne je tých ludí skor luto ako by som sa na nich hnevala....pretoze toto naozaj nie je ,,krestanske spravanie,, a keby uz o to išlo tak upozornit na niečo sa da aj vhodnym sposobom.
Toto som napr. u protestantov nezažila... veriaci potrebuju stretavať sa - rkc v kostole, evanjelici protestanti v zboroch...lebo človek je ako uhlík - ak vypadne z pahreby tak vychladne. Tak je to aj s vierou - potom si ludia robia vlastne nabozenstva. Pritom Biblia hovori jasne...mnohe temy nepotrebuju špeciálny vyklad. Nehovorím take zjavenie Jana ok, tam ani ja tomu velmi nerozumiem a potrebujem to čitať s niekym skusenejším...aby som nesklzla do ,,samovykladu,,.
Co sa týka zjavení - na tie ja velmi neverím...lebo aj diabol sa prezlieka za ,,anjela svetla,, a vela mi tam nesedí..ani Biblicky, ale rešpektujem to.
Tie ,,ine levely,, su v RKC naozaj ešte nepoznane resp. su skor u charizmatických krestanov katolikov ako su napr. v domskom spoločenstve ...u protestantov ,,bezna prax,, ako hovorenie jazykmi a pod. V RKC ked je charizmaticka obnova tak to je ze top...ale to je naozaj trošku iny level - chval, ucitevanie...modlitby za oslobodenie, to v beznom kostole nikto neuvidí, ale to nehovorím ze je chyba len hovorim ako to je. Kazdy ma ine duchovne poznanie a kazdy sa dostane na inu uroven.

maculo
30. jan 2016

@katrin21 A ako je to u teba napr. s desatorom? Akceptuješ to ako smernicu života pre veriaceho človeka?

angela5
30. jan 2016

@alicka850 mame mojho kamarata anulovali manzelstvo a to boli manzelia 20 rokov a maju 4 deti...

katrin21
30. jan 2016

@maculo prepac, ale uz som toho o sebe napisala az moc.. nemam potrebu az tak odhalovať svoje sukromie a vnutro,ci postoje 🙂 .
Desatoro je podla mna inak smernica pre kazdeho, keby na to prislo, kazdy clovek by mal zit tak, ze nebude kradnut, nezabije a pod.... alebo sa mylim? 🙂 Nemusi byt v tomto pripade ani veriaci, staci ze bude slusny, moralne podkuty.

argyro
30. jan 2016

@sardinka335
@lucinkaboz
K vášmu sporu či Ježiš je Boh alebo nie,
ÁNO, Ježiš je Boh a nielen Ježiš, ale my všetci máme Boha v sebe,
Ján 10:34
Ježiš im odpovedal: Či vo vašom zákone nie je napísané: Ja som povedal: Bohovia ste.

Žalmy 82:6
Povedal som si: Ste bohovia, všetci ste synmi Najvyššieho.