icon

Život so svokrou

lias3915
28. okt 2021

Ahojte 🙂 Mám taký problém. Môj muž sa stará o svoju mamu, teda moju svokru. Zomrel jej manžel, nemá kam ísť . Nemá prácu, je onkologická pacientka ale invalidný nedostala. Nedostáva ani cent. Mám však problém s tým že muž bol starý mládenec v podstate. Začali sme si spolu keď mal 26. Keďže okrem neho nikoho nemá, svokra musí žiť s nami. Aj keď som mu povedala o tom aký mam z toho pocit že bude s nami, viem že s tým nič nenarobí. Nie je zlá len má neustále potrebu dirigovať, rozkazovať a prehnane sa do všetkého starať. Momentálne očakávame nášho prvého drobčeka. Nemáme peňazí nejak na zvyš a preto sa snažím nájsť čo najlacnejšiu výbavu ako kočík, postielka a podobne. Čo mi ona vyčíta že som lakomá. Kupovala som nábytok, samozrejme ďalšia výčitka, že prečo nekúpim gauč za 1000 euro, prečo je pre mna veľa dať 500€ za posteľ, prečo nekúpim ja alebo muž hento a tamto. Muž mi povedal, že to jednoducho mam ignorovať že na nej nezáleží že nemá v tomto žiadne slovo. Ale človeka to zamrzí, že všetko čo má dá a aj tak je to málo. Čo robiť ? Ako to zvládnuť a ako jej povedať nech sa nestará bez toho aby sa jej to dotklo ? Navrhli sme jej že jej nájdeme a budeme platiť nejaký menší podnájom. Bolo zle. Muž sa jej uz niekoľko krát snažil dohovoriť, po dobrom aj krikom. Nepomohlo. On sa naučil tieto jej výstupy za tie roky ignorovať, ja to však nedokážem. Máte aj vy nejakú podobnú skúsenosť ?

lias3915
autor
1. nov 2021

@veroniq85 ťažký život mám od narodenia. Moja matka mi urobila zo života peklo. Chcela som už konečne mat domov s osobou ktorú chcem po svojom boku. Najprv to so svokrou bolo fajn ale potom sa začala starať do veci o ktorých jednoducho rozhodovat nebude. Riešime už aj výbavu že približne čo si budeme vedieť zariadiť a povedala mi že som zgrloška len preto že som odmietla kúpiť kočík za takmer 700€.

heleninamama
1. nov 2021

@lias3915 Nikto nepríde o byt len tak, že sa stane obeťou podvodníkov. Tí rodičia si zrejme požičiavali peniaze a mali dlžoby kade-tade a toto je verzia, ktorou sa ospravedlňujú. Je to typické správanie takýchto ľudí. Namiesto priznania chýb robia zo seba obete. Si veľmi naivná, hoci vidíš, že svokra je v dlhoch doteraz. A zrejme nevieš, v akých veľkých a z čoho všetkého. Daj si pozor aj na priateľa - deti z takýchto finančne negramotných rodín často opakujú správanie rodičov. Stačí náročná situácia a už je v tom - a narodenie dieťaťa náročné je.
To, že ich starká vyhodila tiež o niečo svedčí. A Ty nevieš a nepovedia Ti, čo tam všetko bolo. Ale určite to nebolo kvôli tomu, že tam slušne žili a prispievali na domácnosť. Dostala si sa do zlej rodiny.
Byť mojou dcérou, poviem Ti : pozorne všetko sleduj a neviaž sa, a hlavne si dávaj pozor na peniaze a nedotuj cudzích ľudí. Je dosť možné, že sa Ti časom otvoria oči a a aj dieťaťom pôjdeš kade ľahšie.

lias3915
autor
1. nov 2021

@natalienka12 má 2 práce. A hypotéku chcel brat sám lenže tá hypotéka by stačila tak na 2izbák. On zarába 1400 a ja 1200 mesačne lenže teraz som na PNke takze som klesla na polovicu.
@natalienka12 nechcela som sa vyžalovať len zistiť či niekto tu neprechádzal niečim podobným a chcela som radu ako žiť so svokrou a nezabiť sa navzájom

@marryen Svokra pracovala, potom začala podnikať, čo jej nešlo tak musela skončiť. Zadlzena ako svina lebo neplatila odvody, tovar brala na sekeru, zostala chorá. Nikto ju nechcel ošetriť lebo nemala zaplatené za zdravotku. Išla na úrad prace a tam je na PNke bez jediného centu. Uhrádzajú za ňu aspoň zdravotku.
@kalkulacka111 tieto príspevky a dávky som už skúšala … nevybavili sme nič . Osobný bankrot som jej uz vysvetlila, takze to ideme tiež skúsiť.
@anja27 bývame v podnájme ktorý je ako holobyt, ktorý časom môžeme odkúpiť. Keď som sa s ním spoznala svokru som nepoznala. Spoznala som ju až keď som bola tehotná, doteraz bolo v podstate všetko v pohode toto trvá tak posledný mesiac odkedy jej môj povedal že keby nebolo jej uz sme dávno mohli mat vlastný barák alebo byt (lebo byty musíme hľadať 4 izbové a domy tiež, 3 izbaky bývajú väčšinou malé a nechcem aby dieťa malo izbu so starkou alebo s nami veď by sa hanbilo v puberte) a nezbrojim proti nej ale ona musí pochopiť že nebude rozhodovat o veciach na ktoré nemá právo. Ohľadom svadby sa na mna urazila že nechcem svadbu na zámku a obrovsku hostinu lebo na to jednoducho nemám peniaze a aj keby som mala to nechcem. Nič absolútne nebude platiť a aj tak vyberá tie najdrahšie veci. Už som sa jej raz aj opýtala že keď toľko vyberá či to bude platiť ona na čo mi odpovedala že by to zaplatila keby na to má. A boli sme doma. to bolo prvý aj posledný krát čo som na ňu vybehla že nech sa do toho nestará keď na to sama nemá. Nechcem byt na ňu zlá ale je to neskutočne ponižujúce čo ona robí. A hlavne, mám problémy so žalúdkom nemôžem len tak hocičo jesť a ona spraví jedlo o ktorom viem že keby ho zjem tak dostanem kŕče a bolesti a ona o tom vie a just mi to v priebehu hodiny 10 krát povie že to mám zjesť. Robí mi napriek. Aj naposledy. Chcela robiť chlebíčky tak že dá variť vajcia. Povedala som jej nech to nerobí že zachvíľku odchádzame. Samozrejme že ich dala variť, odišli sme z bytu po 2 hodinách sa vraciame a ona zahlási ‘vypli ste tie vajcia?’ V živote sme tak neleteli ako vtedy. Ona nechá 2 hodiny pustený plyn v byte. Vetrali sme ten byt pomaly pol dňa kým ten plyn prestalo cítiť. A koho to bola vina ? No moja lebo som jej to nepripomenula. Ona robí strašné prieky

marryen
1. nov 2021

@lias3915 och dievča, nezávidím Ti túto situáciu. Budeš to mať ťažké 😢

0silvia0
1. nov 2021

@lias3915 vies co, neries co rozprava svokra, co nerozprava svokra, ci je taka a onaka... dokonca vlastna rodina sa tejto osoby zbavila, asi vedeli preco. Daj si pozor, aby sa na teba nenalepili len preto, ze potrebuju aby sa niekto o nich staral. Svokru uprac spolu so synom, treba jej povedat, ze sa nebranis jej financnemu prispevku na vnuca. Ak nevie prispiet financne, tak podryvacskymi recami prispievat nemusi.

lias3915
autor
1. nov 2021

@heleninamama naleteli. Jeho mama na peniaze hlavu nemá. Práveže on s peniazmi robiť vie narozdiel od rodičov. Obaja sme robili na finančnom trhu takze základy ovládame. To aké dlhy má je mi jasne aspoň v tom že aké je minimum keďže som to zisťovala na sociálke a zdravotke. Chvalabohu že existuje niečo take ako zriecť sa dedičstva ak dlh prevyšuje majetok. Starká ich vyhodila na základe toho že jej syn (otcov brat) jej to prikázal. Oni prispievali lenže jeho mame bolo veľa dávať toľko koľko pýtali takze dávala menej a on v tej dobe ešte chodil do školy takze nemal z čoho. Ďalšia vec bola to že im zapratala pol domu haraburdami s ktorými predtým podnikala keďže jej podnikanie skrachovalo. Niečo tam proste prebehlo nejaká hádka a starká im zrušila trvalý pobyt a vyhodila ich. Kvôli tomu sme mali aj problém vybaviť hypotéku lebo už sme mali všetko vybavené vyhliadnutý dom, žiadosť na hypotéku poradcu všetko a zistilo sa že to neprejde lebo on nemá trvalý pobyt. Takze sme obehala celu rodinu aj známych a nakoniec moja babka mu dala trvalý pobyt na chatu. Takze sme zbytočne stratili čas aj týmto … vedela som že to nebude ľahké … chcela som len radu ako ju uzemniť a zároveň to urobiť takým spôsobom aby nebola urazena alebo ponížena ona

0silvia0
1. nov 2021

@lias3915 kolko ma svokra vlastne rokov? Preco ratate s tym, ze bude u vas navzdy?

mi.mimi
1. nov 2021

Tak teda ja ti poviem a nech ma tu aj zožerú..

Život nám takto situácia obrátila naruby minulý rok na prelome..svokra rakovina pankreasu dcéra o ňu nejaví záujem čiže môj muž sa musí dostarat mne to je jasne a ja sama mu rada pomôžem.ale pokiaľ bola u nás sme boli nervozny,a to aj deti (mame ich tri)narušenie veskereho zauzivvaneho.pokial bola po operaci bolo ôk ale.ako sa dávala do poriadku ..len zle zle zle všade mi nechavala bordel,smeti,nesplachovala(co pri jej diagnozeNONSENS)
Akože štvrté decko som mala ..urob podaj dones...vydržala.som to do minulého mesiaca..kedy som vybuchla až tak ze je zrazu vládna,vie sa o seba postarať,a odišla naspäť do svojho bytu.u nás síce izbu stále.ma(príde zase lebo ju čaká ďalšia operwcia)ale som povedala.nas dom naša rodina nase podmienky.
Nedalo sa to naozaj...viem raz budem.stara aj ja a budem možno na niekokoho odkazana..ale.ona to robila naozaj schválne.. všetko úplne.. a to nehovorím o tom ako huckala deti ako nemuseli jest ,nemuseli spat nemuseli capicu napr.sak chod jak chceš a takéto..
Drzim ti palce

lias3915
autor
1. nov 2021

@0silvia0 57
@mi.mimi o tom bordeli viem svoje tiež som musela upratať keď som tam prišla lebo ako ona povie šetrí (to splachovanie poznám) smrad v byte, tak otvorím okno že vyvetram a ona po ani nie 5 minútach že ide hluk od cesty že nemoze pozerať telku. Tam v tom podnájme som jej to tolerovala. Ale povedal jej to aj on že tu čo sme (ona tu s nami ešte nie je keďže upratujeme a cakame kým nám dovezú nabytok) budeme rozhodovat my. Dohodli sme sa že zo začiatku budeme len my sami, lebo ešte majú výpovednú lehotu a zaplatené v starom podnájme. Takze budem mat chvíľku na ‘oddych’ od nej ale potom keď už bude s nami to bude.. on mi sám povedal že jednoducho keď bude rýpať nech jej poviem čo si myslím na to ale tiež je to take že bude urazena potom a neviem čo. Pomaly stále nič iné neriešime len jeho mamu, už mi to vážne vadí.

0silvia0
1. nov 2021

@mi.mimi uz som to tu dnes v niektorej diskusii pisala, pomoc sa da poskytovat len do tej miery, aby nenicila fyzicke zdravie a psychiku pomahajucej osoby... neexistuje aby odkazany clovek na pomoc sikanoval a nicil toho, kto mu pomaha. Urcite ste urobili dobre.

lias3915
autor
1. nov 2021

@0silvia0 robím v nemocnici, viem aké je to keď je človek chorý. Treba to brat s rezervou lenže často krát sa stane to, že človek to toleruje a tá osoba to začne zneužívať a zisťovať koľko si môže dovoliť. Zvykne si na to že to robiť môže a už keď mu človek povie dosť stacilo tak sa urazí a vykreslí vás ako tú najväčšiu svinu

veroniq85
1. nov 2021

A ako to vlastne je? ona je naozaj tvoja svokra alebo len priatelova zena? na zaciatku si hovorila v zmysle ze ste manzelia? a dieta bolo planovane? lebo ak hej tak nechapem ako moze niekto s niekym zalozit rodinu na cely zivot ked ani pozna jeho matku? partnerove zazemie? Zarazila ma veta ze jeho matku som spoznala az ked som bola tehotna

veroniq85
1. nov 2021

priatelova "matka" som chcela napisat

0silvia0
1. nov 2021

@lias3915 a prave od tohoto sa musis ucit odosobnit. Urazanie je ticha agresivita, ty si to nesmies pripustit. Hoci budes za zlu, ked ti bude davat vsetko za vinu, nesmies sa bat byt za zlu. Je to tazke viem, ale bude ti musiet stacit tvoje ciste svedomie.

lias3915
autor
1. nov 2021

@veroniq85 svadba bude o necelý mesiac, a dieťa bolo nečakane v tom zmysle že sme chceli až keď bude bývanie, čiže o pár mesiacov skôr než sme chceli. Takze v podstate neplánovane.
@0silvia0 skúsim, vďaka . Len sa bojím toho že tie stresy a hádky sa odzrkadlia na krpcovi. Ale tak hádam to nejak budem vedieť ignorovať 🙂

0silvia0
1. nov 2021

@lias3915 fakt skus byt asertivna, drz si svoje hranice a nedovol svokre nech ti ich prekracuje. Blbe reci uprac, filtruj, mas podporu partnera, to je najviac.

stanulienkat
1. nov 2021

Uuuffffff, nechcem ti nič zlé písať, ale si si riadne zavarila. Keď vaše manželstvo vydrží viac ako tri roky, tak ti budem gratulovať. Tak zo zaujímavosti by si mohla o pár rokov napísať, že ako ste dopadli. Pevne nervy prajem.

heleninamama
1. nov 2021

@stanulienkat Ja Ti veru neviem. Mne by stačilo počuť, že rodičia nevedia hospodáriť, majú dlžoby prišli o byt.... A bežím preč čo mi nohy stačia. Ani by som saneobzrela. Veď je toľko iných chlapov s lepším zázemím a výchovou (aby zas ostatné rozumeli, nejde mi o dedičstvo, ale o ten prístup k životu, k povinnostiam...).

veroniq85
1. nov 2021

@lias3915 ako dobre nejde tu o par mesiacov ale o princip ze si vobec nepoznala partnerovu matku a jeho zazemie a aj tak si nad tym rozmyslala ze s nim zalozis rodinu. Nic v zlom ale pre mna strasne neuvazeny krok. A obzvlast ked si taka mlada. Aj keby si este 2 roky pockala o nic by si neprisla a lepsie by si zistala do akych pomerov sa chces vydat a prezit zvysok zivota. Lebo aj jeho rodina sa stane sucastou vasich zivotov. Bude to babka tvoja vnuka....

stanulienkat
1. nov 2021

@heleninamama veď aj mne by to stačilo, ale keď zostala tehotná, už čo narobí?? Ja nerozumiem, ze v dnešnej dobe, keď je toľko možností chrániť sa a toľko informácií o všetkom, aby som zostala tehotná s hentakým týpkom, so svokrou na krku...celé zle...
A už vôbec by som si ho nebrala, ale utekala by som od nich čo najďalej, nech si tam synáčik s mamičkou bačujú. Toto manželstvo nebude mať dlhé trvanie. Len keď čítam tu na modrom koníku takýchto príbehov je čoraz viac. A je to strašné.

heleninamama
1. nov 2021

@stanulienkat Veď hej, ale vždy za to môže niekto iný - tu korona a nízke platy, tam zlý exekútor, tuto zase podvodníci... Nikdy nikto neprizná, že je pologramotný nezodpovedný debil, ktorý spôsobí svojim konaním problémy ešte aj rodičom, deťom a vnukom - presne ako tomto prípade. A teraz takúto sprostú ženskú treba ľutovať, zachraňovať, pomáhať jej...

annamalaga
1. nov 2021

@heleninamama ináč. Mohli zobrať svoj dvojizbovy byt a mať pokoj. Nie oni potrebuju 3 izbový.🤦‍♀️ O svokru sa syn zaujímať nemusí ( teda on o svoju matku) , lebo ona mu tiež nepomohla s ničim! A za ďalšie , človek , čo nič nemá ide poukazovať ( teda jeho svokra) , nech si kúpi kočík za 700€, pričom ona vlastní úplne hovno , to je až smiešne. Ak má dlhy na zdravotnom( opravte ma ak sa mýlim , dá sa na zdravotku vybaviť osobný bankrot? Asi nie či ? A ak má dlhy na sociálnom , ak ich nesplatí , opravte ma tiež ak sa mýlim , invalidný nedostane! To len pre autorkinu informáciu. Na priatelovom mieste odídem pracovať do zahraničia , nech nerobím ako debil v dvoch robotách, ale zarobím viac v jedenej. A ešte jej syn jej neni povinný platiť nič. Aj keď je jeho mama. Dlhy im predsa syn nenarobil.

anja27
1. nov 2021

@lias3915 nuz byvat takto v dome je dost narocne nieto este v byte ja ti verim ale moze sa casom stat ze aj tak budes ty zla aj u muza lebo je to jeho mama. A nechapem preco nemaju poriesene oni svoje byvanie tvoj muz s mamou kde byvali doteraz? To je velmi zla situacia s tym byvanim nebude mat klud ani jedna strana takto

lias3915
autor
1. nov 2021

Stará sa o ňu približne 4 roky od kedy ochorela … jediný dlh ktorý jej platí je zdravotka aj to 20€ .. to sa ešte dá. On jej už veľa krát dohováral minule už aj jemu rupli nervy chytil ju a ťahal k dverám že keď sa jej nepáči nech vypadne k svojej mame (tá má niečo vyše 80 a žije so svojim synom teda svokrinym bratom v 4 izbaku.. nechápala som prečo nemoze ísť tam ale potom som pochopila že jeho babka je ešte horšia ako ona) Ona sa so svojou mamou neznesie, keby tam ide tak ju odtiaľ vyhodí a zase by prischla len nám. Zatiaľ sme teda v podnájme a skúsim to ignorovať ale dohodli sme sa že ak nenájdeme dom kde by mala v podstate vlastný byt s vlastným vchodom a podobne tak jej vybavíme nejaký jednoizbak alebo niečo ale aj on chápe že to takto nejde. Vidí že do mna rýpe a sám jej už za to nie raz vynadal ale ona si nedá povedať. Aj on tvrdí že ju mám jednoducho odignorovať a urobiť to čo uznám za vhodné. Ďalšia vec je že aj keď jej povieme že chceme byt sami tak povie že a kto sa bude starať o dieťa ? A toto má vie nasr*ť najviac. Ja mám len otca a keď spomeniem to že však aj on povaruje na chvíľku tak je oheň na streche. Pritom mne príde úplne normálne keďže ako dieťa som to aj ja robila že som občas na víkend alebo na noc išla k babke alebo starkej ‘na prazdniny’. Správa sa akoby to dieťa malo byt len jej a aby bolo všetko len tak ako povie ona. To je to čo mna na tom najviac trápi. Miesto toho aby sa tešila na vnúča len diriguje ako to má byť. 2 dni po mne štekala keď som jej na otázku že hádam neplánujem pri dieťati používať pampersky povedala že áno. Proste sa stará do čoho by nemala

annamalaga
1. nov 2021

@lias3915 ináč a nemá teda dlhy na sociálke? Lebo ak dostane invalidný , garzonku zvládnete platiť a máte pokoj od nej aspoň

luna379
16. nov 2021

@lias3915 Mňa len zarazil že muž starý mládenec, 26 ročný, to ten môj čo sa so mnou dal dokopy keď mal 35 a bola som jeho prvá vážna známosť je potom čo? :D

0silvia0
16. nov 2021

@luna379 obstarožný prezretý mládenec 😎

luna379
16. nov 2021

@0silvia0 aaa nech je… je to úžasný milý človek, neskutočne vzdelaný a šikovný, podporujúci a milujúci 🙂

0silvia0
16. nov 2021

@luna379 ja len preto, že ja som sa s mužom zoznámila ako 25-ročná a on bol 36-ročný tiež starý mládenec a ja som bola jeho prvá známosť, takže poznám😎

lias3915
autor
16. nov 2021

@annamalaga na sociálke má dlh okolo 9000 plus penále … takze sa toho trochu aj bojím či jej vôbec niečo dajú …

@luna379 Ja som ho tak nebrala ale jeho mama a rodina áno lebo predsa len generácia ktorá sa vydávala/zenila v 17-19 rokoch 🙂 preto som ho tak nazvala lebo jeho mama si nevie zvyknúť na to ze už nie je jediná žena v jeho živote. Keď jej oznámil ze teda niekoho má začala kričať a plakať a robiť scény ze ako jej to mohol urobiť. Proste hystérka.

Momentálne sme ešte sami svokra je v starom podnájme .. o nejaký týždeň-dva ju tu mame. Ani jeden z toho nie sme nadšený ale bohužiaľ. Aj sme preberali že chvíľku by sme vydržali a že keď sa vrátim do prace po materskej že by sme to zvládali platiť hypotéku aj jej platiť nejaký byt a stravu jej hradiť. Síce by išla jedna výplata len na ňu ale aspoň by bol pokoj. Ale stále mi hovorí že veď uvidím ako sa bude správať teraz. Zakaždým keď za nou ide alebo jej vola jej dohovára ale tak uvidíme. 🙂