Život s deťmi bez auta
Tie ktoré bývate na dedine a máte napr. 3 deti a ste bez auta da sa tak vôbec existovať? Ako máme jedno ale muž s nim chodi do práce, tak neviem ako by som chodila napr do škôly, škôlky a ešte aj s kocikom za každého počasia. Ako bude to auto viac menej stať pred domom ale aspoň nepridem o nervy🤣.
@zmrzlinka2021 kedysi chodili autobusy každu chvíľu, teraz sa ledva dostaneš z dediny do najbližšieho mesta. X spojov porusenych. Babky boli v dôchodku, pomohli.
#autorka určite by som šla do druhého auta. To je o hubu takto fungovať. Mne aj pri jednom v meste pomohlo veľmi auto. Mame jedno, ale muž robí z domu.
V tvojej situácii - 2 malé deti a tretie na ceste určite auto treba. No a čo ze kedysi mamky fungovali bez áut, kedysi tak isto prali v potoku a svietili petrolejkou... Chvalabohu za toto storočie.
Postačí ti aj nejaká lacná staršia jazdenka, keď bude pekne nech stojí na dvore prejdeš sa s kocarom, ale keď bude hnusne, zima prečo by si sa mala stresovať
Zaujmave čítať odpovede. Podľa mňa kto aktívne jazdí si to bez auta už nevie vôbec predstaviť a kto nikdy nejazdil tomu auto nechýba.
Ja som mala moje prvé auto v 18 tich a odvtedy som vždy mala nejaké auto. Keď môžem rada idem peši, po meste väčšinou bicyklom keď je hnusne MHD ale auto je auto. Aj keby mi mesiac má stát na dvore som rada ze ho mam.
Celý život som žila v meste a autom ma niekam odviezol otec len výnimočne, fungovala som na MHD, rovnako ako mamina a úplne v pohode. Teraz som sa s manželom presťahovala na dedinu, máme ročného synčeka a keďže nešoferujem, je to dosť veľký problém. A nastúpiť do SADky s kočíkom je hotový zážitok... Vodičák síce mám, ale šoférovanie mi vôbec nejde, snažím sa trénovať, ale aj sa dosť bojím. Keby som fakt nemusela, ani za volant nesadnem. Avšak, pravdupovediac, som tu teraz bez muža celé dni "uväznená" a preto si myslím, že s deťmi bez druhého auta to nie je nič moc... Už keď deti podrastú, že sa s nimi bude dať chodiť v pohode autobusom, tak to bude iná situácia, ale auto by určite uľahčilo život
@autorka neporozumela som,ako to máš so školou.. školku som pochopila že máš v dedine.. my sme v meste,máme 2 auta ale väčšinou sa snažím chodiť pesi,aj keď boli deti malinké,teda mladšia v kociku.. mám 2.. škôlku mame od domu 1,2km, školu ďalších 300m od skolky a odtiaľ domov tiež 1,2km. Občas nás vezme muž domov keď ide skôr z práce. Ale keď ma staršia krúžok,už musím brat auto,spoje tam prakticky nie sú. S kočíkom som bežne šla dnu do škôlky,ak spala,zostal vonku a vykukala som... Časom aj tak budete potrebovať 2 auta. Šetrí neskutočne čas.
@zmrzlinka2021 wow konecne normalna odpoved, moja rec, suhlasim 🤗🙏👏👏 Dnes su ludia velmi pohodlny vsade by sa vozili
@miskakyska suhlasim
Už som to tu raz písala . Mám vodičák aj auto máme ale nie je vždy k dispozici takze chodíme autobusmi ,vlakom,peso,na bicykli ...auto je pohodlnejšie ale tak čo 🙂 dá sa bez neho no prácu som musela meniť lebo nám nešli dobre spoje na bus
Vyrastala som vo vacsom meste, auto sme nemali, vsade sme chodili peso. Studovala som v ba, mhd super... K babke sme cestovali vlakom, bola to normalka... Teraz sa zamyslam nad tym, ako to moja mama davala s nami, kedze vzdy vliekla kvantum veci k babke... Aktualne byvam v malom mestecku, ktore ma dost dobru vybavenost, ale je dost rozflakane a teda clovek strati dost casu... Muz robi "cez cestu", ma to do prace kusok. Ale Ked som zacala pracovat po materskej, tak som to nala 60 km do prace, mladsia chodila do jasli na opacny koniec mesta a teda muz mal co robit, aby stihal sa z roboty odpipnut, ist po mladsiu na bicykli (chvalabohu bolo leto a prsalo malicko) a potom po starsiu do skolky... Vtedy sa kupilo druhe auto a odvtedy fungujeme s 2 a s 1 by sme uz nevedeli. Kym decka chodili do skolky, tak sme chodievali peso. Lenze teraz uz zase pracujem, som v susednom mestecku a spoje netusim ako chodia, ale neverim, ze by som stihala robit ranny rozvoz do skoly, skolky a jasli a byt na 8.00 v robote... Aktualne som s autom na prazdninach u nasich a muz mal tento a buduci tyzden lekarov a teda od nas z mesta s vlakom by sa ani nedostal vsade a to nehovorim o cene listkov... A cesta k nasim by tiez bola zazitok - 3 alebo 4 prestupy a aj tak by trebalo ist autom na inu stanicu... A o zabitom case ani nehovorim... Zivit auta je sice financne dost nakladne, je to neekologicke, ale za tu usporu casu mi to stoji...
Nechápem pointu tejto diskusie...Teda, ak ti to nevyhovuje, tak si zaobstaraj auto, aj keď ojazdené, ale popresúva ťa s deťmi, kam budeš potrebovať....
Ak sa chceš ukľudniť, tak sa nepýtaj terajších mamičiek, ale opýtaj sa Tvojej mamy ako sa žilo a či sa to dalo. Dá sa to.
@mandarinka555 Pointa je: ako ste to zvladli s 3 detmi chodiť do škôlky, školy a ešte s kocikom? Či ste chodilu bez auta cca 30min tam a 30 späť za každého počasia.
@vulka Nemusim sa jej pýtať sak si to pamätám. Mama ma do škôlky nikdy nezobrala, robila v našej dedine poštárku tak chodila na 6. Chodila som s detkom a s otcom a škôlka bola naozaj kúsok. K lekarovi sme išli na bicykli a väčšinou sme boli so starými rodičmi. Keď som si rozbila peru o schody krvava som behala s mamou po celej ulici aby ma nikto odviezol k lekarovi...
@vulka ...no tak to sa to fakt nedá už porovnávať.Pretoze narozdiel od dnešných starých rodičov naši starí rodičia ( ja mám 33 rokov) boli už od 55 - tich rokov na dôchodku.Takze mohli pomáhať s vnúčatami.Takze naše mamy sa mohli spoľahnúť na nich aspoň.Dnes? Moji rodičia majú 60 rokov a stále sú pracujúci národ.
Teraz som si spomenula na cestu sanitkou keď som mala zlomenu ruku...mala som asi 6 celu cestu mi bolo zle a zima, bola to ta stara rozbita sanitka, v aute by mi bolo určite lepšie. Ako jedno auto máme keď je naozaj zle manžel necha auto doma, na pohotovosti sme tiež parkrat boli a u nas nie je, je az v okresnom meste 20km. Len som chcela vedieť kto chodi s 3 detmi za každého počasia peši? A ci ste pri tom neprišli o nervy. Vyhody a nevyhody mať auto ste tu začali rozoberat vy. Ešte sa aj vystatovať, kto je aký lenivý...Napr ja som chodila 30km na bicykli cely deň robila na poli a potom späť, mala som cca 14 a tak sme chodili asi 4 roky. Okrem toho som brigadovala na pošte. Takže mne tu o pohodnosti a lenivosti nemusite písať.
Prepac, ale nie je to tak. Ja som napr. z vacsej spadovej obce, kde si mala "viac" busov akurat tych, co doniesli deti z okolitych dedin do nasej skoly, potom bum hodina nič. A vikendy ani nehovorim - neraz aj tri hodiny ti neslo nič. No tak som sa ako studentka flakala v meste, isla do kauflandu...
Nehovorim, ze toto vyssie je ideal, ale my sme fakt uz tak spohodlneli vsetci, ze uz ani jedno auto pre rodinu nestac.
@moongirl
A potom tu mame aj rozne civilizacne ochorenia, ktore vyplyvaju aj z toho, ze sa nehybeme. Rano vstane clovek smer auto, potom v praci za PC, potom opat auto a potom je doma, pripadne si zacvici 30 minut s fitshakerom - lenze toto nie je vhodne pre cloveka. Clovek by sa mal priebezne pocas celeho dna hybat
@elizabet173 Ale mali ste jedno auto a vyuzivali ste ho pre specificke pripady. Tato diskusia je uz o dvoch autach v rodine.
A aj dnes aj mnohe 7-8-9 rocne deti uz v BA idu aj same MHD. Maju pracujucich rodicov, a deti sa naucili.
@vlastnynazor Prave preto pri rozhodovani, kde zit, u mna zavazila lokalita, rychla dostupnost, dobra MHD - podstatne vyssia kvalita zivota. Ked vidim tie zapchy aut na bajkalskej napriklad, a ja len tak busom prefrcim - uplna lahodka 😉 za par minut v praci.
@all
Ja netvrdim, ze auto mat je zle, my tiez mame a som velmi rada aj rada soferujem. Co je podla mna zle je zavislost na aute a nutnost robit inym clenom rodiny taxikara. Skoncime v praci a neexistuje vyberat auto a rozvazat po celej BA dieta - to nech robi niekto, kto v praci welnessuje a potrebuje niečo aj spravit.
Ahoj,ja mám 3 a keď je 4te u nás,musim autom,inak by ma trafilo.Tiez sme dedina,do mesta ide jeden bus ráno a jeden poobede.Ale s tromi fungujem stále peso,kočík,kolobežka.Skolky máme 5min od domu, školu cca 30.Ako takto ráno v mínus 10 to bol celkom záhul,ale bola som zvyknutá slobodná matka s dvomi trepať sa všade peso,busom,vlakom.Auto používam iba na veľké nákupy alebo odviezť rodinu po lekároch,rodičia auto nemajú,do práce chodím pár dní v mesiaci tiež na bicykli,iba ak leje autom.Pre svoju potrebu a vozenie detí minimálne,väčšinu mesiaca stojí na dvore.Gro vecí vybaví muž,denne dochádza autom.Ale aj tak sú viac-menej nutné dve,keby niečo nedostanem sa odtiaľto.Ty ako tehotná a potom s malým minimom si nejaké auto určite kúp.Takisto až sa vrátiš do práce to asi nedáš.
Ja som chodila a stále chodím s deťmi do školy/škôlky peši, bývame na dedine a máme síce dve autá, ale ja nesoferujem. Mne to problémy nerobí a chodila som peši aj s novorodencom v kočíku. Len my to máme asi 10 minút peši, takže to nie je také náročné. Len ľudia sú dnes veľmi pohodlní a všade sa trepu autom, aj keď je to 500 metrov.
Som s 2 deťmi sama na samote. Pre istotu mám autá 2, keď jedno náhodou nenastartuje, stále mám možnosť sadnúť do druhého a zariadiť nás.
Bývam na dedine ,mam dve deti a nemám auto,zvládam to úplne v pohdoe 😁

@mamamasama ani ja nesoferujem a teda hoci som trosku "priestorovo vyraznejsia" a nevyzeram, ze by som mala kondicku 😀, mam nachodene neskutocne kilometre - denne 10-17 tisic krokov, podla toho, ci som pracovne v terene alebo mam "bezny den" do prace, z prace a s detmi von. normalne chodim do obchodu, licim sa, spolocensky zivot mam (aj vdaka praci) velmi bohaty a nespolieham sa na nikoho. nakupy si robim priebezne, neskreckujem napriklad 10 kil muky naraz. je pravda, ze muz chodi z casu na cas na vacsi nakup, kde vezme objemnejsie veci, ale ak nie, tak vzdy funguje v tescu online sluzba, ktora mi tieto velke veci dovezie. ja nesoferujem a ani neplanujem, mala som kedysi nehodu, hoci nie velku, ale odvtedy mam proste blok. uplne sa da v mensom/strednom meste (byvam v 40tis. meste) normalne fungovat aj bez auta, vypiplala som bez neho dve deti, ktore chodia spokojne nielen peso alebo busom, vlakom po celom Slovensku. a som za to rada, pretoze vacsinou okolo mna maju zeny problem s detmi, ze im deti ani nechcu zo sidliska do centra prejst 15-20 min peso bez hundrania, kedze vsade chodia autom. toto fungovanie si ale absolutne neviem predstavit mimo mesta, dochadzat z dediny do skoly, prace, ked nieco chyba v domacnosti a zrazu nemozem zbehnut do obchodu na sidlisku 😀 tam je auto rozhodne nevyhnutnost. a uz sa clovek nevyberie na podujatia, prechadzky, ihriska, vylety tak casto ako v ramci mesta, pretoze uz si zvazi, ci otoci cestu autom okrem do prace, z prace 5xtyzdenne, este niekolkokrat do tyzdna "na blbosti". lebo to ide do penazi.
no a povodne som tym chcela napisat, ze mozno ma svagrina nejake ine nastavenie, problem alebo nieco, co ju trapi, alebo jej to mozno len proste vyhovuje, ale nie je to urcite o tom, ze nema auto 🙂 lebo vela nas je bez auta a spokojnych 🙂