Život s partnerom v jeho dome: Výhody a nevýhody?
Ahojte, pýtam sa len hypoteticky... netýka sa to mňa, len by som rada vedela za a proti, ak mladý pár ide bývať do bytu či domu, ktorý patrí iba partnerovi, ktorý si trebárs aj platí hypotéku. Ako sa tam žena cíti, keď vie, že dom nepatrí jej a pri hádke, ktorá skôr či neskôr príde jej chlap povie, že dom je jeho a čo tam chce ona rozkazovať... Žena nemá svoje bývanie, iba u rodičov. Rieši to niekto v praxi?? Ženine peniaze sa míňajú na domácnosť a mužove idú na hypo... Zase aby si žena odkladala bokom peniaze?
@bonboniera Ja už som tu tento názor písala viackrát. Máš, bohužiaľ, úplnú pravdu. Božechráň platiť chlapovi "jeho" hypotéku. Ale bývať si zadarmo v jeho byte je už OK, lebo "veď nebývam zadarmo, platím polovicu nákladov!". 🤷🏻♀️
@h2 no veď práve. Že väčšina ľudí ide do hypotéky z dôvodu, že musí. Nikto nechce platiť úroky navyše. Takže ak autorka teraz nemusí, nech počká kým klesnú trochu úroky, inak zbytočne preplatí cenu bytu.
A áno, to čo si napísala mi príde ako spravodlivé.
K ich situácii: Vždy sa môžu vziať, on napísať polku nehnuteľnosti zaťaženie v banke jej (to čo už splatil ona doplatí presnú polovicu) a on ju zapísať ako polovičného dlžníka. Budú mať všetko fifty fifty a problém neexistuje.
Okrem toho, je málo ak ona zaplatí polovicu nákladov - teda za seba a robí domáce práce? Či myslíš že on tam umýva riad, podlahy atď ? Lebo toto by mohla autorka tiež napísať či toto nerobí všetko tiež len ona.. zadarmo..
@lenkakravcova Ty si v tom, čo píšeš, strašne ovplyvnená svojím životom. Mne by napríklad ani nenapadlo, či on vo svojom byte umýva riad, alebo upratuje. Mne je to dokonca smiešne, pýtať sa, či dospelý chlap umýva riad a upratuje svoj vlastný bordel vo svojom vlastnom byte.
Aj tie ostatné veci píšeš z pohľadu človeka, čo nikdy nemusel riešiť financie. Že "ona doplatí presnú polovicu", a aj to, čo si písala predtým, s tou hypotékou... Ako keby mal každý okamžite k dispozícii kopu peňazí a jediné, čo musí urobiť, je rozhodnúť sa, ako ich použije. Ale takto to v reálnom svete nie je. Ľudia si berú hypotéky, lebo ináč si bývanie nemôžu dovoliť zaplatiť. Tá žena, čo sa prisťahuje k mužovi s jedným kufrom, v ňom nemá naskladané tisíceurové bankovky, že mu hneď z fleku doplatí jeho presnú polovicu, veď aký problém?
A nie, mne rozhodne nepríde spravodlivé, že na samotnom nadobudnutí nehnuteľnosti na bývanie pre oboch, čo je extrémne vysoká položka, sa má finančne podieľať len jeden. Zatiaľ čo druhý tú nehnuteľnosť len bezstarostne užíva a šetrí si pre seba peniaze, ktoré to toho druhého stoja.
@mmooly áno mame to takto, dom je môj splácam ho ja.
Energie, stravu a aj všetko okolo nášho života platíme na polovicu, zarábame rovnako. A platí mi aj menší nájom navyše - tieto peniaze sú na sporiacom úcte a používajú sa na prevádzku domu, opravy, poistka, kominar, spotrebiče, nábytok, veci do záhrady ako náradie, rastliny…
Obidvaja to vnímame ako @h2 jedna vec je byt vlastníkom domu, ale druha vec je zariadenie, opotrebenie všetkého, malé opravy ktoré treba lebo užívaním sa vzdy niečo zničí. Za tých 9 rokov co takto bývame už odišla 1 umývačka, 2 x trúba na pečenie, matrace sme menili za novšie, nábytok sa postupne povymieňal lebo ked sme začali byvat mali sme všetko z bazosu za odvoz atd. Tým ze dom je komplet zrekonštruovaný prevádzkové náklady sú minimalne, takže aj s tým nájmom je to menej než to co spolu minieme na život
Situácia ktorú ty opisuješ je podľa mňa nefer , pretože zrejme platia každý rovnakú sumu príčom jeden si zveľaďuje svoje a druhý za tie roky nema nic. A vyhadzovať po hádke zo spoločného bývania či mať stupidne kecy o rozkazovani dokáže len úplný kretén, toto keby v hneve vypustím z úst tak si dám sama sebe 4 facky, rovnako ako keby mne niekto povie ze mam vypadnúť tak to fakt spravím
@mmooly cisto hypoteticky v situácii ktorú opisuješ ak sa mlady pár rozhodne začať spolu byvat v dome ktorý už vlastní/splaca jeden z nich nech to skúsia, energie aj život nech platia spolocne + aspoň symbolicky nájom, pripadne nech žena zaobstará niečo co bude iba jej a budú to používať spolocne, napríklad auto, chatku atd
Vyskúšajú si spoločný život, fungovanie a ak im to pár rokov klape a budú chciet založiť rodinu nech sa teda vezmú. Odkedy budú manželia bude hypotéka aj financie spolocne a v tomto momente by bolo fér vyriešiť vlastníctvo domu, co si chlap zaplatil taký podiel nehnuteľnosti bude len jeho a ten zvyšok co ich čaká splatiť napoly. Napríklad 2/3 muzove 1/3 ženy
Žena ktorá sa rozhodne porodiť frajerovi deti , obetovať im tých 10 rokov kariérneho obmedzenia (lebo minimálne do tej 1 triedy treba byt s tým dieťatkom viac, skolka konci o 4, očr, učenie sa s prvákom ) bez nejakej finančnej istoty, zabezpečenia, len tak ako sa hovorí na psiu knižku je skratka naivná a hlúpa. Na 90% na to doplatí, lebo ten vztah ma vzdy inu dynamiku ked jeden nemôže odísť lebo nema kam a druhý je v podstate pánom situácie
@sasa1310 Myslím, že @lujza123 to myslela tak, že ak on kúpil a doteraz vyplatil napríklad tretinu hodnoty domu a ďalej už budú splácať, ako manželia, zo spoločných peňazí, tak on bude mať tú 1/3, čo zaplatil len on a zvyšné 2/3 budú mať obaja rovným dielom. Čiže vo výsledku bude mať on 2/3 a ona 1/3. Mne sa to za týchto okolností zdá spravodlivé.
@sasa1310 pokial ma dom kúpený bez hypo, tak nie je o com samozrejme. Ale ak ma hypo, ta sa bude platiť predsa zo spoločných peňazí, hoci dom bude iba jeho, či?
A porovnávať platenie hypo s podnajmom je uplne odveci, lebo do podnájmu neinvestujem isto toľko peňazí ako do "svojho".
@h2 vždy to bude o tom, kto je v akej situácii. Najlepšie je preto sa k nikomu nesťahovat a nič neplatit, ale kúpiť si od začiatku vlastný spoločný byt. A teraz je uplne jedno ci ide o muza alebo o ženu.
Taktiež iné je, keď niekto už splaca hypo co ja viem 10-15 rokov sam a potom ten druhy k nemu príde, ako keď je to pomaly "od začiatku " vzťahu, pripadne odrb typu, nechcem ta tým teraz zaťažovať lebo vsak si ešte študentka, mam sam dobrý prijem a svadba dohodnutá a rok a pod. Toto je čistý odrb zo strany toho druhého, stačí tu čítať.
@sasa1310 ale v najme jej nikto nevykrici co tam chce rozkazovat.
Tento exemplar ju posle do riti hned ako sa ona zacne vzpierat a docvakne jej, ze ho zivi a on sa nechava vyzivovat, lebo on plati hypiteku. Je, svieti a splachuje tovnako ako ona, tak nech sa na tom podiela
Chapes aj ty co myslim? Ze tu ide o postoj toho chlapa ku nej? Ze je nic len nech plati
@h2
@sasa1310 ako nemusel by, hypotéku majú ako manželia spoločnú, takže keby sa po 20 tich rokoch spoločného života rozvedu mal by jej vyplatiť polovicu splátok. Akurát ze peniaze strácajú hodnotu infláciou ale nehnutelnost nie. Cize manželia ktorý sa vzali pred 20 tími rokmi, za ten čas splatili 3 izbak za 60 tisíc ktorý muž kúpil rok dozadu tu by v prípade rozvodu dostala žena 30 tisíc a mužovi by ostal byt v hodnote 140. Co mi úplne fér nepríde, ved tu hypo splácali spolu, zveladovali byt, splátky bolo citit na rodinnom rozpočte …
Nehnuteľnosť je možné vlastniť podielovo a už pri uzavretí manželstva to rozdeliť tak adekvátne, to co si jeden už kúpil a splatil za slobodna nech je jeho a co už budú splácať spolu nech to ide napoly.
@lienka.7 tá nehnuteľnosť je jeho. Aj vždy bola. jemu sa zhodnocuje nehnuteľnosť. To, že ona prišla k nemu bývať a platí si polovicu svojich nákladov ešte neznamená, že sa má zhodnocovať aj jej majetok, ktorý žiadny nemá. Ja v tom naozaj žiadny rozdiel nevidím bývanie u priateľa a bývanie v podnájme. To teraz si tam nasťahuje kamaráta, aby si pomohol pri splácaní hypotéky, tak mu jednu izbu uvoľní s tým, že niečo nech mu prispeje a hneď kamarát má mať tiež niečo pri zhodnotení tej nehnuteľnosti? Aký je v tom rozdiel kamarát - priateľka, že ona s ním spáva? Tak už rovno má na niečo nárok?
@h2 ty pomôžeš decku s hotovosťou pri kúpe nehnuteľnosti a zbytok si vezme na úver. A o rok o dva príde partner alebo partnerka k nemu bývať a bude napr. 5 rokov platiť len svoje náklady. Tak čo by si robila. Bola by si spokojná, keby niečo napísalo tvoje dieťa na svojho partnera, lebo tam býva?
Absolútne netušíme koľko má hypo, mohol kľudne zobrať len 50 % alebo aj menej.
@sasa1310 Zjavne píšeme jedna o koze, druhá o voze. 😀 Ja som reagovala na tvoj príspevok, adresovaný lujze (o 12:52), ktorá píše o fungovaní v manželstve. Nečítala si moje predošlé príspevky? Že by si si urobila obraz o tom, aký mám ja na toto názor. Lebo je presne opačný, ako mi tu podkladáš.
@sasa1310 ved v takej situácii je normálne ze ked sa pristahuje nový partner do bytu ktorý ten druhý už spláca mal by platiť nejaký nájom, alebo kupovat nábytok ktorý si môže odniesť alebo kľudne aj nic ked sa tak dohodnú. No ked im je po roku, dvoch jasne ze im to klape, myslia to spolu vazne, vidia svoju budúcnosť ako spoločnú a dajme tomu už majú aj spolocne financie (co máva veľa ľudí aj v partnerstve ) tak by sa mali porozprávať aj o týchto nepríjemnejšich témach, ako si to nastaviť spravodlivo a fér pre obidvoch tak aby o 10, 20 rokov nežil jeden na úkor druhého

@h2 opäť sa absolútne s tebou stotožňujem, tu by každá chcela bývať zadarmo a keď nie tak muž “nie je gentleman”. Kto chce bývať za energie = zadarmo, nech zostane v detskej izbe. Pri nepriestrelnom argumente “keď sa rozídu ona zostane s holou ritou” akosi každá zabúda, ze po odsťahovani z podnájmu zostane s rovnakou holou ritou a k tomu aj s menšou sumou našetrených peňazí keďže podnájom vychádza drahšie.